9 вражаючих фактів про роботу мозку

  1. 6. Интроверсия і екстраверсія відбуваються через різні схем в мозку. Насправді, інтроверсія і екстраверсія...
  2. 8. Медитація може змінити ваш мозок в кращу сторону.
  3. 9. Вправи допоможуть реорганізувати ваш мозок і розвинуть силу волі.
  4. 10. Ви можете змусити мозок вважати, що час йде повільно, коли займаєтеся чимось новим.

6. Интроверсия і екстраверсія відбуваються через різні схем в мозку.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Насправді, інтроверсія і екстраверсія залежать не від того, сором'язливі ми або товариські, а від того, як наш мозок заряджається.

В одному дослідженні було виявлено, що різниця між пристроєм мозку інтровертів і екстравертів в тому, як ми обробляємо заохочення і як різниться наша генетична структура.

У екстравертів мозок реагує активніше, коли «ризикована справа варта свічок». Почасти це просто закладено генетично, але частково продиктоване допамінової системою. Був проведений експеримент, учасники якого грали в азартні ігри, в той час як програма сканування мозку видала наступне. Коли авантюра, в якій брали участь випробовувані, вдавалася, то в групі екстравертів була зафіксована сильніша реакція в двох найважливіших областях мозку: мозочку і центрі задоволення.

Центр задоволення є частиною допамінової системи, яка впливає на те, як ми навчаємося, і, як відомо, саме вона спонукає нас намагатися отримати винагороду. Відмінності в допамінової системі в мозку екстраверта підштовхують їх на пошук новизни, приймаючи на себе всі ризики і насолоджуючись незнайомими або несподіваними ситуаціями більше інших. Мозочок відповідає за обробку емоційних стимулів, які і викликають прилив емоційного збудження у екстравертів, коли вони пробують щось нове і захоплююче, що просто може вразити інтроверта.

Інші дослідження довели, що відмінності відбуваються через те, як переробляються зовнішні подразники у інтровертів і екстравертів. Тобто наш мозок по-різному реагує на зовнішні подразники залежно від типу особистості . У екстравертів реакція проходить швидше. Вона проходить через ту область, де відбувається сприйняття смаку, дотику, а також зорове і слухове сприйняття. У інтровертів ті ж так звані подразники проходять складний і довгий шлях в областях мозку, які пов'язані із запам'ятовуванням, планування і виконання завдань.

7. Більше все ми схильні симпатизувати людям, які роблять багато помилок.

Мабуть, ми більше подобаємося іншим людям, коли робимо помилки. Це явище отримало назву «Ефект повного провалу».

Кеван Лії недавно пояснив принципи дії цього ефекту в своєму блозі. Ті з нас, хто ніколи не робить помилок, виглядають менш привабливо, ніж ті, хто періодично здійснює помилки (ляпи). Наявність помилок робить вас ближче до людей, більш людяним. перфекціонізм ж, навпаки, породжує дистанцію і непривабливий образ непогрішності. Ті з нас, у кого є недоліки, завжди виграють.

Психолог Елліот Аронсон перевірив цю теорію на практиці. У своєму дослідженні він просив учасників прослухати звукозапис проходження вікторини та відповіді на питання. В обрані звукозапису був включений звук перекидаються чашки кави. Коли випробовуваних попросили оцінити учасників вікторини за шкалою привабливості, то група, в якій упустили чашку, набрала найбільше голосів.

Ось чому нам не подобаються люди, які все роблять правильно! І тепер ми знаємо, то, що іноді ми допускаємо незначні помилки - не найстрашніше в світі, насправді це навіть може принести нам користь.

8. Медитація може змінити ваш мозок в кращу сторону.

Це ще одна вражаюча для мене новина. Я припускав, що медитація всього лише покращує концентрацію уваги і допомагає залишатися спокійним протягом дня, але, виявляється, у неї є безліч плюсів. Ось деякі з них.

Знижується рівень тривожності

Цей момент досить науковий, але дуже цікавий. Чим більше ми медитуємо, тим менше наш рівень тривожності і, виявляється, це тому, що дійсно послаблюємо з'єднання певних невральних метаболічних ходів. Це звучить гнітюче, але насправді це не так.

Ось що відбувається без медитації: в мозку є так званий «Я-центр» (по-науковому це префронтальная кора головного мозку). Це та частина, яка обробляє інформацію, що відноситься до нас самих і нашого досвіду. Як правило, нервові реакції на відміну від тілесних відчуттів і центрів страху мозку до Я-центру насправді посилені. Коли ви переживаєте страх або засмучені, то це справляє сильний поштовх в ваш мозковий центр, змушуючи вас відчувати страх і відчувати себе під загрозою.

Ось як 20 хвилинна медитація знижує тривогу і стрес.

Коли ми медитуємо, особливо коли ми тільки почали медитацію, ми слабшає цю невральної зв'язок. Це означає, що ми не так сильно реагуємо на роздратування, яке могло б в одну мить розбурхати наш мозковий центр. Як тільки ми послаблюємо цей зв'язок, ми стимулюємо посилення зв'язку між так званим Центром аналізу та обробки (частина нашого мозку, що відповідає за міркування) і нашими тілесними відчуттями і страхами.

Отже, коли ми відчуваємо страх або засмучені чимось, ми можемо поглянути на це легше і більш раціонально. Наприклад, коли ви відчуваєте біль, перш ніж дратуватися і висувати гіпотези, що саме у вас не в порядку, ви можете просто поспостерігати, як біль посилюється і стихає, і не придумувати зайвого.

більше креативу

Дослідники з Лейденського Університету в Нідерландах вивчали і сконцентроване увагу, і відкрите свідомість в медитації, щоб зрозуміти, чи змінюється творче свідомість після в кращу сторону. Вони виявили, що люди, які практикували медитацію з концентрацією уваги, не показали хороших результатів у творчому завданні після неї. А ті ж, хто медитував з відкритим свідомістю, показали відмінні результати в завданні, а також їм прийшли в голову нові ідеї.

поліпшується пам'ять

Ще одна властивість медитації пов'язують з поліпшенням пам'яті і швидким запам'ятовуванням.

Катерина Керр, дослідник Центру Мартінос в біометричних Дослідницькому центрі Зображень і Ошер, виявила, що люди, що практикували усвідомлену медитацію, могли регулювати мозкові хвилі, які відсівали відволікаючі моменти і підвищували працездатність швидше, ніж ті, які не використали медитацію. Уміння ігнорувати відволікаючі моменти може пояснити приголомшливу здатність швидко запам'ятовувати і використовувати нову інформацію. Це аналогічно і здатності впливати на нову незнайому ситуацію. Медитація також допомагає розвинути співчуття, знизити рівень стресу, покращити здатність запам'ятовування і навіть збільшити кількість сірої речовини в мозку.

9. Вправи допоможуть реорганізувати ваш мозок і розвинуть силу волі.

Звичайно, вправи відмінно впливають на ваше тіло, але що щодо мозку? Що ж, мабуть, існує зв'язок між фізичною та розумовою активністю, так само, як і між відчуттям радості і фізичною активністю. Тривалі заняття спортом можуть приводити до досягнення дивовижних висот в когнітивної діяльності в порівнянні з тими, хто веде сидячий спосіб життя.

Люди, що займаються фізичною активністю, перевершують тих, хто переважно сидить, в тестах, що вимірюють довгостроковість пам'яті, логічне мислення, увагу, здатність вирішувати завдання і навіть так звані завдання на рухливість інтелекту.

Звичайно, як ми з'ясували раніше, вправи можуть принести нам відчуття щастя. Коли ви починаєте займатися, ваш мозок розпізнає це як стрес. Коли починає рости сердечне тиск, мозок думає, що ви або боретеся з армією або тікаєте від неї. Щоб захистити себе і мозок від стресу, у вас запускається протеїн, званий БДНФ (нейротрофічний фактор мозку). Цей фактор є захисним, а також відновлювальних елементом в пам'яті нейронів і діє як кнопка перезапуску. Саме тому ми часто відчуваємо себе так легко, а всі обставини здаються ясними після фізичних вправ, і ми навіть відчуваємо себе щасливими.

У той же час ендорфіни та інші хімічні елементи, які борються зі стресом, випускаються в ваш мозок. В цьому і полягає головна мета ендорфінів. Вони прагнуть знизити дискомфорт від фізичних вправ, блокують відчуття болю і навіть асоціюються з почуттям ейфорії.

10. Ви можете змусити мозок вважати, що час йде повільно, коли займаєтеся чимось новим.

Впевнені, ви хоч раз говорили «Як швидко йде час!» В червні, коли розуміли, що вже пройшла половина року. Це спритний трюк, який пов'язаний з тим, як мозок відчуває час. Одного разу, коли ви зрозумієте, як це працює, ви зможете обманювати мозок, змушуючи його думати, що час йде повільніше.

По суті, наш мозок зайнятий переробкою цілої купи інформації, що доставляється нашими органами почуттів, і йому треба організувати її в тому вигляді, в якому вона нам потрібна ще до тих пір, поки ми взагалі це усвідомили. Отже, те, що ми думаємо, є нашим відчуттям часу, насправді просто гора інформації, представлена ​​нам певним чином, так, як сприймає її наш мозок.

Коли в наш мозок надходить нова інформація, вона не обов'язково є впорядкованою. Її потрібно перетворити і представити в зрозумілому нам вигляді. Коли в мозок надходить зрозуміла інформація, то вона не вимагає багато часу на осмислення. Однак нова інформація все трохи уповільнює і з'являється відчуття, що час тягнеться. Цей процес контролюється цілим сектором мозкових структур, коли кожне з наших п'яти почуттів чітко відноситься до єдиної певної частини мозку.

Коли ми отримуємо великий обсяг нової інформації, нашому мозку потрібен час, щоб її всю обробити. Чим довше триває цей процес, тим нам здається, що більше часу пройшло. Наприклад, коли ми знаходимося в життєво небезпечних ситуаціях, нам здається, що час тягнеться дуже довго, тому що ми засвоюємо великий досвід. Вони змушують нас дійсно бути дуже уважними, але ми не отримуємо надлюдських здібностей до сприйняття.

Аналогічний процес відбувається, коли ми слухаємо приємну музику, тому що підвищена увага призводить до відчуття, що час йде повільно. І навпаки, якщо ви не отримуєте нової інформації, то здається, що час йде швидше. Отже, один і той же кількість часу відчувається швидше, ніж би було в протилежному випадку. Таке відбувається, коли ви працюєте з великими обсягами знайомої інформації, тому що ви вже обробили її раніше. Вашому мозку не доводиться багато працювати, тому здається, що час йде швидше.

Дмитро Ковригін

за матеріалами http://blog.bufferapp.com/10-surprising-facts-about-how-our-brain-works

Звичайно, вправи відмінно впливають на ваше тіло, але що щодо мозку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online