Заарештували рахунок ип в банку що робити. Розрахунковий рахунок під арештом

  1. Органи, що мають право на накладення арешту
  2. Причини накладення арешту
  3. Зняття арешту з рахунку
  4. Зняття арешту з рахунку через суд
  5. уповноважені органи
  6. У чому суть?
  7. Підстави для блокування
  8. Коли можлива відміна арешту?
  9. Що робити для зняття арешту?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Арешт розрахункового рахунку в банківській установі - це міра впливу на незаконослухняного клієнта банку, за допомогою якої в повній мірі забезпечується виконання рішень судів. Що являє собою ця процедура? Хто має право на накладення арешту? Якими правами і обов'язками володіє кожна зі сторін щодо грошових коштів, заарештованих на розрахунковому рахунку.

Накладення арешту на розрахунковий рахунок означає те, що його власнику заборонено розпоряджатися тією сумою грошових коштів, на яку накладено відповідні санкції. Ця сума визначається рішенням суду. При цьому якщо на ньому коштів більше заарештованої суми, то клієнт має право вільно проводити будь-які видаткові операції за рештою коштах.


Арешту підлягають рахунки, які відкриті згідно. Також під цю процедуру можуть потрапити і засоби, розташовані у внесках банку.

Потрібно розуміти, що санкції застосовуються не до самого рахунку, а на видаткові операції по коштах, які на ньому розташовані. Тобто гроші перестають працювати. При цьому клієнт на період накладення арешту не має право закрити рахунок, якщо на ньому є гроші. Однак якщо грошей немає, то банк має право на прохання клієнта його закрити. При цьому клієнт цілком може керувати як самим рахунком, так і грошовими потоками ззовні.

Органи, що мають право на накладення арешту

Якщо заарештований р / с, то багато хто не знає, що робити, коли надходять нові грошові кошти. Можливість їх витрачання багато в чому залежить від того, яким державним органом накладено дані санкції. Ситуацій може бути декілька. Наприклад, якщо дані санкції накладені:

  • Арбітражним судом. В цьому випадку, якщо на рахунку коштів менше, ніж за постановою суду, то арешту підлягає саме та сума, яка розташована на рахунку. При цьому, яке надходить засобами клієнт може розпоряджатися на свій розсуд.
  • Арешт розрахункового рахунку приставом або рішенням судів загальної юрисдикції. В цьому випадку накопичення коштів на рахунку відбувається до тих пір, поки сума не досягне розмірів, потрібних для арешту. При отриманні банком такого виконавчого документа, на ньому проставляється дата його отримання, яка і вважається початком відліку арешту. Так як бути,?

Причини накладення арешту

Найбільш поширеною є ситуація, коли дані санкції накладають податкові органи. Це може відбуватися в наступних випадках:

  • платником податків не була своєчасно здана податкова звітність;
  • платником податків своєчасно не були сплачені нарахування та податки в бюджет;
  • як захід, необхідний для забезпечення перевірки, яка проводиться податковими органами.

Цей список є вичерпним і закріплений в податковому кодексі РФ. Втім, під санкції можуть потрапити і цілком законослухняні платники податків, які і податки заплатили, і декларацію своєчасно здали. Причинами арешту в цьому випадку можуть бути:

  • через неуважність (помилку) інспектора;
  • в разі, якщо податкова інспекція показово намагається збільшити показники з податкових зборів для вищого керівництва. І ця ситуація може торкнутися і законослухняних компаній зі значними оборотами грошей.

Слід бути більш уважним при вивченні причини накладення арешту. Існує ряд підстав, використовуючи які, податкові органи застосовують цей вид санкцій абсолютно незаконно:

  • несвоєчасне подання різного роду бухгалтерської звітності (За винятком податкової декларації);
  • наявність помилок у податковій звітності (наприклад, в показниках, в реквізитах при перерахуванні грошових коштів в бюджет).


несвоєчасне подання різного роду   бухгалтерської звітності   (За винятком податкової декларації);   наявність помилок у податковій звітності (наприклад, в показниках, в реквізитах при перерахуванні грошових коштів в бюджет)

Також слід зробити пояснення, що відповідно до Податкового кодексу, черговість виплати платежів до бюджету знаходиться в третьої черги. А це означає, що, клієнт має право здійснювати платежі за тим виконавчим документам, які знаходяться в першій і другій черзі. До них відносяться:

  • перерахування грошей в рахунок оплати праці осіб, які працюють за трудовим договором;
  • при видачі клієнту грошей за чеком.

Зняття арешту з рахунку

Зняття арешту - процедура досить тривала, заплутана і багато в чому бюрократична. Вона означає, що відбувається скасування рішення про призупинення операцій за договором. Проблематичність цієї процедури полягає в наступному:

  • Необхідність надання великого обсягу документів за різні періоди часу (поточні і попередні). Сюди відносяться різні платіжні доручення, результати проведення звірок між проведеними розрахунками і внутрішнім бюджетом і т.д.
  • Занадто довгий період доставки рішення про скасування арешту в банк.

причому в податкової інспекції , Згідно із законодавством нашої країни, представляти інтереси компанії може або головний бухгалтер (за нотаріальним дорученням) або генеральний директор (цей варіант в даному випадку буде краще).

Після представлення всіх боргів і необхідного пакета документів, відповідною комісією приймається рішення про скасування призупинення операцій по р / с компанії. При цьому слід звернути увагу, що якщо у компанії декілька договорів, то таке рішення потрібно отримати для кожного окремо.

Після цього рішення необхідно привезти в банк, де знаходиться заарештований рахунок. Але найчастіше податкові інспекції дане рішення на руки платнику податків не видають, а відправляють його в банк по пошті. Причому лист може бути в дорозі до трьох-чотирьох тижнів. І весь цей період гроші так і будуть перебувати в паралізованому стані.

Якщо платник податків справив погашення заборгованості і представив всі підтверджуючі документи до податкового органу, то таке обмеження підлягає зняттю не пізніше наступного дня, за днем ​​надання всіх необхідних документів Якщо платник податків справив погашення заборгованості і представив всі підтверджуючі документи до податкового органу, то таке обмеження підлягає зняттю не пізніше наступного дня, за днем ​​надання всіх необхідних документів.

Природно, що платник податків зацікавлений зробити процедуру розблокування в найкоротші терміни. При цьому якщо таке рішення було винесено незаконно, то платник податку має всі шанси успішно провести скасування цієї процедури через суд.

У ряді випадків через суд можна оскаржити незаконні дії податкових органів. Це можливо при наступних ситуаціях:

  • якщо керівнику компанії не було направлено вимогу про сплату відповідного податку, а рахунок був заблокований;
  • якщо керівник компанії не був повідомлений податковою інспекцією про прийняття рішення про накладення санкцій на його розрахунковий рахунок.

Зняття арешту з рахунку через суд

Якщо заарештували розрахунковий рахунок помилково, то за весь період, коли ваші гроші будуть заморожені, вам ніхто не покриє збитки, що зазнали і ніхто не зробить нарахування компенсації. При цьому судовий процес може затягнутися мінімум на два тижні.

Тому часом розумніше і навіть вигідніше визнати свою помилку і, наприклад, повторно надіслати декларацію, ніж витрачати гроші, час і нерви на судові розгляди .

Втім, якщо у вас немає ні часу, ні бажання займатися, це питання цілком можна переадресувати спеціальним компаніям, які спеціалізуються на зняття санкцій з р / с. При цьому вони гарантують вирішення питання протягом одного робочого дня.

Таким чином, санкції на розрахунковий рахунок - це міра впливу на платника податків, якої часто користуються різні державні органи . Однак в цій ситуації слід бути напоготові, оскільки ті ж самі органи часто перегинають палицю і накладають арешт або з порушеннями законодавства, або в разі, коли для цього немає підстав.

Всі питання з податковими органами може вирішити:

  • керівник компанії самостійно (але тут потрібно вивчення всіх тонкощів процедури накладення арешту на рахунок, час на ходіння по різним інстанція і т.д.);
  • можна довірити це питання компаніям, які спеціалізуються на (в цьому випадку буде потрібно тільки оплата послуг за виконану ними роботу).

У будь-якому випадку арешт - це втрачені гроші. Тому такій ситуації краще не допускати. Як обійти арешт р / с - просто своєчасно виконуйте всіх зобов'язання, які покладені законодавством на вашу компанію.

Арешт розрахункового рахунку - один із заходів дисциплінарного впливу з боку податкової інспекції (суду) по відношенню до незаконослухняним платнику податків. У чому причини такого рішення? Як забезпечити?

уповноважені органи

Санкції на р / с накладаються за рішенням наступних інстанцій:

  • Арбітражний суд - блокує певну суму на р / с. Решту коштів (поза заарештованих) знаходяться у вільному розпорядженні.
  • Пристави або суди, що працюють в загальної юрисдикції. Допускається накопичення грошей на р / с до моменту, поки не буде досягнута сума, необхідна для арешту.
  • Податкова інспекція. Блокується р / р клієнта і вводиться заборона на проведення ряду операцій в банку.

У чому суть?

При виявленні порушень податковою інспекцією або судом може бути накладено арешт на розрахунковий рахунок клієнта банку.

Якщо санкції накладає суд, власнику р / с заборонено користуватися заарештованої сумою. Якщо обсяг грошей на рахунку перевищує кошти, які були блоковані, проведення видаткових транзакцій по залишку допускається. Виходить, що блокується не р / с, а гроші, які на ньому лежать (вони перестають працювати).

Арешт розрахункового рахунку можливий з боку податкової інспекції. У цьому випадку на р / с накладається ряд обмежень:

  • Заборона відкриття нових р / с у всіх кредитних організаціях.
  • Припинення руху фінансів на блокованому р / с, що приводить до зниження залишку на рахунку.
  • Блокування відкриття депозитів або вкладів (норма діє з 5 грудня 2014 року).

Винятки - першочергові виплати:

  • Погашення податкової заборгованості.
  • Оплата праці.
  • Виплата аліментів.

Підстави для блокування

Арешт розрахункового рахунку можливий:

  • Для стягнення з платника податків штрафів, пені або відсотків, які були нараховані з урахуванням правил, прописаних в дев'ятій главі НК РФ.
  • Платник податків не надав в необхідний термін звітності по податках (декларацію).
  • Платник податків у встановлений період не пред'явив квитанцію, що підтверджує прийом паперів від податкової.
  • Податковим агентом не переданий розрахунок 6-ПДФО (нове правило, прийняте з 2016 року).

Блокування підлягають не всі рахунки, а тільки відкриті за договором (в тому числі валютні).

Бувають і інші ситуації, коли арешт на розрахунковий рахунок накладено помилково:

  • Через неуважність співробітника податкової інспекції.
  • При бажанні податкової структури поліпшити показники по зборах в період звітності перед керівництвом.

У згаданих випадках проблема може торкнутися і виконують зобов'язання підприємств.

Арешт розрахункового рахунку вважається незаконним у випадках:

  • Наявність помилок у податковій декларації (в параметрах або реквізитах при здійсненні переказів).
  • Затримка в подачі бухзвітності (крім податкової декларації).

Коли можлива відміна арешту?

За законодавством обмеження по р / с знімаються після усунення причини накладення (стаття 76 НК Росії, пункти 3 і 8):

  • Сплата пені, податків або штрафів (рішення приймається податкової структурою).
  • Пред'явлення 6-ПДФО або податкової декларації.
  • Передача квитанції про прийом паперів.

займає певний час, що залежить від причини накладення санкції. Податкова інспекція відповідає за відхилення від визначених законодавством термінів.

Скасування арешту підтверджується відповідним рішенням, виданими за встановленою ФНС РФ формі.

Що робити для зняття арешту?

Бувають ситуації, коли зняття арешту з розрахункового рахунку необхідно в терміновому порядку. Залежно від ситуації потрібно:

  • Внести пеню, штраф або недоїмки, передавши платіжні паперу (дозволяється копії) до податкового органу. Документ надсилається разом із заявою про скасування арешту.
  • Передати заяву, а також розрахунок 6-ПДФО або податкову звітність.
  • Оформити заяву в довільній формі (при блокуванні тільки частини коштів на р / с). Арешт знімається з р / с, зазначеного в рішенні про призупинення транзакцій. Інші рахунки залишаються блокованими.
  • Передати квитанцію про прийом паперів, витребуваних податковою інспекцією, і пояснення, викладені в заяві.

Зняття арешту з розрахункового рахунку проводиться автоматично, якщо компанія:

  • Проходить процес ліквідації.
  • Віднесена до категорії банкрутів.
  • Знаходиться на етапі конкурсного виробництва.

Як вчинити, якщо накладено арешт на розрахунковий рахунок, а причина - помилка? Варіанта два:

  • Звернутися до суду (час розгляду може затягнутися на 2-3 тижні).
  • Визнати помилку і ще раз направити декларацію.

Вирішенням питань із зняттям арешт займається керівник компанії або спеціалізовані юридичні фірми.

Блокування рахунку в банку - подія не з приємних. Адже зняти гроші для власних потреб або перевести їх постачальнику фірма вже не може, фактично вона стає паралізованою. Проте вихід є і з цієї ситуації. Нажити проблеми з розрахунковим рахунком просто: досить бухгалтеру на два тижні затримати здачу декларації або не заплатити вчасно який-небудь податок. За це інспектори зможуть призупинити операції по рахунку фірми. Таке право їм дано статтею 76 Податкового кодексу.

Зробимо уточнення. Операції по рахунку блокуються в повному обсязі. Так, гроші на нього можна зараховувати, але ось витрачати їх фірма вже не може. Дозволити фірмі розпоряджатися грошима на заблокованому рахунку не має права сам банк.

Винятки становлять лише випадки, коли організація перераховує гроші (ст. 855 ЦК України):

  • на відшкодування шкоди життю і здоров'я;
  • на аліменти;
  • за рішенням суду, авторським договором;
  • на виплату заробітної плати співробітникам, які працюють за трудовим договором;
  • на відрахування у позабюджетні фонди та ін.
  • Відзначимо ще один момент. Заарештувати можуть тільки поточні рахунки: як рублеві, так і валютні. Зробити це з позичковими і депозитними рахунками інспектори не мають права.

    Хто може заарештувати розрахунковий рахунок

    В першу чергу правом блокування розрахункових рахунків наділені працівники МНС (ст. 76 НК РФ). Зауважте, що воно не поширюється на федеральну службу по боротьбі з економічними злочинами (колишню податкову поліцію). Адже тепер це відомство належить МВС і до податкових органів вже не належить.

    Крім податківців заарештувати рахунок можуть і митні інспектори (ст. 46 НК РФ). Однак вони можуть скористатися цим правом, тільки якщо у фірми є недоїмка зі сплати мита.

    процедура арешту

    Вона розрізняється залежно від того, на якій підставі інспектори «заморожують» рахунок. Нагадаємо їх:

  • у фірми є недоїмка по податках;
  • фірма більше ніж на два тижні запізнилася зі здачею податкової декларації.
  • У першому випадку податківці спочатку повинні направити фірмі вимога про сплату податку та пені. У ньому вкажуть термін, протягом якого треба погасити заборгованість. Якщо фірма цього не зробить, податкова інспекція зможе примусово стягнути гроші з рахунку.

    Для цього інспектори повинні винести письмове рішення про стягнення недоїмки. На це їм відводиться не більше 60 днів з моменту закінчення терміну, зазначеного у вимозі про сплату податку. Одночасно з цим рішенням податківці повинні прийняти рішення про призупинення операцій за рахунком. Це їм потрібно для того, щоб платник податків не встиг «відвести» з рахунку всі гроші до того, як банк спише з нього належні бюджету гроші.

    У другому випадку ніяких вимог фірмі не направляють. Як тільки інспекція прийме рішення про призупинення операцій за рахунком, його направлять в банк. Одночасно податкова повинна передати рішення вам під розписку або відправити поштою.

    Втім, якщо ви запізнилися зі здачею податкової декларації, виправити ситуацію нескладно. Достатньо всього лише уявити цю декларацію, і на наступний день податківці розблокують рахунок (п. 2 ст. 76 НК РФ). Правда, заплатити штраф за прострочення, передбачений статтею 119 Податкового кодексу, все ж доведеться.

    Якщо ж рахунок був заблокований через несплату податку, інспекція скасує своє рішення тільки після того, як ви погасіть заборгованість і представите підтверджуючий документ (п. 6 ст. 76 НК РФ). Це може бути або інкасове, або платіжне доручення з відміткою банку про виконання.

    Отримавши рішення про призупинення операцій за рахунком, зверніть увагу на два важливих моменти.

    По-перше, рішення має бути підписане керівником тієї податкової інспекції, яка направляла вимога про сплату податку, або його заступником.

    По-друге, воно повинно бути винесено одночасно з інкасовим дорученням банку перерахувати до бюджету податок з коштів, що знаходяться на рахунку фірми. Якщо хоча б одне з правил порушено, рахунок заарештований незаконно. Однак доводити це швидше за все доведеться в суді.

    Я протестую ...

    Отримавши з податкової інспекції рішення, банк не буде розбиратися, чи законно воно, він лише повинен його виконати (п. 4 ст. 76 НК РФ). Звичайно ж, в Управління МНС можна подати скаргу на неправомірні дії інспекторів. Однак домогтися цим позитивного результату вдається рідко.

    По-іншому справа йде з арбітражною практикою. Навіть цілком законне рішення про призупинення операцій за рахунком суддя може скасувати.

    приклад 1

    Під час перевірки податкова інспекція виявила у ТОВ «Фірма" Орто "» недоїмку і направила їй вимога про сплату податку та пені. У встановлений термін фірма недоїмку не погасила, і податківці вирішили призупинити операції по її рахунках.

    Фірма звернули до суду. Він встановив, що вимога про сплату податку було направлено не за тією адресою, де знаходиться фірма. Отже, податкова інспекція не сповістила її про виявлене порушення та своїх діях, як того вимагав кодекс.

    Суд визнав рішення про блокування рахунку недійсним (постанова Федерального арбітражного суду Північно-Західного округу від 21 травня 2003 № А05-14995 / 02-840 / 20).

    Так що, якщо ви помітили якісь огріхи податківців в порядку арешту рахунку, у вас є всі шанси виграти судовий розгляд.

    Найбільш поширені підстави для оскарження такі:

    • фірма не отримувала вимога про сплату податку;
    • рішення про арешт рахунку винесено пізніше рішення про стягнення податку;
    • рішення про арешт рахунку виніс співробітник МНС, який не має права цього робити;
    • фірмі заблокували рахунок до закінчення терміну погашення недоїмки, зазначеної у вимозі;
    • у фірми немає заборгованості по податках;
    • рішення про стягнення недоїмки винесено пізніше 60 днів з моменту закінчення терміну, зазначеного у вимозі про сплату податку.

    Якщо ж процедура арешту рахунку повністю дотримана, ви можете звернути увагу суддів на те, як оформлено рішення про стягнення податку і про арешт рахунку. Найчастіше в них відсутні важливі реквізити, зокрема суми недоїмки і пені, назва податку, за яким є заборгованість, період, за який треба здати декларацію. приклад 2

    За підсумками камеральної перевірки інспекція притягнула ТОВ «Віто-М» до відповідальності за неподання в термін податкової декларації. Фірма не стала платити штраф, після чого працівники МНС винесли рішення про призупинення операцій по її рахунку. Фірма звернулася до суду.

    Суддя визнав рішення інспекції недійсним. Ось його аргументи.

    Податкова інспекція може прийняти рішення про призупинення операцій за рахунком, якщо фірма запізнилася зі здачею декларації більше ніж на два тижні. Рішення було винесено, однак в ньому не вказали, за який період фірма не подала декларацію. Отже, рішення не відповідає вимогам закону і є недійсним (постанова Федерального арбітражного суду Північно-Західного округу від 6 травня 2002 № А56-2294 / 02).

    Бувають також випадки, коли фірма повинна в бюджет лише незначну суму, а інспектори вже повідомляють її про те, що операції по рахунку припинені. Однак і в цій ситуації фірму підтримує суд. Для скасування рішення він використовує таке формулювання: «вина організації не співмірна міру відповідальності». приклад 3

    ВАТ «Красноярський хліб" не здало в інспекцію

    (За місцем знаходження філії) декларацію з податку на прибуток.

    Інспектори ухвалили рішення про призупинення операцій за рахунком фірми. Вона в свою чергу звернулася до суду.

    Суддя встановив, що податок на прибуток в сумі

    98 руб. фірма заплатила за місцем знаходження головної організації (хоча повинна була за своїм місцем реєстрації). Туди ж бухгалтер здав і податкову декларацію . При таких порушеннях суд визнав міру, яку застосували податківці, які не сумірною вини фірми, а рішення про блокування рахунку - недійсним (постанова Федерального арбітражного суду Східно-Сибірського округу від 21 лютого 2002 № А33-9798 / 01-С3А-Ф02-225 / 02-С1).

    Як видно, судові розгляди - досить ефективний спосіб боротьби з податковими інспекторами. Однак вони зазвичай тривають не один місяць, а перспектива залишитися на все це час без розрахункового рахунку пригнічує.

    Проте у фірми є кілька можливостей вести розрахунки і з замороженим рахунком.

    новий рахунок

    Найпростішим виходом зі сформованої ситуації може стати відкриття нового рахунку в іншому банку. благо Податковий кодекс цього не забороняє, а банки при відкритті рахунків не вимагають від фірм будь-яких довідок з інспекції.

    Протягом п'яти днів після того, як у фірми з'явиться рахунок, банк повідомить про це податкову інспекцію, де вона стоїть на обліку. Зрозуміло, що, отримавши таке повідомлення, інспектори відразу направлять в банк рішення про призупинення операцій вже за новим рахунком.

    Однак в даному випадку розрахунок робиться на те, що, поки повідомлення з банку дійде до податкової інспекції і звідти прийде рішення про арешт рахунку, фірма встигне провести всі потрібні їй операції.

    Цей спосіб має один, але істотний недолік. Справа в тому, що податкові інспектори можуть розцінити подібні дії фірми, як ухилення від сплати податків «іншим способом». А це вже загрожує порушенням кримінальної справи за статтею 199 Кримінального кодексу.

    Однак цього не станеться, якщо ви зможете довести, що погашення заборгованості перед бюджетом призведе до банкрутства фірми.

    розрахунки готівкою

    Якщо у вашої фірми немає можливості розрахуватися з контрагентом безготівково, використовуйте готівку. Податковий кодекс цього не забороняє. Але пам'ятайте, що Центральний банк обмежив суму розрахунків «готівкою» по одній угоді 60 000 рублів (вказівку ЦБ РФ від 14 листопада 2001 № 1050-У). На наш погляд, це оптимальний вихід із ситуації для фірм, чиї витрати не перевищують цю межу.

    Слід зауважити, що при бажанні це обмеження можна обійти. Достатньо лише розбити угоду на два договору (можна і більше) або ж використовувати в розрахунках векселі. Якщо ж суми витрат значно більше, спробуйте розраховуватися бартером. На жаль, на цей крок можуть погодитися не всі контрагенти.

    Відстрочка або розстрочка сплати

    Якщо ж ці способи вам не підійшли, ви можете спробувати отримати відстрочку або розстрочку сплати податку. Вони надаються на термін від одного до шести місяців. У першому випадку термін оплати відкладається на більш пізню дату. Але як тільки вона настане, фірма повинна повністю погасити всю заборгованість. А розстрочка передбачає поетапне погашення боргу протягом певного терміну.

    Хочемо попередити, що МНС дуже неохоче дає такі дозволи. Крім того, перелік випадків, коли фірма може попросити про відстрочку або розстрочку, строго обмежений (ст. 64 НК РФ). Ось деякі з них:

  • загроза банкрутства;
  • збиток, заподіяний фірмі стихійним лихом;
  • сезонний характер виробництва або реалізації товарів (робіт, послуг);
  • припинення або затримка фінансування з бюджету або оплати держзамовлення.
  • Практика показує, що відсунути розплату вдається в основному великим підприємствам, і то по регіональних і місцевих податків.

    С. Фоменко, експерт ПБ

    Що робити для зняття арешту?
    Що являє собою ця процедура?
    Хто має право на накладення арешту?
    Так як бути,?
    У чому причини такого рішення?
    Як забезпечити?
    У чому суть?
    Коли можлива відміна арешту?
    Що робити для зняття арешту?
    BIKINIKA.com.ua
    Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

    We have 4 guests online