Робимо дросель для зварювального апарату постійного струму своїми руками

  1. Загальна інформація
  2. регулювання струму
  3. застосування дроселя
  4. Дросель своїми руками
  5. замість висновку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сварка постійним електричним струмом отримала широке застосування не тільки в масштабах великих виробництв, а й в домашніх майстерень. Сучасний ринок пропонує десятки (якщо не сотні) апаратів для зварювання за допомогою електричної дуги , Починаючи від компактних малопотужних сварочніка, закінчуючи промисловими високопродуктивними агрегатами. Незалежно від типу устаткування, яке застосовується для електрозварювання , Всіх їх об'єднує одна проблема - неконтрольоване падіння напруга, через що розпал дуги і формування шва стає скрутним.

електрозварювання

Для вирішення цієї проблеми умільці придумали дросель, впроваджуваний в ланцюг зі зварювальним устаткуванням. У початківців зварників відразу виникне багато питань: «Що це за деталь і як вона функціонує? Як зробити дросель самому на свій апарат? Як розрахувати дросель правильно? ». У цій статті ми постараємося відповісти на ці, та багато інших питань.

Зміст статті

Загальна інформація

Для чого потрібен дросель? Ця невелика деталь, підключена в ланцюг, забезпечує плавний розпал дуги і підтримує її стабільність навіть при перепадах напруги, до того ж метал практично не розбризкується, шов виходить більш якісним, можна точно налаштувати апарат і без проблем варити тонкий метал .

Принцип роботи простий: дросель пропускає через себе струм, накопичуючи його від зварювального апарату. Накопичений ток якраз і використовується для компенсації втраченого напруги. Також дросель з підмагнічуванням забезпечує потрібне опір струму, якщо напруга занадто велика.

Зовсім не обов'язково купувати дросель в магазині, тим більше це далеко не дешева покупка. Цей агрегат цілком можна змайструвати самостійно. Його конструкція складається з сердечника і двох обмоток з перетином, розрахованим на роботу з певним значенням постійного струму. Саме тому не вийде виготовити універсальний дросель, адже маленька деталь не впорається з потужним сварочніка, і навпаки. Так що важливо правильно розрахувати, скільки обмотки знадобиться для роботи з тим чи іншим напругою.

регулювання струму

Регулювання зварювального струму вкрай важлива для правильної роботи і формуванні якісного шва . Вона може здійснюватися кількома способами:

  • Регулювання струму шляхом зміни відстані між елементами зварювального апарату. Найпопулярніший спосіб. Щоб зменшити силу струму розсуньте розрізаний сердечник трансформатора. Індукція кілька розсіється, і сила струму стане менше. Чим більше зварювальний агрегат, тим більше можливість регулювати струм, тому що інтервал регулювання безпосередньо залежить від доступного розміру в корпусі апарату.
  • Регулювання струму на обмотці трансформатора. Таким способом можна відсікти частину котушки, тим самим збільшивши значення напруги, пускаючи ток коротшим шляхом. Щоб послабити струм шлях потрібно навпаки збільшити.
  • Регулювання струму за допомогою сталевої пружини з кріпленням клем через заданий інтервал. Це непоганий спосіб регулювання, він дозволяє плавно налаштовувати струм, але є один істотний недолік - пружина сильно нагрівається і при цьому постійно знаходиться під ногами у майстри, а це грубе порушення техніки безпеки .

Якщо впровадити в ланцюг дросель, то вирішиться більшість проблем, пов'язаних з регулюванням струму. Це на перший погляд невелике пристосування здатне в повній мірі компенсувати відсутні напруга або навпаки виконувати роль опору, якщо напруги занадто багато. Налаштування струму дроселем відбувається дуже плавно і зварнику не потрібно тримати під ногами розпечену пружину.

застосування дроселя

Дросель для зварювання своїми руками найкраще працює на зварювальних трансформаторах. Це доводить наша практика. Дросель швидко розпалює дугу навіть при значній втраті струму, тому його можна без проблем використовувати на дачі або в цеху з нестабільною напругою.

Окрема особливість - це можливість використовувати дросель в парі з випрямлячем. Зв'язка дросель + випрямляч здатна збільшувати електрорушійну силу самоіндукції. У випадку з напівавтоматом такий набір обладнання дозволити легко запалити дугу навіть на значній відстані від поверхні металу.

Дросель своїми руками

Дросель своїми руками

Тепер давайте розберемося, як дросель для зварювання своїми руками можна намотати і як розрахувати дросель. Щоб намотати дросель правильно, потрібно досконально знати його пристрій і розуміти принцип роботи. У розділі «Загальна інформація» ми коротко описали пристрій і принцип дії цього приладу. Ми склали невелику поетапну інструкцію, дотримуючись якої ви зможете зібрати дросель. Зібрана вами деталь підійде для використання на невеликому виробництві або під час домашньої зварюванні. Отже, приступимо:

  1. Для початку вам потрібно знайти старий трансформатор, він буде нашою основою. Досвідчені майстри радять брати підвищує елемент з лампового телевізора моделі «ТСА 270-1», він буде виступати в ролі сердечника. Подібні моделі можна легко знайти на блошиному ринку або пошукати в інтернеті на онлайн-дошках оголошень.
  2. Потім потрібно розібрати трансформатор. Робиться це просто: потрібно зрізати болти або повернути головки в верхній частині агрегату, потім зняти котушки.
  3. Отримані «підкови» (як їх називають умільці) встановлюють спеціальні прокладки. Їх виготовляють з тонкого картону і приклеюють до основи «підкови». Прокладки потрібні для утворення індуктивного зазору.
  4. Тепер потрібно намотати дріт на «підкову». Для цього беремо алюмінієві дроти перетином 36 міліметрів. Намотайте 22-24 витка з кожного боку. Якщо вам вдалося знайти сердечник з лампового телевізора, то ви зможете намотати на кожну сторону по 8 витків в два шари. Не забудьте зробити ізоляцію між витками за допомогою паперу і бакелітовій лаку.
  5. Провід слід намотувати в одну сторону на кожній з котушок. Це необхідно для того, щоб в кінці дроту розташовувалися в одному напрямку і вгорі була перемичка між відводами, що з'єднує котушки, а внизу розташовувався вхід і вихід.
  6. Якщо ви все ж неправильно намотали дроти, і вони розташовуються в різному напрямку, то встановіть по діагоналі косу перемичку між верхнім і нижнім відводами. Друга пара відводів буде грати роль входу і виходу.
  7. Рекомендується встановлювати дросель в зварювальному апараті тільки після діодів. Підключіть до входу кабель діодного моста.

Якщо сила струму дроселем навпаки продовжує падати при застосуванні, то потрібно прибрати кілька витків на кожній з котушок.

замість висновку

Тепер ви знаєте, як зробити дросель для зварювального апарату своїми руками і використовувати його в своїй роботі. Саморобний дросель легко можна зібрати своїми силами, знаючи елементарні закони електротехніки. Розкажіть про свій досвід конструювання дроселя в коментарях і діліться цією статтею в соціальних мережах. Бажаємо успіхів!

[Всього голосів: 4 Середній: 3/5]

У початківців зварників відразу виникне багато питань: «Що це за деталь і як вона функціонує?
Як зробити дросель самому на свій апарат?
Як розрахувати дросель правильно?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online