FAQ: Який бізнес зможе обійтися без касового апарату?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато підприємців можуть законно заощадити гроші на покупку касової техніки. Але треба знати всі юридичні тонкощі, інакше податкова перевірка обернеться штрафами.

Але треба знати всі юридичні тонкощі, інакше податкова перевірка обернеться штрафами

Будь-яка юридична особа або індивідуальний підприємець зобов'язані застосовувати касовий апарат, якщо покупець оплачує товари (роботи, послуги) готівкою або пластиковою карткою.

При цьому неважливо, чи здійснюється продаж свого товару або продавець діє як посередник. Також не має значення, чи є покупець фізичною особою або представляє інтереси організації.

Застосування касового апарату необов'язково в декількох випадках. Наприклад, якщо клієнтам видаються бланки суворої звітності або якщо компанія використовує в якості системи оподаткування єдиний податок на поставлений дохід або патентну систему. У таких випадках на вимогу покупця видається товарний чек або квитанція, що підтверджують прийом грошей.

Крім цього, касова техніка не потрібна при здійсненні окремих видів діяльності, перелічених у законі « Про застосування контрольно-касової техніки ... » . До них, наприклад, відноситься продаж морозива в кіосках, торгівля лотерейними або проїзними квитками.

Якщо організація не практикує розрахунки готівковими коштами, але раптом з'явилася необхідність це зробити, можна найняти агента з касовим апаратом і надати йому право прийняття готівкових коштів від свого імені.

За дотриманням касової дисципліни стежать податкові органи. Періодичність перевірок законом не обмежена, тобто вони можуть проводитися хоч кожен день.

Штрафи за невикористання касових апаратів встановлені Кодексом РФ про адміністративні правопорушення (Пункт 2 статті 14.5 і пункт 1 статті 15.1) . Для громадян вони становлять від 1 500 рублів до 2 000 рублів, для посадових осіб - від 3 000 рублів до 4 000 рублів, для юридичних осіб-від 30 000 рублів до 40 000 рублів.

Також штрафами загрожує накопичення в касі коштів понад встановлених лімітів . Для посадових осіб штраф складе від 4 000 рублів до 5 000 рублів, для юридичних осіб - від 40 000 рублів до 50 000 рублів.

Законодавство в цій сфері стабільне: не можна виділити тенденції ні по його пом'якшення, ні щодо посилення. Останні значущі зміни були внесені в 2012 році, коли в перелік організацій, які мають право не застосовувати касовий апарат, додали підприємців на патентній системі оподаткування.

Щоб запропонувати тему в цю рубрику, пишіть листи на [email protected] c позначкою FAQ.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online