Чи повинна керуюча компанія усувати сліди протікання в квартирі?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

barelko barelko.com/Fotolia

Все залежить від причини і винуватця протікання. Якщо витік стався з вини керуючої компанії, цей факт зафіксований документально, складений акт, який підтверджує вину, то на цій підставі можна вимагати від неї відшкодування збитків. Для цього необхідно написати претензійний лист, в якому обгрунтовано послатися на причини протікання і надати розрахунок збитків. Якщо керуюча компанія відмовиться добровільно оплачувати компенсацію, збитки доведеться стягувати в судовому порядку.

Як вирішувати проблеми з керуючою компанією?

Чи може КК виставити додатковий рахунок за опалення?

Для того щоб змусити КК компенсувати шкоду, заподіяну протечкой даху, власнику квартири, по-перше, потрібно мати на руках такі документи:

  1. Акт огляду приміщення. Складається представником КК в присутності власника квартири і підписується обома сторонами. В акті повинні бути вказані причини затоплення житлового приміщення, повний перелік пошкоджень і винуватець події - в даному випадку це керуюча компанія.
  2. Звіт про оцінку збитку майну, складений незалежною оцінною компанією.
  3. Всі наявні касові чеки та інші документи, що підтверджують вартість пошкодженого майна, включаючи зіпсовані елементи декору, особисті речі, меблі, побутову техніку і т. Д.

Наступний крок скласти досудову претензію на адресу КК. Претензія з додатком акту огляду приміщення та звіту про оцінку майна надсилається поштою рекомендованим листом з повідомленням і описом вкладення. Згідно із законом керуюча компанія повинна відреагувати на претензію протягом 30 календарних днів з моменту отримання.

Якщо після закінчення цього терміну КК продовжує мовчати або просто відмовляється відшкодовувати вартість ремонту або робити ремонт своїми силами, то власнику квартири слід подавати позовну заяву до суду. До позовної заяви необхідно додати акт про про огляді квартири, звіт про оцінку збитку і касові документи при їх наявності.

Сусідній будинок обгородив частину двору під парковку. Це законно?

У квартирах не працює вентиляція - що робити?

КК, яка обслуговує Ваше житлове приміщення, таким чином надає своїм клієнтам послугу з утримання будинку, тому в разі неякісного надання цієї послуги (протікання покрівлі), Ви маєте право звернутися до неї за відшкодуванням заподіяної шкоди Вашому майну. Тому при виявленні протікання Вам треба було звернутися до КК, співробітники якої повинні скласти акт про протікання, в якому Ви також ставите свій підпис. Акт складається у двох примірниках або Вам видається завірена копія. Якщо акт не склали, зверніться в КК зараз.

Після складання акту Ви звертаєтеся до оцінювача, який оцінює збиток, заподіяний затокою. У цю оцінку включається вартість матеріалу, робота, монтаж, демонтаж та інше. Найкраще на огляд квартири оцінювачем запросити КК телеграмою або листом з відміткою з їх боку, що вони отримали цей лист.

Далі Ви складаєте претензію в КК, в якій пропонуєте їм добровільно відшкодувати збитки. Це краще зробити листом з повідомленням і з описом вкладення або ж вручити особисто під розписку на Вашій копії.

У тому випадку, якщо добровільно збиток Вам не відшкодовано, у Вас є право звернутися до суду з позовною заявою за законом «Про захист прав споживачів» та стягнути з КК суму збитку, неустойку, штраф, моральну шкоду і всі понесені Вами судові витрати (поштові , оплату оцінки збитку, послуги адвоката та інше). Як правило, якщо Ваша КК бюджетна організація, то Вам все відшкодують тільки після вступило в законну силу судового рішення, на підставі якого Вам в суді видадуть виконавчий лист.

Господиня знімною квартири вимагає оплатити ремонт. Що робити?

Чи повинні мешканці з тимчасовою реєстрацією оплачувати комуналку?

Має місце цивільний спір про відшкодування шкоди, заподіяної власнику квартири в зв'язку з неналежним виконанням КК своїх зобов'язань. В цьому випадку Вам рекомендується зробити оцінку відновного ремонту і направити письмову претензію на адресу КК до вимог про відшкодування шкоди (шкоди) в грошовій формі в десятиденний термін. У разі відмови або ухилення від виконання такої вимоги Ви маєте право подати позовну заяву до суду на КК, вказавши на заподіяння Вам шкоди в зв'язку з протіканням, що виникла з вини керуючої компанії (неналежне виконань обов'язків за договором на управління). У позовній заяві Вам потрібно просити суд стягнути з КК майнову шкоду (збитки) відповідно до оцінки розміру відновлювального ремонту, моральну шкоду, а також штраф у розмірі 50% від присудженої судом грошової суми за невиконання КК в добровільному порядку Вашої вимоги.

Протікання покрівлі стала наслідком неналежного виконання керуючою компанією свого обов'язку щодо утримання спільного майна багатоквартирного будинку.

З метою вирішення ситуації, що склалася необхідно звернутися в керуючу компанію з претензією про відшкодування заподіяної шкоди квартирі від протікання покрівлі. У цій претензії потрібно вимагати або виконання ремонтних робіт, або компенсації витрат на їх виконання. Але в цьому випадку слід пам'ятати, що потрібно проведення незалежної оцінки для визначення розміру заподіяної квартирі шкоди. Також важливо знати, що до такої претензії потрібно буде докласти акт, складений керуючою компанією і підтверджує факт протікання покрівлі та заподіяння внаслідок цього збитків квартирі.

Наступний крок в разі невиконання компанією, що управляє заявлених в претензії вимог - це звернення до суду з позовом на підставі закону РФ від 07.02.1992 № 2300-1 «Про захист прав споживачів». Відповідно до цього закону, виконавець зобов'язаний виконати роботу, надати послугу, якість яких відповідає умовам договору. Практика показує, що в подібних суперечках суди вирішують справи на користь споживачів. Крім компенсації матеріального збитку, судових витрат, в тому числі на оплату послуг експертної організації, на користь споживачів стягується штраф у розмірі 50% від суми завданих збитків, невідшкодованого винною особою в досудовому порядку.

Також можна звернутися в наглядовий орган, який здійснює контроль за діяльністю керуючих організацій. Наприклад, для Москви це Мосжілінспекция. Ви можете направити відповідну заяву з проханням перевірити діяльність керуючої компанії, а саме факт належного виконання нею обов'язків щодо утримання спільного майна багатоквартирного будинку.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Як не платити за ЖКГ офісів і кафе в нашому домі?

Які послуги я повинен оплачувати до оформлення прав на квартиру?

Чи повинен я платити за капремонт, якщо новобудова ще на гарантії?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як вирішувати проблеми з керуючою компанією?
Чи може КК виставити додатковий рахунок за опалення?
Це законно?
У квартирах не працює вентиляція - що робити?
Що робити?
Чи повинні мешканці з тимчасовою реєстрацією оплачувати комуналку?
Які послуги я повинен оплачувати до оформлення прав на квартиру?
Чи повинен я платити за капремонт, якщо новобудова ще на гарантії?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online