Курс євро в Україні та Європі - чого чекати в 2019 році

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

29 грудня 2018, 7:44 Переглядів: 29 грудня 2018, 7:44 Переглядів:   Фото: pixabay

Фото: pixabay.com.

Через кілька днів посилання - 1 січня 2019 року - європейська валюта буде відзначати своє 20-річчя. До свого ювілею вона підходить практично з такою ж невизначеністю щодо майбутнього, яка супроводжувала і її в момент "народження" 20 років тому. Більш того, ювілейний рік євро може стати і роком початку розпаду Євросоюзу. 29 березня 2019 року один з перших і основних членів ЄС - Великобританія - може остаточно покинути Євросоюз, довівши до логічного завершення процес Brexit , Який триває вже шостий рік. Що також не додає європейській валюті стійкості і впевненості в завтрашньому дні.

Експерти остерігаються робити однозначні прогнози курсу євро на ювілейний рік. А якщо і роблять, то ці прогнози далеко не однозначні.

Українці не роблять особливої ​​різниці між доларом і євро, справедливо вважаючи обидві валюти засобами заощадження, приблизно однаковими за стійкістю і надійності. Але між собою американська і європейська валюта - прямі конкуренти. Курс євро, як і курси всіх інших валют, розраховується по відношенню до долара. Але і курс долара не є константою. Він розраховується за спеціальним індексом DXY, який являє собою "кошик" з 6 світових валют: євро, японської ієни, англійського фунта стерлінгів, канадського долара, шведської крони і швейцарського франка. І якщо ці валюти втрачають стабільність, позбавляється стабільності і долар. Щоб зрозуміти, наскільки важливі для долара стабільність євро і фунта, потрібно згадати, що євро становить в валютному "вінегреті" DXY майже 60%, а фунт стерлінгів - 12%. І в наступному році стабільності цих двох основних валют якраз і не передбачається. Причини складного становища євро лежать як в економічній, так і в політичній площинах, які, втім, сильно переплетені.

Brexit - неприємний "подарунок" на ювілей

Сайт "Сегодня" писав про те, що євро восени євро досить різко втратив в ціні не тільки в Україні, а й у всій єврозоні. Однією з головних причин падіння євровалюти тамтешні ЗМІ називали триваючу підготовку до виходу Великобританії з Євросоюзу - Brexit . І, зокрема, заяву глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про те, що угода про вихід Британії з Євросоюзу буде підписано в найближчі тижні.

Однак цього не сталося. Підписання угоди перенесли на весну 2019 року, і однозначного розуміння про те, чи буде вона підписана, а якщо так, то в якому вигляді ( "жорсткому" або "м'якому"), в Європі ще немає. І ця невизначеність виступає дестабілізуючим фактором і для фунта стерлінгів, і для євро. До того ж країни єврозони вже зараз підраховують можливі збитки і нові витрати, які їх очікують у зв'язку з Brexit.

Від чого залежить курс євровалюти

Вистачає в Єврозоні та інших політичних і економічних проблем, пов'язаних з торговими війнами, очікуваним уповільненням зростання ВВП, слабкими економіками низки країн - членів ЄС, проблемою мігрантів та ін.

"Brexit, звичайно, негативно впливає на Європу, але його вплив дуже обмежено. Є набагато більш значущі чинники. Політика Європейського центрального банку, який припинив накачувати європейську економіку дешевою ліквідністю, політика Федеральної резервної системи США, загроза глобальної економічної кризи - ці фактори більш значимі ", - говорить фінансовий експерт Ерік Найман.

13 грудня Європейський центральний банк оновив прогноз курсу євро на найближче майбутнє. Згідно з цим прогнозом, курс євро, що знижувався останнім часом і становить на кінець 2018 року 1,18 долара, в 2019-м опуститься до 1,14 дол. ЄЦБ також припиняє з 2019 року скупку держоблігацій та інших цінних паперів, яка велася останні кілька років з метою підстьобнути занадто низьку, на думку еврофінансістов, інфляцію і зростання економіки. Це свідчить про те, що, на думку ЄЦБ, економіка Євросоюзу в даний час досить міцна.

З іншого боку, експерти очікують, що в 2019 році буде знижуватися індекс долара, т. Е. Американська валюта буде послаблюватися. Цей процес також почався в 2018 році. Підсумки року, що минає на американському фондовому ринку вже називають одними з найгірших в історії. Американський президент виступив з жорсткою критикою монетарної політики керівництва Федеральної резервної системи. Ряд експертів прогнозують, що через проведеної в США політики інтерес інвесторів до долара буде слабшати.

Всі ці протиріччя і різноспрямовані процеси призводять до того, що прогнози на 2019 рік щодо долара і євро неоднозначні і суперечливі.

Прогнози для євро на 2019 рік і далі

Ерік Найман вважає, що позиції євро непогані, і незабаром валюта ЄС може вирости в ціні.

"Політика Європейського центробанку свідчить про те, що економіка нормалізувалася. Так що євро має шанс почати зростання. В Україні європейська валюта теж буде дорожчати по відношенню до гривні. Зараз ще я не раджу купувати євро, але в січні, може бути, і прийде таке час, що пора буде віддавати перевагу євро, а не долару ", - говорить Ерік Найман.

Економічний експерт і аналітик Борис Кушнірук, навпаки, вважає, що в ЄС зростають проблеми, і це буде тільки послаблювати позиції їх спільної валюти.

"В Європі зараз дуже багато проблем, які вона в існуючому вигляді не здатна вирішити. Причому вони викликані не помилками політиків або державних діячів. Проблеми носять фундаментальний характер. В Європі дуже висока соціалізація, соціалістичної економіки. І це призводить до того, що країни стають неконкурентоспроможними. Особливо наочно це зараз проявляється на Франції, де проходять акції протестів. У великих містах там ще працює креативний клас, креативні технології, і там все виглядає непогано. А провінційні го одкі все більше занепадають. Там розміщувалися простіші виробництва, і в умовах надмірної соціалістичність країни (великої кількості вихідних, соціальних пільг) їх продукція дорожчає і стає неконкурентною. Тому прості виробництва починають залишати країну, вважаючи за краще країни зі значно меншим рівнем соціалізації (Китай , інші азіатські країни).

Що відбувається в країні, де є національна валюта, якщо на протязі багатьох років дефіцитний бюджет і від'ємне сальдо? Національна валюта знеціниться. Це здешевить внутрішнє виробництво, і економіка стане більш конкурентною, по крайней мере з точки зору вартості виробництва. Тобто гроші відіграють роль певного балансира для економіки. А в зоні євро їх загальна валюта не відображає реальний стан економік багатьох країн ЄС. Тобто там відбувається зворотний процес. На сьогоднішній момент тільки дві країни в єврозоні - Нідерланди і Німеччина - забезпечують позитивну динаміку розвитку. І за рахунок потужності економік цих країн відбувається подорожчання економік і слабких країн. За рахунок цього вони ще більше слабшають, і їх проблеми тільки наростають. Тому Brexit - це, звичайно, не дуже добре для Великобританії, але певною мірою це спроба закритися, сховатися у себе на острові, коли почнеться хаос в Європі ", - пояснює експерт.

Майбутнє євро, на думку Бориса Кушнірука, не надто райдужне.

"Єврозона як проект була помилковою сама по собі. Тому що те, що добре, з точки зору грошей, для Німеччини, абсолютно не підходить для Греції, Іспанії, Португалії, для багатьох інших країн, де продуктивність праці і ефективність економіки значно нижче. За час існування єврозони жодна з цих країн не вирішила своїх проблем. Навпаки, зовнішні борги ростуть. Тому ситуація з євро в довгостроковому вимірі значно гірше, ніж ситуація з доларом. Як тільки почнеться нова хвиля кризи, капітал фактично побіжить в долар. І знач ит, долар буде зміцнюватися по відношенню до євро ", - прогнозує Кушнірук.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав, що відбувається з найпопулярнішою в світі криптовалюта - біткоіни .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Євро на роздоріжжі: що буде з курсом в 2019 році". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександра Романюк

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Що відбувається в країні, де є національна валюта, якщо на протязі багатьох років дефіцитний бюджет і від'ємне сальдо?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online