Де в Москві є курси фінансової грамотності, чому і за якою ціною вчать?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Катерина Ядова, проректор з додаткової освіти, керівник MBA програм   Moscow Business School   :   В даний час в Москві курси фінансової грамотності можна закінчити в дуже великій кількості освітніх установ та в самих різних формах: дистанційній, очної, очно-дистанційною

Катерина Ядова, проректор з додаткової освіти, керівник MBA програм Moscow Business School :

В даний час в Москві курси фінансової грамотності можна закінчити в дуже великій кількості освітніх установ та в самих різних формах: дистанційній, очної, очно-дистанційною.

Саме курси, тобто короткі освітні програми, коштують від 6 тис. Рублів. Більш розгорнуті програми, середньострокові і довгострокові, професійна перепідготовка коштуватимуть від 59 тис. Рублів за півроку-рік.

І, звичайно, фінансова грамотність завжди входить в більші освітні управлінські програми, наприклад, в MBA. Такі програми коштують від 99 тис. Рублів. В результаті слухач отримує вже не просто побутову грамотність, але професійне володіння.

Різні освітні установи можуть оголошувати акції на свої програми. Але коли вартість істотно нижче наведеної, потрібно більш ретельно підійти до питання аналізу репутації закладу. У хороших програм собівартість не може бути занадто низькою.

Виняток становлять відкриті курси - MOOC. У Москві до них теж є доступ. MOOC можна пройти безкоштовно, а в разі хорошого володіння іноземною мовою, ще й диплом престижного іноземного вузу отримати можна.

Необхідно чітко вивчити навчальний план і резюме викладача. Але перш визначити, що саме потрібно абітурієнту: навчитися верстати особистий бюджет, підготуватися до бухгалтерської роботі, вміти читати і складати кошториси - це все різні напрямки. Програми є з будь-якого з них, треба тільки точно знати, що потрібно саме вам. Або ж для початку вибрати коротку і недорогу дистанційну програму, щоб зорієнтуватися і повернутися до питання підбору курсу. Місце, де пройти навчання, оптимально шукати в інтернеті.

Якщо мова йде про коротких курсах (1-2 дні), зазвичай люди шукають ближче до будинку або роботи, і тільки на другому місці репутація навчального закладу. Якщо освітня програма довша і дорога, то якість освіти і ступінь довіри до закладу виходять на перше місце.

У будь-якому випадку, кожному вступнику необхідно провести аналіз в інтернеті за своїми запитами.

Олександр Стрельников, керівник департаменту по роботі з клієнтами в міжнародному платіжному сервісі Wallet One :

При виборі навчального центру потрібно бути дуже обачним. На жаль, дуже часто під виглядом тренера або консультанта ховається звичайний співробітник відділу продажів, який під виглядом навчальних програм вибудовують систему залучення клієнтів. Завжди ставитеся з особливою обережністю до організаціям, основним видом діяльності яких є надання фінансових, а не освітніх послуг. Кінцева мета таких проектів, шкіл, навчальних центрів - продаж своїх або партнерських фінансових продуктів і / або сервісів.

Однак, якщо ви все таки вирішили вибрати саме такий формат для підвищення своїх навичок, а це, як правило, більш доступний з фінансової точки зору варіант, то бажано, щоб основна компанія бренду, під яким працює центр навчання, мала ліцензій видається російськими регуляторами, наприклад Центральним Банком РФ. В такому випадку якість освітнього матеріалу може бути на досить високому рівні. Крім того такі компанії частіше залучають висококваліфікованих фахівців, так як якість навчання безпосередньо впливає на їхній імідж.

Саїда Сулейманова, к.е.н., незалежний фінансовий радник:

Курси фінансової грамотності набувають все більшої актуальності і популярності, причому вони розраховані не тільки для дорослих, але і для дитячої аудиторії.

Наприклад, проект Школа фінансової грамотності (www.findozor.pro), автором якого є к.е.н., незалежний фінансовий радник Сулейманова Саїда, розрахований на 3 вікових аудиторії від 7 до 17 років. Серед тем курсу, кожен ступінь якого складається з 5 занять, присутні і бюджет, кредити, страхування, інвестиції, пенсії. Заняття будуються таким чином, щоб отримати теоретичні знання та закріпити їх на практиці, виконуючи завдання. Крім цього, передбачено принцип Гейміфікація, коли дитина в процесі гри засвоює і поняття, і принципи роботи, наприклад, фінансової установи або продукту.

Вартість навчання цілком доступна, беручи до уваги, що знання в цій галузі є також свого роду інвестицією, яка окупиться багаторазово протягом дорослого життя. Наприклад, в Школі фінансової грамотності, передбачена дистанційна форма навчання (по скайпу), або очна форма. Ефективність таких занять доведена на практиці, коли діти отримують навички фінансового планування, вчаться уважно вважати і звертати увагу на ціни в магазинах і на умови тієї чи іншої акції. Більш старшим дітям, заняття допомагають отримати ази в роботі з фінансовими інструментами і спробувати їх на практиці, а також визначиться з вибором майбутньої професії, якщо тема фінансів і економіки в цілому їх приваблює. При виборі курсів раджу звертати увагу на досвід тренерів (викладачів), уникаючи продукти з області Інфобізнес.

Перетворити за місяць або рік середньостатистичної людини в мільйонера нереально, і не варто спокушатися, що курси з фінансової грамотності допоможуть в досягненні цієї мети. Їх завдання, на мою думку, дати основи грамотного фінансового поведінки, познайомити з джерелами подальшої освіти і дати стимул до активної роботи над собою і своїми особистими фінансами.

Артем Гіневскій, директор «Лабораторії інвестиційних технологій» :

Рівень фінансової грамотності в нашій країні можна охарактеризувати не інакше, як «дрімучим». Багато росіян досі впевнені, що біржа - це щось хибне, адже тільки 49% з них вважають гру на біржі «прийнятною» формою заробітку, як показують деякі соцопитування. У той же час, ВЦИОМ повідомляє, що кожен четвертий вважає за краще зберігати гроші в банку, а 27% опитаних - вдома, «під подушкою». І це в період активної девальвації національної валюти, коли інфляція впевнено перекриває найвищий відсоток за банківським депозитом, а рубль втрачає за три останніх місяці близько 30% по відношенню до долара і євро!

З нашого досвіду, більшість людей не мають ні найменшого уявлення, як влаштовані ринки. При цьому вони проявляють крайні міри емоцій - від повної недовіри до всіх фінансових інститутів до безрозсудного оптимізму, дуже часто закінчується повною втратою заощаджень. Цікаво, що ще зі шкільної лави нас «годують» всім, чим завгодно, тангенс і котангенс, мітохондріями і рибосомами, але тільки не розповідають, що таке акції, як влаштований фондовий ринок, як можна отримувати прибуток на торгівлі сировинними товарами.

На щастя, сьогодні можна знайти компанії, які зацікавлені в підвищенні фінансової грамотності населення. Вони активно пропонують ознайомитися з тим, як працює фондовий і валютний ринки, в Інтернеті завжди можна знайти безкоштовні семінари на різноманітні теми. Однак, і тут, найчастіше, криється підступ. Нечисті на руку ділки разом з безкоштовними курсами пропонують недосвідченим інвесторам послуги з довірчого управління або пропонують недосвідченої публіці самостійно поторгувати, скажімо, на Форексі. Чим це може закінчитися, відомо - втратою депозиту і повним розчаруванням в біржовий діяльності. Вважаю, що такі «контори» приносять більше шкоди, ніж навіть відсутність будь-якого навчання. Тому варто довіряти тільки тим організаціям, які мають ліцензію на освітню діяльність, хто зарекомендував себе на ринку, хто відкрито розповідає не тільки про прибуток, а й про ризик.

-------------------------

Понад 260 000 чоловік вже використовують EasyFinance.ru для контролю своїх фінансів, 55% користувачів помітно покращують свій фінансовий стан, 25% - позбавляються від боргів, 22% - досягають поставлених цілей вже через рік використання сервісу.

EasyFinance відрізняється від інших сервісів не тільки кількістю нагород (Росія, Європа) і визнанням ЗМІ, потужним функціоналом, - а й унікальною методологією, яка:

1. Чи допоможе Вам навести порядок у витратах і поставити цілі (придбання нерухомості, автомобіля, виплата кредитів, освіту та ін.).

2. Створить бюджет на кожен місяць так, що Ви завжди будете мати достатній залишок грошей

3. Підкаже, як збільшити свій КАПІТАЛ і досягти фінансової незалежності, створити накопичення для своїх дітей

Підкаже, як збільшити свій КАПІТАЛ і досягти фінансової незалежності, створити накопичення для своїх дітей

Ще стаття по темі:

Чи є користь від бізнес-літератури?

Спілкуйтеся з нами в соцмережах:

Facebook

Twitter

ВКонтакте

Однокласники

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online