Чи можна купити землю за кадастрової вартості?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

spotty / Depositphotos   Більшість бажаючих придбати ділянку землі під подальше будівництво будинку, дачі або просто лазні не знає, що, крім покупки земельної ділянки у приватних осіб, є ще й можливість купити землю у держави, причому по кадастрової вартості spotty / Depositphotos

Більшість бажаючих придбати ділянку землі під подальше будівництво будинку, дачі або просто лазні не знає, що, крім покупки земельної ділянки у приватних осіб, є ще й можливість купити землю у держави, причому по кадастрової вартості.

Така ділянка землі нерідко коштує значно нижче, ніж вже готову ділянку з усіма документами. Втім, при покупці землі по кадастрової вартості доведеться зіткнутися з чималою кількістю бюрократичних процедур.

Інструкція: як купити дачу з землею?

Межування ділянки та кадастровий паспорт: що і як

Варто враховувати, що не кожного землю можна викупити на таких умовах. Земельна ділянка має відповідати таким умовам:

  • бути вільним (тобто не бути предметом договорів оренди і т. п.);
  • бути без обтяжень;
  • не мати прилеглих до нього територій під масштабну забудову;
  • не мати на ньому сторонніх будівель і недобудованих споруд;
  • не перебувати на території, що належить заповіднику.

Безумовно, якщо земля не числиться в кадастр, то потрібно буде зайнятися підготовкою схеми її розташування, затвердженням цих даних в адміністрації для подальшої постановки на кадастровий облік, так як земля без кадастрового паспорта недоступна для купівлі-продажу. Тільки після цього ділянку вважається сформованим об'єктом нерухомості зі своєю власною вартістю, яку визначила кадастрова служба.

Законодавство РФ надає право і фізичному, і юридичній особі викуповувати землю за кадастрової вартості за умови, якщо:

  • у цих осіб є право на безстрокове користування такою ділянкою;
  • ділянку землі вже виставлений на торги;
  • на цій землі є споруди, що належать цим особам;
  • у даної особи є право успадкування.

Якщо у бажаючого купити ділянку немає прав на нього, то всі потрібні відомості про нього можна запитати в Управлінні Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестра). Бувають випадки, коли на земельній ділянці не була проведена процедура межування (визначення чітких меж), але він врахований на кадастровій карті, тоді виписку з ЕГРН можна не надавати. Слід просто звернутися в місцеву адміністрацію за уточненням відомостей про власника даної землі.

У більшості випадків такі земельні ділянки належать державі (муніципальних утворень), тому земля купується через аукціон. Втім, покупка землі у держави без торгів теж можлива - необхідно знайти вільну ділянку і подати заяву в місцеву адміністрацію. Якщо протягом одного місяця ніхто не прийняв запрошення і не виявив бажання взяти участь в торгах, то ділянку землі буде проданий заявнику по кадастрової вартості.

Продаємо дачу. Чи потрібно робити межування?

Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?

Однак якщо на ділянці є споруди, будівлі, споруди набувача даної ділянки, то земля буде продана йому без торгів. У відповідний орган влади подається заява, до нього додається мінімальна кількість документів, так як всю основну документацію (кадастровий паспорт, виписка про права на об'єкти нерухомості, що знаходяться на ділянці, і інші необхідні відомості), орган влади буде запитувати самостійно.

Саме так можна придбати земельну ділянку по кадастрової вартості: на аукціоні і без торгів. Початкова ціна такого лота буде визначатися відповідно до кадастрової вартості, визначеної муніципальної комісією.

Виходячи з практики, таку угоду можна зробити, причому з більш вигідними умовами. Закон передбачає викуп земельної ділянки у держави, а якщо точніше, то у муніципального органу. Муніципальним органом є адміністрація району чи міста. Але для цього потрібно визначити точне місцезнаходження ділянки (замовити кадастрові роботи), мати на ділянці споруди, наприклад житловий будинок або господарську споруду (гараж, лазню та т. Д.).

Якщо на цій землі у вас є такі об'єкти, то необхідно написати заяву в адміністрацію, підготувати пакет документів. Потім отримати згоду на викуп у адміністрації і надалі укласти договір купівлі-продажу між майбутнім власником і адміністрацією. Ви також повинні заплатити до 15% від кадастрової вартості ділянки - даний відсоток залежить від розміру муніципального освіти. Чим більше муніципальне утворення, тим вище відсоток. Поле оплати і підписання договору дані документи відправляються в Росреестр, і при відсутності підстав для припинення або відмови вам видадуть виписку з ЕГРН про наявність прав власності на придбану ділянку.

Такий порядок придбання за зниженою ціною діє зараз, але незабаром це може припинитися. Що стосується угоди купівлі-продажу, де продавцем виступатиме приватна особа або організації, формування ціни залежить від ринкової вартості земельної ділянки. Цілком можливо, що ринкова ціна буде дорівнює кадастрової вартості. Але встановлювати чи ні таку ціну - залежить від бажання продавця. Зобов'язати його вчинити таким чином, на жаль, ніхто не зможе.

Що вигідніше - знімати, будувати або купувати дачу?

Які ризики при покупці будинку і землі в іпотеку?

Необхідно вказати регіон і місто, де Ви хочете купити землю. Так як, наприклад, в регіоні Кавказьких Мінеральних Вод (Ставропольський край) викупити землю взагалі неможливо.

Ділянки, які знаходяться у відкритому продажі в власності фізичних або юридичних осіб, виставляються за ринковою ціною, кадастрова вартість використовується виключно для визначення оподаткування. За кадастрової вартості можна придбати землю, яка знаходиться у власності муніципальних утворень і виставляється на продаж з торгів. Варто відзначити, що це не завжди вигідно, так як кадастрова вартість в багатьох районах дуже завищена.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Купила землю, побудувала будинок. За якийсь рік я можу повернути ПДФО?

Як дізнатися кадастрову вартість землі в Анапі і порахувати податок?

Як узаконити вже побудований будинок?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Інструкція: як купити дачу з землею?
Чи потрібно робити межування?
Які документи потрібно перевірити, купуючи дачу?
Що вигідніше - знімати, будувати або купувати дачу?
Які ризики при покупці будинку і землі в іпотеку?
За якийсь рік я можу повернути ПДФО?
Як дізнатися кадастрову вартість землі в Анапі і порахувати податок?
Як узаконити вже побудований будинок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online