Держдума заборонила в Росії кориду. Котокафе від депутатів врятувала благодійність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Держдума витратила 8 років на розробку і прийняття федерального закону, що регламентує порядок утримання та поводження з вихованцями та бездомними тваринами. Текст диктує правила вигулу та утримання собак, легалізує зоозахисників і забороняє контактні зоопарки. Держдума витратила 8 років на розробку і прийняття федерального закону, що регламентує порядок утримання та поводження з вихованцями та бездомними тваринами

Роман Піменов / Інтерпресс

Законопроект «Про відповідальне поводження з тваринами», який був внесений в Державну думу ще в 2010 році, прийнятий депутатами в третьому читанні через вісім років. До 18 грудня він пройшов через сотню нарад, близько 300 поправок, погоджень з 28 відомствами. Вводяться норми утримання домашніх, службових, використовуваних в культурно-видовищних заходах тварин. Депутати забороняють бої, пропаганду жорстокого поводження, зміст в квартирах диких звірів, контактні зоопарки в ТЦ і тварин в місцях громадського харчування.

До моменту, який міг би поставити хрест на публічній кар'єрі ермітажного кота Ахілла, - ще мінімум рік, за який уряд повинен розробити безліч підзаконних актів.

Закон встановлює основні принципи поводження з тваринами, заснованими на ставленні до них як «до істот, здатним відчувати емоції і фізичні страждання». Як сказано в пояснювальній записці, проект зобов'язує власників «задовольняти потреби тварин в повнораціонного збалансованому харчуванні, чистій воді, сні, русі і природній активності». Господар повинен піклуватися про здоров'я звіра, поставити його на облік і показувати перевіряючим на вимогу наглядових органів.

Окремо прописані пункти захисту від жорстокого поводження - не можна проводити операції без наркозу, нацьковувати одну тварину на інше, годувати одного звіра іншим в громадських місцях, торгувати вихованцями можна тільки в спеціально відведених для цього місцях. Також заборонено влаштовувати бої, в тому числі за участю людини (в пояснювальній записці як приклад вказана корида). Вводиться табу на пропаганду жорстокого поводження будь-якими способами.

Статті, які регламентують діяльність притулків, правила поводження з тваринами без власників і забороняють контактні зоопарки, вступлять в силу не раніше січня 2020 року, а ось ряд нових обов'язків для простих собачників почнуть діяти, як тільки під законом з'явиться підпис президента і він буде офіційно опублікований.

Одне з головних вимог, що закон висуває власникам домашніх тварин, - неугодну кішку або собаку не можна просто викинути на вулицю. Незадані господар зобов'язаний передати звіра новому власнику або здати його в притулок.

Собакам без повідця не можна переходити дорогу, перебувати в парадних і ліфтах, у дворах, на дитячих і спортивних майданчиках. Відпустити тварина гратися на волю можна тільки в тих місцях, де це дозволять муніципали. Потенційно небезпечним собакам, перелік яких має розробити уряд, взагалі не можна гуляти без повідка і намордника, за винятком приватної території за парканом, при цьому на вході обов'язково має бути попередження про зубастому.

До третього читання список таких собак з тексту зник, однак перелік в законопроекті був, коли його тільки внесли на розгляд. Під клеймо «потенційно небезпечна» можуть потрапити такі породи, як американський пітбультер'єр, кавказька вівчарка, алабай, стаффордширський тер'єр та інші.

Нормою закону господар на вулиці зобов'язаний прибрати за своїм вихованцем.

Приділено в тексті увагу і службовим тваринам. Закон зобов'язує віддавати їх новим власникам, якщо працювати вони вже не можуть, інформацію про передачу колишні господарі повинні розмістити в інтернеті і ЗМІ.

Окрему увагу приділено тваринам, яких використовують в культурно-видовищних цілях. Під такими цілями маються на увазі не тільки зоопарки, цирки, зоотеатри, дельфінарії і океанаріуми, яким з 2020 року буде необхідно отримати окрему ліцензію на такий вид діяльності. Сюди ж входять виставки тварин, процес виробництва реклами, кіно, створення фото і відео, просвітницька діяльність і просто демонстрація, в тому числі в магазинах, кафе і ресторанах.

Робити все це можна тільки «в місцях утримання тварин, в спеціально призначених для цього будівлях, спорудах або на відокремлених територіях». З нормою вже ознайомилися в петербурзьких котокафе.

У «Республіці кішок» нововведень не побоюються - чотирилапі і так ізольовані від самого приміщення кафе, а діяльність по демонстрації оформлена як благодійний притулок, запевнили «Фонтанку». Під удар могла б потрапити публічна кар'єра ермітажного кота Ахілла, який в прямому ефірі передбачав результати петербурзьких матчів мундіалю. Однак, як запевнила «Фонтанку» засновник Музею кішки Анна Кондратьєва, його від норм закону захищає статус тварини-терапевта. Для публічних виступів у Ахілла є всі необхідні документи, а для переміщень - набір з різних перенесень. Він виступає не тільки на громадських заходах, але також відвідує хоспіси та будинки престарілих.

В цілому закон творці котокафе оцінюють як позитивний, незважаючи на деякі його «недолугості». «Раніше взагалі нічого не було. Ми раді тому, що його прийняли », - додала Анна Кондратьєва.

Неприємні, хоча давно обговорювані новини випливають із тексту для власників контактних зоопарків. Закон прямо забороняє залучати тварин до діяльності, «основною метою якої є надання глядачам або відвідувачам фізичного контакту з тваринами». Чіпати і годувати диких звірів можна на окремих заходах, але тільки за умови наявності недоступною для глядачів «зони з укриттями», куди організатори можуть відвести звіра.

Публічним тваринам також заборонили допінг на змаганнях і препарати, що покращують зовнішній вигляд, але негативно впливають на здоров'я. Власники зобов'язані забезпечити їм гідну старість після закінчення кар'єри - або піклуватися до кінця життя, або знайти нового господаря.

Потрапили в закон і притулки. Їх власники, будь то індивідуальні підприємці, юридичні особи або державні установи, повинні відправляти на карантин усіх новачків, проводити їх вакцинацію і стерилізацію. Виганяти звірів з притулків не можна, а тих, у кого є вказівка ​​на власника, в обов'язковому порядку повертати. Присипляти вихованців також заборонено, крім випадків, коли ветеринар підтвердить несумісний з життям діагноз. «Забороняється умертвіння тварин способами, що приводять до їх загибелі від задухи, перегріву, переохолодження, застосування курареподібних препаратів, аміаку і його розчинів, препаратів групи міорелаксантів і іншими хворобливими способами, а також умертвіння в присутності малолітніх», - сказано в пояснювальній записці. Віддавати підопічних медикам для дослідів притулкам також заборонено.

Відзначимо, що закон не поширюється на диких тварин, що мешкають в природному середовищі існування, тих, які відносяться до природних ресурсів, сільськогосподарських і синантропних (наприклад, вуличні миші і щури) тварин.

Тим, хто втратив свого чотириногого друга, притулки зобов'язані показати всіх своїх підопічних. Інформація про кожного звіра, який живе у благодійників, повинна бути опублікована в інтернеті протягом трьох днів після його надходження. Кожен ніс підлягає документальному обліку, такі установи повинні маркувати звірів знімаються і незмивним мітками.

Бездомних тварин закон дозволяє повернути на колишні місця проживання, але тільки після вилову, стерилізації та маркування, якщо звір не проявляє «невмотивованої агресії». Тих, у кого мітки вже є, відловлювати заборонено.

Організації, які займаються виловом бездомних собак, зобов'язані знімати на відео і процес затримання, і повернення на волю. Записи та загальна інформацію про кількість спійманих на вимогу повинні бути надані органам місцевої влади. А кожен, хто помітив на своїй території немаркованого звіра, зобов'язаний повідомити про це в ветнаглядом.

Подбали автори федерального закону і про зоозахисники. Тим, хто хоче допомагати органам державного нагляду, може бути присвоєно статус «громадського інспектора у сфері поводження з тваринами», активісту належить видати відповідне посвідчення. Документ дозволить йому фіксувати на фото та відео правопорушення, обмежувати його в цьому законом заборонено.

Схвалений Держдумою текст також забороняє тримати диких тварин в квартирах, приватних будинках і на садових ділянках. Перелік тих, кому жити поруч з людьми можна, буде розроблений урядом. Норма вступить в силу не раніше 2020 року, звірів, придбаних до цього терміну, вона не стосується.

У вересні цього року в Петербурзі колишнім губернатором Георгієм Полтавченко було підписано декларацію поводження з тваринами. Вона передбачає виключно гуманні методи форм роботи з бездомними кішками і собаками, підтримку благополучної екологічної обстановки та формування громадської думки в сторону «цивілізованого, гуманного та етичного ставлення до тварин».

За даними Державної ветеринарної служби, в Петербурзі живе приблизно мільйон кішок і близько трьохсот тисяч собак.

Надія Мазакіна, «Фонтанка.ру»

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online