Сітка на держномері автомобіля, коментар ДАІ. Можна чи ні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Все більше автомобілів з номерами, закритими сіточками, з'являється в Мінську Все більше автомобілів з номерами, закритими сіточками, з'являється в Мінську. Їх призначення - приховувати номер від фоторадара.

Начебто все законно, номер видно з встановлених правилами 40 метрів. Але що з цього приводу думає ДАІ? У технічних і юридичних нюансах антирадарна методів розбиралася кореспондент www.interfax.by .

Говорячи про сіточках, відразу хочеться згадати, як ще недавно водії дружно вішали на лобове скло CD. Вважалося, що вони збивають показання радара. Особливо ефективними вважали порожні диски (нібито змушують показувати 0 на радарі) і золоті (що відображають сигнал радара вгору або в сторони). Сьогодні водії сміються над цим методом, а колись цілком серйозно брали міф за правду.

У Білорусі зараз найбільш поширеними антирадарна методами є сіточки і пластикові екрани. ДАІ не підтверджує ефективність цих методів.

«Для сучасного радара з фотофіксацією подібні заходи не ефективні. Ніяким чином на фотокамери рамки з сітками або пластиком не впливають », - пояснив інспектор відділу по агітації і пропаганді Міноблвиконкомі Володимир Сергєєв.

Слова білоруського інспектора підтверджують і знамениті руйнівники легенд з каналу Discovery. Один з випусків програми був присвячений способам захисту від радарів. Руйнівники довели, що проти фоторадарів безсилі лак, всілякі плівки, пластикові екрани і сіточки.

Від знайомого чула історію, ніби водієві вдалося уникнути штрафу за перевищення швидкості завдяки рамці з пластиком. Номер на фоторадар неможливо було розібрати, і тому співробітники ДАІ не змогли довести, що саме цей водій порушив швидкісний режим. Втім, ця історія теж може виявитися міфом.

«Можливо, в описаному випадку використовувалася стара модель радара. Або свою роль зіграли погодні умови, освітлення, світло фар, можливо, номер був забруднений - ці чинники більшою мірою впливають на видимість реєстраційного номерного знаку, чим сіточки », - пояснює інспектор Володимир Сергєєв.

Залишимо ефективність сіточок на совісті продавців, втюхують це «винахід» довірливим водіям. Головне питання - чи має право ДАІ вимагати зняти сіточку і штрафувати за неї?

Після проведення консультацій з юристами, ми з'ясували, що практики з цих питань поки небагато. Тоді спробуємо поміркувати теоретично.

У ПДР сказано про те, що водієві забороняється брати участь у дорожньому русі на транспортному засобі з забрудненнями (нашаруваннями), що обмежують оглядовість дороги, а також що не дозволяють бачити інформацію на реєстраційному знаку з відстані 40 метрів і менше. З цього випливає, що якщо номер з-під сіточки видно з 40 метрів в ясну погоду, - це законно. Але не все так просто.

«В адміністративному кодексі є ст. 18.12 частина 6 «Управління транспортним засобом зі свідомо прихованим, підробленим (підробленими) або іншим чином зміненим реєстраційним (номерним) знаком». Водієві може загрожувати накладення штрафу в розмірі від 10 до 20 базових величин », - говорить Сергій Одарич.

Отже, водій повісив сіточку. Він не міняв номер (комбінація букв і цифр залишилися колишньої), не підробляв його. Тому в даному випадку, дії власника автомобіля можуть бути розцінені (з великою натяжкою) як спроба свідомо приховати номер.

Найпереконливішим аргументом проти сіточок і склопластику став СТБ 914-99, в якому чітко прописано: «Не допускається закривати знак органічним склом або іншими матеріалами».

Кріплення знаків за допомогою рамок допускається. При цьому болти, гвинти, рамки не повинні загороджувати або спотворювати наявні на реєстраційному знаку зображення символу Республіки Білорусь, літери, цифри або окантовку.

Значить, ДАІ теоретично має право вимагати зняти сіточку і заплатити штраф. Дуже цікаво, як це виглядає на практиці. Поділіться досвідом.

Ольга Артішевський

Але що з цього приводу думає ДАІ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online