Покарання за несплату штрафу ДАІ: відповідальність, покарання, порядок стягнення штрафів

  1. Що говориться в законі?
  2. Що може чекати неплатника, крім додаткових витрат?
  3. Термін, протягом якого слід сплатити стягнення
  4. Чи можна уникнути оплати штрафу?
  5. Що загрожує за несплату штрафів ГИБДД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щодня інспектори виписують тисячі штрафів, проте далеко не завжди автовласники дотримуються вимог законодавства і прагнуть сплатити стягнення якомога швидше. Нерідкі випадки, коли порушники взагалі намагаються піти від відповідальності і уникнути незапланованих витрат. Про те, яким може бути покарання за несплату штрафу ДАІ, розглянемо далі.

Що говориться в законі?

Що говориться в законі

Важливо розуміти, що сам факт відмови від погашення штрафу прийнято вважати правопорушенням. З огляду на той факт, що грошове стягнення є один з варіантів адміністративного покарання, відмова від його сплати кваліфікується як навмисне ухилення від покарання.

Зрозуміло, подібні дії не можуть залишитися непоміченими, і порушника очікують неприємні наслідки. Першим заходом впливу є накладення додаткового штрафу, що перевищує перший в 2 рази, але не менше 1 тис. Руб. Якщо розмір першого стягнення не перевищує 500 руб., То після його збільшення порушнику доведеться понести додаткові витрати всього в 1 тис. Руб.

Але не варто спокушатися. При здійсненні грубого порушення, такого як керування автомобілем в стані сп'яніння, передбачає штраф в розмірі 30 тис. Руб. Відповідно, несплата такого стягнення призведе до того, що порушнику доведеться додатково розщедритися на 60 тис. Руб.

При накладенні другого штрафу важливо врахувати той факт, що повторне покарання не змінює, а доповнює перше, а значить, підсумкова величина витрат складе 300% від початкового стягнення.

Що може чекати неплатника, крім додаткових витрат?

Що може чекати неплатника, крім додаткових витрат

Бувають ситуації, коли збільшення штрафу виявляється недостатньо щоб напоумити порушника. У подібному випадку законодавство дозволяє посилити покарання, застосувавши більш кардинальні методи впливу.

Зокрема, мова йде про:

  • Примусові роботи тривалістю до 50 годин;
  • Взяття під варту на 15 днів.

Однак є і позитивні наслідки. Так, застосування зазначених видів покарання дозволяє уникнути сплати другого штрафу, що становить 200% від першого. Ще один важливий нюанс, який також потрібно взяти до уваги, полягає в тому, що несвоєчасне погашення штрафу може передбачати передачу співробітникам ФССП і стягненню заборгованості в примусовому порядку.

Відкриття виконавчого діловодства загрожує порушникові додатковими витратами, що представляють оплату відповідного збору. Що стосується повноважень судових приставів, то вони досить широкі. Наприклад, одним із способів витребування боргу є вилучення майно і його подальша реалізація шляхом проведення торгів. Гроші, виручені від продажу, підуть на сплату заборгованості.

Важливо розуміти, що кожен порушник, який вирішив дізнатися, яким буде покарання за несплату штрафу ДАІ, і допустив 10-денну прострочення, може стати «клієнтом» судових приставів .

На думку експертів, краще не випробовувати долю, чекаючи чуда або відтягуючи час. Якщо немає обставин, що підтверджують вашу невинність, штраф слід погасити якомога швидше.

Термін, протягом якого слід сплатити стягнення

Термін, протягом якого слід сплатити стягнення

Відповідно до чинного законодавства термін, який передбачає оплату адміністративного стягнення, становить 60 діб. Відлік починається з моменту, коли відповідна постанова набрала законної сили. Як показує практика, багато автовласників починають відлік з дня накладення штрафу, що є помилковим.

Корисно знати, що протягом 10 днів після винесення постанови, порушник може написати скаргу і спробувати довести свою невинність. Якщо оскарження проводиться через вищестоящі інстанції, то термін розгляду документа складе 10 днів. Що стосується подачі скарги до суду, то вона відкладе початок відліку ще на 2 місяці. Якщо жоден з органів не скасує покарання, порушнику припадуть оплатити його протягом 60 днів.

Зрозуміло, кажучи про терміни погашення штрафу, не можна забувати про те, що існують певні винятки. Наприклад, наявність серйозних фінансових проблем, а також інші обставини, що підтверджуються офіційними документами, можуть стати підставою для подання клопотання про відстрочку або розстрочку. Залежно від індивідуальних обставин, заявнику можуть надати:

  • Відстрочку тривалістю не більше 90 днів;
  • Розстрочку платежу, що не перевищує 90 днів.

Чи можна уникнути оплати штрафу?

Чи можна уникнути оплати штрафу

Ідеальним способом уникнути непотрібних витрат є неухильне дотримання правил дорожнього руху, проте на дорозі не рідко виникають ситуації, коли водій змушений допустити порушення, щоб піти від аварії. Якщо маневр був помічений засобами фото або відеофіксації , Або інспекторами, автовласника, безсумнівно, чекає адміністративне стягнення і покарання за несплату штрафу ДАІ при допущенні прострочення.

На щастя, якщо порушення було скоєно вимушено, і тому подає якесь підтвердження (запис з реєстратора, показання свідків і т.п.), то можна спробувати домогтися скасування штрафу протягом 10 днів після винесення постанови. Порядок оскарження безпосередньо залежить від органу, його який наклав.

Зокрема, скарга подається в:

  • Вищі інстанції (керівництво ГИБДД), за умови, що стягнення було накладено інспектором;
  • Якщо перший варіант не приніс бажаного результату або постанова була винесена світовим судом, необхідно звернутися до районних судові інстанції.

Юридична практика також налічує безліч прикладів, коли оскарження не проводилося з поважної причини (важка хвороба, відрядження тощо). У подібній ситуації до скарги слід прикріпити клопотання про поновлення пропущеного строку, з поданням причин. Важливо розуміти, що відновити термін можна в тому випадку, якщо вагомі підстави не тільки мали місце, але і є незаперечний доказ самого факту їх наявності.

При оскарженні стягнення необхідно розуміти, що якщо суддя вважатиме доводи і докази, представлені позивачем, несуттєвими, то автовласникові доведеться сплатити штраф.

Що загрожує за несплату штрафів ГИБДД

Post Views: 2

Що говориться в законі?
Що може чекати неплатника, крім додаткових витрат?
Що говориться в законі?
Що може чекати неплатника, крім додаткових витрат?
Чи можна уникнути оплати штрафу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online