Які права є у водія, якщо інспектор ДПС зупинив автомобіль?

  1. Обов'язок інспектора ДІБДР після зупинки автомобіля
  2. Вимога покинути автомобіль
  3. Вимога встановити автомобіль на місце, вказане співробітником ДІБДР
  4. Вимога зайняти місце в патрульному автомобілі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У деяких випадках, маючи відповідні підстави, інспектор ГИБДД має право зупинити ваш транспортний засіб. Це може статися в разі, якщо будуть зафіксовані ознаки порушення вимог законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху або з інших підстав, повний перелік яких зазначений в п. 84 Адміністративного регламенту, затвердженого Наказом МВС РФ № 664 від 23 серпня 2017 г. Якщо інспектор ДАІ подає сигнали для зупинки вашого автомобіля, він зобов'язаний, згідно п. 86 Адміністративного регламенту, вказати місце зупинки.

Якщо водій не виконає законну вимогу інспектора зупинитися, це спричинить адміністративне покарання у вигляді штрафу в розмірі від 500 до 800 рублів (див. Ч. 2 ст. 12.25 КоАП РФ). Втім, особа, притягнута до адміністративної відповідальності, може сплатити штраф у розмірі 50% від суми, якщо сплатить його не пізніше 20 днів з дня винесення постанови про накладення покарання (див. Ч. 1.3 ст. 32.2 КоАП РФ). Сплатити штраф у меншому розмірі не вийде, якщо виконання покарання було відстрочено (розстрочено). Далі детально розберемося які права є у водія, якщо інспектор ДПС зупинив автомобіль при виконанні своїх службових обов'язків.

Обов'язок інспектора ДІБДР після зупинки автомобіля

Зупинивши транспортний засіб, інспектор ГИБДД, згідно п. 45 Адміністративного регламенту, зобов'язаний підійти до водія, представитися, тобто повідомити водієві своє звання, посаду і прізвище і пред'явити посвідчення. При зупинці співробітник ГИБДД повинен відразу пояснити водієві причину зупинки (п. 89 Регламенту). Водій при цьому має право не виходити з автомобіля і спілкуватися з інспектором через опущене скло дверей автомобіля.
При зупинці автомобіля співробітник ГИБДД згідно п. 93 Регламенту має право запропонувати водієві:

Вимога покинути автомобіль

Співробітник ГИБДД може вам запропонувати покинути своє водійське крісло і вийти з авто в наступних випадках:

  • При виявленні у водія ознак сп'яніння і (або) хворобливого стану.
  • Для проведення звірки номерів агрегатів та вузлів автомобіля з даними в реєстраційних документах, що робиться в присутності водія або власника автомобіля.
  • Для проведення огляду або огляду автомобіля і вантажу, а також особистого огляду водія.
  • Для усунення порушення правил перевезення вантажів або технічну несправність транспортного засобу.
  • У разі, якщо поведінка водія створює загрозу особистій безпеці працівника ДАІ.
  • Якщо необхідна участь водія в наданні допомоги співробітникам поліції, іншим учасникам руху або для надання сприяння в здійсненні процесуальних дій.

Вимога встановити автомобіль на місце, вказане співробітником ДІБДР

Ця дія робиться для:

  • Усунення перешкоди йди загрози для інших учасників дорожнього руху, якщо автомобіль на місці зупинки створює перешкоди для руху.
  • Усунення загрози для особистої безпеки інспектора, якщо така загроза виникає при зверненні співробітника до водія, що знаходиться в транспортному засобі на місці зупинки.

Вимога зайняти місце в патрульному автомобілі

У разі необхідності участі водія для оформлення процесуальних документів співробітник ДАІ може запропонувати водія зайняти місце в патрульному автомобілі.

Адміністративний регламент (п. 52) зобов'язує інспектора повідомити на вимогу водія телефон і адресу чергового підрозділу ДПС (районного органу МВС РФ), в якому він проходить службу.

Співробітник ГИБДД при можливості повинен здійснювати адміністративні процедури, перебуваючи в поле зору систем відеоспостереження, в тому числі відеореєстраторів в патрульному автомобілі, на патрульному пості або носяться засобів відеореєстрації. При використанні таких технічних засобів співробітник ГИБДД зобов'язаний попередити про це осіб, присутніх при здійсненні адміністративних процедур. Якщо процесуальні дії здійснюються без участі понятих, дозволяється використовувати відеореєстратори. Отримані відеозапису долучаються до протоколу (див. П. П. 38, 39, 40 Регламенту).

Важливо: на кожен патрульний автомобіль завдано телефон служби довіри. Ви можете скористатися цим телефоном при перевищенні службових повноважень або скоєнні протиправних дій інспектором. У тому числі оператор телефону довіри зможе проінформувати вас про порядок оскарження дій інспектора ДПС.

Інформація МВС РФ від 20 жовтня 2017 р не перешкоджає водієві так само фіксувати те, що відбувається під час спілкування з інспектором на відеореєстратор. Єдиний виняток - якщо відеозйомка створює перешкоди роботі інспектора, про що той відразу ж повинен проінформувати водія. П. 51 Регламенту зобов'язує інспектора ДІБДР на вимогу водія роз'яснити порядок оскарження дій інспектора.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online