У Краснодонському мати-героїня вбила двох прийомних дітей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зразково-показова сім'я однієї з українських матерів-героїнь виявилася пеклом для прийомних малюків. Двох діток "любляча мати" побила до смерті. Тіло однієї її чоловік-шахтар і старша рідна дочка спалили, а тіло другої закопали. Злякавшись прийдешньої перевірки опікунських органів, жінка-вбивця викрала чужу дитину, щоб видати його за свого. Зразково-показова сім'я однієї з українських матерів-героїнь виявилася пеклом для прийомних малюків

Подружжя Оклей і малятко, яку вони потім вб'ють

Сім'я Оклей з міста Краснодона Луганської області була гордістю шахтарського району. Глава сімейства Світлана Оклей і її чоловік-шахтар Олександр Оклей виховували своїх сімох дітей - шість дівчаток і одного хлопчика. Старшій з дочок на даний момент вже 22 роки. Всі діти - лауреати і переможці численних районних конкурсів, талановиті і обдаровані. Сама Світлана Оклей пише дитячі казки, які потім випускала в збірниках самвидаву, писала пісні і навіть організувала сімейний ансамбль, який брав участь у всіх знакових заходах міста Краснодона та Краснодонського району.

У 2003 році місцева влада дарують багатодітній зразковій родині п'ятикімнатну квартиру в Краснодоні, в яку сім'я перебирається з знаходиться неподалік селища. А в 2007 році наказом Президента України Віктора Ющенка Світлана Оклей отримує звання мати-героїня.

Читайте також: Битва за любов: вилка, газ і спецназ

У 2010 році Світлана і її чоловік вирішують усиновити хлопчика, вирішивши, що "в сім'ї не вистачає чоловіків". Сподобався дитина з дитячого будинку - хлопчик Ваня 2005 року народження., Як з'ясувалося, має ще двох сестричок - Катю 2008 року і Лізу 2006 року народження ... За українськими законами, дітей розлучати не можна, і сім'я Оклей бере на усиновлення всіх трьох малюків. У січні 2012 року 48-річна Світлана народжує чергового, восьмого за рахунком дитину. Всього в родині стає 11 дітей - 8 рідних і троє усиновлених.

- Дивна сім'я, - так характеризують сімейство Оклей сусіди по багатоквартирному будинку. - У них багато дітей, але ніхто ніколи не бачив їх грають у дворі або на дитячому майданчику. Навіть коли народився цей останній малюк, ніхто не бачив, щоб з коляскою хтось із цієї родини гуляв. Діти, якщо раптом і з'являлися на вулиці випадково, то як тіні, навіть не віталися. Просто проходили повз. Не любила вітатися і сама Світлана.

- Вона була дуже знаменитою, - розповідають в міському виконкомі Краснодона. - Або вважала себе такою. Справжньою зіркою, не інакше. Сім'я дійсно була для міста зразково-показовою, тому і увагу їй приділялася велика - їм завжди дарували подарунки, діти відпочивали в Артеку.

Чиновники не в образі, що Світлана Оклей ніколи не дякувала їм за турботу і допомогу.

- Швидше за все, вона вважала, що це наш обов'язок, і що ми, хоч би що робили, все одно - даємо їм недостатньо.

Сімейство Оклей продовжувало жити насиченим життям - конкурси, свята, знаменні дати - всюди співали і танцювали ці діти. Незабаром до сімейного ансамблю приєднався і усиновлений Ваня. Його теж стали частенько бачити на заходах. Але ніколи з ним не було його маленьких сестричок. Про їх існування не знали навіть в районній дитячій лікарні.

- Світлана мені якось подзвонила, каже: "потрібно порадитися", - розповідає дільнична медсестра Краснодонської дитячої лікарні Олена Трофіменкова, - і прийшла разом з хлопчиком. Це був 2011 рік. Я всіх дітей з сім'ї знаю дуже добре, весь час, поки вони живуть в Краснодоні, я до них ходила. - Але це був незнайомий мені дитина. Світлана розповіла, що усиновила його і не хоче, щоб про це ще хтось знав. Ми завели на нього нову картку. Вони зробили щеплення, потім приходила ще пару раз. Але ніколи Світлана навіть не згадувала про те, що разом з хлопчиком вона взяла ще й двох дівчаток. Про це навіть не знав ніхто.

Читайте також: Вбивця Ані Прокопенко розповів про скоєне

Подробиці трагедій належить з'ясувати слідству, на даний момент правоохоронці мають у своєму розпорядженні досить скупий інформацією. Відомо, що в лютому 2011 року була вбита Ліза. Її "мати" до смерті побила за "неслухняність", а коли зрозуміла, що дитина мертва, наказала чоловікові і старшої дочки позбутися тіла. Ті поклали труп в сумку, вивезли з міста в сільську хату, в якому раніше жили, а після переїзду в Краснодон використовували як дачу, і там більше чотирьох годин спалювали. Через півроку страшна доля спіткала і сестру Лізи Катю. В "виховних цілях" Світлана довго била крихітку, а коли дитина померла, її тіло відвезли і закопали біля тієї самої "дачі".

Проте, ні після першого, ні після другого вбивства Світлана не перестала брати участі в суспільному житті міста.

- Вона і на 8 березня прийшла, отримувала подарунки, і в травні приходила, у нас було свято мам. І Світлана на ньому співала. Співала разом з однією з рідних дочок і цим усиновленим хлопчиком, - розповідають в Краснодонському міській раді.

Як запевняють чиновники, "навіть в найстрашнішому сні ніхто з них не міг подумати, що Світлана Оклей може таке зробити".

- Сім'я вважалася благополучною, її ставили всім в приклад, всі документи були зібрані. Тому суд прийняв позитивне рішення про усиновлення, - коментує начальник відділу у справах дітей Краснодонської міськради Олександр Квітка.

- Це була прекрасна сім'я. Зразкова сім'я. Світлана - людина дуже творчий: танцює, співає, пише вірші і казки. Всі діти - активні учасники всіх міських заходів. Вони - публічні люди, завжди на виду. У 2011 році на одному із заходів, сім'я отримала призове місце. А разом з ним путівку в Артек.

Светлана- мати-квочка. Ні у кого і ніколи б не виникло підозри, що Світлана не любить дітей, - кажуть в місцевій мерії.

Чиновники з соціальних служб не бачать своїх недоробок, кажуть, все робили за правилами і за законами, хоча і визнають - вони допустили помилку.

- Аж надто все було добре, тому ніхто навіть запідозрити нічого не міг. Та й до себе додому Світлана соцпрацівників не допускала. Намагалася перетинатися з ними на вулиці, коли навколо неї бігали діти. А там зрозумій, хто з них хто, на кшталт дітей багато, всі живі-здорові, все при ній. Та й діти, навіть прийомні, схожі на рідних сильно, взагалі складно розібрати.

Чиновники з Луганська ще більш категоричні. Кажуть, перевірки робили, але Світлана Оклей примудрялася пред'являти їм всіх дітей.

- Тепер треба дізнатися, яких дітей вона "підсувала" замість зниклих.

Читайте також: Тульський нелюд заперечує свою провину

Ще дивніше те, що в медкартки дівчаток, згідно з даними деяких ЗМІ, є відмітки про щеплення, зроблених ... після смерті дітей.

Однак начальник служби у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації Раїса Родіна поспішила спростувати це.

- Факт цей був перевірений. Так, дійсно, інформація така є, але вона, напевно, не зовсім достовірна, тому що щеплення робилися тільки одному хлопчикові. У травні місяці він був у лікарні. За іншим дітям такої інформації немає, - заявила вона.

Також Батьківщина не вважає, що сім'я Оклей усиновила трьох дітей через матеріальної вигоди.

- Вона отримала одноразову допомогу (факт усиновлення в Україні прирівнюється фактом народження дитини) за цих дітей, за всіх трьох в розмірі 36 000 гривен, - заявила Батьківщина. - Там не було ніякої вигоди. І звання, і квартиру, і інші блага вона отримала до того, як усиновила дітей.

Проте, як відомо, в 2011 році Президент України Віктор Янукович схвалив збільшення виплат при народженні першої дитини в розмірі 30 прожиткових мінімумів для дітей до шести років, другого - 60, третьої і наступних - по 120.

Відповідний закон Верховна Рада прийняла 17 березня.

Згідно з державним бюджетом на 2011 рік, прожитковий мінімум для детейв возрастедо шести років встановлений з 1 січня в розмірі 816 гривень, з 1 квітня - 832 гривні, з 1 жовтня - 853 гривні, з 1 грудня - 870 гривень.

Нескладна арифметика, щоб підрахувати, яку суму "світила" сім'ї Оклей за трьох усиновлених дітей. Можливо, ніхто і ніколи б так і не дізнався про страшні вбивства дітей, якби не випадок.

Перевіряючі служби, як зараз розповідають чиновники, стали наполягати на зустрічі з усіма дітьми, відмовки Світлани їх перестали влаштовувати. І жінка запанікувала.

На початку серпня 2012 року в міліцію звернулася мешканка селища Сімейний, Краснодонського району, заявивши про викрадення трирічної дочки Крістіни Кабакова. Її старший син, шестирічний хлопчик гуляв з сестрою на вулиці, коли до них під'їхали незнайомі люди - чоловік і жінка на мотоциклі. Дівчинку схопили і запхали в коляску мотоцикла і відвезли в невідомому напрямку.

На ноги була піднята вся міліція міста, зі слів хлопчика складено фоторобот викрадачів. Були розстелені орієнтування. Нарешті, правоохоронцям вдалося вийти на слід викраденої дитини. Перелякану дівчинку знайшли під ліжком, завалену купою ганчірок на "дачі" Оклей.

Читайте також: Перехідний вік штовхає на злочин

Через кілька хвилин туди заявилася Світлана і заявила: ця дівчинка - її дочка Ліза.

Але до дому вже приїхала рідна мама викрадену дитину, яка просто розгубилася від такого нахабства Оклей.

Але Світлана почала викручуватися, заявивши, що нібито ще взимку дві її "нові" дочки пропали, нібито їх хтось викрав. Заявляти в міліцію про це жінка не захотіла, зате нібито вирішила помститися і вкрасти чужу дитину.

Тут же крутився і маленький Ваня, звернувши увагу на дитину, міліціонери жахнулися: хлопчик був весь побитий, у синцях і шрамах. Дитина, знайшовши момент, коли на нього не дивилася прийомна мати, смикнув за руку одного з міліціонерів і прошепотів: "Заберіть мене від неї, інакше мене заб'ють". Також Ваня розповів, де ховається і його тато. Олександра знайшли на горищі, де він намагався сховатися.

Рішенням суду Ленінського району Луганська, Олександр і Світлана Оклей взяті під варту і знаходяться в СІЗО Луганська. Старша дочка, яка допомагала приховати сліди злочину, вчиненого матір'ю, знаходиться під підпискою про невиїзд.

І батько, і дочка дали свідчення і показали, де ховали тіла убитих дівчаток. Світлана Оклей свою провину не визнає, наполягає на тому, що дітей викрали.

Ваня поміщений в лікарню, де за його здоров'ям спостерігають медики і психологи, наймолодша дитина Оклей, шестимісячний хлопчик також в лікарні. Решта дітей поміщені в різні установи.

З викраденої Христиною Кабакова, яку повернули батькам, працюють психологи.

Як відзначають в прокуратурі, вбивці матері-героїні "світить" довічне ув'язнення.

Питань у цій драмі, яка шокувала всю Україну, більше, ніж відповідей: зараз подейкують, що Світлана Оклей - психічно нездорова. Але як же, в такому випадку, вона отримала всі необхідні документи, в тому числі і медичні, на усиновлення дітей? Чому ніхто не знав протягом майже півтора року (та й не дізнався б, якби не викрадення Христини) про зникнення маляток? Як могли жити, зберігаючи страшну таємницю, інші діти Оклей, адже багато хто з них вже дорослі і віддають собі звіт в тому, що відбувається?

Зараз усиновлення стає модним у всьому світі, чиновники видають блискучі звіти про "виконану роботу", перерізають стрічки на дитячих будинках сімейного типу, фотографуються з усміхненими малюками, які здобули тата і маму, вручають квартири і машини ...

І тільки ці діти потім знають, чого вартий це мішурної-блискуче благополуччя "зразкових" сімей. Тільки розповісти про це діти вже ніколи не зможуть.

Читайте найактуальніше в рубриці " події "

Але як же, в такому випадку, вона отримала всі необхідні документи, в тому числі і медичні, на усиновлення дітей?
Чому ніхто не знав протягом майже півтора року (та й не дізнався б, якби не викрадення Христини) про зникнення маляток?
Як могли жити, зберігаючи страшну таємницю, інші діти Оклей, адже багато хто з них вже дорослі і віддають собі звіт в тому, що відбувається?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online