Рекламні та інформаційні вивіски: погляд головного художника Єкатеринбурга

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

3 листопада 2015 19:39 3 листопада 2015 19:39   Рекламні та інформаційні вивіски заполонили вулиці та фасади будівель столиці Уралу

Рекламні та інформаційні вивіски заполонили вулиці та фасади будівель столиці Уралу. Не всі з них легальні. Як міська влада вирішує проблему неузгоджених «прикрас» розповів начальник відділу дизайну міського середовища Департаменту архітектури, містобудування та регулювання земельних відносин - головний художник Адміністрації міста Єкатеринбурга Дмитро Фогель.

- Дмитре Михайловичу, як визначити є вивіска рекламної або інформаційної?

- Згідно з даними Федеральної антимонопольної служби інформаційна вивіска включає в себе вказівку на будівлі про місце знаходження організації і її найменування, адреси та режиму роботи. Ці відомості є обов'язковим вимогам, що пред'являються до вивіски Федеральним законом «Про захист прав споживачів», отже, така інформація не може розглядатися в якості реклами, незалежно від манери її виконання.

А ось рекламна вивіска, згідно зі статтею 3 Федерального закону «Про рекламу», включає в себе інформацію, поширену будь-яким способом, формою і з використанням будь-яких засобів, адресовану невизначеному колу осіб та спрямована на привернення уваги до об'єкта рекламування, формування або підтримка інтересу до нього і його просування на ринку. Об'єктом рекламування може бути товар, засоби індивідуалізації юридичної особи або товару, його виробник або продавець, результати інтелектуальної діяльності або захід, в тому числі спортивні змагання, концерти, конкурси, фестивалі і так далі.

- Чи всі вивіски повинні узгоджуватися з органом місцевого самоврядування?

- Так, усі вивіски, будь то рекламні або інформаційні, в обов'язковому порядку повинні бути узгоджені з муніципалітетом. Але, на жаль, не всі знають про це або не хочуть проходити процедуру узгодження, так як вона займає певну кількість часу.

Підкреслю, що власник вивіски повинен узгодити з муніципалітетом її розміщення, отримати відповідний дозвіл. Сама вивіска не повинна виділятися з контексту з архітектурою будівлі і поряд розташувалися об'єктів.

Ми при узгодженні керуємося статтею про самовільній зміні фасаду будівлі Правил благоустрою. Цього року Екатеринбургская міська Дума затвердила зміни до Правил благоустрою, ввівши кілька понять: «архітектурно-містобудівна вигляд об'єкта» і «паспорт фасадів».

Ми будемо прагнути до того, щоб у кожної будівлі був паспорт фасаду, в якому буде чітко прописано, де, якого кольору і форми повинна знаходитися рекламна, а де інформаційна вивіска.

- Ви якось боретеся з недобросовісними власниками або орендарями, які без узгодження обладнають ту чи іншу вивіску?

- У нас існує комісія з оформлення зовнішнього вигляду будівель. У неї входять представники комітетів по товарному ринку міської та районних адміністрацій, квартальних, Комітету благоустрою та Департаменту з управління муніципальним майном. Всі разом два рази на місяць ми проводимо виїзні наради, в ході яких оглядаємо різні частини міста на предмет неузгоджених і невідповідних вивісок. Ми звертаємо пильну увагу на банери, тому що вони, по-перше, закривають фасади будинків, тим самим ховають їх архітектуру від жителів і гостей столиці Уралу, а по-друге, за нетривалий час перетворюються в ганчірку. Штендери - теж зло, яке потрібно викорінювати з практики, так як вони йдуть врозріз з Правилами благоустрою.

Крім того, наша мобільна комісія проводить інвентаризацію існуючих вивісок. Тим більше що нові «прикраси» в місті з'являються практично кожен день.

- Якщо громадяни бачать, що вивіска порушує архітектурний вигляд міста, або вона їм заважає, то куди звертатися?

- У Головархітектуру або до квартального, який також стежить за тим, щоб всі дотримувалися Правила благоустрою. Інформація про те, за яким квартальним закріплена та чи інша територія, опублікована на Офіційному порталі Єкатеринбурга .

- Скільки часу займе складання паспорта фасаду на кожний будинок?

- Років 7-10.

- А як бути з новими об'єктами?

- Зараз автори нового проекту при подачі документів до Адміністрації міста визначають і вказують, де на будівлі будуть розміщуватися рекламні місця і вивіски, інформаційні прапори, стели. Всі вони повинні виглядати в комплексі і нічого зайвого не повинно бути. Керуюча компанія, яка буде обслуговувати об'єкт, повинна знати, де і що можна буде розмістити.

- Яка запобіжний захід чекає власників неузгоджених вивісок?

- Спочатку ми звертаємося до власника вивіски і просимо її зняти, якщо він відмовляється, то його чекають штрафні санкції. Квартальні видають припис на демонтаж неузгодженою вивіски власникам об'єкта і ініціюють судові розгляди. Суд, якщо задовольняє позов квартального, вже виносить рішення про накладення штрафу або демонтажі.

Обвішавшись весь фасад будівлі різними вивісками підприємці не можуть отримати того результату, якого вони хочуть домогтися, його немає з-за різноманітності, а іноді і строкатості «прикрас». Через велику їх кількості обивателі не бачать рекламу, так як в інформаційному «шумі» вивіски вже нечитабельним. І жодна з них не працює як треба.

Більш того, у нас вже є відгуки, що на тих об'єктах, на яких впорядковані вивіски, власники та орендарі фіксують збільшення потоку покупців.

Довідка

«Архітектурно-містобудівна вигляд об'єкта» - зовнішній вигляд будівлі, будівлі, споруди, що втілює сукупність архітектурних, колористичних, об'ємно-планувальних, композиційних рішень, якими визначаються функціональні, конструктивні та художні особливості об'єкта (будівельні матеріали, конструкції, оздоблення фасадів).

«Паспорт фасадів» - документ у вигляді текстових і графічних матеріалів, що відображають інформацію про зовнішнє оформлення фасадів існуючої будівлі, будівлі, споруди, його конструктивних елементах, про розміщення додаткових елементів і пристроїв.

Розмову вела Катерина Катихіна (телефон +7 (343) 371-15-62), фото Антона Буценко



Ключові слова: дмитрий Фогель , реклама

Матеріали по темі

Дмитре Михайловичу, як визначити є вивіска рекламної або інформаційної?
Чи всі вивіски повинні узгоджуватися з органом місцевого самоврядування?
Ви якось боретеся з недобросовісними власниками або орендарями, які без узгодження обладнають ту чи іншу вивіску?
Якщо громадяни бачать, що вивіска порушує архітектурний вигляд міста, або вона їм заважає, то куди звертатися?
Скільки часу займе складання паспорта фасаду на кожний будинок?
А як бути з новими об'єктами?
Яка запобіжний захід чекає власників неузгоджених вивісок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online