Перевірити себе і контрагента: по ІПН, на сайті податкової nalog.ru

  1. Навіщо компанії перевіряти себе і контрагента
  2. Як перевірити себе і контрагента: дотримуйтесь покрокової інструкції
  3. Крок №1. Виписка з ЕГРЮЛ.
  4. Крок №2. Перевірка контрагента по ІПН: дійсні ІПН юридичних осіб
  5. Крок №3. недійсні свідоцтва
  6. Поради експертів, які вам точно знадобляться:
  7. Ідеальні формулювання для регламенту з онлайн-перевірку контрагентів
  8. Крок №4. Перевірка контрагента по ІПН: недійсні ІПН фізичних осіб
  9. Крок №5. Перевірка контрагента по ІПН: недійсні ІПН юридичних осіб
  10. Крок №6. Перевірка іноземних контрагентів
  11. Перевіряйте навіть тих контрагентів, у яких подотчетнік купують господарські товари
  12. Крок №7. Дев'ять корисних сайтів для онлайн-перевірки контрагента
  13. Подивіться, як відбитися від претензій податківців:
  14. Перевірка довіреності у представника контрагента
  15. Перевірка контрагента по бухгалтерської звітності
  16. Як отримати бухгалтерську звітність контрагента
  17. Перший етап. Порівняйте динаміку показників за кілька років
  18. ПРИКЛАД.
  19. Контрагент схожий на одноденку. Який аргумент податківців виявляється останньою краплею в суперечці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ми розробили зручний онлайн-сервіс, щоб перевірити себе і контрагента на сайті податкової служби. Ви можете перевірити контрагента по ІПН, довіреність, свідоцтво про реєстрацію, бухгалтерську звітність та тп.

Навіщо компанії перевіряти себе і контрагента

Податківці особливо ретельно стежать за тим, наскільки добре компанія перевіряла своїх контрагентів перед тим, як укладати з ними угоди. Якщо інспектори порахують, що компанія не виявила належну обачність, то можуть зняти витрати, відрахування ПДВ або навіть визнати угоди недійсними. Щоб цього уникнути, проведіть перевірку себе і контрагента.

Важливо перевіряти не тільки нових контрагентів, а й тих, з ким компанія вже давно веде справи, особливо перед здачею звітності. Якщо з'ясується, що дебітор або кредитор ліквідовувався, це важливо врахувати при розрахунку податку на прибуток. Завислі борги врахуйте у витратах, а кредиторську заборгованість у позареалізаційні доходи. Інакше можливі суперечки з інспекторами (докладніше про це читайте в статті « Коли кредитор ліквідовано, борг перед ним треба відразу включити в доходи »).

Як бухгалтеру працювати за новими правилами? З 2017 року набирає чинності рекордну кількість поправок. У найближчому номері журналу «Російський податковий кур'єр» ми опублікуємо велику таблицю змін з докладними поради експертів, як вигідно застосовувати нововведення на практиці. При підписці на журнал в подарунок ви отримаєте доступ до онлайн-сервісів, нормативно-правову базу та енциклопедій за всіма форма звітності з прикладами і готовими зразками. Встигніть підписатися, поки діє вигідна акція >>>

Як перевірити себе і контрагента: дотримуйтесь покрокової інструкції

Перевірка контрагента - це комплекс кроків, які допомагають вам упевнитися, що угоди з потенційним або діючим партнером не приведуть до несприятливих податкових наслідків. Отже, почнемо перевірку по кроках.

Див. також: У компанії та її контрагента збігаються IP-адреси. Чи вправі податківці зняти витрати і відрахування по ПДВ?

Крок №1. Виписка з ЕГРЮЛ.

В першу чергу потрібно перевірити контрагента на сайті податкової служби за адресою nalog.ru. У розділі електронні сервіси зайдіть в сервіс «Ризики бізнесу: перевір себе і контрагента». Тут можна знайти відомості про державну реєстрацію юридичних осіб, індивідуальних підприємців, селянських (фермерських) господарств.

Сервіс дозволяє виявити належну обачність при виборі контрагента (постачальника, підрядчика), надає відомості про державну реєстрацію ЮО, IP, селянських (фермерських) господарств, дозволяє здійснювати пошук відомостей в реєстрі дискваліфікованих осіб.

Що показує сервіс

Сервіс містить інформацію про адреси масової реєстрації; відомості про осіб, щодо яких факт неможливості участі в організації встановлено в судовому порядку, відомості про ЮЛ, відсутніх за своєю юридичною адресою.

Результат пошуку сервіс формує в табліцe. Коли контрагент, наприклад, ліквідовано, в таблиці буде заповнена графа «Дата припинення діяльності». Тоді скачайте повну виписку. Сервіс представляє її у вигляді PDF-файлу. З виписки видно, з якої причини інспектори виключили компанію з ЕГРЮЛ. Це важливо.

Адже якщо контрагент реорганізувався, його борги перейдуть до правонаступника. Значить, підстав визнавати доходи і витрати немає. Інша справа, якщо контрагент сам прийняв рішення про ліквідацію або його визнали банкрутом. Тоді компанія повинна врахувати кредиторську заборгованість в доходах, а завислі борги контрагентів має право включити до витрат.

Щоб підтвердити ліквідацію контрагента, замовте електронну виписку з посиленою кваліфікованої електронним підписом. Це теж безкоштовно. Електронна виписка з посиленою підписом рівнозначна паперовому документу з печаткою податкової (лист Мінекономрозвитку Росії від 27.06.16 № Д28і-1629 і інформаційний лист Банку Росії від 20.01.16 № ІН-015-55 / 3).

Пошук потрібної особи можна вести по юридичних особах і по індивідуальним підприємцям.

Як перевірити юридичну особу?

Юросіб шукайте по ОГРН / ІПН або найменуванням юридичної особи.

Юросіб шукайте по ОГРН / ІПН або найменуванням юридичної особи

Як перевірити індивідуального підприємця?

Якщо шукаєте індивідуального підприємця, вбийте ІН / ІПН або ПІБ і регіону місця проживання .

Див. також: Внутрішня база податківців «Ризики»: як не потрапити і як вийти з чорного списку

також:   Внутрішня база податківців «Ризики»: як не потрапити і як вийти з чорного списку

►Начать перевірку контрагента на сайті податкової >>>

Електронні виписки з ЕГРЮЛ не надійні

Документ: лист ФНС Росії від 02.09.16 № ОД-3-14 / 4045 @
Наслідки: перевірити контрагента стало складніше

Компаніям, які хочуть переконатися в надійності контрагента, зараз ризиковано орієнтуватися на електронну виписку по ньому з ЕГРЮЛ. Так, навіть якщо податківці внесли до реєстру запис про недостовірність відомостей по контрагенту, в електронній виписці цих відомостей поки немає. Про це ФНС поінформувала в листі від 02.09.16 № ОД-3-14 / 4045 @.

Податківці мають право внести запис про недостовірність відомостей до реєстру, якщо перевірка покаже, що відомості в ЕГРЮЛ не відповідають дійсності (п. 6 ст. 11 Федерального закону від 08.08.01 № 129-ФЗ). Але спочатку інспектори запропонують компанії виправити дані в реєстрі. На це організації дадуть 30 днів. Якщо компанія не подасть нові дані про себе, інспектори зроблять позначку в реєстрі. А директора компанії оштрафують за частиною 4 статті 14.25 КоАП РФ (рішення мирового судді судової ділянки № 1 Олексіївського району та м Олексіївка Бєлгородської області від 06.08.14 № 5-472 / 2014 року). Крім того, згодом протягом трьох років директор такої компанії або учасник не зможе зареєструвати нову організацію.

Для контрагентів організацій, за якими в ЕГРЮЛ є запис про недостовірність відомостей, такий запис несе підвищені податкові ризики. Інспектори можуть зняти податкові витрати або відмовити у відрахуваннях ПДВ. Тому, якщо компанія має велика угода, запросите виписку з ЕГРЮЛ по потенційному контрагенту в паперовому вигляді.

ФНС стверджує, що скоро допрацює свої електронні сервіси. Тоді запис про недостовірність відомостей буде вказана в графі «додаткові відомості» електронної виписки.

Крок №2. Перевірка контрагента по ІПН: дійсні ІПН юридичних осіб

Один з найважливіших етапів перевірки свого партнера - перевірка контрагента по ІПН. В окремій гілці на сайті податкової перевірте ІПН партнера і переконайтеся, що він дійсний. Наприклад, як повідомляється на офіційному сайті податківців nalog.ru, всього на 08.06.2016 в базі даних УФНС Росії по місту Москві зареєстровано 1702145 дійсних ІПН юридичних осіб.

Див. також: Як відповісти на виписку з протоколу засідання податкової комісії. алгоритм дій

Як перевірити ІПН?

Виберіть ваш регіон на сайті податкової служби. Далі вбийте ІПН в порожнє поле і натисніть «Шукати».

Далі вбийте ІПН в порожнє поле і натисніть «Шукати»

►Начать перевірку контрагента по ІПН >>>

Крок №3. недійсні свідоцтва

Всього на 12.05.2016 в базі даних УФНС Росії по місту Москві зареєстровано 3599823 недійсних свідчень

Див. також: Шість «випадкових» причин збігу IP? Адрес компанії та її контрагента

Як перевірити свідоцтво?

Також спершу вибираємо свій регіон. А далі свідоцтво шукайте за номером, серії або періоду, коли воно визнане недійсним. Знати одночасно всі відомості не обов'язково, введіть хоча б одне значення.

Знати одночасно всі відомості не обов'язково, введіть хоча б одне значення

►Проверіть контрагента на сайті податкової за свідченням >>>

Поради експертів, які вам точно знадобляться:

Небезпеки і податкова економія безгрошових розрахунків з контрагентами

Чотири способи знизити податкові ризики, якщо контрагент сплачує ЕНВД

Швидкий помічник, який убезпечить від помилок платіжки в інспекцію, фонди і контрагентам

З 1 липня 2016 року скорочено перелік документів, які податківці мають право запитувати при перевірках

Ідеальні формулювання для регламенту з онлайн-перевірку контрагентів

Компанії воліють перевіряти своїх контрагентів на ризики через онлайн-сервіси податківців. Це швидко і безкоштовно. Але зараз судді все частіше вирішують, що однією перевірки через сайт ФНС недостатньо. На їхню думку, треба задіяти і іншу загальнодоступну інформацію, яку можна безкоштовно знайти в інтернеті (постанова Одинадцятого арбітражного апеляційного суду від 27.02.15 № А72-5803 / 2014 року). Причому судді самі зараз нерідко дають підказки, де взяти дані для перевірки.

Компанії вигідно врахувати підказки суддів при онлайн-перевірку контрагента. Але які ресурси використовувати для інтернет-моніторингу, компанії треба вирішити самій. Щоб нічого не упустити, варто затвердити спеціальний регламент і детально прописати порядок збору та обробки інформації про партнера, її джерела, порядок її використання. Алгоритм дій дивіться в статті «Ідеальні формулювання для регламенту з онлайн-перевірку контрагентів».

Крок №4. Перевірка контрагента по ІПН: недійсні ІПН фізичних осіб

В окремому сервісі на сайті податкової служби будь-який бажаючий може перевірити контрагента по ІПН. Ця перевірка контрагента по ІПН ведеться по базі недійсних ІПН. Наприклад, всього на 08.06.2016 в базі даних УФНС Росії по місту Москві зареєстровано 3797733 недійсних ІПН фізичних осіб.

Як зробити перевірку по ІПН?

Виберіть свій регіон на сайті податкової, а потім почніть перевірку по відомостями, які у вас є: ІПН, код інспекції або період, коли ІПН визнаний недійсним.

►Начать перевірку контрагента по ІПН >>>

Крок №5. Перевірка контрагента по ІПН: недійсні ІПН юридичних осіб

Перевірка контрагента по ІПН включає в себе і такий етап як перевірка, чи не включена ІПН партнера в базу недійсних ІПН. Наприклад, за інформацією на офіційному сайті nalog.ru, всього на 08.06.2016 в базі даних УФНС Росії по місту Москві зареєстровано 1111000 недійсних ІПН юридичних осіб.

Як зробити перевірку по ІПН?

Виберіть свій регіон на сайті податкової. Потім введіть ІПН, КПП або період, коли ІПН визнаний недійсним. Вводити всі дані одночасно не обов'язково.

Див. також: П'ять особливостей, які важливо врахувати при переході на електронну «первинку»

також:   П'ять особливостей, які важливо врахувати при переході на електронну «первинку»

►Начать перевірку контрагента по ІПН >>>

Крок №6. Перевірка іноземних контрагентів

На сайті ФНС є новий електронний сервіс, через який компанія може перевірити іноземного контрагента. Це додаткова можливість перевірити надійність ділового партнера. Раніше компанії могли перевірити онлайн тільки російських контрагентів в розділі «Ризики бізнесу: перевір себе і контрагента».

Сервіс дає доступ до відомостей держреєстру акредитованих філій, представництв іноземних юридичних осіб (п. 11 ст. 21 Федерального закону від 09.07.99 № 160-ФЗ). Компанія зможе дізнатися повне найменування філії або представництва і його адреса, а також дату, коли присвоїли державний номер запису про акредитацію або дату її припинення.

Див. також: Вісім ризиків, або Як податківці доведуть, що за підрядника працює сама компанія

Щоб перевірити іноземного контрагента, зайдіть на сайт податківців nalog.ru і перейдіть в розділ «Електронні сервіси» (праворуч на головній сторінці сайту). Виберіть «Реєстр акредитованих філій, представництв іноземних юросіб (РАФП)». Сервіс безкоштовний, і база у відкритому доступі. Для перевірки задайте один з варіантів пошуку:

- ІПН / КПП;
- найменування;
- державний номер запису про акредитацію (НЗА).

Надійніше і швидше шукати контрагента по ІПН. Це обов'язковий реквізит, КПП приводити необов'язково. Коли відомо тільки назва, можна деталізувати пошук і вибрати регіон, в якому знаходиться контрагент. Заповніть в картці пошуку обов'язкові поля із зірочкою, введіть цифри з картинки і натисніть пошук.

На екрані з'явиться список філій та представництв іноземних компаній, які підійдуть під задані параметри. Щоб зберегти на комп'ютер детальну інформацію про компанію в форматі PDF, натисніть на значок праворуч. У виписці також будуть дані про види діяльності іноземного контрагента, чисельності персоналу, відомості про керівника, реквізити свідоцтв та ін.

►Начать перевірку іноземного контрагента >>>

Перевіряйте навіть тих контрагентів, у яких подотчетнік купують господарські товари

Хто переміг у змаганні: інспекція
Реквізити судового акта: постанова Арбітражного суду Північно-Кавказького округу від 23.05.16 № А53-5042 / 2015
Ціна питання: 269 тис. Руб

Організація видавала працівникам під звіт на оплату автостоянки і покупку господарського приладдя. Подотчетнік оформляли авансові звіти і прикладали до них касові чеки.

Податківці на перевірці виявили, що в чеках вказані неіснуючі ІПН, а самі продавці не зареєстровані в ЕГРЮЛ. Ревізори порахували угоди фіктивними і виключили з податкових витрат вартість госптоварів і парковки. А працівникам донарахували ПДФО.

Суд підтримав інспекторів. Компанія видавала подотчетнік гроші протягом трьох років. Але за цей час вона жодного разу не перевірила постачальників, хоча б по базі ФНС Росії. Організація не проявила належної обачності при виборі контрагентів. Тому на неї лягають всі ризики, які виникають при роботі з недобросовісним постачальником (п. 10 постанови Пленуму ВАС РФ від 12.10.06 № 53).

Судова практика по аналогічним спорах

Раніше суди дозволяли компанії врахувати витрати, навіть якщо в готельної квитанції варто вигаданий ІПН (постанови Арбітражного суду Уральського округу від 28.08.15 № Ф09-5678 / 15 і ФАС Північно-Західного округу від 15.11.12 № А52-1635 / 2012). Адже роботодавець не може заздалегідь перевірити готель, тому що не знає, де зупиняться відряджені співробітники.

Крок №7. Дев'ять корисних сайтів для онлайн-перевірки контрагента

Ми зібрали тут ще дев'ять офіційних сайтів, на яких вам слід провести перевірку:

kad.arbitr.ru - за назвою, ІПН або свідоцтво про Державну контрагента можна перевірити, чи бере участь він в цивільних, адміністративних справах або процесах з питань банкрутства;

fedresurs.ru - єдиний федеральний реєстр відомостей про факти діяльності юридичних осіб;

www.fsrar.ru - можна перевірити ліцензію;

fssprus.ru - на сайті судових приставів можна дізнатися, стягують чи з контрагента борги;

rnp.fas.gov.ru - на сайті ФАС Росії є список недобросовісних контрагентів, які беруть участь у держзакупівлях;

rosreestr.ru - на сайті Росреестра можна перевірити інформацію про нерухомість за адресою, який заявлений в якості фактичного або юридичної;

sro.gosnadzor.ru - можна перевірити, чи є у партнера допуск до будівельної діяльності і в який саморегулівної організації він складається;

www.compromat.ru - бібліотека компромату;

nic.ru/whois - можна перевірити, коли і на кого зареєстрований сайт контрагента

Подивіться, як відбитися від претензій податківців:

Банки стали перевіряти компанії не гірше податківців: як відповісти на їхні вимоги

Ми знаємо, на яку комісію податківці запросять вас цього літа

Через якихось цін податківці донарахують податки по неконтрольованої угоді

Як оформити акт про взаємозалік, щоб уникнути претензій податківців

Перевірка довіреності у представника контрагента

В інтернеті можна перевірити, не відкликана довіреність у представника контрагента. На сайті Федеральної нотаріальної палати www.notariat.ru розміщена база скасованих довіреностей. У неї включені тільки ті доручення, які були засвідчені нотаріусами. База також доступна по посиланню http://reestrdover.ru/. Її доцільно використовувати для комплексної перевірки контрагента перед укладенням договору.

База не перебуває у відкритому доступі. По ній лише можна перевірити, чи не скасовано чи конкретна довіреність. Для цього потрібно знати хоча б один з наступних реквізитів довіреності:

- дату посвідчення нотаріусом;
- реєстровий номер.

Ці відомості вказують на сторінці пошуку. Результат виводиться у вигляді таблиці (див. Скріншот нижче). У ній додатково відображаються:

- відомості про нотаріуса, який посвідчив довіреність;
- дата і час, коли інформацію про скасування довіреності внесли в єдину інформаційну систему нотаріату.

Якщо довіреність не відкликана, після закінчення пошуку з'являється повідомлення: «Всього знайдено 0 результатів. Уточніть умови пошуку ».

Наявність в базі довіреності, пред'явленої представником контрагента, - тривожний знак. Адже ця особа не має повноважень для укладення угоди або вчинення інших дій від імені контрагента. Якщо організація все-таки укладе з ним угоду, високий ризик, що згодом її визнають недійсною (п. 1 ст. 166 ЦК України). Наприклад, за позовом компанії, від імені якої виступав представник.

Див. також: П'ять небезпечних проводок, що не пропустять податківці і фонди

Інший можливий сценарій - податківці вважатимуть цього контрагента одноденкою. Особливо при наявності інших ознак несумлінності. У підсумку вони відмовлять організації у відрахуванні «вхідного» ПДВ і обліку витрат по операціях з цим контрагентом.

Почати перевірку довіреності >>>

Перевірка контрагента по бухгалтерської звітності

Недобросовісний контрагент може не тільки не заплатити за поставку, а й стати приводом для донарахувань податків. Оцінити надійність потенційних партнерів по великих контрактах можна, якщо проаналізувати їх бухгалтерську звітність за минулий рік. Компанії зобов'язані здавати її в інспекцію і статистичне управління (подп. 5 п. 1 ст. 23 НК РФ і п. 1 ст. 18 Федерального закону від 24.12.11 № 402-ФЗ «Про бухгалтерський облік») Тим більше що зараз вона знаходиться у вільному доступі.

Див. також: Чим новий реєстр податківців корисний для компаній

Як отримати бухгалтерську звітність контрагента

Запросити у контрагента.

Так як бухгалтерська звітність не є комерційною таємницею (п. 11 ст. 13 Федерального закону від 24.12.11 № 402-ФЗ), то відмова надати її повинен насторожити. Мінус цього варіанту в тому, що контрагент може видати сфальсифікований баланс, щоб постати у вигідному світлі. Адже підробити позначку про прийом даних податківцями на ксерокопії балансу неважко.

Отримати в Росстат на порталі «Мультістат».

Адреса сервісу - www.multistat.ru → Інформаційні online-ресурси ГМЦ Росстату → Підприємства та організації. Але інформація буде платною (на момент підписання номера - 398 руб.). Крім того, звітність потрапляє в цю базу з затримкою. На момент написання статті на сайті «Мультістат» було зазначено, що система оновлювалася 11 червня і містить звітність за 2005-2014 роки.

Отримати на порталі держпослуг.

Адреса порталу - beta.gosuslugi.ru → Популярні послуги → Всі популярні послуги → Всі послуги (по відомствам) → Федеральна служба державної статистики> Отримання зацікавленими користувачами даних річної бухгалтерської (фінансової) звітності.

Портал оперує тією ж базою, що і «Мультістат», тому є затримки в викладенні даних. Але тут звітність надається безкоштовно і через кілька хвилин після запиту

Перший етап. Порівняйте динаміку показників за кілька років

Аналіз звітності за два-три роки поспіль виявить тенденції в діяльності потенційного контрагента. Є багато показників. Самі інформативні ми привели в таблиці нижче.

Див. також: З яких причин і на скільки контролери призупинять або продовжать перевірку .

ПРИКЛАД.

ТОВ «Компанія» планує укласти великий договір поставки з новим покупцем - ТОВ «Контрагент». Аналізуючи бухгалтерську звітність майбутнього партнера, компанія виявила зниження коефіцієнта рентабельності продажів з 2014 року по 2015-й в два рази. Керівництво ТОВ «Компанія» вирішило укласти з контрагентом договір на меншу суму.

Посилання податківців на низьку рентабельність контрагентів найчастіше не знаходять підтримку в суді. Приклад тому - визначення ФАС Уральського округу від 20.12.13 № Ф09-13580 / 13. Але є рішення і на користь перевіряючих (постанова Арбітражного суду Північно-Кавказького округу від 14.12.15 № Ф08-9113 / 2015). Тому безпечніше проаналізувати динаміку коефіцієнтів хоча б по постачальникам, з якими компанія планує укласти великі контракти.

Наступні чотири важливі кроки з перевірки читайте в статті « Бухгалтерська звітність контрагента розповість, чи варто з ним укладати договір ».

Контрагент схожий на одноденку. Який аргумент податківців виявляється останньою краплею в суперечці

Якщо у постачальника є ознаки одноденки, податківці вважають угоди з ним фіктивними. В результаті страждає покупець. Інспектори відмовляють йому в відрахуванні ПДВ та обліку витрат за цими угодами. Йдеться про такі типові ознаки одноденки:

- на балансі контрагента немає основних засобів та іншого майна, без якого не можна виконати зобов'язання за угодою;
- в штаті числиться одна людина, зазвичай генеральний директор, він же головний бухгалтер і єдиний засновник;
- у постачальника немає витрат на поточну діяльність - на оплату комунальних послуг, оренди, послуг зв'язку, виплату зарплати;
- контрагент зареєстрований за адресою масової реєстрації, по ньому немає ні офісу, ні працівників;
- постачальник не здає в інспекцію звітність або здає з нульовими або мінімальними оборотами;
- він не платить податків і страхових внесків до фондів або сплачує мізерні суми.

Див. також: Небезпечний список податкових штрафів, які інспектори вважають неправильно

Багато суди відхиляють доводи податківців і скасовують донарахування, якщо покупець довів реальність угоди. Адже і у добропорядної компанії можуть бути такі ознаки. Наприклад, щоб надати консультаційні послуги, необов'язково мати штат 200 чоловік і виробниче обладнання вартістю 40 млн. Руб.

Але якщо контролери знаходять ще щось сумнівне в угодах, суди погоджуються з ними. З свіжої судової практики ми вибрали доводи, які виявилися останньою краплею, схилила арбітрів на користь податківців. Подивимося, як не допустити таких же помилок і уникнути донарахувань, в статті «Контрагент схожий на одноденку. Який аргумент податківців виявляється останньою краплею в суперечці ».

Як бухгалтеру працювати за новими правилами?
Чи вправі податківці зняти витрати і відрахування по ПДВ?
Як перевірити юридичну особу?
Як перевірити індивідуального підприємця?
Як зробити перевірку по ІПН?
Як зробити перевірку по ІПН?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online