Нотаріус не повинен вимагати надання виписки з ЕГРЮЛ / ЕГРІП,

22.09.2015

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2015

Федеральним законом N 67-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації в частині забезпечення достовірності відомостей, що подаються при державній реєстрації юридичних осіб та індивідуальних підприємців» (далі - ФЗ), прийнятого Державною Думою в 3-м читанні 20 березня 2015 року , підписаним Президент РФ 30 березня 2015 року, були внесені істотні зміни як до Основ законодавства РФ про нотаріат, так і в Федеральний закон про товариства з обмеженою відповідальністю, в тій частині, де відбувається із дит зміна в сфері компетенції нотаріуса або в інших питаннях нотаріальної практики.


Стаття 1 ФЗ вносить зміни до Основ законодавства Російської Федерації про нотаріат (далі - Основи про нотаріат). Зокрема:
Пункт 4) частину першу статті 15 доповнити абзацом такого змісту:
Отримувати безкоштовно в формі електронного документа відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців

Положення набуває чинності з 1 січня 2016 року.
Таким чином, розвиток електронної взаємодії нотаріату і ФНС, в тому числі і в питанні оформлення виписки з ЕГРЮЛ яке раніше йшло на рівні міжвідомчих домовленостей, тепер закріплено законом.
Законодавець, закріпивши цю норму в Основах законодавства про нотаріат як право нотаріуса, говорить про те, що при зверненні суб'єктів господарювання до нотаріуса за вчиненням нотаріальних дій, нотаріус не повинен вимагати надання виписки з ЕГРЮЛ / ЕГРІП, а зобов'язаний сам отримати її у формі електронного документа .
Отримання виписки з ЕГРЮЛ безпосередньо самим нотаріуса по електронних каналах зв'язку, в істотному ступені спрощує вчинення багатьох нотаріальних дій, починаючи від засвідчення справжності підпису керівників на формах, що надаються в реєструючий орган, закінчуючи оформленням купівлі-продажу частки в статутному капіталі товариства.
На практиці, нотаріуси повсюдно вимагають надання «свіжої» виписки з ЕГРЮЛ / ЕГРІП в оригіналі для здійснення зазначених дій, що створює для осіб, які звернулися до нотаріуса, певні фінансові та тимчасові труднощі.

Лише небагато нотаріальні контори йдуть в ногу з часом і вже давно отримують виписку з ЕГРЮЛ в електронному вигляді, що не вимагаю з юридичних осіб виписку десятиденної давності, що, звичайно ж, розумно і сучасно. Залишається сподіватися, що скоро і комерційні банки перестануть вимагати виписку з ЕГРЮЛ на паперовому носії та перейдуть в цьому питанні на взаємодію з ФНС в електронному вигляді.
Нагадаємо, що будь-яка зацікавлена ​​особа на сайті ФНС - nalog.ru через особистий кабінет має право доступу до відомостей з ЕГРЮЛ / ЕГРІП про конкретний юридичну особу / індивідуальний підприємця в формі електронного документа. Виписка з ЕГРЮЛ / ЕГРІП формується протягом не більше п'яти хвилин і підписується посиленою кваліфікованої електронним підписом податкового органу.
Виписка з ЕГРЮЛ в електронній формі, підписана кваліфікованої електронним підписом, рівнозначна виписці на паперовому носії, підписаної власноручним підписом посадової особи податкового органу та завіреної печаткою податкового органу
(Пункти 1 і 3 статті 6 Федерального закону від 6 квітня 2011 року № 63-ФЗ «Про електронний підпис»)

Виписка з ЕГРЮЛ з доставкою в офіс
+7 (495) 589-05-39 та [email protected]

Поділитися в соціальних мережах:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online