Рада дозволила військовому командуванню застосовувати зброю проти підлеглих

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Запроваджено адміністративну відповідальність за вчинення правопорушень / УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 260 народних депутатів з 320 зареєстрованих в сесійній залі.

Законом покладено на командирів обов'язок вживати рішучих заходів щодо припинення вчинення кримінального правопорушення підлеглими і відновлення правопорядку.

Також введена адміністративна відповідальність за вчинення військових адміністративних правопорушень. Зокрема, введена відповідальність за відмову від виконання законних вимог командира (начальника), недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних , Слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями. Командирам надано право складати адміністративні протоколи.

Законом вирішене питання відбування покарання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовцями військової служби за контрактом та покликаними під час мобілізації.

Відповідні зміни внесені до Кримінального кодексу, кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінально-виконавчий кодекс, Дисциплінарний статут, Статут внутрішньої служби і Статут гарнізонної та вартової служб Збройних сил України і Закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Статут внутрішньої служби ЗСУ доповнюється статтею 221, згідно з якою командир (начальник) в умовах особливого періоду, в тому числі в умовах воєнного стану або бойовій обстановці, з метою затримання військовослужбовця, здійснює діяння, що підпадає під ознаки злочину, пов'язаного з непокорою, опором або загрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій і визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) в районах виконання бойових завдань, має право особисто застосовувати заходи физич еского впливу без заподіяння ушкодження здоров'ю військовослужбовця і спеціальні засоби, достатні для припинення протиправних дій.

У бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю або віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо іншим способом неможливо припинити правопорушення, при цьому не завдаючи смерті військовослужбовця.

У разі якщо дозволяють обставини, командир (начальник) перед застосуванням заходів фізичного впливу, спеціальних засобів або зброї повинен голосом чи пострілом вгору попередити про це особу, проти якої можуть бути застосовані наступні заходи.

Стаття 6 Дисциплінарного статуту ЗСУ доповнюється новою частиною, згідно з якою командир зобов'язаний вжити заходів із затримання підлеглого при здійсненні або вчинення ним замаху на вчинення злочину або безпосередньо після вчинення злочину, пов'язаного з непокорою, опором або загрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням військової частини або місця служби, ухиленням від військової служби або дезертирством, з негайним доставкою затриманого до уповноваженій посадовій особі або прийняти єри щодо негайного повідомлення уповноваженої посадової особи про затримання і місце перебування особи, підозрюваної у вчиненні діяння з ознаками злочину.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється статтею 15, згідно з якою військовослужбовці за скоєння військових адміністративних правопорушень несуть відповідальність, передбачену главою 13-Б цього кодексу, за умови, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Самовільне залишення частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез'явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез'явлення з відрядження, відпустки або лікувального закладу тривалістю до трьох діб - тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 5 діб.

Читайте також Рада дозволила заарештувати Кірєєва

Самовільне залишення частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової служби), а також нез'явлення його вчасно без поважних причин на службу тривалістю від трьох до 10 діб, або хоча і менш трьох діб, але вчинені повторно протягом року, тягнуть за собою арешт з вмістом на гауптвахті на строк від 5 до 10 діб.

Необережне знищення або пошкодження зброї, боєприпасів, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна тягне арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Незаконне використання військовою службовою особою транспортних засобів, споруд чи іншого військового майна, використання військовослужбовця для виконання завдань, не пов'язаних з військовою службою, а також інше зловживання владою або службовим становищем, вчинене з корисливою метою або в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, тягнуть арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Недбале ставлення військової службової особи до військової служби тягне арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Умисне невжиття заходів по припиненню злочину, що вчиняється підлеглим, або ненаправлення військовою службовою особою до органу попереднього розслідування повідомлення про підлеглого, який вчинив кримінальний злочин, а також інше умисне невиконання військовою службовою особою покладених на нього службових обов'язків тягнуть арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Порушення правил несення бойового чергування (бойової служби), встановлених для своєчасного виявлення і відбиття раптового нападу на Україну або для захисту та безпеки України, тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Порушення правил несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України, тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Порушення правил поводження зі зброєю, а також боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточуючих, а також з радіоактивними матеріалами тягне арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 10 діб.

Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями, військовозобов'язаними та резервістами під час проходження зборів на території військових частин, військових об'єктів або виконання ними обов'язків військової служби в нетверезому стані тягне за собою накладення штрафу від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з вмістом на гауптвахті на строк до 5 діб.

Участь начальників (командирів) та інших керівників у розпиванні з підлеглими військовослужбовцями, військовозобов'язаними та резервістами під час проходження зборів пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв під час виконання ними обов'язків військової служби або невжиття ними заходів щодо відсторонення від обов'язків 'язків військової служби осіб, які перебувають у нетверезому стані, або приховування ними випадків розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв чи появи на військовій службі в нетрез вом стані підлеглих їм військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження зборів - тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьох до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 5 до 10 діб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online