WikiZero - Геодезія

Wikipedia

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

open wikipedia design.

геодезія ( грец. γεωδαισία «розподіл землі», від

«Земля» + «ділю») - одна з найдавніших наук про землі , Точна наука про фігуру, гравітаційному полі , Параметрах обертання Землі і їх зміни в часі. Тісно взаємодіє з астрометрією в області вивчення прецесії , нутації , Руху полюса і швидкості обертання Землі. У технологічному аспекті геодезія забезпечує координатними системами відліку і координатними основами різні сфери людської діяльності. Метод геодезії спирається на широкий спектр досягнень математики і фізики, що забезпечують вивчення геометричних, кінематичних і динамічних властивостей Землі в цілому і окремих її ділянок.

Крім того, геодезією називається галузь виробництва, пов'язана з визначенням просторових характеристик місцевості і штучних об'єктів. Застосовується для координатного забезпечення картографії , будівництва , землеустрою , кадастру , гірничої справи , геологорозвідки та інших областей господарської діяльності.

  • Вища геодезія - вивчає методи і засоби створення астрономогеодезіческой мережі - геодезичної мережі, методи і способи високоточних геодезичних вимірювань, астрономічних спостережень стосовно створення астрономогеодезіческой мережі:
    • геодезична астрономія - забезпечує визначення даних пунктів з астрономічних спостережень;
    • геодезична гравіметрія - розподіл сили тяжіння на земній поверхні, зрушення гірських порід і земної поверхні, гірські удари, гравіметричних визначень на частини пунктів;
    • Космічна геодезія (Супутникова геодезія) - використання спостережень за штучними супутниками Землі і космічними апаратами для вивчення форми і розмірів Землі і її зовнішнього гравітаційного поля.
  • топографія - опис земної поверхні в локальних масштабах.
  • картографія - опис земної поверхні в глобальних масштабах.
  • аерофотогеодезія - вивчає методи створення топографічних карт за матеріалами аерофотозйомки, визначення розмірів, форми і положення об'єктів по їх зображеннях на фотознімках.
  • морська геодезія - методи для картографування і виконання інших робіт в морях і океанах.
  • Інженерна геодезія (Прикладна геодезія) - методи, техніка і організація геодезичних робіт для вирішення інженерних задач [1] .

This page is based on a Wikipedia article written by contributors ( read / edit ).
Text is available under the CC BY-SA 4.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online