Як оформити біометричний паспорт в Краматорську

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Безвізовий режим дозволяє українцям короткострокове перебування в державах-членах ЄС (за винятком Великобританії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів. Безвізовий режим не дає права на проживання, працевлаштування, навчання в країнах ЄС.

Можна сказати, що безвізовий режим придатний, в основному, для туристичних поїздок. Але і це теж приваблює наших співвітчизників, особливо тих, хто раніше за кордоном ніколи не був. На прохання читачів «ВП» ми розповімо, як оформити біометричний паспорт, за яким ви можете перетинати кордон і прорубати собі особисто вікно в Європу.

На наші запитання відповіла головний спеціаліст сектора оформлення документів Краматорського МВ ДМС України в Донецькій області Радміла Дворнікова.

- ID-карти і біометричні паспорти - це різні документи?

- ID-карти - це внутрішні паспорти громадян України, вони оформляються замість внутрішнього паспорта-книжечки зразка 1994 року. Паспорти-книжечки вже не видаються, хоча ті, у кого вони є, можуть ними користуватися. Обов'язкового обміну немає. Якщо ж дівчина вийшла заміж, якщо паспорт-книжечка став непридатним, загубився - тоді замість нього видається ID-карта.

Документуються з 14 років діти. Перший раз ID-карта видається на 4 роки безкоштовно. Потім він видається строком на 10 років. Вартість його оформлення 279 гривень. По ньому можна виїхати в країни, де дозволений проїзд за внутрішніми паспортами. В країни Євросоюзу і інші він права виїзду не дає. До речі, по ID-картки дозволяє їздити в Туреччину.

- Який паспорт дає право виїзду в країни ЄС щодо безвізового режиму?

- Все закордонного паспорта, які були видані протягом усього часу з 2006 року дають право виїзду за кордон. Закон зворотної сили не має. Якщо паспорт чинний, то можна їхати.

Якщо це країна, з якої тепер у України безвізовий режим, то по біометричного закордонного паспорта можна виїхати. А за звичайним закордонним паспортом треба буде відкривати візу.

- У чому ж різниця між звичайним закордонним паспортом і біометричним закордонним паспортом?

- Зовні вони абсолютно ідентичні. Крім однієї деталі - внизу на біометричний паспорт коштує значок фотоапарата, а на звичайному паспорті його немає. Цей значок і означає наявність в паспорті чіпа, на якому розміщена вся інформація, що міститься в паспорті, плюс відбитки пальців.

- Що це дає?

- Це зроблено для того, щоб можна було спростити верифікацію особистості за допомогою сканування відбитків пальців громадянина для верифікації. Це посилення ступеня захисту документа. Вже якщо людина знайде чужий паспорт і буде схожий зовні на власника, то виїхати з нього він вже не зможе, тому що є відбитки пальців. Крім того, наявність відбитків пальців - це ще й вимога Євросоюзу.

- Які потрібні документи для оформлення біометричного паспорта?

- Для дорослої людини потрібно надати паспорт громадянина України та ідентифікаційний код (оригінали і копії в одному екземплярі). І якщо є звичайний закордонний паспорт, то він теж надається в обов'язковому порядку.

Якщо є у громадянина звичайний закордонний паспорт, чинний, і він хоче залишити і його теж як другий діючий, то вони його надають і просять його залишити. Кожен громадянин має право мати два діючих закордонного паспорта.

Якщо є закордонний паспорт вже прострочений або термін дії його закінчується, але він з якихось причин хоче його залишити собі, то він теж має на це право. Тоді громадянин пише заяву, щоб йому повернули анульований закордонний паспорт. Тоді паспорт анулюється і віддається заявнику. Це все здійснюється безкоштовно.

- Якщо загубили закордонний паспорт або відбулася зміна прізвища, що тоді?

- Якщо він людині не потрібен, то оформляти його необов'язково. Якщо змінили прізвище, то необхідно протягом місяця сповістити про це міграційну службу і переоформити закордонний паспорт або просто здати старий.

- Яка вартість оформлення біометричного паспорта і звичайного закордонного паспорта?

- Вартість оформлення біометричного закордонного паспорта 557.32 гривні. Звичайні закордонні паспорти вже не оформляють, тільки біометричні. Термін оформлення, згідно із законодавством, 20 робочих днів плюс доставка з Києва. Цей паспорт виходить тільки особисто, за дорученням його отримати неможливо технічно. При отриманні йде верифікація особистості - зняття відбитків пальців рук. Оплатити можна по терміналу прямо в приміщенні міграційної служби або по квитанції в будь-якій касі міста.

- Які потрібні документи для дітей?

-. З 16 років оформляється біометричний закордонний паспорт, як для дорослої людини, терміном на 10 років. Закордонний паспорт можна оформити з народження, з першого дня життя будь-якій людині терміном на 4 роки. До 12 років надаються такі документи: ІПН дитини, свідоцтво про народження, паспорти батьків, одна фотографія 10 на 15. Дитину брати не потрібно, необхідна тільки фотографія. До 12 років відбитки пальців не знімаються. Оформляється біометричний паспорт, але без відбитків пальців.

- А після 12 років?

- З 12 років дитина повинна приходити особисто. З 14 років обов'язково повинна бути ID-карта, спочатку вона, потім закордонний паспорт. Вартість оформлення однакова, що для дорослого, що для дитини. Якщо батьки перебувають у розлученні, паспорт на дитину оформляє той батько, з ким зареєстрований дитина. Треба надавати додаткові документи: свідоцтво про розірвання шлюбу або рішення суду, довідка реєстраційної служби (вул. Богдана Хмельницького, 8) або селищної ради, про те, що дитина зареєстрований з таких батьків.

Якщо один з батьків іноземець або особа без громадянства, то необхідно підтвердження громадянства дитини. Для цього необхідно підійти в паспортний стіл на консультацію. Також хочеться відзначити, що в разі будь-яких нестандартних ситуацій потрібно звернутися спочатку за консультацією до керівника міграційної служби.

- Куди приходити корінним жителям міста і переселенцям?

- Оформляється біометричний закордонний паспорт в ГО ДМС України в Донецькій області за адресою: вул. Ярослава Мудрого, 11, другий поверх, кабінет №6. Для жителів зони АТО - за адресою: вул. Дворцова, 40-в (будівля «Промінвестбанку», 2 поверх).

- Що ще важливого потрібно знати краматорчани?

- Ви можете переглянути стан оформлення вашого біометричного закордонного паспорта на офіційному сайті міграційної служби України ( http://dmsu.gov.ua ), Там же можна побачити, як буде написано в латиниці транслітерація прізвища та імені.

важливо

Графік роботи міграційної служби в Краматорську

Вівторок, середа, четвер, п'ятниця - з 8.00 до 17.00 без перерви.

Субота - з 8.00 до 15.45 без перерви.

Підписуйтесь на наш Telegram канал і Instagram , Щоб знати важливі новини першими. Т акже Ви можете слідкувати за останніми подіями міста і регіону на нашій сторінці в Facebook.

ID-карти і біометричні паспорти - це різні документи?
Який паспорт дає право виїзду в країни ЄС щодо безвізового режиму?
У чому ж різниця між звичайним закордонним паспортом і біометричним закордонним паспортом?
Що це дає?
Які потрібні документи для оформлення біометричного паспорта?
Якщо загубили закордонний паспорт або відбулася зміна прізвища, що тоді?
Яка вартість оформлення біометричного паспорта і звичайного закордонного паспорта?
Які потрібні документи для дітей?
А після 12 років?
Куди приходити корінним жителям міста і переселенцям?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online