Які можливості дає власнику "розумний будинок": від імітації присутності господарів будинку, до управління сигналізацією

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

17 січня 2016, 5:31 Переглядів: 17 січня 2016, 5:31 Переглядів:   Ваш будинок завжди на зв'язку з вами

Ваш будинок завжди на зв'язку з вами ..

Технічний прогрес - кумедна штука. Спочатку з'являється невиразна ідея, яка на практиці незрозуміло кому може знадобитися. Потім приходить час практичного втілення, але результат ще довго розглядається як дорога іграшка. Потім технологія розвивається, вдосконалюється і дешевшає. І, раптом, виявляється, що вона вже потрібна і людям з доходами трохи вище середнього. А завтра цим будуть користуватися всі, і дивно, як без цього людина взагалі міг існувати! Так сталося, наприклад, з мобільними телефонами, а зараз по цьому ж шляху впевнено йде "розумний будинок". Менш ніж за десять років технологія удосконалилася настільки, що деякі рішення втілюються раз в 5-8 дешевше. Чим нам може допомогти "розумний будинок" і о котрій годині він може обійтися, розповіли представники профільних компаній Володимир Кононов, Олександр Омельяненко і Олексій Оржицький.

СПРАВА ТЕХНІКИ, АБО ЩО ТАМ ВСЕРЕДИНІ

Уявлення про те, що може "розумний будинок", розширюються з кожним роком. Ось, днями батько "Фейсбуку" Марк Цукерберг заявив про свій намір створити в цьому році для свого житла систему штучного інтелекту - на кшталт Джарвіса в будинку мільярдера Тоні Старка з фантастичною серії фільмів "Залізна людина". Втім, нам поки не до роботів, у більшості з нас запити куди простіше.

"Розумний будинок" все розуміють по-різному. Ми вважаємо, що це система, яка працює незалежно від людини по програмним сценаріями, розвантажуючи його від управління будинком, - говорить Олександр Омельяненко. - Система повинна жити своїм життям, як її навчили, поки не станеться щось таке, що дійсно вимагає втручання людини ".

Можна зустріти і таке визначення: "розумний будинок" - це система, яка забезпечує безпеку і ресурсозбереження, а також комфортні умови для проживання всіх користувачів. Як і належить складній системі, "розумний будинок" можна представити як об'єднання декількох систем простіше: управління та зв'язку; електропостачання та освітлення; контролю клімату; безпеки і моніторингу. Тому окремі "розумні" пристрої або навіть якісь їх комбінації - це ще не "розумний будинок", а його можливі елементи.

БЕЗДРОТОВОГО. Елементи системи (датчики, реле і контролери) можуть об'єднуватися або за допомогою проводів, або по радіоканалах. У обох шляхів є свої прихильники і противники. Прихильники дротових систем визнають, що бездротові рішення обходяться значно (в 2-2,5 рази) дешевше, за рахунок відсутності проводів і необхідності проведення ремонтних робіт. Але вказують, що радіосистеми чутливі до радіоперешкод (їх можна заглушити зовнішнім сигналом), а приладів потрібні батарейки. Їх опоненти заявляють, що про недоліки бездротових систем говорять ті, хто продає провідні. І, мовляв, в епоху поголовної "мобілізації" зв'язку смішно говорити про те, що не можна придумати хороший і надійний радіопротокол для управління "якимось там реле".

НАЙВАЖЛИВІШЕ - ПОГОДА В ДОМІ

Тема економії енергоресурсів зараз актуальна як ніколи. Тому серед систем "розумного будинку" найбільш популярні системи управління опаленням (точніше, клімат-контролю) і світлом. У першому випадку всі прилади, що впливають на "погоду" в домі (кондиціонер, котел, радіатори, тепла підлога і т. Д.), Інтегруються в єдину систему, для якої пишуться певні сценарії. В результаті, в залежності від температури всередині приміщення і зовні, включається кондиціонер, або радіатори, або тепла підлога, або якась їх комбінація. Відповідно, "свідомо" виставляється і потужність нагріву або охолодження. Економія виходить за рахунок того, що прилади працюють тоді, коли потрібно, а не постійно, і з оптимальною потужністю.

СПРАВЖНЯ ЕКОНОМІЯ. "Людина витрачає на систему" розумного будинку "певну суму, і вона окупається протягом 4-5 років. При тому, що він отримує при цьому безліч позитивних властивостей, - розповідає Володимир Кононов. - Зокрема, розумна система забезпечує підтримку постійної температури в приміщенні без нашого (часто навіть шкідливого) втручання. У нас як: включили опалення , Натопили, в кімнаті жарко - відкривають вікна, що абсолютно неправильно по відношенню до збереження теплової енергії. Більш того, днем, наприклад, підтримується температура 24 ° С, вночі - 22 ° С ". Але ж ті ж теплі підлоги не повинні бути весь час нагріті! Наприклад, коли люди сплять, їм не треба бути такими ж теплими, як тоді, коли мешканці будинку по ним ходять. Можна, наприклад, включати тепла підлога за півгодини до приходу господарів - за цей час він встигне вийти на потрібний режим. Те ж стосується і всієї системи опалення в цілому (а спекотним літом - кондиціонера) ".

УПРАВЛІННЯ СВІТЛОМ

Друга з найбільш затребуваних систем - це управління світлом. Економія тут забезпечується тим, що електроенергії витрачається рівно стільки, щоб ви отримали комфортну для вас освітлення. Ви вийшли з кімнати - світло вимкнулося. Ви читаєте біля вікна, раптом на сонці набігла хмара, рівень освітленості падає нижче комфортного - автоматично включається настільний світильник. За вікном посвітлішало - освітлювальні прилади вимикаються або знижують потужність роботи. Крім освітлювальних приладів, в систему може бути інтегровано і управління шторами або жалюзі. Крім того, як вам таке доповнення до дзвінка будильника - у встановлений час розсуваються штори!

СЦЕНАРІЇ. Дуже корисна може бути можливість задавати різні сценарії освітлення і включати їх одним натисненням на пульті управління. Наприклад, ви працюєте, сімейний вечір біля телевізора або дружня вечірка - в кожному випадку працює своя комбінація світильників. Або - вітаю! - прийшов час романтичного побачення. І без вашого видимого участі в потрібний час жалюзі опускаються, світло стає приглушеннее, включається романтична музика ... Загалом, піддається реалізації все, що ви можете нафантазувати і заздалегідь задати в сценарії.

Гнучкість. А тепер уявіть, що ви зробили ремонт і розвели звичайні (не «розумні") вимикачі світла. А потім, через якийсь час, вирішили, що вам зручніше вимикачем біля ліжка регулювати закарнізний світло, а верхній. І що тепер - рубати стіни і проводити заново проводку? А в системі "розумного будинку" питання вирішується елементарно.

А в системі розумного будинку питання вирішується елементарно

Інтеграція. Весь світ в будинку управляється з одного пульта.

СКІЛЬКИ МОЖЕ КОШТУВАТИ СИСТЕМА

Коли на горизонті з'являється щось цікаве, тут же виникають і питання: "А скільки це коштує? А по кишені це мені?" Найприкріше, що фахівці відмовляються давати чітку відповідь. "Це творче завдання. Можна поставити в будинку на 300 кв. М систему за 300 євро . А можна поставити в квартирі площею 50 кв. м систему за 3 тис. євро. Все залежить від того, що хоче замовник ", - говорить Олександр Омельяненко. Так що простіше подивитися на конкретні приклади.

Приклади. Припустимо, ви в своїй двокімнатній квартирі якраз робите ремонт і вирішуєте заодно розвести проводку для розумного будинку - спробувати для початку простий варіант з можливістю подальшого нарощування функцій. Вам поставлять кілька функціональних модулів повноцінного "розумного будинку" "на виріст". А поки забезпечать управління освітленням, перенастроювання вимикачів, функцію "вимкнути всі" (йдучи, відключаєте всі електроприлади в будинку, крім холодильника). Це вам обійдеться приблизно в $ 600. Якщо ви захочете керувати системою через телефон, це буде коштувати вже $ 800. Дорогувато? Вибирайте систему на радіоканалі, тоді за $ 600 ви отримаєте все той же плюс ще і програмування сценаріїв освітлення.

Або ж, наприклад, ви в своєму будиночку в 150 кв. м хочете зробити "розумне опалення". Тут вартість можна приблизно прикинути за кількістю контурів опалення або теплої підлоги - для провідної системи кожен обійдеться приблизно в $ 150. Припустимо, у вас вісім кімнат (тобто вісім контурів опалення) і чотири теплих статі. В результаті вартість вийде в районі $ 2 тис. Але остаточна ціна буде залежати від багатьох тонкощів - наприклад, ви хочете вимірювати температуру в кожній кімнаті окремо або для всього будинку в загальному, і т. Д.

Тепер реальний приклад з недавньої практики. Заміський одноповерховий будинок, три кімнати, 100 кв. м площі. Опалення - газовий котел. Уже була система дистанційного керування гаражними воротами, периметральна система охорони і сигналізація в будинку. Все інтегрували в бездротову систему і додали нові функції. В результаті вийшов повноцінний "розумний будинок" з керуванням світлом, опаленням (управляється кожна батарея), відеокамерами, гаражними воротами, хвірткою, охоронної функцією і пожежною сигналізацією. Все це виводиться в один додаток на телефоні. З монтажем (він зазвичай коштує 50% від вартості обладнання) все це потягнуло приблизно на 1,5 тис. Євро. Так зазвичай і буває - обладнання досить хорошої якості, але не преміум-класу, на 100 кв. м обходиться приблизно в 1 тис. євро.

Керованість. 1,5 тис. Євро - і ваш будинок завжди з вами.

БЕЗПЕКА

"Розумний будинок" дасть велику фору найкращою, але позбавленої зачатків інтелекту технічної системі безпеки. Почнемо з того, що ви можете заздалегідь розписати сценарії поведінки вдома в тих чи інших ситуаціях. До того ж ви маєте можливість дистанційно, де б ви не знаходилися, контролювати те, що відбувається у вашому будинку або навколо нього.

ВІД ЗЛОДІЇВ. Наприклад, дуже складно знайти фірму, яка погодиться поставити на пультової охорону периметр вашої ділянки. "Ніхто не хоче по кілька разів на день приїжджати за кожною кішкою, якої заманулося пройтися по вашому паркану", - пояснює Олександр Омельяненко. Інша справа, якщо в вашій оселі поселився "розумний будинок". Ставите на паркан датчики на перелазить - одного такого пристрою ціною від $ 50 до $ 100 досить для контролю 100 м паркану. А вздовж кожної сторони паркану встановлюєте камери - десь за $ 120 за штуку. Плюс - 4-канальний реєстратор для запису виду з камер (близько $ 200). Поліз хтось через ваш паркан - і на ваш смартфон приходить сигнал. Ви вибираєте потрібну камеру і дивіться, хто там у вас в гостях - кішка, сусідський п'яничка в пошуках похмілля або невідомі лиходії. І вибираєте потрібну вам реакцію: викликати охорону, включити яскраве світло і сирену, зателефонувати сусідам або просто поговорити з порушником через динамік.

ЛИХА. Точно так же ваш особистий контроль не завадить і при спрацьовуванні пожежної сигналізації. Можливі, втім, лиха не настільки яскраві, але досить неприємні. "Часто буває, що в квартирі відключають опалення, наприклад та ж аварія на теплотрасі. Якщо ви взимку поїхали на два тижні у відпустку, велика ймовірність, що квартира може промерзнути, - наводить приклад Володимир Кононов. - Якщо температура падає до 10 градусів, система б'є на сполох, пише смс господареві. Підключаються теплі підлоги. Якщо температура продовжує падати, то підключається система кондиціонування на обігрів ". Власне, в порятунок замерзаючого будинку можуть взяти участь будь-які залишені "дрімати" обігрівальні прилади.

Лякає. Ще одна охоронна функція - ефект присутності господарів будинку. Злодії часто визначають відсутність господарів по тому, що вікна не світяться вечорами. Тому, їдучи на якийсь час, можна задати складний сценарій включення і виключення світла з варіаціями по часу, з відкриванням і закриванням штор і т. Д.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Які можливості дає власнику" розумний будинок ": від імітації присутності господарів будинку, до управління сигналізацією". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

І що тепер - рубати стіни і проводити заново проводку?
А по кишені це мені?
800. Дорогувато?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online