Житомир.info | Житомир: мама на 934 гривні на місяць

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Схоже, система дошкільної освіти в Україні найближчим часом зміниться до невпізнання: співробітники дитячих садків, нарешті, дочекалися статусу державних службовців та всіх пільг педагогічних працівників, самі ж дитсадки, нарешті, заборонили віддавати в оренду. Ті дитсадки, де вже обжилися фірми і установи, - повернуть дітям.

МАМА НА 934 ГРИВНІ

Про те, що працівники сфери дошкільного виховання тепер мають такий же статус, як і вчителі шкіл, сказала на святкуванні всеукраїнського Дня дошкільного виховання спеціаліст відділу дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ніна Омеляненко. За її словами, міністерство має намір прирівняти дошкільників, як і всіх працівників освіти, до держслужбовців. Все готово, щоб зробити це в найближчі місяці - тільки б Верховна Рада погодилася внести відповідні зміни в законодавство. Нові зміни до Закону «Про дошкільну освіту» дали можливість працівникам дитячих садків отримувати доплати до зарплати відповідно до їх педагогічної категорією. Ці та інші свої права представники освіти намагалися закріпити в законодавстві понад 15 років. Але навіть після того, як це сталося, професія вихователя за рівнем соціальної захищеності продовжує займати одне з перших місць - з кінця.

- Кажуть, вихователька повинна бути другою мамою для діток, - каже Тетяна Іванова, вихователь дитячого садка №66 в місті Житомирі, одна з кращих дошкільних педагогів області. - Але чи можу я бути «першою» мамою для власної дитини, приносячи додому 934 гривні на місяць ?!

У сільських дитсадках проблема з кадрами не така гостра: в глибинці жінки із задоволенням йдуть працювати і на меншу зарплату. А ось в Києві і в обласних центрах, де роботи вистачає, виховувати нове покоління фактично нікому.

- Групи переповнені, а у нас брак половини вихователів. Тримаємося на старих кадрах передпенсійного віку, - розповідає Раїса Єременко, директор одного з кращих дитсадків міста Обухова Київської області.

Такий дисбаланс створює проблеми не тільки вихователю: діти теж страждають, отримуючи менше уваги дорослих. Іноді кадрова нестача призводить до драматичних наслідків.

- У нашому дитячому садку на дверях більше року висить оголошення: «Потрібні вихователі, няні, медсестра», - розповіла «Дню» Яна Рубан, молода мама із Запоріжжя. - Нещодавно відсутність медпрацівника мало не призвело до трагедії. Граючи один з малюків махнув іграшкою і гострим краєм розрубав моєму синові півобличчя. А першу допомогу надати нікому, хоч «швидку» викликай! На щастя, я змогла відразу приїхати в садок і забрати малюка в лікарню.

АКЦІЯ від Міністерства освіти - «ВІДДАЙ ОФІС ДІТЯМ»

В середині 90-х в умовах економічної кризи дитячі садки спорожніли. Місцева влада швидко зорієнтувалися: передали приміщення для дошкільнят банкам, фірмам та установам, перепрофілювавши їх в такі собі «дитсадки для грошей». В результаті в Запоріжжі, Дніпропетровську, Донецьку батьки стають в чергу на місце ще до народження дитини. Місцеві жителі розповідають, що в спальних районах оформити свого малюка в дитсадок можна, тільки давши хабара від 100 -200 доларів. У сільській місцевості дошкільні заклади місцями «вимерли як клас». Там же, де вони дивом збереглися, «конкурс» становить до 40 дітей на місце.

За словами Ніни Омеляненко, міністерство дало доручення всім обласним адміністраціям організувати відновлення закритих дитячих садків і повернення їх приміщень. Відтепер використовувати їх можна тільки як дитсадки або закладу для дитячого дозвілля. Крім того, тепер для реєстрації сільського дошкільного закладу можна обійтися без бюрократичної тяганини: потрібно тільки приміщення і статут. Однак є одне «але»: заснування одного дитячого садка «з нуля» коштує понад мільйон гривень і має фінансуватися з бюджету населеного пункту.

ПОВНОЦІННИХ СІМЕЙ В УКРАЇНІ - 3%

Згідно з підрахунками Інституту розвитку дитини АПН України, всього 3% українських сімей здатні дати повноцінне виховання своїм дітям. Дорослі стали приділяти більше часу заробляння грошей, тоді як уваги дорослих дитина потребує набагато більше, ніж матеріальних благ. При цьому тільки 48% дітей відвідує дитсадки. Ми ж дивуємося, чому наші школярі хворіють, відстають у навчанні, погано адаптуються в суспільстві. Зараз Міносвіти зробило відвідування дошкільних закладів з п'яти років обов'язковим. Для цього в усіх областях і районах створюються центри розвитку дитини, куди малюка можна приводити навіть на дві-три години. А взагалі дітей можна віддавати в дитсадок з двох місяців, а в окремих групах діти зможуть перебувати по 12 годин, щоб їхні батьки мали можливість працювати.

Замінять на нову і існуючу програму дошкільного виховання «Я і Світ». Вчені і чиновники обіцяють доопрацювати, видати та розповсюдити її в усіх дитсадках до кінця січня нового року. Але це тільки частина справи, бо жодне найсучасніше дошкільний заклад світу не замінить родинного тепла ...

А ЯКЩО ЗА ГРОШІ?

Дошкільні заклади фінансує не держава, а органи місцевого самоврядування, та ще й батьки оплачують половину витрат на харчування. А поки місцеві бюджети тріщать по швах, до підвищення зарплати їх працівникам справа не дійде. Вихователі в Києві і деяких великих містах отримують чималу доплату від місцевої влади. Але в деяких регіонах дошкільнята розв'язали гордіїв вузол власними силами.

- На 75 дітей в дитсадку доводиться 48 співробітників, вони добре заробляють і тому працюють з величезною віддачею, - розповідає про приватному дитсадку «Декарт» в Харкові його директор Любов Токар. - З кожною групою на 15 осіб займаються одночасно два вихователя та няня. На відміну від звичайного дошкільного закладу, діти не роблять нічого «разом, за командою» і тому відчувають себе вільно, нормально розвиваються. Батьки платять нам чималенькі гроші, а отже, хочуть відразу бачити результат. Тому зарплата вихователя тим вище, чим менше хворіють і краще розвиваються його підопічні. Англійська діти починають вчити 1,5 року, як це радять останні наукові дослідження. У кожної дитини - індивідуальна програма навчання. І мати знає, що вивчає саме її малюк, для цього розроблені спеціальні буквар і щоденник.

Погодьтеся, маємо чудову альтернативу класичному дитсадку: і вихователі «ситі», і діти «цілі», і навантаження на інші дошкільні заклади міста зменшується. До речі, харківський феномен пояснюється просто: дитячий заклад «Декарт» заснував місцевий бізнесмен - для своєї власної дитини. На жаль, такі багаті і прогресивні батьки знайшлися не в кожному українському місті.

ДОВІДКА «Дня»

За даними Держкомстату, на початок 2008 року в дитячих садах України на 100 місць припадало 105 дітей. У містах дошкільні заклади переповнені: 116 малюків на 100 місць, в селах - навпаки (75 на 100 місць). Найбільше не вистачає місць на Львівщині (125 дітей на 100 місць), у Волинській (121), Сумській (117), Чернігівській (113), Запорізькій та Івано-Франківській областях (112). У дошкільних закладах передбачено штатом 99,9 тисячі вихователів, фактично ж їх працює 96,4 тисячі. У селах майже всі вакансії зайняті, а Київ і інші великі міста найбільше страждають від кадрового голоду. За даними обласних управлінь освіти і науки, в Україні налічується 150305 дошкільних закладів: 8648 в селах і 6648 - в містах. За рік відновлено 117 дошкільних закладів. З них 105 - у сільській місцевості. Ще 40 дитсадків створили в інших приміщеннях, пристосованих для їх потреб. Нових дитячих садків побудовано тільки вісім, причому п'ять з них - у Києві.

http://www.day.kiev.ua/

Але чи можу я бути «першою» мамою для власної дитини, приносячи додому 934 гривні на місяць ?
А ЯКЩО ЗА ГРОШІ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online