Мобілізація на західній Україні

  1. батько солдатів
  2. «Хто хотів воювати, той поїхав ще в березні»
  3. «Армії олігархів», здайте зброю
  4. Дещо про «ляльковода»
  5. дві каски

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вранці 20-го в місті Коломия на тихій вуличці ім

Вранці 20-го в місті Коломия на тихій вуличці ім. Франко - поруч з площею, де знаходиться пам'ятник афганцям, біля будинку №6 - біля воріт військкомату десь з семи ранку вже стояло десятка півтора бажаючих на запис «до війська».

Це був перший день четвертої хвилі мобілізації.

Народ приходив, природно, без повісток, тому що військкомат тільки 19-го числа їх готував, а отже, навіть теоретично по адресатам не змогли б рознести до ранку вівторка.

Так що у військкоматі ми застали тільки добровольців.

батько солдатів

Група з п'яти осіб виділялася особливо: четверо братів віком від 25 до 32 і їх батько. Сини прийшли до військкомату ще в п'ятницю, 16 січня, зрозуміло, без всяких повісток. А у вівторок - «на Івана» - прийшов і тато 1959 року народження. Він теж збирається записуватися в армію.

На лавочці - навпроти входу - сидів солідного віку дядечко, далеко за 60, одягнений в камуфляж і бувалу шапку-пиріжок з «котика». Він теж збирався в добровольці, але, сказав, його вперто не записують.

- А ходжу сюди і буду ходити, тому що можуть правила помінятися. Я ж не старий! - переходить майже на крик співрозмовник. - Ось кума записали в батальйон! Хоча він все на два роки мене молодший. На якій підставі мені відмовляють?

Переважно все, з ким я говорила біля військкомату, просили нашого фотокора їх не знімати: у кожного на те свої причини.

Ось, наприклад, 43-річна Катерина, економіст за освітою, того ранку прийшла не в армію записуватися, а з'ясувати у воєнкома: як їй бути, якщо її 16-річний син Андрій збирається на війну?

Вона плаче і плутано розповідає нехитру свою сімейну історію.

«Так вийшло, що чоловік нас залишив, коли дитині і півроку не було. Поїхав на заробітки - і з кінцями ... Бабусі-дідусі в селі, так що я одна виховувала хлопчика, він такий розумний виріс, домашній, дуже здібний, книжки читає захлинаючись, комп'ютери любить. Прийду з роботи - Андрюша уроки зробив, поприбирав, сорочку собі на завтра приготував і за комп'ютером сидить, в «танки» грається.

І ось якось повертаюся з роботи, продукти в кухні викладаю, чую - в його кімнаті шум, стрілянина. Думаю, це дитина голосно свої «танки» включив. Кричу: вистачить стріляти, давай помагай на стіл зібрати. А він: «Це не я, це в Дебальцеве танки».

По телевізору репортаж з Донбасу показують, а там такий жах! .. Я переживаю, як і всі, звичайно. Але, кажу собі, слава тобі, Господи, що мій дитина не призовного віку ... А він вирішив по-своєму! І гроші, які два роки збирав на новий комп'ютер - це його мрія була, вирішив витратити на військову форму! Розумієте?

Я ж бачила, як він шукає по оголошеннях - хто де продає бронежилет, каску, берци. «Навіщо тобі?» - «Поїду на Донбас». - "Ти не можеш! Тобі немає 18! »-« А на війну з німцями і в 15 йшли ». І що ти йому скажеш? ..

Ось хочу з військкомом поговорити, щоб синові пояснив ... Але я читала, що за три етапи цієї мобілізації під рушницю збираються по всій країні поставити понад 100 тисяч осіб! Це ж не чутки, а офіційні дані! А де їх наберуть стільки, якщо частина, звичайно, свідомих самі прийдуть, але частина «відкосити», поїдуть, сховаються. І як вони план виконуватимуть? Боюся, що хтось додумається призовний вік зменшити. Зараз все можливо ... »

А інша мама, Вірою Василівною мені відрекомендувалася, сказала, що з військкомом поговорити хоче ось про що: син пішов в добровольчий батальйон, хоча за законом про військову службу має право на відстрочку. Так ось вона вже не знає, як і бути: все, говорить, в рідному її селі над сином сміються. Бо вважають, на Донбас він поїхав, щоб гроші заробляти, а насправді це не так.

- А воєнком-то тут при чому? - дивуюся я. - Добровільні батальйони - це ж не його парафія.

- Я боюся, що синові справжня повістка з військкомату прийде. А він, поки вчиться, може не призиватися. Мені потрібно, щоб воєнком підтвердив ... Бо хоч і живий хлопець повернувся, але багато на війні вже пережив ... А в селі здорових хлопців, які нікуди не їздять, вдома п'ють-розважаються, чомусь ніхто не чіпає!

«Хто хотів воювати, той поїхав ще в березні»

Підполковник Пархоменко вважає, що військовий стан   треба б ввести // В'ЯЧЕСЛАВ барліг Підполковник Пархоменко вважає, що військовий стан
треба б ввести // В'ЯЧЕСЛАВ барліг

- Так у нас все-таки війна чи ні? Якщо війна - то в країні має бути оголошено військовий стан, і заклик - все на фронт за законами воєнного часу. Якщо це всього лише АТО, тобто «операція», то який призов до армії, яка мобілізація? - з цієї теми я і почала розмову з військовим комісаром міста Коломия підполковником Олегом Пархоменко.

Співрозмовник, звичайно ж, був згоден, що в країні йде війна, але пояснив, що він як посадова особа має право говорити тільки про антитерористичну операцію.

Олег Миколайович, білорус за національністю, з сім'ї військових. Каже, що в дитинстві йому довелося змінити 7 шкіл: куди тільки батька не переводили.

- Але в Радянському Союзі у сімей військових побутових проблем особливо не було: на новому місці служби максимум 3 місяці жили без квартири, та й то тому що батьки вибирали - то їм поверх не подобається, то ще щось.

- А тепер забезпечує всім самі, - переводжу розмову ближче до нинішніх подій, - не тільки житлом, але і камуфляжем ... Чи багато співробітників комісаріату - з огляду на і убоге матеріальне забезпечення, і низькі зарплати, а також тенденцію до скорочення армії, - залишилося у військкоматі?

- Взагалі-то по всій країні військкомати були розвалені повністю, - заявляє співрозмовник. - Я прийшов сюди капітаном в 1996 році. Тоді у нас було 54 людини, а до 2014-го штат довели до 4 осіб, але функції залишилися ті ж. Ми були не в змозі такими силами вести всю роботу. І це відбувалося по всій Україні. По суті військкомати до недавніх пір існували для виду.

«Хоча насправді - це ж головне джерело обліку та накопичення військово-навчених ресурсів, - пояснює Олег Миколайович. - Пішов чоловік в армію, відслужив рік-півтора-два, отримав військову спеціальність, прийшов до військкомату, став на облік і живе своїм життям. А військкомат повинен мати інформацію: хто, де і з якою військовою спеціальністю знаходиться. За часів Союзу, щоб підтримувати навички, проводилися навчальні збори. Але в незалежній Україні, на жаль, не було коштів на такі цілі. Тому все поступово зійшло нанівець.

Потім почали скорочувати армію. Чим менше військо, тим менше відповідно солдат звільняється в запас, тим менше ми закликаємо, менше вчимо і менше стають на облік. Крім цього, пішла тенденція: зменшувати вік перебування на військовому обліку. Раніше було 50 років, потім 45, а потім стало 40. Це, звичайно, політика ... Але хтось розуміє, для чого це робили?

Кожен військовий комісаріат утримується за штатом - від наявності мобілізаційних ресурсів. Тобто чим менше в районі і в місті таких ресурсів, тим менше штат військкомату. Ось так і довели у нас до 4 осіб. Правда, коли біда на Донбасі почалася, в п'ять разів штат збільшили ».

- Коли починалася перша хвиля - навесні 2014 го, люди їхали на Донбас хто в чому, хто з ким - якісь незрозумілі формування, зі зброєю у вигляді біт і т.д., які функції тоді були у військкомату?

- У березні нашим основним завданням було проведення роз'яснювальної роботи серед населення. Тому що тоді було багато проблем з призовниками на строкову службу. Батьки натовпами сюди ходили кожен день, боялися, що їх дітей відправлять на фронт. А ми пояснювали, що ні в Крим, ні на схід вони не поїдуть. До речі, за минулий рік ми жодного строковика не відправили в район конфлікту. Заклик проводився, але відправок не було.

У відділі обліку - найбільше народу // В'ЯЧЕСЛАВ барліг У відділі обліку - найбільше народу // В'ЯЧЕСЛАВ барліг

- А куди відправляли?

- Дивіться, що таке заклик? Людина повинна з'явитися, пройти медкомісію. І якщо він придатний, то протокольним рішенням комісія записує: закликати. Є ще категорія - це стосується тих, кому виповнилося 25 років. Тобто вони вже - за законом - НЕ призовники. Але знову-таки повинні пройти комісію. І її рішенням може бути прописано: передати такого-то на облік як військовозобов'язаного ... Або, припустимо, хлопець вступив до вузу. Щоб отримати відстрочку, він теж повинен пройти комісію, а вона вже напише: «Дана відстрочка». Це я кажу до того, щоб ваші читачі зрозуміли: військкомати, зокрема наш, в той час давали відстрочки, переводили з військовозобов'язаних в запас, з'ясовували стан здоров'я. Але ми нікого не відправляли до військової частини.

«Армії олігархів», здайте зброю

- Ті, хто збирався їхати на війну навесні, до вас зверталися?

-Після 18 березня тут стояла черга. Чергова частина мені передавала списки добровольців. Це понад 800 осіб. Але тоді не було мобілізації. І ми не могли їх закликати. Просто записували. А коли почалися часткові мобілізаційні заходи, ми використовували цю базу даних. Погодьтеся, з добровольцем набагато простіше працювати, ніж забирати людини «з ліжка» ...

Що стосується добровольців, які будь-що-будь хотіли на схід, то багато, звичайно, спочатку прийшли до військкомату, подивилися, що ми їм нічим допомогти не можемо - перш за все не маючи юридичного права закликати. Ось вони і пішли по добровільним батальйонам. Хтось записався в «Правий сектор», хтось - в «Самооборону», хтось поїхав в батальйони Коломойського.

- У нас тепер є «армії олігархів» ...

- Моє таку думку: на перших порах створені батальйони зіграли дуже велику роль, тому що виявилися реальними бойовими підрозділами. Не знаю, за які гроші бійців туди брали, це друге питання, але завдання вони виконували, воювали, не ховалися. Тобто на початковому етапі поява таких формувань було доцільним. Але якщо подивитися на будь-яку армію в світі, там непорушний принцип єдиноначальності. А у нас? У цих «арміях олігархів», як ви говорите, немає чіткої вертикалі: хто ким керує ... Одним словом, я б їм сказав: ви йдете або в Збройні сили, або в Національну гвардію. Не хочете - розформовувати, але здайте зброю.

- А зброю нині - без урахування ...

- ... і нам це даватиме про себе знати роками, навіть коли на Донбасі все закінчиться. Так, я як людина законослухняна не куплю «ліве» зброю. Піду в міліцію, візьму дозвіл, куплю легально. Але маса людей буде продавати те, що вивезли зі сходу, перш за все криміналу. І тоді навіть страшно уявити, що почнеться.

- Вся країна збирає гроші то на бронежилети, то на берци. Це нормально?

- В принципі матеріальне забезпечення - це функція військових частин, а не комісаріатів.

- А військові частини кажуть: у нас склади порожні. Що людям робити?

- Звичайно, на самому початку тільки завдяки допомозі волонтерів якось почалося забезпечення людей ... Тому що уявіть, закликаємо ми людини, я йому кажу: ти їдеш туди-то. Він приїжджає в частину, а там його зустрічають словами: «Йди до військкомату, вони тебе повинні забезпечити обмундируванням і всім іншим».

Все, що було в наших силах, ми і так робили. Але я не можу вимагати від директора коледжу, колектив якого зібрав 2 або 3% своїх зарплат, ви, мовляв, повинні нас забезпечувати тим-то і тим-то! Спасибі, що і це зібрали.

Причому найменша проблема під час бойових дій була з грошима ... Але коли облрада відкрив казначейський рахунок і туди пішли мільйони, почалися проблеми. Тому що казначейство - за своїми нормативам і правилам - не пропускати гроші. А в районах зробили інакше. Припустимо, вчителі зібрали 13 тисяч гривень, але тримають їх у себе. І як тільки я їм кажу: треба купити форму для такого-то підрозділи, вони тут же адресно закуповують необхідне. І відправляють з волонтерами.

- Ви говорите про добровільної допомоги, а мене цікавить бюджетна сфера - як держава повинна була використовувати власні кошти. Добре, що вчителі скидалися, але як би Кабмін постійно розповідав, скільки мільйонів на такі-то потреби призначене.

- Так, були створені резервні рахунки бюджетних грошей в районних адміністраціях, в міськраді. І досить довго - місяці 2 - намагалися якось відпрацювати механізм використання коштів. Ну, щоб гроші не пропали - ті, що нібито заплановані на мобілізацію. Але насправді використовувати їх було практично неможливо. Просто бюджетні кошти - досить складна річ: одна копійка пішла не туди і через 10 років прийде прокуратура, буде питати за цю копійку ... Кому хочеться за неї відповідати? Але ми все одно 500 тисяч, призначених для району, змогли-таки використовувати. Купували бронежилети, приціли, тепловізори.

- Виключно для батальйонів Коломиї?

- Там без різниці: кому було потрібно - тому і передавали. Хоча, звичайно, наш батальйон територіальної оборони найбільше отримав, і добровольчий корпус, і 24-я бригада, і в 80-ю передавали.

- Ви згадали батальйон тероборони «Прикарпаття», у ній були найгучніші розгляду. Це коли він покинув зону АТО зі зброєю в руках і через всю Україну повернувся на Івано-Франківщину. Одні кажуть, що командир підполковник Комар дезертир, інші - навпаки, вважають його вчинок геройством, бо повернув бійців живими додому. Чи знайомі ви особисто з Віталієм Комаром?

- Віталія Миколайовича добре знаю, він працював у військкоматі. Порядна людина, грамотний. А то, що потрапив в цей батальйон ... Не зовсім добре вийшло. По-перше, він його не формував, там був інший командир, але по ходу поміняли ...

По-друге, моя думка: спочатку батальйон був неправильно сформований. У чому? Командири підрозділів, начальники служб спочатку повинні були бути кадровими офіцерами. Для цього треба було їх з військ висмикувати. А вийшло так: призвали райони, від нас пішло чи то 79, чи то 80 чоловік, в основному добровольці. Тобто вони самі хотіли в цей батальйон. Решту ж закликали «з ліжка» - і туди всіх підряд!

Після майдану вони все «згуртувалісь», в результаті в батальйоні склалося 5 - 6 «майданчиків». І у кожного свій командир. Але знову ж таки: хто перший встав - той і назвав себе отаманом. І вийшло, що кожен «майданчик» сам по собі. Там рядовий солдат міг командувати майором, підполковником.

- Яке ваше ставлення до всієї цієї історії?

- Добре, що Комар вивів їх з Амвросіївки, але не добре, що поїхав із Запорізької області. Віталію Миколайовичу треба було батальйону сказати: «Хлопці, ми вийшли з-під обстрілу, все, слава богу, живі. Але я не в змозі всіх утримати, хто хоче - залишайтеся зі мною »... Причому реально з ним би залишилися чоловік 70. А решта - хто куди хоче, але здайте зброю.

Зробив би так - і до нього зараз не було б ніяких претензій прокуратури ... Ми ж коли цих бійців в Олександрії зустрічали, в Кіровоградській області, - треба було бачити, що там коїлося! Все «некероване», люди зарослі, брудні, в тапочках. Коротше, жах. Комар реально їх утримати б не зміг.

- Що ви скажете про можливе введення воєнного стану в країні?

- Не дивлячись на вибори - і одні, і другі - з самого початку в державі повинно було бути оголошено військовий стан. Потрібно було зробити Ставку головнокомандувача, як показують у фільмах по телебаченню. Сталін зібрав усіх воєначальників, і колегіально вони приймали рішення: ось цей шматочок території оточуємо, ставимо свої війська, заводимо свої бригади ... І вся країна перекладається на військові рейки, підприємства працюють в три зміни.

Знаєте, що найбільше мене обурює? Якщо подивитися на карту України, то місця в Донецькій області, де «керуют» сепаратисти, - це крихітні шматочки в порівнянні з територією всієї країни. Так невже ціле держава не може забезпечити нашим бійцям нормальні умови там?

Що ж вони під шквальним вогнем знаходяться, якщо можна їх захистити? Береш екскаватор, викопують рів, ставиш туди із залізобетонних блоків «будиночок», робиш там грубку, щоб людина могла в теплі переночувати і щоб його не розбомбили. Хіба це важко? Чомусь сепаратисти стали забирати ці блоки в Донецьку на заводі ЗБК і будувати «хатки», а ми до сих пір передаємо своїм мішки, щоб вони туди пісок засипали і будували укріплення.

«Звичайно, під час перемир'я менше стало гинути, - міркує воєнком, коли бесіда рухається до завершення, і я намагаюся закінчити її на оптимістичній ноті - Мінськом і Астаною. - Але все одно гинуть ... А ті, що сидять в окопах, деградують ...

Я з багатьма з нашого 5-го батальйону розмовляв. Так вони розповідали, як ще влітку себе називали «батальйон щурів». Кажуть, в окопі нори самі собі викопували. І ось як тільки чутно - летить снаряд, так ми раз - і в нори. Сидиш і чекаєш - потрапить чи ні? Від цього всього і пияцтво було, і інші негативні випадки. Просто люди не знали, чим зайнятися. Приїхали. І - самі по собі. Хто на що здатний ... Сподіваюся, так більше не буде ».

Дещо про «ляльковода»

Офіцера військкомату прогнозує, що війна триватиме ще три роки // В'ЯЧЕСЛАВ барліг Офіцера військкомату прогнозує, що війна триватиме ще три роки // В'ЯЧЕСЛАВ барліг

Само по собі будівля військкомату досить значна: два поверхи, маса кабінетів.

В одному, самому просторому, на другому поверсі, де стовпилися півтора десятка добровольців, таке враження, що ремонт був зовсім недавно: новенькі радіатори, труби, вікна.

Виявляється, це не Міноборони постаралося, а офіцера військкомату ремонт зробив за свої гроші.

Капітан Руслан Борщук, нині заступник військового комісара, а взагалі-то з 2003 року, коли пішов з армії, - успішний бізнесмен. Коли ось таке в країні сталося і він повернувся до військкомату, то першим ділом взявся за ремонт. За це обласний військкомат дав йому грамоту.

- Дах поганий, труби полопалися давним-давно, підлога прогнила, стіни готові були обвалитися, - говорив Руслан Іванович. - Але я - нащадок військових, закінчував Київське вище військове двічі Червонопрапорного училища зв'язку, то, що на Печерську ... Звик до порядку ... Плюс - з почуття патріотизму, коротше, за дві доби призвели приміщення в порядок. Меблі завезли з мого офісу. І тепер можна тут перебувати. Принаймні тепло.

До нього в кабінет заходять люди, деякі цікавляться - хто форму видавати буде?

Військову форму капітан собі купував, як з'ясувалося, сам.

- І скільки? - поцікавилася у нього.

- Те, що на мені, - показує на добротну флисовую куртку, утеплені штани, зручні черевики, - приблизно 5 тисяч гривень. Але це ж на нинішню погоду ... На 20-градусний мороз треба утеплитися.

З усього майна в сенсі обмундирування йому видали тільки дві футболки і брючний ремінь.

- Я дивився на днях сюжет, де був Турчинов, одягнений в нову канадську форму ... Не знаю, навіщо вона йому потрібна? ..

На дах поки грошей немає // В'ЯЧЕСЛАВ барліг На дах поки грошей немає // В'ЯЧЕСЛАВ барліг

Капітан Борщук керує відділом обліку та бронювання солдатів і сержантів, тому має рацію, коли стверджує: «Мобілізація починається з мене».

- Чи є вже рознарядка: скільки треба закликати на цьому етапі? Це сотні, тисячі? ..

- На даний момент нам прислали інформацію, які професії будуть затребувані. Ми відправили понад 1000 повісток. Але навіть якщо все прийдуть, може бути, тільки 10% будуть затребувані. Практично ми зараз уточнюємо, що всі ці люди на місці, у них нічого в сімейному плані не змінилося ... Тому що в попередні мобілізації було і так: приходить людині повістка, він у нас на картці значиться як неодружений. А виявляється, він уже не тільки встиг завести сім'ю, але і стати батьком чотирьох дітей. Просто якщо раніше, за часів Радянського Союзу було обов'язковим внесення в облікову картку змін про сімейний стан, про здоров'я і т. Д., То за ці роки взагалі ніхто нічого не брав до уваги ...

Ми переходимо до Донбасу, я цікавлюся його думкою: «Чому це все офіційно називається« АТО »?», На що капітан відповідає:

- Не треба мати економічної освіти, щоб зрозуміти: якщо в країні оголошена війна, то не буде кредитів МВФ. Ніхто ні копійки не дасть державі, де йдуть військові дії. Тому і не оголошують.

«А взагалі скажу однозначно, - продовжує співрозмовник. - Коли почалося в Грузії в 2008-му, я сказав, що наступним буде Крим. Це підтвердила передача РЕН-ТВ «Військова таємниця» у 2009 році від 18 вересня. Програма починалася зі слів: скоро буде «гаряча точка», а потім детально розписали - що, як і до чого! Там навіть була названа імовірно дата: 2010 рік. Але оскільки Януковича тоді «протягнули», то і події відклали ...

Історія з Кримом для мене як кадрового військового взагалі є немислимим. За інформацією, яку я отримував з Криму безпосередньо-кожен день по кілька разів зв'язувався зі штабом, у мене там друг, з ним я разом служив, а він при великих погонах ... Так ось з Криму ще в листопаді доповідали в Київ, що туди прибули півтори тисячі «зелених чоловічків» на ротацію. Але ніхто звідти не поїхав! Тобто вони ще до майдану там сиділи і чекали.

А майдан - аналогічно проплачений і підготовлений! Це тільки наш народ вважає, що він зробив майдан, але насправді його, т. Е. Народ, просто вели «ляльководи». Для того, щоб в цьому переконатися, потрібно включити мізки: найсерйозніші справи на майдані творилися в суботу та неділю, коли Київ не працював, а значить, міг по повній програмі брати участь. Або щось виконувати ... Мало того, те, що зараз діється на сході, - теж заздалегідь сплановане. »

- Ким?

- Спробую пояснити свою позицію. 2003-й - останній рік правління Кучми. Україна Захід і Росія рвуть - ті сюди, ті туди. В результаті Захід домовляється з РФ, як поділити Україну на буферні зони. Все просто! І перший майдан став генеральною репетицією для великих аналітичних інститутів. Ті подивилися, прорахували - як краще управляти народом. І вся ця «аналітика» втілилася в 2013 р і в 2014-му ...

І то, як стала розвиватися ситуація далі, тільки підтверджує сказане мною. Ще в квітні ми розмовляли з майором 95-ї бригади, не буду називати його прізвище. Так ось він сказав мені: «Слов'янськ нас вже втомив». Він, звичайно, слівце міцніше вжив ... Виявляється, вони Слов'янськ тричі брали! Каже: «Доходимо до центру, а нам команда - стояти». Питається, в чому причина?

Значить, теперішньому президенту було вигідно? А вигода полягала в тому, щоб Донбас «відрізати» від виборів. В один тур ніколи б він не переміг. І ще багато чого наводить на думку: кому-то все це на сході вигідно.

Вдумайтеся: наші батальйони елементарно довели, як можна навести порядок за 2 години. Це коли вони весь Маріуполь взяли під контроль. А що командування після цього зробило? Взяли і ці батальйони комусь «підпорядкувалі», тому що ними тільки так можна було керувати. Правда цікаво? Спочатку офіційні особи закривали очі фактично на незаконні формування, але як тільки ті звільнили Маріуполь, відразу вирішили їх приструнити?

- І коли закінчиться війна, як думаєте?

- Через 3 роки. Скажу більше: і Крим повернеться. Такий мій прогноз.

«Інвентар» на горищі ще не раз стане в нагоді «Інвентар» на горищі ще не раз стане в нагоді ... // В'ЯЧЕСЛАВ барліг

дві каски

- Але все ж, хто буде одягати новобранців? - цікавлюся у офіцера військкомату. - Або знову, як і в минулому році, країна буде «скидатися смс-ками» - по 5 гривень - на черевики, на бушлати? ..

- Це питання і мені задають всі, хто приходить до військкомату, - каже Руслан Борщук. - Нас одягнуть? Хто і як? Що взагалі буде з формою? Я їм відповісти не можу.

«Ось дивіться: Коломийська райдержадміністрація виділила гроші і закупила бушлати, шапки теплі, - каже Руслан Іванович. - Дуже добре своїх одягла. А місто ... Скільки я особисто до мера звертався, ходив, паперу носив ... І ніяк!

Зрозуміло, в країні така ситуація, що не може Міністерство оборони всіх всім забезпечити. Але військкомат - в певному сенсі обличчя міста. Добре, звичайно, що у наших більш-менш однакова форма, але ми-то самі її закуповували. А в багатьох військкоматах вдягнені - хтось у чому! .. »

Тему військової форми підхопили і ті, хто стояв неподалік, чув нашу розмову.

І вже між собою почали обговорювати: хто повинен форму видавати?

- Військова частина у Делятині, - безапеляційно заявляв один.

- Мерія. З міського бюджету повинна закупити. Або спонсорів залучити. А то що - кожна сім'я повинна 5 тисяч на форму дати своєму батькові, синові, братові? Де вона візьме ці тисячі, якщо роботи немає?

- Міністерство повинно купувати форму для всіх! І нехай не бідкається, що грошей немає. Якщо б менше крав, а генерали собі погони золотом б не вишивали, то все б вистачало. І не виходило б, що на фронті - дві каски на всю роту!

Після касок перейшли на «доплати за АТО». Виявилося, що з цим гірше, ніж з обмундируванням. Тобто практично ніхто з тих, хто боровся на сході, нічого не отримав, незважаючи на запевнення уряду і особисто прем'єра Яценюка.

- Мене звуть Василь, 43 роки, будівельник. Напишіть в газеті, що в Коломиї цікавляться: мобілізовують чи дітей міністрів?

Народ враз розвеселився. І я пообіцяла написати.

- Так, ми патріоти, - невесело сказав один з добровольців, - але на одному патріотизмі країна далеко не заїде. Нас же держава повинна якось забезпечувати? А поки ми тільки з сім'ї тягнемо ... Не піти захищати країну - не можу, мене так виховували. А піти - відразу питання: в ім'я чого? Щоб хтось собі кишені набивав?

Ті, хто стояв поруч, слухали, підтакували, але тему не розвивали.

Все-таки вони ж добровольцями прийшли до військкомату.

І готові їхати на Донбас. Якщо покличуть, звичайно.

Довідка «2000». Коломийський об'єднаний міський військовий комісаріат: Івано-Франківська обл., М.Коломия, вул. Франко, 6. тел .: (03433) 2-49-17, 2-58-41 працює щодня, крім суботи та неділі, з 8.00 до 17.00

Київ - Івано-Франківськ - Калуш - Коломия

Шановні читачі, ПДФ-версію матеріалу можна скачати тут ... Шановні читачі, ПДФ-версію матеріалу можна скачати   тут

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

На якій підставі мені відмовляють?
Ось, наприклад, 43-річна Катерина, економіст за освітою, того ранку прийшла не в армію записуватися, а з'ясувати у воєнкома: як їй бути, якщо її 16-річний син Андрій збирається на війну?
Розумієте?
«Навіщо тобі?
І що ти йому скажеш?
І як вони план виконуватимуть?
А воєнком-то тут при чому?
Якщо це всього лише АТО, тобто «операція», то який призов до армії, яка мобілізація?
Чи багато співробітників комісаріату - з огляду на і убоге матеріальне забезпечення, і низькі зарплати, а також тенденцію до скорочення армії, - залишилося у військкоматі?
Але хтось розуміє, для чого це робили?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online