Установка лічильників води: як правильно, який вибрати?

  1. Що важливо знати перед установкою
  2. Для чого потрібна установка лічильників води
  3. Що входить в стандартну установку
  4. Скільки коштує установка водолічильників.
  5. Що входить в пакет документів на установку.
  6. Монтаж і підготовка водяних лічильників до роботи
  7. Популярні моделі водолічильників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання посилення контролю над споживаними ресурсами в нашій країні варто з тих пір, як людина стала користуватися ними централізовано. Але порівняно недавно люди отримали можливість враховувати витрати води, газу і електрики за допомогою спеціальних приладів - лічильників. На підставі закону №261 «Про порядок і правила установки приладу з обліку споживання гарячої та холодної води» кожен користувач, підключений до центрального водопроводу, зобов'язаний встановити індивідуальний лічильник.

Що важливо знати перед установкою

Слід розуміти, що установка лічильників води - це важливий і складний процес, який краще довірити фахівцям. Так, вмонтувати прилад може будь-який слюсар - приватник, працівник водоканалу або представник керуючої компанії. Головне, після монтажу необхідно зареєструвати його в обслуговує будинок організації. Перед тим, як зайнятися облаштуванням водолічильника, необхідно знати деякі нюанси, пов'язані з його використанням:

  • Термін служби такого приладу за інструкцією становить не більше 12 років, а на практиці до 6 років при його безперервній роботі.
  • Придбати пристрій можна самостійно або через ЖКГ.
  • Відмова від його використання може призвести до примусової установці лічильника з відшкодуванням судових витрат, зазначених у вимозі.
Питання посилення контролю над споживаними ресурсами в нашій країні варто з тих пір, як людина стала користуватися ними централізовано

Майстер перевіряє лічильник на працездатність

Важливо! Законодавство в нашій країні не передбачає штрафи за відмову від встановлення лічильника на воду, але на практиці громадяни, які використовують ресурс без приладу обліку, карають себе самі, сплачуючи великі суми або, при неможливості оплати, в результаті мають чималу заборгованість.

Одним з важливих моментів при монтажі лічильника є його повірка. Перший раз вона проводиться на заводі - виробнику, другий раз - після монтажу в систему і втретє - для холодної води через 6 років, для гарячої - через 4 роки.

  • Це не складна процедура, але вимагає зняття обладнання та його сканування за допомогою спеціальних приладів.
  • Проводиться вона добровільно, і ніякої ЖЕК не має права наполягати на обов'язковій повірці, особливо на платній основі.
  • Вся відповідальність за правильну роботу пристрою лягає на власника будинку.
  • Після закінчення піврічного терміну лічильник вважається недійсним і підлягає обов'язковій повірці або його заміні.
  • При використанні пристрою без проведення повірки перші 3 місяці розраховуються за середньомісячним показником за попередній рік, а з 4 місяці - за нормативом.
  • Розрахунок працездатності лічильника починається з моменту першої перевірки з заводу, а не з дати початку використання приладу.

Повірка індивідуального приладу обліку води, що споживається, в першу чергу, вигідна самому користувачеві, так як можна не купувати новий апарат, а безкоштовно перевірити і продовжити термін служби старого.

Для чого потрібна установка лічильників води

Використання приладу обліку на воду потрібно не тільки для фіксування витрачається ресурсу в загальнобудинкових, міських, регіональних і державних масштабах, але і в цілях економії комунальних послуг, так як оплата йде за фактично використані літри. Також в цьому випадку враховується екологічна проблема споживання чистої води, особливо це стосується великих міст і мегаполісів. Використовуючи водяний лічильник, людина рано чи пізно починає замислюватися про те, куди і скільки він витрачає води, яку суму він повинен виплатити і як ще можна заощадити на споживанні ресурсів.

Що входить в стандартну установку

Що входить в стандартну установку

Монтаж лічильника води має на увазі дотримання певних правил і умов:

  • Попередній огляд стану труб (на старий водопровід встановлювати прилади обліку не рекомендується).
  • Монтаж проводиться на стояк, що подає воду в кухню і ванну кімнату. При наявності різних стояків, прилади монтуються на кожен з них.
  • Водоміри йдуть на гарячу і холодну воду окремо.
  • Максимальне число таких пристроїв на 1 квартиру не повинен перевищувати 4 штук.
  • Холодні і гарячі лічильники розрізняються за матеріалом, але зараз випускається і універсальне обладнання.
  • Підбір водолічильників йде з урахуванням її температури, тиску, межі чутливості і багатьох інших показників.
  • Після монтажу приладу його потрібно опломбувати, що може зробити тільки та обслуговуюча компанія, яка має безпосереднє відношення до дому.

Важливо! Існують випадки, коли установка водяного лічильника є неможливою, тобто місце для монтажу знаходиться в несправному стані, що цілком може бути в старих хрущовках, або там, де ведуться інші сантехнічні роботи. У таких ситуаціях розрахунки ведуться за загальними нормативами, і в інтересах власника швидше усунути несправності і поставити лічильник.

Скільки коштує установка водолічильників.

Перед установкою приладу обліку води, що споживається слід знати, що в РФ існують певні категорії громадян, що стоять на соціальному обліку, які можуть розраховувати на безкоштовний монтаж лічильників, це:

  • Незаможні сім'ї.
  • Недієздатні особи 1, 2 груп інвалідності.
  • Сім'ї з дитиною - інвалідом.
  • Учасники ВВВ всіх категорій.
  • Громадяни, які проживають в неприватизованих (муніципальних) квартирах.

А деякі регіони передбачають таку послугу і для звичайних громадян приватизованих квартир, які пішли на пенсію по старості. Також існують різні акції і знижки, які встановлює місцеве самоврядування, наприклад, в Москві безкоштовною установкою можуть скористатися люди, які отримали субсидії на оплату комунальних послуг. А деякі забудовники, для залучення клієнтів, виставляють на продаж новобудови з уже встановленими лічильниками.

Також, бувають випадки, коли водяний лічильник можна не ставити взагалі. Це можуть бути будівлі з невеликим споживанням електроенергії і житлові приміщення, визнані старими. Тут, в обов'язковому порядку слід звернутися в домоуправляющую компанію для надання підтверджуючого документа. При неможливості його одержання потрібно запросити офіційну відповідь або заявити в Росспоживнагляд для проведення необхідного огляду та винесення висновку.

В іншому, в вартість звичайного монтажу лічильника по Росії входить виклик майстра додому, його робота і покупка самого приладу і супутніх деталей (зворотні клапана, фільтри, крани та ін.). Так, установка двох водолічильників без урахування їх вартості обійдеться не дуже дешево:

  • У Москві - від 2600 до 4500 руб.
  • У Тюмені - від 1000 до 3000 руб (в компанії КВАНТА + установка одного лічильника обійдеться вам в 450 руб. Без урахування виїзду майстра для огляду.)

Ціни на установку дуже сильно різняться в залежності від регіону, обраної організації, від матеріалу водяних труб (металопластикові, ПВХ або залізні) і кількості встановлюваних лічильників.

Що входить в пакет документів на установку.

На підставі Федерального закону №261 стаття 13 говорить, що всі використовувані енергетичні ресурси підлягають обліку в обов'язковому порядку із застосуванням спеціальних приладів. Оформлення заявки на установку лічильника води передбачає наявність наступних документів:

  • Заява на установку (зразок є в інтернеті).
  • Паспорт і копія всіх сторінок.
  • Документ про право власності житла.
  • План об'єкта або технічна умова.

Монтаж водяної лічильника ви можете провести самостійно або за допомогою будь-якої компанії установника тому дана діяльність не ліцензована, а для того щоб опламбіровать лічильник вже потрібно буде скласти акт прийому - здачі, який повинен містити особисті дані власника, інформацію про виконавця і технічні характеристики приладу. Документ підписується трьома сторонами: власником, майстром і керівником обслуговуючої компанії. Крім акту на руках повинні бути наступні папери:

  • Техпаспорт лічильника.
  • Свідоцтво повірки.
  • Угода на установку.
  • Типовий договір на техобслуговування.

Весь пакет документів потрібно надати в інформаційно-розрахунковий центр, МФЦ, домообслужівающую компанію або водоканал для реєстрації даного приладу обліку та нарахування наступних сум за щомісячними показниками на законних підставах.

Монтаж і підготовка водяних лічильників до роботи

Всі лічильники на воду можна розділити на 2 категорії, для холодної води - до + 40 ° С і гарячої - до + 90 ° С (150 ° С). Також вони можуть бути енергонезалежні та енергозалежні, коли останні перестають працювати без подачі електрики. Головним розподілом на категорії можна вважати за принципом роботи таких:

  • Тахометрические.
  • Електромагнітні.
  • Ультразвукові.
  • Вихрові.

Так, для промислових об'єктів краще використовувати 2 останні варіанти, тоді як в побутових умовах краще застосовувати рідше електромагнітні і частіше тахометрические (крильчасті), які також поділяються за способом роботи: мокрі і сухі, однострунні і багатоструменеві. Також існують лічильники обліку з термодатчиками, які дозволяють контролювати рівень нагріву води, коли до + 50 ° С розрахунок ведеться за тарифом на холодну воду. При монтажі лічильника слід враховувати 3 головні моменти:

  1. Навіщо потрібні лічильники з імпульсним виходом.

Лічильник з імпульсним виходом 1/2

Найчастіше в побуті використовується установка Багатоструменеві тахометрических водяних лічильників. Такі прилади вважаються більш точними за рахунок поділу загального потоку води в трубі. Також на них встановлюються модулі з імпульсним виходом, і вони можуть використовуватися як для холодної, так і для гарячої води. Регулятор потоку з імпульсним виходом - це простий, зрозумілий, легкий і точний лічильник, який здатний віддалено направляти свідчення диспетчерській службі за допомогою Arduino Mega 2580 з інтернет - модулем в он-лайн режимі. Слід розуміти, що підключення Ардуіно вимагає виклику фахівця It-рівня, так як управління відбувається через телекомунікаційні мережі. Принцип роботи імпульсного лічильника полягає в застосуванні магніту в механіці самого пристрою, який дозволяє стрілкою циферблата подавати електричний сигнал, тим самим роблячи міліметрові свідчення більш точними. Купити такий лічильник можна тут .

  1. У яких випадках потрібно відключення води.

У більшості випадків, перед тим як поставити індивідуальні лічильники на воду в квартирі або приватному будинку, необхідно перекрити крани на подачу гарячої і холодної води в приміщенні безпосередньо на те місце, де буде встановлено прилад. Але варто мати на увазі, що тиск в трубах не жартівлива, особливо це стосується багатоквартирних будинків. Коли звернення на установку водолічильника здійснюється через керуючу компанію або безпосередньо через водоканал, ці організації самі займаються питанням відключення стояка. При самостійній роботі необхідно подати заявку в КК або закрити водонапірний кран власноруч, якщо існує така можливість.

  1. Самостійна установка.

Якщо все ж вирішено монтувати лічильник своїми силами потрібно обов'язково мати елементарні інженерні знання і навички і дотримуватися деяких правил монтажу. Для цього слід прочитати паспорт і інструкцію лічильнику, вивчити схему вузла (висота, нахил, вхід, вихід, довжина), правильно поєднати кран з фільтром, підібрати правильне положення пристрою, повністю зібрати весь вузол, застосувавши певну кількість витків і ретельно обмотати з'єднання герметичній стрічкою з використанням мастики. При установці необхідно звернути особливу увагу на порядок елементів в вузлі, який повинен співпадати з напрямом потоку води. Після складання, в будь-якому випадку, необхідно викликати спеціаліста для опломбування приладу обліку та документально підтвердити його правильну роботу.

Популярні моделі водолічильників

В даний час існує велика різноманітність водяних лічильників від відомих виробників, як вітчизняного виробництва, так і імпортного.

  • «ЕКОНОМ» вітчизняний прилад, встановлюється на об'єктах з різним споживанням води, діаметром 15 мм, довжиною 80 мм і коштує 455 - 559 руб.
  • «VALTEC» універсальний, д / у 15-20 мм, довжиною 80-110 мм, з імпульсним виходом і без, з підвищеною чутливістю, енергонезавісім, має захист від магнітів і коштує від 700 - 1650 руб.
  • «ITELMA» йде в декількох варіантах, як універсальний, так і звичайний, з підвищеним робочим ресурсом, д / у 15 мм, довжиною 80-110 мм, з вертикальної і горизонтальної установкою і коштує від 850 - 4200 руб.
  • «OXTA» якісний лічильник компанії «Тайпей-ІП» вітчизняного виробництва, д / у 15-20 мм, довжиною 80-110 мм, в універсальному варіанті з опцією «антімагніт» коштує 450 - 850 руб.
  • «METER» являє собою вітчизняний прилад різної комплектації, д / у 15-20 мм, довжиною 80-130 мм і вартістю від 350 - 5500 руб. в залежності від функціональності.
  • «Пульс» від компанії «Аква-С» цілком простий і зрозумілий, д / у 15 мм, довжиною 80-110 мм, йде дуже хорошої якості і з антимагнітним захистом вартістю 600 - 750 руб.
  • «НОРМА» лічильники вітчизняного виробника виготовлені з латуні ЛС-59 з покриттям хромом, довгою 80-130 мм і вартістю від 820 руб в інтернет магазині КВАНТА + .
  • «Minomess» - якісні матеріали виготовлення і як наслідок дуже довгий термін служби дозволяють використовувати прилад, як при первинній установці, так і при заміні лічильника. Відмінною особливістю моделі є компактний розмір, який дозволяє здійснювати установку в важкодоступних місцях. Вартість даного лічильника в інтернет магазині КВАНТА + починається від 6800 руб.

Всі вище перераховані лічильники працюють на температурі від + 5 ° С до + 90 ° С, призначені як для побутового, так і для промислового використання, мають високу якість, однаковий розмір, йдуть в поліетиленовій упаковці з поліпропіленовим ущільнювачем від удару і стоять на гарантії у виробника. Особливо хочеться виділити універсальні лічильники татарського виробника «Бетар» з діаметром проходу побутових приладів 15-20 мм, промислових - 25-50 мм, вартістю 550 - 1200 руб., Що мають високу зносостійкість, які бувають дистанційного типу і з радіоканалом.

Роблячи висновок, можна зазначити, що установка лічильника на воду є обов'язковою і вигідною процедурою для кожної сім'ї. Це пов'язано з тим, що нормативи з кожним роком тільки збільшуються, розрахунок загального споживання води в порівнянні з індивідуальним має певні відмінності, а істотна економія дозволяє зменшити комунальні витрати в рази. Лічильники на споживані ресурси - це не просто необхідність, а основна складова сучасної життєдіяльності людини.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online