Ще раз про страхові внески ІП на ССО

  1. Ще раз про страхові внески ІП на ССО Я отримую досить багато листів із запитаннями про те, в якому...
  2. 2. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" з найманими працівниками
  3. 3. Добровільне пенсійне та соціальне страхування індивідуального підприємця
  4. 4. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати"
  5. Щоб не пропустити новий матеріал, підпишіться на розсилку новин.
  6. Ще раз про страхові внески ІП на ССО
  7. 1. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" без найманих працівників
  8. 2. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" з найманими працівниками
  9. 3. Добровільне пенсійне та соціальне страхування індивідуального підприємця
  10. 4. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати"
  11. Щоб не пропустити новий матеріал, підпишіться на розсилку новин.
  12. Ще раз про страхові внески ІП на ССО
  13. 1. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" без найманих працівників
  14. 2. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" з найманими працівниками
  15. 3. Добровільне пенсійне та соціальне страхування індивідуального підприємця
  16. 4. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати"
  17. Щоб не пропустити новий матеріал, підпишіться на розсилку новин.

Ще раз про страхові внески ІП на ССО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ще раз про страхові внески ІП на ССО

Я отримую досить багато листів із запитаннями про те, в якому порядку можна зменшити єдиний податок ССО на сплачені страхові внески.

У цій статті я постараюся докладно розглянути різні ситуації.

1. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" без найманих працівників

ІП з базою оподаткування "Доходи" спочатку розраховує суму єдиного податку ССО, виходячи із ставки податку 6% і суми фактично отриманих доходів.

Потім обчислену суму податку ІП зменшує на всю суму сплачених в даному податковому періоді страхових внесків до Пенсійного фонду (ПФР) і Фонд обов'язкового медичного страхування (ФОМС) за себе. Розрахунок фіксованих платежів наведено в статті Страхові внески ІП за себе в 2013 році

Якщо сума обчисленого податку (авансового платежу) менше, ніж сума сплачених за той же період страхових внесків, то податок не сплачується.

Суму сплачених страхових внесків відображається в Книзі доходів і витрат. З 2013 року вводиться нова форма Книги доходів і витрат, в якій передбачена нова табличка, де відображаються сплачені страхові внески. Детальніше в статті Нова книга доходів і витрат для ССО і ПСН

2. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" з найманими працівниками

Індивідуальний підприємець, що привертає найманих працівників за трудовими договорами обчислює і сплачує страхові внески:

  1. За себе
  2. За найманих працівників

За себе підприємець сплачує внески в розмірах, аналогічно ІП, які не мають найманих працівників.

На фонд оплати праці (ФОП) найманих працівників нараховуються страхові внески в ПФР, ФОМС і ФСС. Розмір таких внесків визначається Статтею 12 Федерального закону від 24.07.2009 N 212-ФЗ (ред. Від 03.12.2012 зі змінами, які вступили в силу з 01.01.2013) «Про страхові внески до Пенсійного Фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування ».

Тарифи на 2013 рік встановлено в таких розмірах у відсотках від ФОП:

  • ПФР - 22% (це - базовий тариф. Для окремих платників встановлені як знижені, так і підвищені тарифи)
  • ФСС (на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством) - 2,9%
  • Федеральний ФОМС - 5,1%

Крім того, відповідно до Федерального закону від 24.07.98 N 125-ФЗ (ред. Від 29.02.2012 зі змінами, які вступили в силу 01.07.2012) "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" підприємець перераховує в ФСС внески на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Тарифи встановлюються індивідуально кожному підприємцю в залежності від виду його діяльності.

У податкове вирахування за єдиним податком ССО включаються:

1Всі страхові внески, які підприємець зобов'язаний сплачувати за законом:

  • на пенсійне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на медичне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством - за співробітників;
  • на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - за співробітників.

Ці внески приймаються в зменшення податку ССО тільки в сумі фактично сплачених в даному податковому періоді внесків. І не повинні перевищувати суму нарахованих внесків. Така конкретна норма встановлена ​​з 2013 року. Раніше Мінфін Росії і ФНС давали суперечливі роз'яснення. З 2013 року страхові внески, перераховані в квітні за березень, можуть зменшити авансовий платіж тільки 2 кварталу.

2Едіний податок ССО зменшується на суму виплачених працівникам за рахунок коштів роботодавця допомоги по тимчасовій непрацездатності. Число днів тимчасової непрацездатності співробітників, які приймаються в зменшення єдиного податку ССО встановлено Федеральним законом від 29 грудня 2006 року N 255-ФЗ "Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством". В даний час роботодавець за рахунок власних коштів оплачує перші три дні непрацездатності. Посібники за решту днів компенсуються страховою організацією.

Якщо ІП уклав на користь працівників договір добровільного особистого страхування, то виплачені за рахунок роботодавця суми допомоги по тимчасовій непрацездатності зменшують податок ССО в тому випадку, якщо страхова премія працівникам за такими договорами не перевищує законодавчо встановлений розмір.

3Кроме того, індивідуальний підприємець зменшує єдиний податок ССО на суму платежів (внесків) за договорами добровільного особистого страхування (на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством), укладених на користь співробітників з ліцензованими страховими організаціями.

Виплачені допомоги у зв'язку зі виробничого травматизму і нещасних випадків на виробництві єдиний податок ССО не зменшують.

Однак всі ці відрахування в сумі не можуть зменшити єдиний податок за ССО більш, ніж на 50%.

3. Добровільне пенсійне та соціальне страхування індивідуального підприємця

Обов'язкові платежі до Фонду соціального страхування (ФСС) для ВП за себе не передбачені не залежно від того, яку базу для оподаткування він вибрав.

Однак, підприємець може укласти добровільний договір з ФСС. Тоді він буде зобов'язаний сплачувати страхові внески до ФСС. Це дає підприємцю можливість в разі настання страхового випадку одержувати допомогу по соціальному страхуванню. Однак в зменшення єдиного податку ССО сплачені страхові внески до ФСС не зараховуються. Це питання розглядається в Листі Мінфіну Росії від 10.10.2012 N 03-11-11 / 301.

Також підприємець може укласти з недержавним пенсійним фондом договір добровільного пенсійного страхування з метою підвищити свою майбутню пенсію. Такі внески не носять обов'язковий характер. І тому не можуть зменшити податок ССО.

4. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати"

Платники податків на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати" не зменшують обчислений податок на суму страхових внесків. Тут діє інший порядок - страхові внески включаються в суму витрат при розрахунку податкової бази.

1В відповідно до п. 7 Статті 346.16 НК РФ до витрат платника податку включаються всі види внесків по обов'язковому страхуванню - в ПФР РФ, ФФОМС і ФСС:

  • на пенсійне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на медичне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством - за співробітників;
  • на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - за співробітників.

Ці внески враховуються у витратах в межах нарахованих і сплачених сум. Суми переплат за соціальними внесками в даному податковому періоді у витратах не враховуються.

Якщо в даному податковому періоді підприємницька діяльність не велася, то ІП все одно зобов'язаний сплачувати страхові внески і за себе і за найманих працівників. У цьому випадку ці внески вказуються і в декларації за єдиним податком ССО, і в Книзі доходів і витрат. Так як в цьому періоді доходів не було, виникають збитки, які можна врахувати в наступних податкових періодах. Цієї ж позиції дотримуються і арбітражні суди. Як приклад можна навести Постанова ФАС Північно-Західного округу від 14.12.2011 N А52-402 / 2011.

2Согласно пп. 6 п. 1 Статті 346.16 НК РФ платник податків має право зменшити отримані доходи на витрати на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до законодавства Російської Федерації.

З урахуванням внесків на соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності є один нюанс.

Відповідно до п. 2 статті 15 Федерального закону N 212-ФЗ сума страхових внесків, яку необхідно сплатити до ФСС, зменшується на суму фактично здійснених виплат по соціальному забезпеченню відповідно до законодавства Російської Федерації. Тому за певний місяць сума нарахованих внесків до ФСС може бути більше, ніж сума, що підлягає перерахуванню. Яка ж сама сума визнається витратою?

У книзі доходів і витрат ІП повинен в цьому випадку відобразити дві суми:

  1. Суму фактично перерахованих страхових внесків до ФСС;
  2. Суму виплаченого співробітникам соціального забезпечення.

Ці суми повинні бути відображені і в Розрахунку по нарахованих і сплачених страхових внесках (форма-4 ФСС). Ця позиція відображена в Листі Мінфіну РФ від 08.11.2011 N 03-11-06 / 2/154.

На практиці податкові органи дотримуються іншої позиції. У Книзі доходів і витрат відображається лише та внески на соціальне забезпечення, яка виплачується співробітникам за рахунок коштів роботодавця. А внески до ФСС враховуються у витратах в межах нарахованої суми за умови, що сума, що підлягає оплаті в ФСС, фактично перераховано.

По суті на величину єдиного податку ССО той чи інший порядок відображення витрат у Книзі доходів і витрат не впливає. Тому Ви самі можете вибрати порядок відображення витрат по соціальному забезпеченню і відобразити цей порядок в своїй Облікової політиці.

Дякую за підписку!

Щоб не пропустити новий матеріал, підпишіться на розсилку новин.

Гарантую - ніякого спаму!

Тільки інформація про нові матеріали на сайті.

×

Ще раз про страхові внески ІП на ССО

Ще раз про страхові внески ІП на ССО

Я отримую досить багато листів із запитаннями про те, в якому порядку можна зменшити єдиний податок ССО на сплачені страхові внески.

У цій статті я постараюся докладно розглянути різні ситуації.

1. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" без найманих працівників

ІП з базою оподаткування "Доходи" спочатку розраховує суму єдиного податку ССО, виходячи із ставки податку 6% і суми фактично отриманих доходів.

Потім обчислену суму податку ІП зменшує на всю суму сплачених в даному податковому періоді страхових внесків до Пенсійного фонду (ПФР) і Фонд обов'язкового медичного страхування (ФОМС) за себе. Розрахунок фіксованих платежів наведено в статті Страхові внески ІП за себе в 2013 році

Якщо сума обчисленого податку (авансового платежу) менше, ніж сума сплачених за той же період страхових внесків, то податок не сплачується.

Суму сплачених страхових внесків відображається в Книзі доходів і витрат. З 2013 року вводиться нова форма Книги доходів і витрат, в якій передбачена нова табличка, де відображаються сплачені страхові внески. Детальніше в статті Нова книга доходів і витрат для ССО і ПСН

2. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" з найманими працівниками

Індивідуальний підприємець, що привертає найманих працівників за трудовими договорами обчислює і сплачує страхові внески:

  1. За себе
  2. За найманих працівників

За себе підприємець сплачує внески в розмірах, аналогічно ІП, які не мають найманих працівників.

На фонд оплати праці (ФОП) найманих працівників нараховуються страхові внески в ПФР, ФОМС і ФСС. Розмір таких внесків визначається Статтею 12 Федерального закону від 24.07.2009 N 212-ФЗ (ред. Від 03.12.2012 зі змінами, які вступили в силу з 01.01.2013) «Про страхові внески до Пенсійного Фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування ».

Тарифи на 2013 рік встановлено в таких розмірах у відсотках від ФОП:

  • ПФР - 22% (це - базовий тариф. Для окремих платників встановлені як знижені, так і підвищені тарифи)
  • ФСС (на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством) - 2,9%
  • Федеральний ФОМС - 5,1%

Крім того, відповідно до Федерального закону від 24.07.98 N 125-ФЗ (ред. Від 29.02.2012 зі змінами, які вступили в силу 01.07.2012) "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" підприємець перераховує в ФСС внески на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Тарифи встановлюються індивідуально кожному підприємцю в залежності від виду його діяльності.

У податкове вирахування за єдиним податком ССО включаються:

1Всі страхові внески, які підприємець зобов'язаний сплачувати за законом:

  • на пенсійне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на медичне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством - за співробітників;
  • на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - за співробітників.

Ці внески приймаються в зменшення податку ССО тільки в сумі фактично сплачених в даному податковому періоді внесків. І не повинні перевищувати суму нарахованих внесків. Така конкретна норма встановлена ​​з 2013 року. Раніше Мінфін Росії і ФНС давали суперечливі роз'яснення. З 2013 року страхові внески, перераховані в квітні за березень, можуть зменшити авансовий платіж тільки 2 кварталу.

2Едіний податок ССО зменшується на суму виплачених працівникам за рахунок коштів роботодавця допомоги по тимчасовій непрацездатності. Число днів тимчасової непрацездатності співробітників, які приймаються в зменшення єдиного податку ССО встановлено Федеральним законом від 29 грудня 2006 року N 255-ФЗ "Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством". В даний час роботодавець за рахунок власних коштів оплачує перші три дні непрацездатності. Посібники за решту днів компенсуються страховою організацією.

Якщо ІП уклав на користь працівників договір добровільного особистого страхування, то виплачені за рахунок роботодавця суми допомоги по тимчасовій непрацездатності зменшують податок ССО в тому випадку, якщо страхова премія працівникам за такими договорами не перевищує законодавчо встановлений розмір.

3Кроме того, індивідуальний підприємець зменшує єдиний податок ССО на суму платежів (внесків) за договорами добровільного особистого страхування (на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством), укладених на користь співробітників з ліцензованими страховими організаціями.

Виплачені допомоги у зв'язку зі виробничого травматизму і нещасних випадків на виробництві єдиний податок ССО не зменшують.

Однак всі ці відрахування в сумі не можуть зменшити єдиний податок за ССО більш, ніж на 50%.

3. Добровільне пенсійне та соціальне страхування індивідуального підприємця

Обов'язкові платежі до Фонду соціального страхування (ФСС) для ВП за себе не передбачені не залежно від того, яку базу для оподаткування він вибрав.

Однак, підприємець може укласти добровільний договір з ФСС. Тоді він буде зобов'язаний сплачувати страхові внески до ФСС. Це дає підприємцю можливість в разі настання страхового випадку одержувати допомогу по соціальному страхуванню. Однак в зменшення єдиного податку ССО сплачені страхові внески до ФСС не зараховуються. Це питання розглядається в Листі Мінфіну Росії від 10.10.2012 N 03-11-11 / 301.

Також підприємець може укласти з недержавним пенсійним фондом договір добровільного пенсійного страхування з метою підвищити свою майбутню пенсію. Такі внески не носять обов'язковий характер. І тому не можуть зменшити податок ССО.

4. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати"

Платники податків на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати" не зменшують обчислений податок на суму страхових внесків. Тут діє інший порядок - страхові внески включаються в суму витрат при розрахунку податкової бази.

1В відповідно до п. 7 Статті 346.16 НК РФ до витрат платника податку включаються всі види внесків по обов'язковому страхуванню - в ПФР РФ, ФФОМС і ФСС:

  • на пенсійне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на медичне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством - за співробітників;
  • на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - за співробітників.

Ці внески враховуються у витратах в межах нарахованих і сплачених сум. Суми переплат за соціальними внесками в даному податковому періоді у витратах не враховуються.

Якщо в даному податковому періоді підприємницька діяльність не велася, то ІП все одно зобов'язаний сплачувати страхові внески і за себе і за найманих працівників. У цьому випадку ці внески вказуються і в декларації за єдиним податком ССО, і в Книзі доходів і витрат. Так як в цьому періоді доходів не було, виникають збитки, які можна врахувати в наступних податкових періодах. Цієї ж позиції дотримуються і арбітражні суди. Як приклад можна навести Постанова ФАС Північно-Західного округу від 14.12.2011 N А52-402 / 2011.

2Согласно пп. 6 п. 1 Статті 346.16 НК РФ платник податків має право зменшити отримані доходи на витрати на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до законодавства Російської Федерації.

З урахуванням внесків на соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності є один нюанс.

Відповідно до п. 2 статті 15 Федерального закону N 212-ФЗ сума страхових внесків, яку необхідно сплатити до ФСС, зменшується на суму фактично здійснених виплат по соціальному забезпеченню відповідно до законодавства Російської Федерації. Тому за певний місяць сума нарахованих внесків до ФСС може бути більше, ніж сума, що підлягає перерахуванню. Яка ж сама сума визнається витратою?

У книзі доходів і витрат ІП повинен в цьому випадку відобразити дві суми:

  1. Суму фактично перерахованих страхових внесків до ФСС;
  2. Суму виплаченого співробітникам соціального забезпечення.

Ці суми повинні бути відображені і в Розрахунку по нарахованих і сплачених страхових внесках (форма-4 ФСС). Ця позиція відображена в Листі Мінфіну РФ від 08.11.2011 N 03-11-06 / 2/154.

На практиці податкові органи дотримуються іншої позиції. У Книзі доходів і витрат відображається лише та внески на соціальне забезпечення, яка виплачується співробітникам за рахунок коштів роботодавця. А внески до ФСС враховуються у витратах в межах нарахованої суми за умови, що сума, що підлягає оплаті в ФСС, фактично перераховано.

По суті на величину єдиного податку ССО той чи інший порядок відображення витрат у Книзі доходів і витрат не впливає. Тому Ви самі можете вибрати порядок відображення витрат по соціальному забезпеченню і відобразити цей порядок в своїй Облікової політиці.

Дякую за підписку!

Щоб не пропустити новий матеріал, підпишіться на розсилку новин.

Гарантую - ніякого спаму!

Тільки інформація про нові матеріали на сайті.

×

Ще раз про страхові внески ІП на ССО

Ще раз про страхові внески ІП на ССО

Я отримую досить багато листів із запитаннями про те, в якому порядку можна зменшити єдиний податок ССО на сплачені страхові внески.

У цій статті я постараюся докладно розглянути різні ситуації.

1. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" без найманих працівників

ІП з базою оподаткування "Доходи" спочатку розраховує суму єдиного податку ССО, виходячи із ставки податку 6% і суми фактично отриманих доходів.

Потім обчислену суму податку ІП зменшує на всю суму сплачених в даному податковому періоді страхових внесків до Пенсійного фонду (ПФР) і Фонд обов'язкового медичного страхування (ФОМС) за себе. Розрахунок фіксованих платежів наведено в статті Страхові внески ІП за себе в 2013 році

Якщо сума обчисленого податку (авансового платежу) менше, ніж сума сплачених за той же період страхових внесків, то податок не сплачується.

Суму сплачених страхових внесків відображається в Книзі доходів і витрат. З 2013 року вводиться нова форма Книги доходів і витрат, в якій передбачена нова табличка, де відображаються сплачені страхові внески. Детальніше в статті Нова книга доходів і витрат для ССО і ПСН

2. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи" з найманими працівниками

Індивідуальний підприємець, що привертає найманих працівників за трудовими договорами обчислює і сплачує страхові внески:

  1. За себе
  2. За найманих працівників

За себе підприємець сплачує внески в розмірах, аналогічно ІП, які не мають найманих працівників.

На фонд оплати праці (ФОП) найманих працівників нараховуються страхові внески в ПФР, ФОМС і ФСС. Розмір таких внесків визначається Статтею 12 Федерального закону від 24.07.2009 N 212-ФЗ (ред. Від 03.12.2012 зі змінами, які вступили в силу з 01.01.2013) «Про страхові внески до Пенсійного Фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації, Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування ».

Тарифи на 2013 рік встановлено в таких розмірах у відсотках від ФОП:

  • ПФР - 22% (це - базовий тариф. Для окремих платників встановлені як знижені, так і підвищені тарифи)
  • ФСС (на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством) - 2,9%
  • Федеральний ФОМС - 5,1%

Крім того, відповідно до Федерального закону від 24.07.98 N 125-ФЗ (ред. Від 29.02.2012 зі змінами, які вступили в силу 01.07.2012) "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" підприємець перераховує в ФСС внески на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Тарифи встановлюються індивідуально кожному підприємцю в залежності від виду його діяльності.

У податкове вирахування за єдиним податком ССО включаються:

1Всі страхові внески, які підприємець зобов'язаний сплачувати за законом:

  • на пенсійне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на медичне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством - за співробітників;
  • на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - за співробітників.

Ці внески приймаються в зменшення податку ССО тільки в сумі фактично сплачених в даному податковому періоді внесків. І не повинні перевищувати суму нарахованих внесків. Така конкретна норма встановлена ​​з 2013 року. Раніше Мінфін Росії і ФНС давали суперечливі роз'яснення. З 2013 року страхові внески, перераховані в квітні за березень, можуть зменшити авансовий платіж тільки 2 кварталу.

2Едіний податок ССО зменшується на суму виплачених працівникам за рахунок коштів роботодавця допомоги по тимчасовій непрацездатності. Число днів тимчасової непрацездатності співробітників, які приймаються в зменшення єдиного податку ССО встановлено Федеральним законом від 29 грудня 2006 року N 255-ФЗ "Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством". В даний час роботодавець за рахунок власних коштів оплачує перші три дні непрацездатності. Посібники за решту днів компенсуються страховою організацією.

Якщо ІП уклав на користь працівників договір добровільного особистого страхування, то виплачені за рахунок роботодавця суми допомоги по тимчасовій непрацездатності зменшують податок ССО в тому випадку, якщо страхова премія працівникам за такими договорами не перевищує законодавчо встановлений розмір.

3Кроме того, індивідуальний підприємець зменшує єдиний податок ССО на суму платежів (внесків) за договорами добровільного особистого страхування (на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством), укладених на користь співробітників з ліцензованими страховими організаціями.

Виплачені допомоги у зв'язку зі виробничого травматизму і нещасних випадків на виробництві єдиний податок ССО не зменшують.

Однак всі ці відрахування в сумі не можуть зменшити єдиний податок за ССО більш, ніж на 50%.

3. Добровільне пенсійне та соціальне страхування індивідуального підприємця

Обов'язкові платежі до Фонду соціального страхування (ФСС) для ВП за себе не передбачені не залежно від того, яку базу для оподаткування він вибрав.

Однак, підприємець може укласти добровільний договір з ФСС. Тоді він буде зобов'язаний сплачувати страхові внески до ФСС. Це дає підприємцю можливість в разі настання страхового випадку одержувати допомогу по соціальному страхуванню. Однак в зменшення єдиного податку ССО сплачені страхові внески до ФСС не зараховуються. Це питання розглядається в Листі Мінфіну Росії від 10.10.2012 N 03-11-11 / 301.

Також підприємець може укласти з недержавним пенсійним фондом договір добровільного пенсійного страхування з метою підвищити свою майбутню пенсію. Такі внески не носять обов'язковий характер. І тому не можуть зменшити податок ССО.

4. ІП на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати"

Платники податків на ССО з базою оподаткування "Доходи мінус витрати" не зменшують обчислений податок на суму страхових внесків. Тут діє інший порядок - страхові внески включаються в суму витрат при розрахунку податкової бази.

1В відповідно до п. 7 Статті 346.16 НК РФ до витрат платника податку включаються всі види внесків по обов'язковому страхуванню - в ПФР РФ, ФФОМС і ФСС:

  • на пенсійне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на медичне страхування - за себе і за найманих працівників;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством - за співробітників;
  • на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань - за співробітників.

Ці внески враховуються у витратах в межах нарахованих і сплачених сум. Суми переплат за соціальними внесками в даному податковому періоді у витратах не враховуються.

Якщо в даному податковому періоді підприємницька діяльність не велася, то ІП все одно зобов'язаний сплачувати страхові внески і за себе і за найманих працівників. У цьому випадку ці внески вказуються і в декларації за єдиним податком ССО, і в Книзі доходів і витрат. Так як в цьому періоді доходів не було, виникають збитки, які можна врахувати в наступних податкових періодах. Цієї ж позиції дотримуються і арбітражні суди. Як приклад можна навести Постанова ФАС Північно-Західного округу від 14.12.2011 N А52-402 / 2011.

2Согласно пп. 6 п. 1 Статті 346.16 НК РФ платник податків має право зменшити отримані доходи на витрати на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до законодавства Російської Федерації.

З урахуванням внесків на соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності є один нюанс.

Відповідно до п. 2 статті 15 Федерального закону N 212-ФЗ сума страхових внесків, яку необхідно сплатити до ФСС, зменшується на суму фактично здійснених виплат по соціальному забезпеченню відповідно до законодавства Російської Федерації. Тому за певний місяць сума нарахованих внесків до ФСС може бути більше, ніж сума, що підлягає перерахуванню. Яка ж сама сума визнається витратою?

У книзі доходів і витрат ІП повинен в цьому випадку відобразити дві суми:

  1. Суму фактично перерахованих страхових внесків до ФСС;
  2. Суму виплаченого співробітникам соціального забезпечення.

Ці суми повинні бути відображені і в Розрахунку по нарахованих і сплачених страхових внесках (форма-4 ФСС). Ця позиція відображена в Листі Мінфіну РФ від 08.11.2011 N 03-11-06 / 2/154.

На практиці податкові органи дотримуються іншої позиції. У Книзі доходів і витрат відображається лише та внески на соціальне забезпечення, яка виплачується співробітникам за рахунок коштів роботодавця. А внески до ФСС враховуються у витратах в межах нарахованої суми за умови, що сума, що підлягає оплаті в ФСС, фактично перераховано.

По суті на величину єдиного податку ССО той чи інший порядок відображення витрат у Книзі доходів і витрат не впливає. Тому Ви самі можете вибрати порядок відображення витрат по соціальному забезпеченню і відобразити цей порядок в своїй Облікової політиці.

Дякую за підписку!

Щоб не пропустити новий матеріал, підпишіться на розсилку новин.

Гарантую - ніякого спаму!

Тільки інформація про нові матеріали на сайті.

×

Яка ж сама сума визнається витратою?
Яка ж сама сума визнається витратою?
Яка ж сама сума визнається витратою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online