Податки і внески ІП за працівників

  1. сплата ПДФО
  2. Як зменшити податок?
  3. Сплата страхових внесків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для підприємця існує всього два типи виплат за своїх співробітників: податок на прибуток фізичних осіб (ПДФО), згідно п. 1 ст. 226 НК РФ, і страхові внески в Пенсійний фонд (ПФР) і Фонд соціального страхування (ФСС), згідно п. 1 ст. 5 Федерального закону №212-ФЗ.

сплата ПДФО

Індивідуальний підприємець повинен звітувати перед податковою (ФПС) не тільки за отриманий прибуток і виручку, але і за співробітників. При цьому зі свого «кишені» підприємець нічого не платить. Він розраховує податок на дохід співробітників, утримує його з їхньої зарплати і перераховує в ФНС. По суті, в даному випадку ІП виступає посередником.

згідно п. 1 ст. 224 НК РФ, ставка по ПДФО становить 13%. Щоб розрахувати суму, яку той чи інший найманий співробітник повинен заплатити в казну, потрібно врахувати кілька моментів.

По-перше, не всі доходи фізичних осіб підлягають оподаткуванню, про що написано в ст. 217 НК РФ. Пенсії, різні державні, вихідну допомогу або звільнювальні - ці та інші надходження співробітникам не обкладаються ПДФО.

Всі доходи фізичних осіб, крім пенсії та інших державних допомог, підлягають оподаткуванню.

По-друге, для співробітників законодавством встановлено ряд відрахувань, які застосовуються для зменшення бази прибуткового податку.

Як зменшити податок?

Тут вам допоможуть різні відрахування, під які потрапляють деякі категорії працівників:

1. Стандартні відрахування.

I. 3000 рублів на місяць для військовослужбовців, інвалідів ВВВ, осіб, які зазнали радіоактивного опромінення.

II. 500 рублів на місяць для учасників ВВВ, осіб, які віддали свій кістковий мозок для порятунку чужого життя, інвалідів дитинства або будь-який з 3 груп, в'язнів концтаборів та інших.

III. Податкові відрахування на першого, другого і наступних дітей в розмірі від 1400 до 3000 рублів на місяць (для батьків студентів-очників і дітей-інвалідів до 18 років таке вирахування становить 12000 рублів на кожної дитини).

У стандартних вирахувань є свій ліміт - дохід вашого співробітника наростаючим підсумком з початку календарного року не може перевищити 350000 рублів. Як тільки дохід досягне цієї позначки, відрахування не надаються. Регламентує документ - ст. 218 НК РФ.

У стандартних вирахувань є свій ліміт - якщо дохід співробітника перевищив 350000 рублів, то відрахування не надається.

2. Соціальні відрахування.

I. Відрахування в розмірі суми пожертвувань на різні благодійні цілі.

II. Відрахування в розмірі оплати освіти самого співробітника або його дітей (власних або усиновлених).

III. Відрахування в розмірі сплачених медичних послуг, якщо вони входять в спеціальний перелік Уряду РФ.

IV. Відрахування в розмірі додаткових внесків співробітників на накопичувальну або страхову частину пенсії.

Всі перераховані відрахування, крім пожертвувань, можуть застосовуються в межах максимального доходу фізичної особи, встановленого в розмірі 120000 рублів на рік, і регламентуються ст. 219 НК РФ.

3. Інвестиційні відрахування.

Це доходи від реалізації цінних паперів, а також в розмірі коштів, покладених на індивідуальний інвестиційний рахунок (але не більше 400000 рублів), встановлений ст. 10.2-1 Федерального закону №39-ФЗ, і доходів за ним.

Граничний розмір інвестиційного відрахування за доходами, отриманими від реалізації цінних паперів, визначається розрахунковим шляхом, описаним в п. 2 ст. 219.1 НК РФ.

4. Майнові відрахування.

I. Відрахування в розмірі витрачених коштів на будівництво або покупку будинку, квартири, земельної ділянки для забудови.

II. Відрахування в розмірі погашених відсотків за цільовими кредитами або позиками.

III. Відрахування в розмірі коштів від продажу свого нерухомого майна, згідно ст. 220 НК РФ.

5. Професійні відрахування.

Такі відрахування отримують співробітники, які працюють за договорами цивільно-правового характеру (ЦПХ), особи, які отримали авторська винагорода за новостворене або виконаний твір науки, мистецтва. Крім того, до професійних відрахування відносяться витрати, обов'язково документально підтверджені, вироблені на отримання доходів ( ст. 221 НК РФ).

З огляду на всі особливості соціального стану, особистих справ і обставин людей, індивідуальний підприємець визначає, який податок на працівника, кожного окремо, він сплатить до податкової служби. згідно п. 6 і 7 ст. 226 НК РФ, податковий агент зобов'язаний утриману з співробітників суму податку перерахувати до податкового органу за місцем обліку не пізніше наступного дня з моменту зарплати.

Індивідуальний підприємець зобов'язаний утриману з співробітників суму податку перерахувати до податкової інспекції не пізніше наступного дня з моменту зарплати.

Сплата страхових внесків

Крім відрахувань, утримані з доходів співробітників, на плечі підприємця лягає сплата страхових внесків до різних фондів. Розмір цих внесків визначається обраним ІП податковим режимом . Підприємець на основній системі оподаткування (ОСНО) або на єдиному сільськогосподарський податок (ЕСХН) робить стандартні відрахування, згідно ст. 58.2 Федерального закону №212-ФЗ.

Відрахування за співробітників:

  1. До Пенсійного фонду (ПФР) - 22%.
  2. До Фонду соціального страхування (ФСС) - 2,9%.
  3. До Фонду обов'язкового медичного страхування (ФОМС) - 5,1%.

Крім того, є граничні величини доходів співробітників, які обкладаються внесками. У 2018 році, згідно з постановою Уряду РФ №1378, для ПФР гранична величина річного доходу на людину склала 1 021 000 (понад неї внесок нараховується у розмірі 10%), для ФСС і ФОМС - 815 000 рублей на людину (понад внесок не справляється зовсім).

Для окремих категорій платників податків встановлено знижені тарифи страхових внесків. Індивідуальні підприємці, що працюють на спрощену систему оподаткування (ССО), що платять єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД) і знаходяться на патентній системі оподаткування (ПСН), сплачують тільки внески в ПФР в розмірі 20% від доходу співробітників. У ФСС і ФОМС ніякі відрахування не проводяться. підставою служить п. 3.4 ст. 58 Федерального закону №212-ФЗ.

58   Федерального закону №212-ФЗ

Підприємці на ССО, ЕНВД і ПСН платять внесок тільки в ПФР.

Обчислення страхових внесків відбувається з урахуванням того, що частина доходів працівників не обкладається цими внесками. Такі доходи прописані в ст. 9 Федерального закону №212-ФЗ. Після того як ви розрахуєте необхідні суми внесків до перерахування до фондів, не пізніше 15 числа кожного місяця необхідно їх оплатити, згідно п. 5 ст. 15 того ж закону.

Підприємець, який має штат співробітників, крім виплат до соціальних фондів за себе, зобов'язаний здійснювати сплату страхових внесків за своїх працівників з урахуванням доходів кожного з них. Не забудьте, що, крім самих відрахувань у різні інстанції, ви повинні регулярно надавати звітність за доходами працюючих у вас людей.

Як зменшити податок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online