Платежі ВП у ПФР і ФСС: порядок розрахунку та оплати з працівниками та без, терміни, як дізнатися реєстраційний номер і суму боргу

  1. Фіксовані платежі ІП з обов'язкового пенсійного страхування в 2018 році
  2. Як ІП дізнатися свій номер в ПФР
  3. Порядок отримання інформації про реєстраційний номер в режимі онлайн
  4. Як дізнатися свою заборгованість в ПФР
  5. Як розрахувати свій «пенсійний» платіж
  6. Терміни перерахування платежів
  7. Як оплатити пенсійні внески ІП в 2018 році
  8. Внески ВП у ФСС за працівників
  9. Добровільне страхування ВП у ФСС
  10. Чи зараховується діяльність ВП у трудовий стаж
  11. Відео: кілька слів про стаж підприємця
  12. Фотогалерея: зразок заповнення форми КНД 1151111
  13. Відео: детально про форму КНД 1151111

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обов'язок робити відрахування за себе у ІП виникає з моменту його реєстрації в цій якості і залишається за ним аж до офіційного припинення підприємницької діяльності. Схожа схема і з внесками за працівників: їх треба платити з дати укладення з персоналом трудових договорів і аж до підсумкового розрахунку за останній відпрацьований місяць. Тому знаннями, скільки, коли і як платити за обов'язкове пенсійне страхування не буде зайвим озброїтися ще до реєстрації ВП.

Фіксовані платежі ІП з обов'язкового пенсійного страхування в 2018 році

Сума, яку індивідуальний підприємець в 2018 році повинен перерахувати до податкової інспекції (а саме вона є одержувачем коштів за обов'язкове пенсійне страхування) за себе незалежно від того, чи веде він діяльність або тільки значиться підприємцем, в плюс спрацював, в нуль або в мінус , чи є у нього працівники та інших факторів, дорівнює 26 545 рублям. До цих платежах додається також фіксований внесок на медичне страхування, який для ІП дорівнює 5 840 рублів на рік.

Таким чином, всього за 2018 рік ІП повинен заплатити за себе страхові внески в сумі 32 385 рублів.

Але це ще не все. Обмежитися названими платежами можуть собі дозволити тільки підприємці, річний дохід яких не перевищує 300 000 рублей. Ото всіх надходжень понад цю суму в ПФР додатково перераховується 1%.

Крім того, сума фіксованих платежів не є стабільною, вона підвищується щороку і в 2019 році складе - 36 238 руб. (29 354 руб. + 6 884 руб.), А в 2020 - вже 40 874 руб. (32 448 руб. + 8 426 руб.).

Як ІП дізнатися свій номер в ПФР

Реєстраційний номер в ПФР присвоюється кожному новоявленому підприємцю після надходження до Фонду документів з податкової інспекції про його реєстрації як ІП.

Вказувати його підприємець повинен і в платіжних дорученнях або квитанціях при перерахуванні внесків, і в звітності по ним, що спрямовується до податкової інспекції, яка виступає в ролі адміністратора цих платежів.

Обов'язок робити відрахування за себе у ІП виникає з моменту його реєстрації в цій якості і залишається за ним аж до офіційного припинення підприємницької діяльності

Навіть якщо ІП платить внески в ПФР тільки за себе, СНІЛС йому для цього недостатньо

Дізнатися реєстраційний номер в 2018 році можна трьома способами:

  1. Звернутися в своє територіальне відділення Пенсійного фонду.
  2. Запросити паперову виписку з ЕГРІП в податковій інспекції.
  3. Скористатися онлайн-сервісом «Ризики бізнесу: перевір себе і контрагента» на сайті Федеральної податкової служби (ФПС) Росії. Для цього достатньо ІН, ІПН або П. І. Б. та регіону реєстрації підприємця, ці дані вводяться у відповідні поля форми пошуку.

Останній варіант можна назвати найшвидшим, оскільки на отримання необхідної інформації піде не більше десяти хвилин, і найменш витратним, адже нічого платити за це не треба.

Порядок отримання інформації про реєстраційний номер в режимі онлайн

Щоб дізнатися реєстраційний номер ІП швидко і безкоштовно, потрібно:

  1. Зайти на сайт ФНС РФ, на головній сторінці якого знайти розділ « Ризики бізнесу: перевір себе і контрагента ».

    Пошук слід починати з вибору потрібного розділу на головній сторінці сайту ФНС РФ

  2. Далі у відповідних полях потрібно заповнити дані про ІП - або ІН / ІПН, або П. І. Б. і регіон місця проживання, ввести цифрову капчу і клікнути на значок «Знайти».

    Щоб отримати необхідні дані, потрібно заповнити відповідні поля пошукової системи ФНС РФ

  3. У вікні з результатами пошуку відобразяться всі ІП, які підходять за заявленим критеріям, слід клікнути по П. І. Б. потрібного ІП і завантажити повну виписку з ЕГРІП про нього.

    Якщо пошук ІП проводиться по ЕГРІП або ІПН, в результатах відобразиться конкретний підприємець; при пошуку по П. І. Б. відобразяться і його однофамільці

  4. Реєстраційний номер в ПФР розміщується в розділі виписки, який називається «Відомості про реєстрацію в якості страхувальника в територіальному органі ПФР».

    Необхідний розділ зазвичай знаходиться на першій або другій сторінці виписки з ЕГРІП

Як дізнатися свою заборгованість в ПФР

Щоб дізнатися заборгованість ІП за пенсійними внесками, в 2018 році можна:

  • Скористатися особистим кабінетом платника внесків - ІП на сайті ПФР або на сайті ФНС. Якщо у вас немає особистого кабінету на сайті, неважко їм обзавестися: це швидко і безкоштовно.
  • Запросити відомості про стан індивідуального особового рахунку в ПФР через акаунт на порталі держпослуг.
  • Перевірити себе по базі виконавчих проваджень Федеральної служби судових приставів (ФССП). Для цього достатньо власних П. І. Б., року народження і регіону реєстрації. До того ж платити за таку перевірку нічого не треба. Якщо у приставів немає даних про вашу заборгованості, це не є 100% -й вірогідністю її відсутності. Можливо, позов поки просто не дійшов до суду. Якщо вже ви присутні в базі і знаєте про наявність заборгованості, загасіть її якомога швидше.
  • Запросити звірку розрахунків і інформацію щодо поточної заборгованості в своєму територіальному відділенні ПФР або податкової інспекції. Цей спосіб найбільш тривалий і трудомісткий з можливих.

Якщо пенсійні внески не були сплачені зовсім або частково, протягом трьох місяців після крайньої дати такого платежу податкова повідомить підприємця про наявність заборгованості листом.

Але покладатися на це ненадійно: в ФНС можуть забути його відправити, сам лист - загубитися на пошті, а якщо ІП живе не за адресою постійної реєстрації - просто його не отримати з цієї причини.

Як розрахувати свій «пенсійний» платіж

Якщо ІП відпрацював повний рік, розрахунок обов'язкових платежів за пенсійне страхування не представляє складності. При річному доході до 300 000 рублів сума фіксована, яку вже визначила держава - згадані 26 545 рублів, до яких за бажанням можна приплюсувати та 5 840 рублів, що належать на обов'язкове медичне страхування.

Якщо ж надходжень було більше, з їх суми віднімаються 300 000 рублей, а від отриманої різниці вираховується один відсоток, і ця сума додається до фіксованого платежу.

Для розрахунку страхових відрахувань за повний рік досить калькулятора

Не так все просто, якщо підприємець відпрацював неповний рік. Такі ситуації виникають в рік його реєстрації або припинення діяльності. Адже в таких випадках фіксовані платежі вважаються по днях.

Найпростіше скористатися онлайн-калькулятором страхових внесків або звернутися за розрахунком в своє територіальне відділення ПФР або ФНС.

За працівників ВП сплачує:

  • на пенсійне страхування:
    • в межах встановленої граничної величини бази (до 1 021 000 рублей на кожну фізичну особу) - 22%;
    • понад встановлену граничну величину - 10%;
  • на обов'язкове медичне страхування - 5,1%.

Терміни перерахування платежів

Розрахуватися за підсумками року ІП зобов'язаний до 31 грудня року, за який проводяться платежі. Наприклад, за 2018 рік фіксовані внески повинні бути сплачені до 31 грудня 2018 року.

На доплату внесків з частини річного доходу понад 300 000 рублей у нього часу більше - до 01 липня наступного року або першого робочого дня після цієї дати, якщо вона випадає на вихідний. Так, за 2018 год 1% понад встановленої суми повинен бути сплачений до 01 липня 2019 року.

А ось відрахування за працівників робляться щомісяця - пізніше 15 числа наступного місяця, а якщо в цю дату трапляється вихідний - першого робочого дня після неї.

А ось відрахування за працівників робляться щомісяця - пізніше 15 числа наступного місяця, а якщо в цю дату трапляється вихідний - першого робочого дня після неї

Слід строго стежити за датами надання «пенсійної» звітності

Якщо ІП робить платежі кожен квартал, він отримує можливість зменшити на них до 50% суму податку.

Як оплатити пенсійні внески ІП в 2018 році

Розрахуватися за пенсійними внесками можна двома способами:

  1. Банківським переказом з розрахункового рахунку ІП або його особистого рахунку.
  2. Готівкою через касу кредитної організації.

При заповненні платіжки в поле 101, що позначає статус платника, IP, які перераховують внески за себе, вказують код 09.

З 2017 роки змінилося КБК, які ІП проставляють в платіжних документах за внесками за себе. Причина - одержувачем цих коштів став не Пенсійний фонд, а податкова інспекція.

Нові КБК:

  • 182 1 02 02140 06 1100 160 для фіксованих платежів з суми доходів до 300 000 рублів;
  • 182 1 02 02140 06 1200 160 для суми понад 300 000 рублів на рік;
  • 182 1 02 02103 08 1011 160 для внесків на обов'язкове медичне страхування ІП за себе.

Внески ВП у ФСС за працівників

ІП зобов'язаний робити відрахування до ФСС за своїх працівників, з якими у нёго укладені трудові договори.

Розмір таких відрахувань дорівнює:

  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством в межах встановленої граничної величини бази для обчислення страхових внесків по даному виду страхування (815 000 рублей на кожного працівника) - 2,9%;
  • на обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності щодо виплат і інших винагород на користь іноземних громадян і осіб без громадянства, які тимчасово перебувають в Російській Федерації (за винятком висококваліфікованих фахівців), в межах встановленої граничної величини бази - 1,8%;

При річному доході працівника понад 815 000 рублей відрахування із сум понад цього бар'єру не сплачуються. Адміністратором і одержувачем цього платежу у 2018 році виступає податкова інспекція.

Додатково ІП платить безпосередньо в ФСС внески на виробничий травматизм і профзахворювання. Залежно від класу професійного ризику, яких всього 32, розмір витрат на пальне варіюється від 0,2 до 8,5% фонду заробітної плати.

Всі відрахування на соціальне страхування сплачуються щомісяця, крайній термін - 15 число місяця після звітного.

При оплаті внесків до ФСС ІП використовують такі КБК:

  • 182 1 02 02090 07 1000 160 - для внесків на оплату лікарняних та декретних (2,9% від фонду заробітної плати);
  • 393 1 02 02050 07 1000 160 - на страхування від виробничого травматизму і профзахворювань.

Добровільне страхування ВП у ФСС

У 2018 році бізнесмен може на добровільних засадах робити відрахування на соціальне страхування за себе.

При сплаті таких внесків за 2017 рік він отримає право на оплату лікарняних і декретної відпустки протягом 2018 року. А внесок, сплачений в 2018 році, дасть йому право на ці виплати в 2019 році.

Щоб вступити в добровільні відносини з ФСС, від ІП потрібно подати заяву встановленої форми та додати до неї копію паспорта.

Зробити це можна двома способами:

  1. Через сайт Фонду соціального страхування.
  2. У багатофункціональному центрі надання державних і муніципальних послуг (МФЦ).

Заплатити добровільний внесок за 2018 рік треба до 31 грудня.

Розрахувати його можна за формулою: МРОТ на початок фінансового року, за який сплачуються внески х тариф, встановлений пп. 2 ч. 2 ст. 425 НК РФ х 12. Такий порядок обчислення встановлений ч. 3 ст. 4.5 Федерального закону від 29.12.2006 № 255-ФЗ.

У 2018 роцi виплата по добровільному соціальному страхуванню ІП дорівнює: 9 489 руб. х 2,9% х 12 = 3 302,17 руб.

Чи зараховується діяльність ВП у трудовий стаж

При формуванні пенсії підприємця будуть враховуватися як його трудовий стаж, так і сума внесків в ПФР, включаючи зроблені ним за себе в період підприємницької діяльності.

Все це внесе свою лепту в розрахунок належних йому пенсійних балів і індивідуального пенсійного коефіцієнта, які визначать розмір його майбутньої пенсії.

Що стосується трудового стажу, то весь час, протягом якого майбутній пенсіонер мав статус ІП і робив за себе відрахування, однозначно зараховується.

У чинному пенсійному законодавстві термін «трудовий стаж» вже стосовно поточної роботи ІП не використовується, замість нього використовується поняття «страховий стаж».

Відео: кілька слів про стаж підприємця

Форма КНД 1151111 для ІП

Одним із наслідків передачі повноважень з адміністрування страхових внесків від фондів в ФНС стала зміна звітності за цими платежами.

Тепер підприємці, зобов'язані робити такі відрахування, зобов'язані щоквартально заповнювати та подавати в свою територіальну ИФНС форму КНД 1151111 ( бланк на сайті ФНС РФ).

З порядком заповнення форми можна ознайомитися тут .

Фотогалерея: зразок заповнення форми КНД 1151111

Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 1 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 1   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 2   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 3   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 4   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 5   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 6   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 7   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 8   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 9   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 10   Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 11   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 12   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 13   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 14   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 15   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 16   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 17   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 18   Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 19 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 2 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 3 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 4 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 5 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 6 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 7 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 8 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 9 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 10 Зразок заповнення КНД 115111, сторінка 11 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 12 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 13 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 14 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 15 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 16 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 17 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 18 Зразок заповнення КНД 15111, сторінка 19

Відео: детально про форму КНД 1151111

Ось і всі зобов'язання, які має ІП в 2018 році перед позабюджетними фондами, а правильніше - перед податковою інспекцією, так як саме податкова тепер є одержувачем фіксованих платежів. Звичайно, їх не так вже й мало. Але в більшості випадків впоратися з їх розрахунком можна, не вдаючись до допомоги професійного бухгалтера.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online