Обов'язкові платежі і страхові внески ІП в 2019 році

  1. Що собою являють страхові внески? Страхові внески ІП за себе оплачує недержавним фондам за послуги...
  2. Як розраховуються страхові внески?
  3. Коли можна не платити
  4. Внески ІП на співробітників
  5. Строки внесення платежів
  6. Додатковий 1%
  7. Можливість зниження податків на внески
  8. як звітувати
  9. КБК
  10. Коли місяць або рік не повний
  11. Якщо не платити внески

Що собою являють страхові внески?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Страхові внески ІП за себе оплачує недержавним фондам за послуги соціального захисту. Стягуються з підприємця на обов'язковій основі. Регулярно внесені податки і внески страхують від зміни матеріального або соціального стану. Таке відбувається з настанням пенсії, нещасних випадків на робочому місці, при народженні дітей.

Внески ІП за себе

Внески до ПФР та інші фонди ІП робить за себе. У нього подвійний статус - фізична особа і суб'єкт підприємництва. Підприємець повинен сам подбати про медичне страхування та пенсії. Пам'ятка по страхових внесках для IP:

  1. Пенсійний податок і внесок в ФОМС обов'язкові, тоді як соціальне страхування виконується добровільно. При бажанні захистити себе від втрати працездатності або при народженні дітей.
  2. Платежі здійснюються у визначеному законом розмірі. Вони складаються з постійної частини, і змінної, яка виплачується при отриманні доходу вище 300 тис. Руб.
  3. ІП приймає рішення, в якому порядку оплачувати страхові внески протягом року індивідуально. Обов'язок робити відрахування в ПФР та інші фонди у ІП настає в момент реєстрації, з придбанням нового статусу. Зникає вона тільки після припинення діяльності.
  4. Знижені тарифи не застосовні до ІП, так як вони передбачені тільки для роботодавців, тоді як внески підприємець робить за себе. Вносить встановлені відрахування в пенсійний фонд ІП регулярно рівними частинами або одним платежем в кінці року. Незалежно від способу відрахувань, в останній день поточного року вся сума повинна змиритися.

Незалежно від способу відрахувань, в останній день поточного року вся сума повинна змиритися

Як розраховуються страхові внески?

Розрахунок страхових внесків ІП виконує самостійно. Порахувати потрібно дні року, без урахування пільгових періодів, коли він від них був звільнений. До уваги береться отриманий дохід. Якщо розмір менше 300 000 рублей, застосовується спеціальний калькулятор страхових внесків. Він представлений у вільному доступі на сайті ФНС. При заповненні форми вносяться такі відомості, як розрахунковий період. В результаті виходить розмір платежів, які вносять на ОМС і ОПС в фіксованому розмірі.

Коли можна не платити

Індивідуальні підприємець отримує податкові «канікули» в період призупинення діяльності. Податковим законодавством передбачені й інші ситуації, коли обов'язкові платежі можна не вносити. До них відносяться:

  1. Проходження військової служби в армії.
  2. Здійснення догляду за дитиною або в похилому віці, родичем з інвалідністю 1-ї групи.
  3. Проживання з військовослужбовцям за контрактом на території, де інше працевлаштування неможливо.
  4. Перебування за кордоном з чоловіком або дружиною, яка виконує доручення від консульства або дипломатичного представництва.

Фіксуються ці обставини документально і направляються в якості підстав до податкової. Після розгляду заявки сплата припиняється.

Внески ІП на співробітників

Отримана сума сплати в результаті розрахунку на увазі відрахування за себе. Якщо в штаті значаться співробітники, то ІП здійснює страхові внески в ПФР та інші фонди і на них. Обов'язковою також є медичне страхування. Сума відрахувань це 30% від заробітної плати, премії або інший виплати співробітнику.

Строки внесення платежів

Страхові внески в ПФР вносяться у вигляді фіксованого внеску не пізніше останнього місяця поточного року. Якщо 31 грудня неробочий день, то внести потрібну суму слід в останні перед ним робоча доба. В іншому випадку з порушника будуть стягнута пеня і недоїмка. Штрафні санкції пом'якшуються при наявності важких особистих або сімейних обставин, утрудненого матеріального становища. В цьому випадку стягнення скорочується в два рази. Якщо раніше були податкові правопорушення, це обтяжлива обставина.

Додатковий 1%

Коли отриманий дохід перевищив 300 000 рублей, індивідуальний підприємець зобов'язаний оплатити податок. Він розраховується як 1% від суми перевищений ліміт. Дозволяє визначити точний розмір наступна формула:

СДВ = СД - 300 000 х1%, де

СДВ - сума додаткового внеску, передбаченого для внесення в ПФ РФ.

СД - сума доходу, отриманого в певний період.

Отриманий в результаті показник не перевищує певного законодавцем максимального розміру. У 2019 ліміт складає 234 832 руб. Додатковий платіж вноситься до бюджету не пізніше 1 липня 2019 року.

Можливість зниження податків на внески

Розрахований платіж податкового зобов'язання скорочують, за рахунок вибору спрощеної системи ССО «Доходи» і ЕНВД. Знижується податкова база на ССО «Доходи мінус витрати», ЕСХН і ОСНО. Якщо підприємець працює на патенті, і не об'єднують режими, то знизити вартість патенту вони не зможуть. Це відноситься до відрахувань за себе і на працівників.

як звітувати

ІП з працівниками в штаті здає звітність по сплаті страхових внесків щомісяця і квартал. У ній відображаються дані щодо перерахованих сум за всіх співробітників. Робиться це в такий спосіб:

  1. СЗВ-М, здається до 15 числа кожного місяця в ПФР.
  2. 4-ФСС, подається до 20 числа кожні 3 місяці в ФСС.
  3. 6-ПДФО, подається не пізніше 31 числа раз в квартал ФНС.
  4. «Єдиний розрахунок", не пізніше 30 числа, кожен квартал в ФНС.
  5. 2-ПДФО, пізніше 1 квітня за попередній рік в ИФНС.

При недотриманні термінів здачі звітності передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу 500 рублів за кожну застраховану особу. Якщо крім відсутності звітності, ИФНС не отримала платіж, то стягується 5% від суми, яка вноситься в регіональний бюджет.

КБК

КБК - код бюджетної організації. Це адреса, куди призначається платіж. Він періодично змінюється, приблизно раз в 365 днів. Рекомендується платити внески тільки після його уточнення у податковій службі. Для платежів, штрафів і пені вони відрізняються.

Коли місяць або рік не повний

Платити податки і страхові платежі ІП зобов'язане тільки за період підприємництва. Але якщо сталося відкриття в середині звітного періоду або закриття діяльності, то розрахунків внесків буде за неповний рік. Робиться це за такою формулою:

ВЗ = РГВ / 12 х КПМ, де

ВЗ - внески за повні місяці роботи підприємця,

РГВ - розмір річного внеску,

КПМ - кількість повних місяців, коли фізособа працювало як ІП.

При розрахунку враховуються і ті місяці, коли підприємець став з обліку або був знятий з нього, навіть якщо це сталося в середині.

При розрахунку враховуються і ті місяці, коли підприємець став з обліку або був знятий з нього, навіть якщо це сталося в середині

Якщо не платити внески

Індивідуальний підприємець зобов'язаний самостійно розраховувати, скільки вносити в недержавні фонди і робити це в установлений законом період. В іншому випадку за несплату загрожує наступна відповідальність:

  • адміністративна - штрафна санкція до 20% від суми боргу;
  • податкова - нарахування пені в 5% від суми боргу;
  • кримінальна - громадські роботи до 3-х років, арешт до 6 місяців або позбавлення волі до 3-х років.

Оплата страхових внесків обов'язок підприємця, незалежно від того, веде він бізнес чи ні. Привертають ІП до покарання у судовому порядку через судових приставів. Страхові внески в ПФР та інші фонди зобов'язане платити кожен ВП. Важливо правильно розрахувати розмір і не забути подати звітність в ИФНС.

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах:

Що собою являють страхові внески?
Як розраховуються страхові внески?
Як розраховуються страхові внески?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online