Додаткові страхові внески на накопичувальну пенсію

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Додатковий страховий внесок на накопичувальну пенсію (далі - ДСВ) - індивідуально БЕЗОПЛАТНО платіж, який сплачується за рахунок власних коштів застрахованою особою, що обчислюється, утримується і перераховується роботодавцем або сплачується застрахованою особою самостійно на умовах і в порядку, які встановлені   Федеральним законом № 56-ФЗ

  1. Додатковий страховий внесок на накопичувальну пенсію (далі - ДСВ) - індивідуально БЕЗОПЛАТНО платіж, який сплачується за рахунок власних коштів застрахованою особою, що обчислюється, утримується і перераховується роботодавцем або сплачується застрахованою особою самостійно на умовах і в порядку, які встановлені Федеральним законом № 56-ФЗ .

Відповідно до законодавства працівник може сплачувати ДСВ на накопичувальну пенсію самостійно або довірити їх сплату свого роботодавця, шляхом утримання із зарплати. Для цього працівник подає до бухгалтерії працедавця заяву, в якій зазначає розмір ДСВ в твердій грошовій сумі або у відсотках від бази для нарахування страхових внесків на обов'язкове пенсійне страхування, який потрібно у нього утримувати щомісяця із зарплати. Зазначені заяви зберігаються в бухгалтерії. Якщо працівник бажає припинити виплату або змінити розмір сплачується їм суми ДСВ, він знову подає до бухгалтерії заяву. Роботодавець, який отримав заяву від працівника про сплату ДСВ, здійснює обчислення, утримання та перерахування ДСВ, починаючи з 1-го числа місяця, наступного за місяцем подачі такої заяви. Також з 1-го числа місяця, наступного за місяцем подачі працівником заяви про припинення або відновлення сплати ДСВ, роботодавець відповідно припиняє або відновлює обчислення, утримання та перерахування ДСВ.

ВАЖЛИВО! Власні кошти застрахованої особи - учасника Програми співфінансування, спрямовані їм самостійно або через свого роботодавця на формування пенсійних накопичень підлягають державному співфінансування.

  1. Внесок роботодавця - це кошти роботодавця, що сплачуються їм на користь застрахованої особи на умовах і в порядку, які встановлені Федеральним законом № 56-ФЗ .

Внески роботодавця, сплачені на користь застрахованих осіб, включаються до складу коштів пенсійних накопичень застрахованих осіб і відображаються на спеціальній частині індивідуального особового рахунку застрахованої особи, точно також як і ДСВ, які самостійно сплачують застраховані особи, (в тому числі учасники Програми державного співфінансування) та засоби (частина коштів) материнського (сімейного) капіталу, спрямовані на формування накопичувальної пенсії, а також результати від їх інвестування.

Роботодавець може прийняти рішення відраховувати додаткові внески зі своїх коштів на користь працівників, які сплачують ДСВ (внески роботодавця), тим самим підвищуючи рівень майбутнього пенсійного забезпечення працівників. Таке рішення роботодавець оформляє окремим наказом або шляхом включення відповідних положень в колективний або трудовий договір.

У разі припинення трудових правовідносин і (або) правовідносин по відповідним цивільно-правовими договорами із застрахованою особою сплата внесків роботодавця на користь даного працівника припиняється з дня припинення зазначених правовідносин.

ВАЖЛИВО! Внески роботодавця, включені до складу пенсійних накопичень застрахованих осіб, на користь яких сплачено такі внески, не беруть участі в Програмі державного співфінансування формування пенсійних накопичень (НЕ співфінансуються державою)!

Сьогодні внески роботодавця, спрямовані на збільшення пенсійного капіталу своїх працівників, для багатьох підприємств і компаній стали частиною соцпакета, і служать додатковою мотивацією.

Разом з тим сплата внесків роботодавця на користь працівників і самому роботодавцю дає ряд додаткових переваг:

  • він звільняється від сплати страхових внесків у розмірі сплаченого їм внеску, але не більше 12 000 рублів на рік на одного працівника;
  • суми внесків роботодавця включаються до складу витрат роботодавця на оплату праці, що враховуються при оподаткуванні прибутку.

ВАЖЛИВО! Роботодавці повинні перераховувати до бюджету Пенсійного фонду Російської Федерації окремими платежами і оформляти окремі платіжні доручення щодо:

  • внесків роботодавця (сплачуються з коштів роботодавця) на користь застрахованих осіб, які сплачують ДСВ, при цьому необхідно вказувати код бюджетної класифікації 392 1 02 02041 06 1200 160;
  • ДСВ (згідно з поданим працівником до бухгалтерії працедавця заяви про добровільний вступ в правовідносини з обов'язкового пенсійного страхування з метою сплати ДСВ), при цьому необхідно вказувати код бюджетної класифікації 392 1 02 02041 06 1100 160.

Інформація в реквізитах платіжних доручень заповнюється відповідно до Правил вказівки інформації в реквізитах розпоряджень про переведення грошових коштів на сплату платежів до бюджетної системи Російської Федерації, затвердженими наказом Мінфіну Росії від 12.11.2013 № 107н.

Дізнатися реквізити та сформувати квитанцію на сплату страхових внесків можна на нашому електронному сервісі .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online