Оформити землю під вітряні електростанції стане простіше

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Держдумі впевнені, що відповідні поправки Мінекономрозвитку допоможуть жителям віддалених районів   Порядок надання земельних ділянок під розміщення та будівництво вітроенергетичних установок (ВЕУ) незабаром можуть спростити

У Держдумі впевнені, що відповідні поправки Мінекономрозвитку допоможуть жителям віддалених районів

Порядок надання земельних ділянок під розміщення та будівництво вітроенергетичних установок (ВЕУ) незабаром можуть спростити. Відповідні поправки розробили в Мінекономрозвитку. У Держдумі вважають, що нововведення дозволять забезпечити електрикою жителів найвіддаленіших районовЗелёной енергії - зелене світло
Один із стратегічних пріоритетів російської енергетичної політики - збільшення частки використання поновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі. Так, в рамках затвердженої Урядом Енергетичної стратегії Росії на період до 2030 року передбачено сценарій зростання виробництва електроенергії на основі використання поновлюваних джерел. При цьому більше половини цього обсягу має припадати на вітрову енергетику.

«Росія - потужна енергетична держава, і виробляти електрику у нас в країні ми повинні не тільки на вуглеводнях, а й за рахунок заповнюваних джерел електроенергії, - вважає перший заступник голови думського Комітету з енергетики Ігор Ананський. - Тому вітряні електростанції, як екологічно чистий вид енергетики, безумовно, повинні стати одним з важливих елементів нашої енергополітики. У Російській Федерації вже є значний досвід в сфері установки вітряних електростанцій, і я вірю, що в цьому напрямку ми будемо рухатися далі великими кроками ».

Політик нагадав, що вітроенергетичні установки не завдають шкоди навколишньому середовищу, що вигідно відрізняє їх від, наприклад, вугільних електростанцій. А з огляду на великі простори Російської Федерації, роза вітрів дозволяє встановлювати вітряні електростанції у багатьох місцях, включаючи важкодоступні і віддалені від існуючих об'єктів видобутку електроенергії райони.

Закон проти тяганини
Процедура оформлення землі під вітроенергетичні установки часто затягується через надлишкових вимог законодавства. При цьому недотримання термінів введення вітряних електростанцій, щодо яких укладені договори про надання потужностей на оптовому ринку електроенергії, нерідко призводить до накладення на постачальника штрафних санкцій.

Вітряні електростанції, як екологічно чистий вид енергетики, безумовно, повинні стати одним з важливих елементів нашої енергополітики.

Для того щоб усунути цю недоробку, Мінекономрозвитку вирішило спростити порядок надання земельних ділянок під розміщення та будівництво вітроенергетичних установок. Згідно з пакетом поправок до Земельного кодексу, опублікованому 12 жовтня на офіційному порталі нормативних правових актів, на що надається під них землю поширять ряд положень, пов'язаних з розміщенням лінійних об'єктів.

Так, наприклад, законопроект надає можливість укласти угоду про встановлення сервітуту щодо землі, що знаходиться в державній або муніципальній власності. А у випадках, коли мова йде про зведення тимчасових або допоміжних споруд, складування будматеріалів або розміщенні допоміжної техніки для будівництва і реконструкції таких об'єктів, документ надає можливість використання таких земель без встановлення сервітуту. Крім того, Уряд наділяється повноваженнями з визначення розмірів земельних ділянок для розміщення вітряних енергостанцій. А землі сільськогосподарського призначення можуть бути переведені в іншу категорію - спеціально для розміщення вітроелектростанцій.

На думку керівника Центру моніторингу та експертиз Комітету Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) з енергетичної політики та енергоефективності Артема Плаксина, це рішення «дуже точкове і прикладне». «Безумовно, можна тільки вітати спрощення процедур і зняття адміністративних бар'єрів, які могли бути присутніми. Але це дуже приватний приклад регуляторного рішення, яке навряд чи кардинально позначиться на розвитку ветроелектрогенераціі в Росії », - поділився скептичною оцінкою експерт.

У Держдумі, навпаки, вважають, що прийняття такого законопроекту в чималому ступені посприяє розвитку відновлюваних джерел енергії на території нашої країни. «Ми всі розуміємо, що при запуску будівництва важливих об'єктів дуже часто доводиться втрачати багато часу на узгодження не завжди необхідних моментів. Тому, безумовно, цей законопроект спростить як початок будівництва, так і згодом введення вітряних електростанцій в роботу. І я не сумніваюся, що наш комітет даний проект підтримає », - запевнив« Парламентську газету »Ігор Ананський.

Депутат особливо наголосив, що правом постачати електрику наділене тільки держава, тому спрощення порядку введення в експлуатацію вітряних станцій - завдання державного масштабу.

Джерело: Парламентська газета

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online