Електронна ветеринарна сертифікація з 2018 року

  1. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Федеральний закон від 28.12.2017 № 431-ФЗ переніс граничний термін переходу на...
  2. Електронна ветеринарна сертифікація «Меркурій»: хто застосовує
  3. Для кого електронна ветеринарна сертифікація не обов'язкова
  4. Впровадження електронної ветеринарної сертифікації: підключення до «Меркурію»
  5. Як працюватиме нова система сертифікації
  6. Обмін даними з ФГІС «Меркурій» через 1С

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 січня 2018 року вводиться в дію система обов'язкової електронної ветеринарної сертифікації. З цього моменту паперові сертифікати перестають застосовуватися, а все ветеринарні супровідні документи на товари, що підлягають обов'язковому ветеринарному контролю, переходять в електронну форму. Розповідаємо, як буде працювати нова система.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Федеральний закон від 28.12.2017 № 431-ФЗ переніс граничний термін переходу на оформлення електронних ветеринарних супровідних документів на 1 липня 2018 року.
Що таке електронна ветеринарна сертифікація

Ветеринарна сертифікація - це по суті перевірка продукції на придатність до вживання і безпеку. В даний час сертифікація також є, але "паперова". З початку 2018 року вона замінена на модний електронний варіант.

Система обов'язкової електронної ветеринарної сертифікації передбачена Федеральним законом від 13.07.2015 №243-ФЗ і регулюється окремими законодавчими актами Російської Федерації.

Перелік товарів, які підлягають обов'язковому ветеринарному контролю (підконтрольні товари), встановлений Наказом Мінсільгоспу РФ від 18.12.2015 № 648.

Порядок оформлення електронних сертифікатів встановлений Наказом Мінсільгоспу від 27.12.2016 № 589.

Електронні ветеринарні сертифікати оформляються у федеральній державній інформаційній системі у сфері ветеринарії (ФГІС) «Меркурій» .

У ФГІС «Меркурій» повинні бути зареєстровані всі учасники обороту підконтрольної продукції.

Шпаргалка по статті від редакції БУХ.1С для тих, у кого немає часу
1. Ветеринарна сертифікація - це по суті перевірка продукції на придатність до вживання і безпеку. В даний час сертифікація також є, але "паперова".
2. З 1 січня 2018 року вводиться в дію система обов'язкової електронної ветеринарної сертифікації.
3. Визначено перелік товарів, які підлягають обов'язковому ветеринарному контролю (підконтрольні товари).
4. Електронні ветеринарні сертифікати оформляються у федеральній державній інформаційній системі у сфері ветеринарії (ФГІС) «Меркурій».
5. У ФГІС «Меркурій» повинні бути зареєстровані всі учасники обороту підконтрольної продукції.
6. Оформляти електронні ветеринарні супровідні документи зобов'язані організації та ВП, які займаються виробництвом, транспортуванням і торгівлею підконтрольної продукцією.
7. Заявка на оформлення електронного сертифіката розглядається ФГІС в автоматичному режимі протягом 1 години з моменту її оформлення. Термін оформлення і видачі електронних сертифікатів не може перевищувати одного робочого дня.
8. Працювати з ФГІС «Меркурій» можна безпосередньо через web-додаток, але тоді доведеться вводити всі дані вручну.
9. Фірма 1С спільно з партнером «АСБК» розробила і випустила рішення «1С: Управління ветеринарними сертифікатами» для роботи з ФГІС «Меркурій». Рішення може використовуватися як повністю самостійна конфігурація, так і працювати в зв'язці з типовими конфігураціями «1С».

Електронна ветеринарна сертифікація «Меркурій»: хто застосовує

Оформляти електронні ветеринарні супровідні документи (ВСД) будуть зобов'язані організації та ВП, які займаються виробництвом, транспортуванням і торгівлею підконтрольної продукцією.

З 1 січня 2018 року ВСД в електронній формі оформляють:

  • При виробництві кожної партії підконтрольного товару.
  • При переміщенні (перевезенні) підконтрольного товару. З 2018 року на кожну партію продукції, що перевозиться потрібен окремий сертифікат. І якщо в контейнері відразу кілька партій товару - на кожне найменування потрібно свій власний ВСД. Під партією в даному випадку розуміється окремий артикул (найменування) товару з окремим терміном придатності.
  • При реалізації товарів. Це стосується випадків перепродажу продукції з метою подальшої реалізації. При продажу продукції кінцевому покупцеві, якщо немає переміщення товару, наприклад з магазину в магазин, оформляти електронні документи не буде потрібно.

Таким чином, система електронної ветеринарної сертифікації охоплює весь цикл виробництва продуктів тваринного походження - від сировини до готової харчової продукції на магазинних полицях. На кожному етапі буде потрібно отримувати відповідний супровідний ветеринарний документ (сертифікат, ветеринарне свідоцтво, ветеринарна довідка).

Для кого електронна ветеринарна сертифікація не обов'язкова

Оформлення електронних ВСД не потрібно:

  • Підприємствам громадського харчування для харчування людей на даному підприємстві (наприклад, це столові, кафе, ресторани), або в разі реалізації ними товару кінцевому споживачу для його харчування в будь-якому іншому місці. Якщо ж підприємство готує продукцію і розвозить її по інших об'єктах (школам, лікарням і т.д.), оформлення ВСД все одно буде потрібно.
  • Виготовлювачам кулінарних виробів і готових страв, призначених для реалізації кінцевому споживачеві на даному підприємстві.
  • При виробництві продукції, використовуваної для потреб самого підприємства.

Також сертифікати можна не оформляти:

  • При транспортуванні домашніх, службових, декоративних тварин, здійснюваної без зміни власника і не пов'язаної із здійсненням підприємницької діяльності. Якщо тварини переміщаються на виставкові заходи - потрібно електронний сертифікат.
  • При переміщенні сільськогосподарських тварин для їх випасу (включаючи відгінне скотарство), здійснюваним власником тварини або уповноваженою ним особою.

Впровадження електронної ветеринарної сертифікації: підключення до «Меркурію»

З 1 січня 2018 року паперові ветеринарні сертифікати та довідки замінюються на електронні, оформити які можна по інтернету через федеральну державну інформаційну систему «Меркурій».

Щоб мати можливість працювати з підконтрольними товарами, організації та ВП повинні зареєструватися в ФГІС «Меркурій». Порядок підключення до системи встановлено Наказом Мінсільгоспу РФ від 27.12.2016 № 589.

З метою реєстрації необхідно направити заявку на надання доступу до ФГІС. Заявку можна направити наступними способами:

  • в письмовому вигляді оператору ФГІС, тобто, в Россільгоспнагляд або до його територіального управління;
  • у формі електронного документа, підписаного електронним підписом.

Організації направляють заявку по електронній пошті [email protected], а ІП - на адресу [email protected].

Заявка повинна містити дані про кожного з реєстрованих уповноважених осіб організації, їх посади та права доступу в ФГІС, дані про документи, що підтверджують наявність у реєстрованих уповноважених осіб ветеринарного освіти.

У разі реєстрації співробітника організації з правами доступу, які передбачають можливість оформлення або гасіння ВСД, вказується зона обслуговування уповноважених осіб.

Заявка ІП повинна містити права доступу до сервісних функцій ФГІС, які ІП планує отримати, а також дані з свідоцтва про реєстрацію ІП. За бажанням ІП може надати дані про наявність у нього ветеринарного освіти. Реєстрація проводиться в строк не більше 5 робочих днів після отримання заявки.

Після реєстрації уповноваженим особам організації та ВП надаються:

  • пароль і логін для входу в ФГІС;
  • особистий електронний кабінет в ФГІС;
  • адреса електронної пошти в ФГІС;
  • можливість оформляти електронні сертифікати і довідки;
  • можливість гасити електронні сертифікати і довідки;
  • доступ для читання до даних ФГІС;
  • доступ для введення в ФГІС даних;
  • доступ до інших можливостей ФГІС, відповідно до поданих заявок.

Зареєстрованим користувачам надаються відповідні статуси і права доступу, такі як «атестований фахівець», «авторизований заявник», «уповноважена особа», «адміністратор» і т.д.

Кожному статусу відповідає свій набір можливостей, які можна реалізувати через ФГІС. Наприклад, подати заявку на оформлення сертифіката можуть тільки користувачі з правами доступу «авторизований заявник», «оформлення зворотних сертифікатів», «уповноважена особа», «сертифікація уловів ВБР» і «атестований фахівець».

Як працюватиме нова система сертифікації

Оформлення сертифікатів здійснюється на підставі заявки. У заявці потрібно вказати такі відомості:

  • дані про підконтрольний товар;
  • мета оформлення сертифіката (оформлення виробничої партії, реалізація, або переміщення);
  • дані про транспортний засіб, що використовується для переміщення;
  • дані про місце відправлення і місце призначення, а також умови транспортування.

Заявка на оформлення електронного сертифіката розглядається ФГІС в автоматичному режимі протягом 1 години з моменту її оформлення.

Термін оформлення і видачі електронних сертифікатів не може перевищувати одного робочого дня. Це загальне правило.

При необхідності проведення лабораторних досліджень, огляду і ветеринарно-санітарної експертизи підконтрольних товарів термін збільшується. У цих випадках електронний документ видається протягом одного робочого дня після отримання результатів відповідної процедури.

При цьому рішення про направлення продукції на лабораторні дослідження необхідно письмово обгрунтувати.

Згідно з новими правилами, контролери не вправі будуть вимагати з виробників, перевізників, постачальників і продавців сертифікати на паперовому носії.

У той же самий час виробники, перевізники та постачальники, які отримали електронні сертифікати, має право вимагати продублювати документ на захищеному бланку. Такий паперовий документ необов'язковий до отримання / пред'явленню, і служить виключно для зручності самого виробника / постачальника / перевізника. Надається паперовий дублікат виключно на вимогу заявника.

При цьому, за загальним правилом, для підтвердження сертифікації досить буде подати номер електронного ВСД або ж пред'явити штриховий код, сформований «Меркурієм». Також можна уявити роздруківку електронного документа. Будь-який варіант є допустимим і достатнім для підтвердження факту сертифікації.

Електронні сертифікати будуть дійсні з моменту їх оформлення до моменту закінчення терміну придатності / закінчення перевезення / реалізації. При оформленні сертифікатів на тварин, вони діють протягом 5 днів до дати перевезення і до закінчення перевезення / реалізації тварин.

Електронні ВСД зберігаються протягом 3 років, але не менше, ніж до закінчення терміну придатності підконтрольного товару. Електронні сертифікати зберігає сам «Меркурій». При дублюванні документа на папері заповнений корінець документа зберігається у особи, що оформила сертифікат, а сам сертифікат - у набувача підконтрольного товару протягом 3 років після придбання цього товару.

Обмін даними з ФГІС «Меркурій» через 1С

Працювати з ФГІС «Меркурій» можна через web-додаток. Основний плюс такого варіанту роботи - він безкоштовний, необхідно лише наявність комп'ютера і підключення до мережі Інтернет. При цьому введення всієї інформації в систему проводиться в ручному режимі. Другий спосіб - інтеграція з ФГІС «Меркурій» через універсальний шлюз Ветіс.API. Такий варіант роботи дозволяє автоматизувати формування електронних ветеринарних сертифікатів. Це значно прискорює прийом і відвантаження підконтрольних товарів і сировини, що полегшує роботу як уповноважених співробітників підприємств, так і ветеринарних лікарів.

Фірма 1С спільно з партнером «АСБК» розробила і випустила рішення «1С: Управління ветеринарними сертифікатами» для роботи з ФГІС «Меркурій». Рішення включає в себе функціонал, що дозволяє автоматизувати обмін даними з ФГІС для отримання ветеринарних супровідних документів, забезпечити зберігання, обробку і вибірку отриманої інформації по ветеринарним супровідним документам.

«1С: Управління ветеринарними сертифікатами» може використовуватися як повністю самостійна конфігурація, так і працювати в зв'язці з типовими конфігураціями «1С», передаючи необхідну інформацію в облікову систему користувача. Це виключає ручне дублювання введення інформації, наприклад, при оформленні товарно-транспортних накладних (форма ТОРГ-12).

Для торгових організацій (опт і роздріб) в типових продуктах «1С: ERP Управління підприємством 2», «1С: Комплексна автоматизація» (ред.2), «1С: Управління торгівлею» (ред. 11), «1С: Роздріб» механізми обміну даними з ФГІС «Меркурій» будуть реалізовані в 2018 році.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online