"Всі сидять на кухні": Аналітика Накануне.RU

"Всі сидять на кухні"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рівень протестної самоорганізації - як в кінці XIX століття, вважає Сергій Обухов

На 2 вересня намічена нова всеукраїнська акція проти підвищення пенсійного віку. Мітинг КПРФ 28 липня став, м'яко кажучи, не найвдалішою акцією в Москві, проте значне число людей партії вдалося вивести в регіонах.

При цьому КПРФ проштовхує ідею проведення референдуму з цієї проблеми, проте ініціативу перехоплюють якісь "організації-спойлери".

Куди рухається протест проти пенсійної "реформи"? кореспондент Накануне.RU зустрівся з членом президії КПРФ і секретарем ЦК Сергієм Обуховим, щоб підвести підсумки гарячого протестного літа.

RU   зустрівся з членом президії КПРФ і секретарем ЦК Сергієм Обуховим, щоб підвести підсумки гарячого протестного літа

- Що відбувається з референдумом? Чи буде він, на якій стадії його підготовка? Навіть деякі "єдинороси" почали реєструвати в ЦВК ініціативні групи для збору підписів. Що взагалі коїться?

- Ми зіткнулися з наперстнічеством партії влади. Те виникають якісь міфічні групи на кшталт "Народного фронту", депутати якого голосували за "реформу", і реєструють в регіонах підгрупи раніше нас, то виникають певні "Багатодітні матері" Єдиної Росії ", які зараз по всій країні крокують. Всі вони при цьому реєструються на півгодини раніше, на годину. Чистий мухлеж адміністрації [президента] і ЦВК. Поки тільки дві наші групи зареєстровані в ЦВК офіційно. зборів ж провели більше 20 груп. Заявки подані від 52 груп. Ми розраховуємо, що зможемо провести збори груп не менше ніж в 50 -60 регіонах.

Треба розуміти, що таке зібрання. Кожне з них нотаріально фіксується. Це величезна юридична робота, а також і фінансова, тому дуже цікаво, як "Багатодітним матерям" Єдиної Росії "вдалося зібрати сотні тисяч рублів на нотаріальні послуги та оренду приміщень. Втім, це їхня справа.

Ми ж в будь-якому випадку продовжуємо збирати підписи, збираємо групи, намагаємося їх зареєструвати. Також виявляємо фальсифікації в тих групах, які реєструються раніше наших, і будемо подавати за цими фактами заяви до суду. Після того, як ми проведемо збори регіональних груп, ми запропонуємо нашим опонентам об'єднатися. Ось тоді і подивимося, хто за референдум, а хто проти. Адже великих відмінностей з питань референдуму між нами і групами опонентів немає.

Ми просто розуміємо, що ці групи створюються для зливу і бойкоту референдуму. Якщо ж вони погодяться працювати з нами, ми навіть готові зібрати підписи за них.

База у нас є, кілька мільйонів громадян поставили свої підписи за формулювання КПРФ. Нам є до кого звертатися.

- Але є ж і інші союзники? Наприклад, в Федерації незалежних профспілок Росії (ФНПР), начебто, були проти референдуму, чому б не скооперуватися з ними, там теж величезна база і навик збору підписів?

- Як з ними кооперуватися, якщо вони вже проти референдуму? З ними попрацював Ісаєв (депутат ГД від "Єдиної Росії", перший заступник голови ФНПР Андрій Ісаєв, - прим. Накануне.RU). Були за, але тепер проти.

Глава ФНПР Шмаков заявив на слуханнях в Держдумі, що вони проти референдуму.

- Давайте поговоримо про регіональні вибори. Мер Новосибірська Анатолій Локоть відмовився від участі у виборах, в Омську комуністи раптом не стали боротися з кандидатом від "Справедливої Росії", в Іркутську все якось як мокре горить. З'явилися версії, що КПРФ зливає "Новий червоний пояс".

- В Іркутську якраз найактивніша і креативна кампанія. Там поставлено завдання взяти більшість у Заксобраніі.

- Добре, Іркутськ в порядку, а решта "Новий червоний пояс"?

- Можна я не буду коментувати?

- Судячи з вашої протестної активності через підвищення пенсійного віку, КПРФ все більше йде в інтернет. Правда, що в цьому і в тому році ви займалися партійну роботу в соцмережах?

- Вже немає.

- Але займалися же? Вибори Грудінін ...

- Ні, не займався.

- Але у вас же на сторінці в соцмережах постійно розповідається про майстер-класах для молодих політтехнологів, а один з найпопулярніших телеграм-каналів про КПРФ "ОбуховPRO" хіба не ваше прізвище носить?

- Це все так, але ... Знаєте, ключові проблеми КПРФ в соцмережах - відсутність бюджету і недолік креативу. Я поки не можу переконати керівництво зробити перерозподіл ресурсів в сторону соцмереж.

Я поки не можу переконати керівництво зробити перерозподіл ресурсів в сторону соцмереж

- А розмови такі ведуться?

- Не те що ведуться, а йдуть постійно. Соцмережі - це все одно витратна область, а поки відношення до неї буде факультативне, нічого там виходити не буде.

- Так, соцмережі - це для молодих, ось і молоді комсомольці там собі "граються", так?

- Так Так. Вони і "граються". Є вітер - вони [соцмережі] піднімаються. Ні вітру - не піднімаються. Але будь-яка активність повинна стимулюватися. Яке постачання - таке ковзання.

- І, все ж, ви лукавите, коли говорите, що ніколи не відповідали в КПРФ за соцмережі, хіба ні? Адже один з найвідоміших блогерів КПРФ, ведучий "Червоного ПолітОгляд" - він же з Краснодара? Як він з вами пов'язаний?

- Ні, це не секрет, що він колишній мій помічник. Тепер я, як можу, допомагаю йому. Я думаю, що життя змусить нашу партію йти в соцмережі. Поки моя точка зору в меншості.

- А чому ви просто не виступите і не скажете: дивіться, як наші противники-ліберали активні в соціальних мережах, чого ми сидимо на місці?

- Такі бюджети, які є там, нам і не снилися. Коли мені кажуть, давайте порівняємо сайт "Ехо Москви" і порівняємо сайт КПРФ, то що виходить? Це означає, сайт КПРФ, в якому два працівника і пів-дизайнера, ми порівняємо з сайтом, який фінансується "Газпромом".

Потрібні мізки, автори і так далі. Поки не буде зсуву в розумінні у партійного апарату, і зрушень не буде. Життя, ви маєте рацію, змушує, але керівництво поки ще роздумує.

- А що у вас з мітингом 2 вересня?

- Запрошуємо всіх. Всім будемо раді. Цікаво інше, що з нами заявилися разом дві якісь міфічні групи.

- Що це за групи?

- А в тому-то і справа, що це якась велика таємниця. Ми не можемо ніяк зрозуміти, хто це ще зібрався проводити мітинг.

Ми не можемо ніяк зрозуміти, хто це ще зібрався проводити мітинг

- А ви з ким збираєтеся виходити?

- Поки традиційний набір союзників. Від кількох профспілок, до "Надії Росії", "Русского лада", "Дітей війни", це організації, які з нами традиційно співпрацюють.

- Пора підбивати підсумки цього гарячого літа ...

- Та яке воно гаряче ...

- Але порядок ж потужна?

- Порядок потужна, але все сидять на кухні, і ситуація поки не виходить за рамки кухонного протистояння.

- Може бути, це правильно? Люди не хочуть протестувати, а хочуть, щоб депутати самі все зробили?

- Це теж є, але так політика не робиться. Так нічого не вийде.

- У регіонах немає відчуття, що КПРФ щось робить, щоб виводити людей на вулиці. Мовляв, люди готові виходити, а це депутати намагаються вести себе акуратно.

- Я не погоджуся, тому що я стільки особисто сам організував в Краснодарі акцій, і знаю, який це величезна праця. Ключовий момент у тому, що у нас суспільство атомізоване. Настала повна перемога споживчого товариства. Хто у нас на Заході основні порушники спокою? Профспілки. У нас як такої профспілкової організації не існує. Мобілізація компартій в інших країнах йде від профспілок. Ми в цьому відношенні - унікальні. У КПРФ немає в основі ніякого профспілки. Ось у чому справа.

- Ось ми знову повернулися до профспілок і ФНПР, яка проти референдуму і, до речі, не отримувала запрошення від КПРФ разом організувати акцію 28 липня . А чому КПРФ свої власні профспілки не створює?

- Я брав участь в трьох проектах зі створення незалежних профспілок. В останній раз я їздив, щоб за допомогою свого депутатського статусу врятувати профспілка вугільних робочих в Якутії. Розправляються миттєво. Щоб профспілка діяв і був зареєстрований, він повинен зібрати чималу частку працюючих на підприємстві. Офіційні профспілки не дають набрати необхідну частку членської маси, щоб оформити своє існування.

- У нас же є 10-11 депутатів від профспілок в Держдумі ...

- А що з того? Підгодована структура, яка сидить на власності ФНПР. Вони все в "Єдиної Росії" і всі проголосували за пенсійну "реформу". Влада разом з ФНПР лежить на профспілковому русі, щоб не було незалежних профспілок і незалежної організації.

За самоорганізації ми зараз знаходимося на рівні кінця XIX століття.

За самоорганізації ми зараз знаходимося на рівні кінця XIX століття

Куди рухається протест проти пенсійної "реформи"?
Що відбувається з референдумом?
Чи буде він, на якій стадії його підготовка?
Що взагалі коїться?
Але є ж і інші союзники?
Наприклад, в Федерації незалежних профспілок Росії (ФНПР), начебто, були проти референдуму, чому б не скооперуватися з ними, там теж величезна база і навик збору підписів?
Як з ними кооперуватися, якщо вони вже проти референдуму?
Добре, Іркутськ в порядку, а решта "Новий червоний пояс"?
Можна я не буду коментувати?
Правда, що в цьому і в тому році ви займалися партійну роботу в соцмережах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online