На що беруть кредити жителі Барановичів і скільки коштують гроші в борг

  1. «На м'який куточок має вистачити»
  2. На подорожі і подарунки
  3. Скільки і на яких умовах можна взяти
  4. Скільки доведеться повернути

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Останні кілька років в країні знижується ставка рефінансування, слідом дешевшають і кредити. У 2015 році банки пропонували «позичити» гроші під 60-82% річних. Сьогодні процентні ставки опустилися до 16,8-25% річних.

Intex-press подивилася, яку суму можна позичити в Барановицька відділеннях банків на зарплату в 500 рублів, скільки доведеться переплатити і на що беруть кредити жителі міста.

«На м'який куточок має вистачити»

Черга на отримання грошей в борг була тільки в одному банку, і то всього з трьох осіб. Хлопець прийшов оформляти кредит на ремонт даху в будинку. Дві жінки сказали, що хочуть просто уточнити умови кредитування.

- Син побудував квартиру, треба меблі купувати, ось і ходжу по банкам, питаю, скільки дадуть і під який відсоток, - розповідає одна з відвідувачок банку в центрі міста. - Треба ж йому хоч чимось допомогти.

РЕКЛАМА

Жінка розповідає, що на її зарплату в 350 рублів в банках їй пропонують кредит в 4-5 тисяч рублів. Співрозмовниця вважає, що щомісячні виплати по таких кредитах будуть непосильні для неї, тому позичити у банку вона має намір не більше 2-2,5 тисячі.

- На м'який куточок має вистачити. А заплатити в результаті треба буде як за два, - каже вона.

На подорожі і подарунки

Співробітники чотирьох з п'яти банків, які кореспондент обійшла 1 лютого, кажуть, що попит на споживчі кредити зростає. Це підтверджує і статистика Нацбанку - за рік сума заборгованості білорусів перед банками за споживчими кредитами зросла в 1,8 рази.

У банках розповідають, що пік споживчого кредитування припав на кінець 2017 року. Люди активно брали гроші на побутову техніку, поїздки і навіть на подарунки.

- Один чоловік взяв кредит на покупку дорогого кільця для своєї дівчини на Новий рік, кілька сімейних пар оформляли кредит на різдвяні тури в Польщу, - розповідає банківський працівник. - Багато хто брав кредити на телевізори, холодильники, адже в грудні, перед новорічними святами, на них були знижки, акції.

РЕКЛАМА

Традиційно в перші місяці нового року, за словами працівників банків, попит на споживчі кредити знижується. Чергового сплеску банкіри чекають на початок весни.

- Відсотки за кредитами падають і стають більш привабливими, - каже працівниця одного з банків.

Скільки і на яких умовах можна взяти

Три роки тому на зарплату в 500 рублів (в перекладі на деноміновані) можна було розраховувати на кредит максимум в 4,1 тисячі рублів. Зараз при такій же зарплаті банки готові позичити до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На розмір кредиту впливає наявність у клієнта непогашених кредитів в інших банках і термін повернення грошей (чим він довший, тим більше грошей позичать). Збільшити суму кредиту можуть тим, у кого є поручителі, що працює чоловік або дружина, зменшити - клієнтам з дітьми. Для оформлення кредиту, за словами банківських працівників, потрібні паспорт і довідка про доходи. Причому в декількох банках довідку про зарплату вимагають тільки в тому випадку, якщо клієнт бере в кредит більше 5 тисяч рублів.

Скільки доведеться повернути

Споживчі кредити видають на термін від 2 місяців до 10 років. Скільки грошей доведеться за цей час переплатити, залежить від взятої у банку суми і відсотків. Разбежка в процентних ставках за споживчими кредитами в банках велика. Мінімальна процентна ставка, яку запропонували кореспонденту - 16,8% річних, максимальна - 25% річних. У декількох банках можна оформити кредит за нижчими відсотковими ставками (11% -13% річних), але дати в борг можуть невелику суму і на короткий термін.

В одному і тому ж банку міста три роки тому за взяті в кредит 4,1 тисячі рублів повернути треба було в 3,5 рази більше. Зараз сума кредитування при тій же зарплаті в 500 рублів збільшилася до 6 тисяч, а переплатити банку доведеться в 1,7 рази більше.

Чи знизяться ставки за кредитами після лютневого зменшення ставки рефінансування, невідомо. Співробітники банків говорять, що безпосередньо ці два показники не пов'язані.

- За минулий рік ставка рефінансування знижувалася вісім разів, а відсотки по кредитах в нашому банку змінювалися разів зо два-три, - каже співробітниця одного з банків міста.

У двох банках стверджують, що якщо після чергового зниження ставки рефінансування в їхньому банку будуть зменшені відсотки по кредитах, то клієнти зможуть написати заяву про зниження процентних ставок по кредитах, виданих під більш високі відсотки. В інших банках попереджають, що процентні ставки по раніше виданих кредитах вони не змінюють.

«Зростання споживчого кредитування зійде нанівець»

Лев Марголін, економіст: Лев Марголін, економіст:

- Кредити - це не та річ, за якою потрібно бігти, адже віддати доведеться значно більше, ніж взяли. Якщо зараз коштів не вистачає і доводиться позичати у банків, звідки вони візьмуться потім? Так, ставки по кредитах знизилися, вони і далі будуть падати, якщо Нацбанк буде знижувати ставку рефінансування. Але бум споживчого кредитування викликаний не тільки тим, що знизилися процентні ставки. Добробут людей невисоко, і вони беруть кредити, щоб зберегти свій звичний рівень споживання. Вони як і раніше хочуть святкувати Новий рік, Різдво, дарувати подарунки своїм близьким. Хтось для цього дістає гроші з кубушки, а у кого кубушки немає, бере кредити. Але у зростання споживчого кредитування є межа, і скоро, на мій погляд, він зійде нанівець. Банки уважно стежать за погашенням кредитів, і в міру того, як все більше людей потраплятиме в групу ризику, кількість видаваних кредитів буде скорочуватися. Людей з твердим заробітком, впевнених у завтрашньому дні, стає менше.

На яких умовах міг отримати споживчий кредит людина з зарплатою в 500 рублів в одному з Барановицька банків

На яких умовах міг отримати споживчий кредит людина з зарплатою в 500 рублів в одному з Барановицька банків

Якщо зараз коштів не вистачає і доводиться позичати у банків, звідки вони візьмуться потім?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online