Вагіф Алієв. Король київських забудовників. ЧАСТИНА 2 • SKELET-info

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вагіф Алієв

ПРОДОВЖЕННЯ. ПОЧАТОК: Вагіф Алієв. Король київських забудовників. ЧАСТИНА 1

Пригоди «Вітрила» і «Гуллівера»

У 2000 році Вагіф Алієв і Ігор Ніконов , Окрилені успіхами в девелопменті, знову звернулися до свого друга, головного столичного архітектора Сергія Бабушкіну. Бізнесмени запропонували йому спроектувати план хмарочоса. Бабушкін з ініціативою взявся за справу і видав проект 34-поверхового ділового центру - 136-метрової свічки бізнес-центру «Парус» в центральній частині Києва на вулиці Мечникова.

Бізнес-центр Парус

Хмарочос в Києві побудували завдяки двом людям - власне Бабушкіну і, звичайно, екс-меру Олександру Омельченку . Проект в міськраді продавили силою, його особисто схвалив Омельченко. При цьому було ясно, що «Парус» загрожує району колапсом. Більш того, центр міста стоїть на заплавах колишніх річок. Однак Омельченко виявився непохитний, за його ініціативою для «свічки» вирубали цілий скверик, давши будівництві зелене світло.

До безпосереднього будівництва хмарочоса приступили в 2004-му році. Активісти відразу ж почали обурюватися - «свічка» калічила панораму історичного центру міста. Допустима висота для будівництва на вулиці Мечникова - 27 метрів. Однак столична влада не реагували на відверте свавілля.

Будівля класу «А» відкрило двері через три роки Будівля класу «А» відкрило двері через три роки. Коли в центрі столиці з'явилася перша черга «Вітрила», місто застиг в заторах. Авто білих комірців з бізнес-центру паралізували рух і перекрили тротуари, двори і газони. Відзначимо, що підземний паркінг будівлі розрахований всього на 250 місць, а в «Вітрилі» працює близько 1,5 тис. Чоловік. Омельченко довелося відбиватися від «незручних» запитань киян - мовляв, як градоначальник міг допустити транспортний колапс. Але чиновник залишився непохитний, заявивши, що проблема не в «Вітрилі», а в неузгодженої транспортній розв'язці.

У 2007 році, ще до того, як бізнес-центр здали в експлуатацію, його купив Дмитро Фірташ . Гроші, отримані від угоди, Вагіф Алієв вклав в інший проект, який в різні роки носив кілька назв: «Сіті Плаза», «Еспланада», «Континенталь», а в підсумку - Gulliver.

Відзначимо, коли бізнес-центр запрацював, в нього відразу ж вселилася компанія «К.А.Н. Девелопмент ». Структура Ігоря Ніконова зайняла половину 6-го поверху. Також в «Парус» заїхала компанія «Олімп» - виробник відомої марки горілки; інвестиційний банк «Конкорд капітал», «Родовід банк», «Райффайзен Банку Аваль», і АВТ «Баварія». А ось простим киянам милуватися хмарочосом можна було тільки ззовні або в фойє першого поверху - далі не пускала охорона. Для проходу на будь-який поверх «Вітрила» необхідна електронна картка-ключ. На окрему увагу заслуговує «начинка» будівлі. У холі є камери схову, центр обслуговує 8 швидкісних ліфтів, які піднімаються з 1-го поверху на 31-й за 25 секунд, а в туалеті встановлені унітази від елітної німецької фірми «GROHE». Цікавий нюанс - в «Вітрилі» не передбачені місця для куріння. На перекур потрібно виходити на вулицю, але ось співробітникам фірми «К.А.Н. Девелопмент »дозволено палити на пожежній драбині. Мабуть, по старій дружбі.

До 2010 року бізнес-центр «Парус» залишався найвищою будівлею в Києві. Його рекорд побив 47-поверховий житловий комплекс на Кловському узвозі, а потім БЦ «Континенталь».

У 2016 році Вагіф Алієв вирішив повернути собі бізнес-центр «Парус» (він викупив у свого партнера «Мандарин Плаза»). Передача була безгрошової. За частку в «Вітрилі» Алієв зобов'язався погасити борг компанії Фірташа «Передові технології плюс» на суму більш ніж 50 мільйонів доларів. За інформацією SKELET-info, «Передові технології плюс» в 2015 році заборгували банкам 1,3 млд гривень. Алієв люб'язно погодився допомогти давньому другові Фірташу і забрав його частку в «Вітрилі».

Друге дітище Вагіфа Алієва - ТРЦ Gulliver поруч з Палацом спорту. Над його створенням Сергій Бабушкін трудився з 2002 року, паралельно з проектом «Парус».

Над його створенням Сергій Бабушкін трудився з 2002 року, паралельно з проектом «Парус»

ТРЦ Gulliver

Розроблений проект був набагато приземленнее: 4-х поверховий прямокутна коробка з підземним паркінгом. Перше робоча назва будівлі - «Сіті Плаза», в народі його прозвали «Парус-2». Доля новобудови виявилася драматичніше, ніж у БЦ «Парус». Вагифу Алієву 3 рази довелося міняти концепцію будівництва «Сіті Плаза» і пережити конфлікт між інвесторами. Історія другого хмарочоса азербайджанця - багатофункціонального комплексу Gulliver, на думку SKELET-info, заслуговує на окрему історію.

Gulliver тісно пов'язаний з компанією «ТРИ О», яка в ті роки вела всі великі забудови. У 1995 році її заснували сини тоді ще першого віце-мера Києва Олександра Омельченка - Олександр і Ян. Саме їм належала земля біля станції метро «Палац спорту». Брати хотіли побудувати там заправку, але це просочилося в пресу, і здійнявся галас. Щоб погасити скандал з мегастройкой, Олександр і Ян Омельченко вийшли з «ТРИ О». Але тільки формально. На початку нульових в число власників увійшов Вагіф Алієв. «ТРИ О» спочатку орендувало земельну ділянку поруч з метро, ​​а потім викупив його менш ніж за 2 млн доларів. Плюс якимось дивним чином до наявних сотням відійшов ще гектар землі.

Кілька років Алієва вважали єдиним інвестором будівництва «Сіті Плаза» біля Палацу спорту, а «ТРИ О» маскували під дочірню компанію «Мандарин Плаза». Насправді, спочатку у девелопера був таємний партнер, який вирішував багато фінансових питань, - Сергій Веселов.

Сергій Веселов, таємний партнер Алієва по Gulliver

Бізнесмени познайомилися в 90-е, коли разом працювали над газовим бізнесом Ігоря Бакая . Крім цього, Сергій Веселов в ті роки був партнером Костянтина Жеваго .

Проект «Сіті Плаза» стартував активно. Завдяки протекції Сергія Бабушкіна його вдалося проштовхнути на містобудівній раді Києва. Правда, Алієв спокусився і додав будівлі ще 2 поверху. Таким чином, депутати погодили 70 000 кв. метрів «Сіті Плаза».

У перші місяці після початку будівництва Вагіф Алієв зіткнувся з масою сюрпризів. Наприклад, підземний паркінг вимагав перенесення інженерних мереж сусідніх будівель. Заміна підземного високовольтного електрокабеля обійшлася більш ніж в 3 млн доларів. Девелоперу довелося просити окремого дозволу Київради на знесення громадського туалету, який заважав будівництву. Додаткові витрати на «Сіті Плаза» перевищили передбачені. Через це інвестори вирішили збільшити метраж будівлі і змінити його призначення. «Сіті Плаза» перетворився в елітний житловий комплекс на 33 поверхи і метражем в 43 000 квадратів. Змінилася і назва комплексу - «Еспланада».

проект елітного житла Еспланада

Зміна концепції затягувала будівництво на 3-4 роки. Поки в архітектурному бюро Бабушкіна створювали новий проект, гроші в «ТРИ О» зникали. Імовірно, «Еспланада» можна було продати, але Вагіф Алієв вирішив взяти кредити в банках. У 2005 році «Укрексімбанк» і «Райффайзенбанк Україна» видали структурі 34,5 млн доларів. Через рік будівництво відновилося. Але! Алієв передумав зводити житловий комплекс. Його окрилив успіх бізнес-центру «Парус»: коли ще не закінчилися внутрішні роботи, практично всі приміщення були в оренді. За інформацією SKELET-info, в БЦ вартість оренди за квадратний метр склала 840-960 доларів; за рік -35-40 млн доларів. «Еспланада» могла приносити 120-140 млн доларів на рік, однак довічна рента в десятки мільйонів доларів від бізнесменів була вигідніше.

Житловий комплекс «Еспланада» перетворився в новий бізнес-центр з розширеною торговою площею. Банки без проблем дали Алієву кредити. Укрексімбанк і Ощадбанк виділили ще 61,6 млн доларів. У 2007 році почалося активне будівництво БЦ. Через рік в центрі Києва з'явилася 33-поверховому прямокутна коробка. Орендарів набирала консалтингова компанія Jones Lang LaSalle. Її менеджери запропонували перейменувати неспівзвучним «Еспланада» в «Європейський квартал». Алієву не сподобалося, він назвав комплекс «Континенталь».

Алієву не сподобалося, він назвав комплекс «Континенталь»

Континенталь c двома офісними вежами в 2010

Першим в 2008 році в «Континенталь» зняв площа супермаркет «Фуршет», а ще 2 поверху віддали кінотеатру. Щоб добудувати бізнес-центр, компанія «ТРИ О» знову взяла кредит в Укрексімбанку і Ощадбанку - 177,6 млн доларів. Як вдалося отримати ці гроші в розпал кризи, залишається секретом. Проте, в 2009 році концепцію проекту знову змінили. Це було пов'язано з падінням орендних ставок і тим, що «Континенталь» перестав окупатися. Інвестори розширюють комплекс ще раз - в проекті з'явилася вежа під офіси. Після кризи будівництво повзла черепашачими темпами, проте об'єкт не заморозили.

У 2010 році Вагіф Алієв і Сергій Веселов посварилися настільки, що будівництво заморозили. Обидві сторони відмовилися давати коментарі, але світло на конфлікт пролили судові матеріали. Як з'ясувалося, в жовтні 2010 року у «ТРИ О» з'явився новий акціонер - британська компанія Unicon Development Ltd. Справа в тому, що Алієв і Веселов не платили кредити банкам. У заставі фінустанов перебувало не тільки будівля комплексу, а й акції двох співзасновників «ТРИ О» - британських Graph Limited і Arch Consortium Limited, власниками яких виступали бізнесмени. Банки передали цінні папери структури Unicon Development Ltd. Але тут цікавий нюанс, за даними SKELET-info, Unicon належить Веселова, і він отримав контроль над «ТРИ О» за домовленістю з керівництвом Ощадбанку.

В кінці 2010 року новим гендиректором «ТРИ О» став Веселов. Він змінив назву довгобуду на Gulliver і змінив ключових менеджерів. Більш того, як з'ясувалося пізніше, його партнером по бізнесу став Олексій Кучеренко - екс-міністр ЖКГ - голова правління ЗАТ «Інтергаз», партнер Костянтина Жеваго по Полтавському ГЗК і КрАЗу.

Олексій Кучеренко, власник частки в Gulliver

Що стосується Вагіфа Алієва, то він вийшов з Gulliver після конфлікту з Веселова. Хмарочос добудували без його участі.

скандальні будівництва

Успіх не завжди супроводжував девелоперу Вагифу Алієву. Його будівництва заморожував Київрада, закидали яйцями активісти, а мешканці прилеглих будинків і зараз згадують міцним слівцем.

Чорна смуга в житті Алієва почалася в нульових, коли бізнесмен познайомився з молодим політиком, бізнесменом, представником «елітної тусовки» Вадимом Столар . Про тандемі кияни дізналися, коли в 2002 році біля станції метро «Театральна» компанія-забудовник «Альянс-Центр» розпочала глобальну будівництво. У лічені місяці вона стала найскандальнішої в історії Києва. Мало того, що роботи велися біля входу в метрополітен, створюючи додаткове навантаження на стіни, так нове будівля зводилася в 6-ти метрах від фасаду 7-поверхового будинку - пам'ятки архітектури радянського періоду. Однак Алієв «заспокоїв» всіх. Він сказав, що будівельники розробили саркофаг, який захистить метро від навантаження.

Він сказав, що будівельники розробили саркофаг, який захистить метро від навантаження

будівництво Алієва у метро Театральна загрожувала обвалом підземки

Активісти забили на сполох, вони виходили на акції протесту з яйцями. Знадобилося 5 років, щоб будівництво визнали небезпечною для столичного метро. У 2007 році Київрада скасувала рішення про землевідведення, але бізнесмени продовжили будувати.

Вагіф Алієв подав до суду, щоб оскаржити рішення Київради. За час тяжб було побудовано 4 поверху нової будівлі. Апеляційний суд не пішов на поводу у девелопера і визнав будівництво незаконним. У 2011 році спеціальна комісія Київради вирішила будівництво заморозити, знести і за рахунок забудовника побудувати сквер на «Театральній». В цей час працівники сусіднього будинку - колектив Національного Академічного театру Російської драми ім. Лесі Українки навіть написали і передали лист президенту РФ Дмитру Медведєву. Вони просили його захистити російський театр.

Але Алієв і Столар обіграли всіх. Вони подарували будинок місту разом з 10-ма мільйонами гривень на супутні роботи. «Коробка» з табличкою про те, що вона подарована Вагіф Алієвим і Вадимом Столар, відійшла під потреби Музею історії Києва. Згідно проектно-кошторисної документації, вартість будівництва будівлі склала 50 млн гривень.

Ще один проект Вагіф Алієв вирішив реалізувати в 2008 році спільно з Ігорем Ніконов і його «К.А.Н. Девелопмент ». Це розкішний житловий комплекс ЖК Diamond Hill з непристойно елітними квартирами. 18-поверховий «монстр» загальною площею 49,5 тис. Кв. м розташувався над Аскольдовою могилою і пам'ятником апостолу Андрію, змінивши зовнішній вигляд Києва.

м розташувався над Аскольдовою могилою і пам'ятником апостолу Андрію, змінивши зовнішній вигляд Києва

ЖК Diamond Hill стоїть на місці дитячого садка заводу «Арсенал», який знесли

Історія ЖК Diamond Hill почалася в 2004 році, коли Київрада передала в оренду ТОВ «Вант» земельну ділянку. На ньому тоді розташовувався відомчий дитячий садок заводу «Арсенал». Чиновники садок дозволили знести. Відзначимо, ТОВ «Вант» тоді ніхто не знав. Це фірма-одноденка, створена під будівництво апартаментів. У 2007 році ТОВ «Вант» офіційно придбало землю за 17,2 млн гривень.

Проект ЖК Diamond Hill схвалили без проблем. Незважаючи на те, що його хотіли побудувати на самій кромці дніпровських пагорбів, відомих своїми зсувами. Новобуд погрожував довколишніх будинків, передбаченим підземним паркінгом, і закривав вид на історичний Київ. Підпис під проектною документацією поставив вже відомий читачеві Сергій Бабушкін.

У 2010 році Антимонопольний комітет України несподівано дозволяє офшору Heritage Properties International AB (Стокгольм, Швеція) придбати контрольний пакет акцій в ТОВ «К.А.Н. Девелопмент »(Київ), який, в свою чергу, володіє половиною акцій ТОВ« Вант ». За інформацією з відкритих джерел, власником Heritage Properties International AB значився Дмитро Фірташ.

На етапі будівництва Diamond Hill завершилося багаторічна бізнес партнерство Алієва з Ніконов. Причиною стали різні погляди на бізнес.

Ще один провальний об'єкт Вагіфа Алієва - бізнес-центр Senator на вулиці Московській. Його розмах вражає уяву. З панорамних вікон елітної офісної нерухомості класу «А» відкривається прекрасний вид на Лавру і рукою подати до ГПУ. Для обробки будівлі обраний натуральний мармур, є підземний паркінг, а також фітнес-центр.

бізнес-центр Senator

Senator здали в експлуатацію в кінці 2013 року, в розпал подій на Майдані. Фінансова криза вдарила по найдорожчим сегментам, до яких відноситься офісний центр. Кілька років похмуре мармурове будівля пустувала на одній з центральних вулиць Києва. У 2016 році керівник «Укртранснафти» Микола Гавриленко зняв офіси в Senator за 47 млн ​​гривень. Він оплатив оренду відразу на 4 роки вперед - до 1 вересня 2020 року.

Микола Гавриленко зняв офіси в Senator за 47 млн ​​гривень

Вагіф Алієв пролетів з настільки бажаним проектом ТРЦ Ocean Plaza біля метро «Либедьская». Ідея побудови розважального центру належить саме Алієву, а не Василю Хмельницькому - засновнику «Київської інвестиційної групи», як прийнято вважати. Хмельницький хотів побудувати там висотку з готелем і бізнес-центром, але досвідчений девелопер його переконав. За планом працювати над Ocean Plaza повинні були: Василь Хмельницький, Ігор Ніконов і Вагіф Алієв. Однак останній виїхав на місяць в теплі країни, а коли повернувся, дізнався, що його імені немає серед забудовників.

Вище і швидше

У 2016 році на київському ринку торгової нерухомості назріло переділ. Практично одночасно відкрилися два супергіганта: ТЦ Lavina Вагіфа Алієв і ЦУМ ЕСТА Холдинг Ріната Ахметова. Між моллами йде жорстка конкуренція.

Алієв зробив ставку на розваги. У Lavina працює великий світломузичний фонтан, а також парк атракціонів з американськими гірками.

Вагіф Алієв заявив про будівництво грандіозного об'єкта - Ocean Mall. По суті, це друга черга Ocean Plaza. Будівельні роботи йдуть повним ходом. Відкриття обіцяють в листопаді 2018 го.

Так буде виглядати Ocean Mall

Паралельно девелопер «працює» над ТРЦ Blockbuster Mall. Його відкриття заплановано на 2018 рік.

Зараз входить Вагіф Алієв в список 100-та найбагатших людей України.

Про титулах, сім'ї та розкоші

Почесний консул РФ. Мало хто знає, що в 2008 році Вагіф Алієв став Почесним консулом Російської Федерації в Україні. Це сталося в рамках реалізації плану «Україна-Росія» на 2008 рік. Росія тоді відкрився перший консульство в Чернігові, так як область прикордонна і через неї проходять транспортні магістралі. На урочистостях був присутній посол РФ Віктор Черномирдін. До речі, близький друг Алієва.

У 2010 році Алієв поривався інвестувати в будівництво торгово-розважального комплексу або іншого спонсора в Чернігові 100 млн доларів. Для бізнесмена і його проектів влади міста в особі мера Олександра Соколова навіть виділили землю. В останній момент девелопер передумав.

Власний ансамбль. Вагіф Алієв близько 10 років містить власний ансамбль. Вони ніде не гастролюють, виступають тільки в колі друзів. Яким чином, бізнесмен реалізував мрію дитинства стати співаком.

Успішні дочки. У Вагіфа Алієва 4 дочки - старші Нателла і Аліна займаються бізнесом.

Нателла Вагіф кизи Алієва українцям більше відома, як Нателла Крапівіна. Це продюсер Світлани Лободи і авторка масштабного проекту «Орел і решка». ФОТО 20

Дочка Вагіфа Алієва Нателла вийшла заміж за сина його партнера по «Мандарин Плаза» Крапівіна - Дмитра. Після розлучення дівчина залишила собі відоме прізвище.

Разом з молодшою ​​сестрою Аліною володіє мережею салонів Aldo Coppola.

-

У Вагіфа Алієва є мрія. Про неї він розповів в одному зі своїх інтерв'ю. Азербайджанець мріє побудувати семизірковий готель в центрі Києва. Нам залишається чекати.

Аріна Дмитрієва, для SKELET-info

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online