Пільги учасникам бойових дій у Чечні, виплати, пенсії

  1. Хто вважається учасником війни
  2. Види пільг, передбачені державою
  3. додаткові компенсації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дев'яності роки запам'яталися жителям Росії не тільки становленням нової держави і економічною кризою. В середині десятиліття на Кавказі спалахнув збройний конфлікт.

До війни в Чеченській Республіці має відношення практично добра половина всіх сімей. Війна в будь-якому її прояві - це горе, але коли сім'я втрачає сина, чоловіка або брата, ніякі грошові кошти не заповнять втрати. Проте, держава надає посильну допомогу не тільки сім'ям загиблих, а й учасникам бойових дій, які воювали за державну цілісність, інтереси, захищаючи громадян від свавілля бойовиків.

Хто вважається учасником війни

Дане питання вимагає роз'яснень, так як серед всіх відряджених на Кавказ громадян лише деякі мають право на присвоєння статусу «Учасник бойових дій», адже в Чечні конфлікт складався з декількох фаз, а затишшя змінювалося загостренням.

Нерідко колишні військовослужбовці намагаються домогтися справедливості, доводячи свою участь, але стикаються з жорсткими формулюваннями, які передбачають перебування громадянина в період відсутності зіткнень. Дана стаття повинна допомогти саме тим, хто змушений відстоювати свої права на пільги. Крім того, що «бойові» дні фіксувалися канцелярією, як «небойові», ще й після служби доводилося побігати по інстанціях, щоб отримати посвідчення ветерана чеченської війни.

Крім того, що «бойові» дні фіксувалися канцелярією, як «небойові», ще й після служби доводилося побігати по інстанціях, щоб отримати посвідчення ветерана чеченської війни

Законом встановлено, що ветераном вважається військовослужбовець за призовом або за контрактом, який в період з 1994 по 1996 рік проходив службу на території ЧР і на прилеглих територіях, захоплених бойовиками. Для другої фази ХТО гарячим періодом вважається 1999 год. У військовому квитку зазначено, що саме в цей час громадянин брав участь у збройному конфлікті.

Перелік учасників поповнюють цивільні особи, які були відряджені в Чечню в зазначений період для організації оснащення армії, життєзабезпечення та медичного обслуговування особового складу.

Види пільг, передбачені державою

Надання допомоги військовослужбовцям та їх родинам ведеться відповідно до правовими засадами. Вони закладені в законі про ветеранів, де описуються права на різні види пільг. На додаток до цього прийнятий закон про додаткові компенсаційні виплати. Соціальне забезпечення прописується і в Урядовому постанові. На підставі поданих законодавчих і нормативних документів формується перелік державних гарантій пенсіонерам та учасникам БД, які представлені у вигляді одноразової або періодичної виплати, соціального пакета або соціальних послуг.

Держава зобов'язана захищати інтереси своїх військовослужбовців, які, в свою чергу, не щадили себе заради інтересів держави. Роботу правових норм потрібно відточити до такої міри, що кожен колишній військовий повинен знати, які пільги йому належать. В даний час ми тільки стоїмо на зазначеному шляху і багато що ще належить змінити щодо ветеранів, однак не можна не відзначити і суттєві просування в області надання пільг. Тому виділяються основні види державної допомоги для зазначеної категорії громадян.

Тому виділяються основні види державної допомоги для зазначеної категорії громадян

  • При наявності документальних доказів необхідності поліпшення житлових умов ветерани чеченської війни можуть отримати від держави готове житло або компенсацію на його придбання. Існує кілька варіантів для військовослужбовця, щоб обзавестися власною квартирою, але майнова пільга передбачає безоплатне забезпечення, без внесення особистих коштів. Власні заощадження доведеться додавати лише в тому випадку, коли обране житло має площу понад 18 квадратних метрів, що перевищує норму для однієї людини. Зазвичай для повноцінної сім'ї зазначеної квадратури недостатньо, але і така допомога від держави досить відчутна. Всі заходи, пов'язані з оформленням права і отриманням житла покладаються на органи місцевої влади.
  • Пільги учасникам бойових дій у Чечні можуть бути реалізовані через виділення земельної ділянки під будівництво. Оформлення ділянки буде зроблено тільки тоді, коли почнуться будівельні роботи. Якщо на виділеній ділянці подібні роботи не проводяться, то він може бути вилучений. Грошовий еквівалент замість зазначеної пільги не передбачено.
  • Для ветеранів пільги покладені і при оплаті послуг ЖКГ. Вони реалізуються по лінії соцзахисту населення і виражаються поверненням коштів на рахунок платника в розмірі, що дорівнює половині оплати. Після подачі заяви та надання посвідчення учасника бойових дій органів соцзахисту приймають рішення про надання пільги житлово-комунального господарства. Громадянин оплачує послуги в повному обсязі, а потім 50% коштів повертається на особистий рахунок.
  • Соціальні пільги можуть бути виділені у вигляді набору послуг або являти собою допомогу у розмірі грошового еквівалента цих послуг. Компенсація виплачується за невикористану ветераном санаторну путівку, медикаменти або проїзд в громадському транспорті. Розмір щомісячної виплати складе близько тисячі рублів. Це не абсолютний показник, так як регіональні влади в компетенції розширювати список пільг, що призводить до збільшення розміру компенсації.

Це не абсолютний показник, так як регіональні влади в компетенції розширювати список пільг, що призводить до збільшення розміру компенсації

  • Військовослужбовці, які мають посвідчення ветерана, зобов'язані знати, що належить безкоштовне медичне обслуговування після відходу на пенсію. Звертатися потрібно тільки до бюджетного медустанову за місцем проживання. Внутрішнім статутом установи передбачено обслуговування ветеранів не тільки безкоштовно, але і без попереднього запису, позачергово. Державна установа не має права відмовляти в лікуванні, якщо пацієнт має військової медичної пільгою.
  • В стоматологічній поліклініці громадянин має право на безкоштовне протезування зубів, якщо тільки для виготовлення протеза не використовується дорогоцінний метал. У разі оплати протеза військовослужбовець може отримати компенсацію за особистою заявою до відділу соцзахисту.
  • В знак поваги від імені держави пільги ветеранам припускають ряд поправок в режимі праці та відпочинку. Військовослужбовець може взяти відпустку в будь-який зручний час. Крім того, передбачений додаткова відпустка , В якому 15 діб оплачується згідно з установленими нормами, а решту терміну залишається без змісту. Користуватися додатковим відпусткою можна тільки один раз в рік. Роботодавець не має права відмовляти в наданні вищеописаної пільги.
  • При оподаткуванні майна ветерана військових дій надається певна фіксована сума, з якої податки не вираховуються. У ряді регіонів ця сума становить 10 тисяч рублів. Відомо, що будь-який об'єкт нерухомості має свою кадастрову вартість. З неї віднімається пільгова сума, і тільки після цього розраховується податок. Органи регіональної влади можуть встановлювати додаткові податкові пільги для військовослужбовців даної категорії. Наприклад, може бути зменшена ставка транспортного податку.

додаткові компенсації

При формуванні пенсійної виплати враховується статус військовослужбовця. Це призводить до того, що розмір пенсії збільшується на 32% від значення покладеної соціальної пенсії. Станом на поточний рік щомісячна пенсія учасникам бойових дій становить 11 тисяч рублів замість 8,5 тисячі соціальної. Повна відмова від соціального пакета послуг підвищує розмір забезпечення на 2,5 тисячі. Крім цього, за вислугу років проводиться доплата.

Якщо під час конфлікту бійцем було отримано поранення, яке призвело до втрати працездатності або стало причиною отримання групи інвалідності, то передбачені надбавки. За неробочу групу інвалідності при винесенні відповідного рішення членами військово-експертної комісії громадянин буде отримувати надбавку у вигляді допомоги розміром 3100 рублів. При отриманні другої групи покладена виплата 2200 рублів, а третій - 1700 рублів.

Держава забезпечує підтримку не тільки військовослужбовця, а й членів його родини. Якщо солдат загинув на війні, то сім'я має право користуватися соціальним пакетом на пільгових умовах. Однак ця дія може припинитися після того, як вдова повторно вийде заміж. Діти загиблого користуються належними пільгами до 18 років. Якщо ж вони здобувають освіту, то граничний вік збільшується до 23 років.

Реальний стан з реалізацією державної підтримки ветеранам йде не так барвисто. Найчастіше незнання своїх прав спільно зі свавіллям чиновників призводить до того, що учасник БД змушений тривалий час доводити свій статус, після чого він отримує лише частину матеріального забезпечення. Органи влади пояснюють таку ситуацію відсутністю грошей у бюджеті.

Однак після прямого звернення ветеранів до Президента в 2012 році ситуація стала помітно налагоджуватися. Якщо ж виникають перешкоди, то всі спірні питання можна регулювати в суді. Суд є незалежною інстанцією і в питаннях пільг завжди займає позицію військовослужбовця.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online