Як нараховують допомогу на дітей і виплати вдовам учасників бойових дій

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

3 жовтня 2012 12:06 Переглядів: 3 жовтня 2012 12:06 Переглядів:   Відповіді на питання про соціальні виплати

Відповіді на питання про соціальні виплати.

До нашої редакції продовжують надходити листи з питаннями читачів про особливості нарахування та виплат різних видів соцдопомоги. Цього разу експерти розповіли про те, який розмір допомоги виплачується на дитину-інваліда, чи можна отримати виплати на дитину, народжену за кордоном, а також про пільги для вдів учасників бойових дій. Ваші питання на теми соціальних виплат надсилайте на адресу
[email protected].

ПІЛЬГИ Для вдів УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ

"Мій чоловік служив в Афганістані. У нього було поранення і контузія голови з незначними клінічними відхиленнями. Тому він отримав пільги як учасник бойових дій. Після його смерті (02.04.2009 р) пільги отримала я. В апреле2012 р мене викликали в управління соцзахисту населення і зажадали довідку про зв'язок його поранень в армії і смерті. Такий довідки у мене немає. чи можу я без неї претендувати на пільги? " - Наталя.

Відповідає Ірина Кисляк:

"Дійсно, без цієї довідки ви, на жаль, не можете претендувати на пільги. Справа в тому, що для встановлення статусу особи, на яку поширюється дія Закону України" Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту ", згідно з пунктом 1 статті 10 Закону, необхідно надати в управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації висновок військово-лікарської комісії про причинний зв'язок смерті внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини ".

ВИПЛАТИ НА ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ

"У мене дитина 1,5 року, даун, інвалід. Я в декреті. Цікавить сума виплат, яку я повинна отримувати на сьогоднішній день".

Відповідає Оксана Полякова:

"Згідно з ЗУ" Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам "інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам державна соцдопомога встановлюється у відсотках від прожиткового мінімуму. До 18 років вона призначається в розмірі 70% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність ( зараз 856 грн).

Крім того, до державної соцдопомоги дітям-інвалідам може бути призначена надбавка на догляд. До 18 років вона становить 50% прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Ця надбавка призначається без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї, в якій виховується дитина-інвалід.

Розмір державної соцдопомоги в теченіе2012 р підвищується 5 разів (січень, квітень, липень, жовтень і грудень) на дітей-інвалідів (в залежності від права на надбавку на догляд та віку дитини) - від 822 до 1526,7 грн.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають одночасно право на допомогу відповідно до ЗУ "Про державну соцдопомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", на пенсію та на допомогу відповідно до ЗУ "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам ", призначається за вибором інвалідів з дитинства (або їх представників) один із зазначених видів виплат. При цьому якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу, відповідно до ЗУ "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", ці виплати призначаються одночасно ".

Держвиплати ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ

"Ми вже багато років живемо за кордоном. Але як і раніше є громадянами України. У нас є доросла дочка, вона не громадянка України. Чи має вона право на державну допомогу по догляду за дитиною від України?"

Відповідає Алла Райковська:

"Вона має це право, якщо працює в Україні. Справа в тому, що відповідно до ст. 2. Закону" Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування ", допомога від держави отримують не громадяни України, а так звані" застраховані особи ". А застрахованими особами є всі люди, які працюють в Україні і платять внески до фонду соціального страхування. у тому числі, іноземці та особи без громадянства. тобто всі приватні підприємці та наймані працівники ".

ДОПОМОГА НА ПОХОВАННЯ

"У мого чоловіка 22.06.12 помер батько. Ми його поховали за свій рахунок. Офіційно він не працював. Але і не досяг пенсійного віку. Чи належить нам матеріальна допомога на поховання?"

Відповідає Алла Райковська:

"Якщо ваш батько стояв на обліку в Центрі зайнятості як безробітний, допомога на поховання виплачується цим центром за місцем його реєстрації. Якщо ж ні, то ви маєте право отримати її за рішенням місцевої державної адміністрації або виконкому ради за рахунок коштів місцевого бюджету. Всю процедуру надання допомоги на поховання померлого, який не досяг пенсійного віку і на момент смерті не працював, не перебувала на службі, не була зареєстрована в Центрі зайнятості як безробітний, ви можете прочитати в постанові Кабіні а Міністрів від 31.01.2007 № 99 ".

ПОСІБНИК ПО ДОГЛЯДУ

"Моїй сестрі 55 років. Зараз не працює - звільнена за скороченням штатів. Пенсію буде отримувати через рік. Нашому батькові 80 років, він проживає з сестрою. Чи може вона отримувати допомогу по догляду за літнім батьком?"

Відповідає Алла Райковська:

"Так, вона має право оформити допомогу по догляду за непрацездатним членом сім'ї. Для цього їй необхідно звернутися до органу опіки, так як існують різні види таких посібників, і їх визначення залежить від деяких факторів (наприклад, від групи інвалідності і т. Д. ). Крім того, при призначенні допомоги по догляду за літнім членом сім'ї сестрі може зараховуватися трудовий стаж, що має досить велике значення. Адже без урахування стажу розмір таких виплат дуже малий ".

РОЗРАХУНОК місячному розмірі ВИПЛАТ НА ДИТИНУ

"Що є місячною виплатою допомоги при народженні другої дитини? Вже отримала першу виплату: 10 125,21. Її потрібно якось розділити або місячна виплата - це якась інша сума?".

Відповідає Алла Райковська:

"При народженні другої дитини державою виплачується допомога, яка зараз становить 55 800 грн (з 1.10.2012). При цьому відразу видають 9300 грн. Решта суми сплачується рівними частинами щомісяця протягом 48 міс. Так як ви звертаєтеся в соцзабез не відразу після пологів , то виплачують 9300 плюс кілька платежів за місяці, які пройшли з моменту народження. Виходить, що щомісячна допомога становить 968,75.

У вашому випадку допомога (з липня) становила 55 020 грн. Вам відразу виплатили 9170, а щомісяця 955,2 грн. Якщо ви звернулися через місяць, то вийшло 9170 + 955,2 = 10 125,2. Але щомісяця вам будуть виплачувати 955 грн і 21 коп. ".

НАШІ ЕКСПЕРТИ

  • Ірина Кисляк, заступник директора департаменту соціальних послуг Мінсоцполітики
  • Оксана Полякова, директор департаменту соціального захисту інвалідів Мінцсополітікі
  • Алла Райковська, юрист ВГО "Захист прав споживачів фінпослуг"

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як нараховують допомогу на дітей і виплати вдовам учасників бойових дій". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Матичак Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

И можу я без неї претендувати на пільги?
Чи має вона право на державну допомогу по догляду за дитиною від України?
Чи належить нам матеріальна допомога на поховання?
Чи може вона отримувати допомогу по догляду за літнім батьком?
21. Її потрібно якось розділити або місячна виплата - це якась інша сума?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online