В Одесі запустили Програму благоустрою околиць

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відсутні гроші має дати держава Відсутні гроші має дати держава. «Мова йде про субвенції з держбюджету. Але про точні цифри можна буде говорити десь в кінці березня. Залежно від них, Програма благоустрою околиць ще буде видозмінюватися і доповнюватися », - розповів віце-мер Сергій Підгайний.

В основному на виділені кошти ремонтуватимуть дороги і відновлювати вуличне освітлення. Крім того, планується розробити проекти інженерного захисту проблемних районів від зсувів і підтоплення ґрунтовими водами, спроектувати три дитячих садка і підлатати каналізацію. На більше жителям околиць розраховувати найближчим часом не варто. Однак, щоб дати депресивним районам новий імпульс до розвитку, цього вкрай мало, вважають фахівці.

«Прийнята програма благоустрою околиць - це самий мінімум, який взагалі могли виділити на ці цілі. По суті, це просто латання дірок. Спочатку Програма благоустрою околиць замислювалася як комплексна і розраховувалася на тривалу перспективу. Вона повинна бути розрахована не на 2-3 роки, а на 10-15 років. Тільки таким чином можна сподіватися на залучення інвесторів в відсталий район. Однак через брак коштів його довелося значно урізати », - пояснив колишній віце-мер Одеси Олександр Орлов.

До речі, за таким образом розроблялися подібні програми і раніше. Наприклад, в аналогічному документі на 2004-2006 роки крім основних ремонту доріг і каналізації передбачалися вивезення сміття, оновлення фасадів, пристрій нових парковок, прокладка нових комунікацій і багато іншого. Причому деякі роботи здійснювалися за рахунок залучених і спонсорських коштів. Сьогодні всього цього немає. «Дефіцит бюджету не дозволяє розвернутися так, як хотілося б. Увага сконцентрували на самих нагальні проблеми. Одна з них - це дороги, яких у деяких місцях взагалі немає », - пояснює Сергій Підгайний.

Що стосується конкретних місць, то пощастило мікрорайонах Чорноморка, Курсаков, Жеваховський, Цукровий, Балтський (або Більшовик), Дзержинський, Ленінський, Хаджибеївський, Шевченко-3 і Крива Балка - правда, далеко не в рівній мірі. На Чорноморку, наприклад, виділили всього близько 350 тис. Грн. - на асфальтування одного провулка і освітлення двох вулиць. На Курсаков дали 2 млн. Грн., І обидва - лише на проектування захисних гідротехнічних споруд, будівництво яких, ймовірно, теж відкладуть до більш благополучних часів. «Розподіл коштів відповідає нормативній базі. Для цього є спеціальні будівельні норми, яким все відповідає », - каже заступник міського голови.

Що стосується інших районів, то на кожен в середньому припадає по 5-9 млн. Грн., А Жеваховський - майже 17 млн. Вся сума піде на реконструкцію доріг. На Більшовику побудують дитячий майданчик, в мікрорайоні Шевченка-3, більше відомому як Палермо, з'явиться сквер, а для селищ Дзержинський, Цукровий, Балтський та Крива Балка розроблять проекти дитячих садків.
Через нестачу коштів, Програму благоустрою околиць Одеси кілька разів урізали.

Спочатку на ці цілі хотіли виділити 500 млн. Грн. Таку цифру ще три місяці тому називав глава комісії міськради з питань ЖКГ Кирило Шаламай. Значно ширше була і географія районів. Упорядковувати планували Чубаевке, Ближні Млини, Бугаївка, Великий Фонтан і Золотий Берег. А в Чорноморці збиралися розпочати перший етап берегоукріплювальних робіт третьої черги - від 16-й Фонтана. «Кошторисна вартість проекту на 2010 рік - 118 млн. Грн. Перші 3 млн. Планувалося взяти з міськбюджету. Але в останній момент цю статтю з програми викреслили », - розповіли в міськуправлінні інженерного захисту.

джерело: segodnya.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online