Як облагородити і упорядкувати прибудинкову територію

  1. Юридичні помилки, яких потрібно уникнути
  2. Де гроші, Зін?
  3. Поради та підказки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Прибудинкові території навколо багатоквартирних будинків часто являють собою справжній хаос. «Ситуація навколо нашої п'ятиповерхівки незрозуміла і заплутана, - скаржиться Ірина Соловйова з Ростова-на-Дону. - Прямо перед під'їздом знаходиться якийсь занедбаний іржавий ларьок, замість дитячого майданчика - автомобільна, крамничок немає, освітлення відсутнє, і взагалі: все це викликає асоціації «зневіри і занепаду».

На думку юриста Максима Калашникова, такий стан справ є типовим для багатоповерхівок, введених в експлуатацію до 2005 року, оскільки вимоги з облагороджування прибудинкових територій були розпливчастими і при здачі об'єктів, як правило, не враховувалися. У той же час мешканці прагнуть до затишку і комфорту на ділянці, закріпленій за будинком. За опитуваннями соціальних служб, проведеним за останні десять років, число власників квартир, які хотіли б за свій рахунок навести порядок навколо будівлі, в якому вони живуть, збільшилася з 13,4% до 41%. Таким чином, у бізнесменів, які бажають на цьому заробити, може з'явитися платоспроможна клієнтська база.

Про те, як заробити на облагороджування прибудинкової території багатоквартирного будинку, і поговоримо.

Юридичні помилки, яких потрібно уникнути Прибудинкові території навколо багатоквартирних будинків часто являють собою справжній хаос

Перш ніж зайнятися облагороджуванням прибудинкової території, слід визначити її межі. Справа в тому, що ділянка, яка мешканці вважають своїм, може таким не бути. «Керуватися необхідно частиною 1 ст. 36 ЖК РФ, в якій сказано, що кордони прибудинкової території, на якій розташований багатоквартирний житловий будинок, регламентовані згідно із законом, - каже Максим Калашников. - Тому для початку потрібен кадастровий паспорт ». Підприємець, який отримав замовлення на облаштування, повинен розуміти, що за виконання будь-яких робіт на чужій ділянці він може бути покараний штрафом в судовому порядку.

«До мене звернулися мешканці однієї п'ятиповерхівки в центрі Пітера з проханням зробити цивільні асфальтовані« кишені для автомобілів з паркувальними бар'єрами », - ділиться невдалим досвідом Захар Яковлєв. - Вони вказали місце і заплатили гроші, заявивши, що це їх земля ще з моменту спорудження будинку. Візуально так і було. Але, коли я обладнав автостоянку, з'явився представник будівельної компанії і показав план, згідно з яким це місце не відноситься до дому. Був скандал, який закінчився для мене великими грошовими витратами ».

Де гроші, Зін?

На думку багатьох експертів, мешканці будинків, як правило, не хочуть займатися збором документів, а на керуючу компанію або ТСЖ особливо розраховувати не доводиться На думку багатьох експертів, мешканці будинків, як правило, не хочуть займатися збором документів, а на керуючу компанію або ТСЖ особливо розраховувати не доводиться. До будь-яких робіт на територіях будинків, з якими у них є договір, вони ставляться негативно.

«За логікою речей, керуючі компанії є обслуговуючим персоналом власників житла або, як раніше говорили, слугами, - пояснює Анна Комаровська, учасник соціального форуму. - В реальності вони поводяться, як господарі. Вся справа в договорах, які підписані з мешканцями. Там можуть бути такі кабальні умови, що мешканці втрачають будь-яке право на ініціативу ». Саме тому соціальний волонтер радить шукати замовників у мешканців багатоповерхівок з безпосереднім управлінням. Що стосується ТСЖ або УП, то їх керівники напевно укладуть такі замовлення з урахуванням додаткової маржі.

«Вимагати гроші з керуючої компанії на облаштування ділянки навколо багатоповерхівки можна, але складно», - вважає бізнесмен Ігор Наливайченко.

Згідно з Правилами і нормами технічної експлуатації житлового фонду МДК 2-04.2004, «... в плату за утримання житла в частині, що стосується прибудинкової території, мешканці мають право вимагати такі роботи:

  • зміцнення прапородержаків, покажчиків вулиць і сходів;
  • вивіска і зняття прапорів;
  • протирання покажчиків;
  • закриття і розкриття продухов;
  • установка урн;
  • забарвлення урн;
  • забарвлення ґратчастих огорож, воріт, огорож;
  • навантаження і розвантаження трави, листя, гілок;
  • навантаження і розвантаження великогабаритних побутових відходів;
  • агротехнічні заходи по догляду за зеленими насадженнями;
  • підготовка до сезонної експлуатації обладнання дитячих і спортивних майданчиків ».

Поради та підказки

Іншими словами, більшість послуг (крім обладнання кишень для автомобілів) вже включено у вартість послуг ЖКГ. Таким чином, розмістивши рекламу або в порядку маркетингової ініціативи, фірми, що займаються облаштуванням прибудинкової території, можуть звернутися до авторитетних мешканцям багатоповерхівок, які мають вплив серед власників.

«Звичайно, конфліктувати з керуючою компанією бізнесменам не з руки, - радить Ганна Комаровська. - Але і чекати, коли комунальники приведуть ділянку в порядок, теж не варто. Як правило, на прохання вони реагують повільно і в маленьких обсягах, наприклад, в кращому випадку пофарбують лавки або встановлять урни. Квіти вже точно не будуть висаджувати, не кажучи про дитячих майданчиках , Тому з комплексом робіт найкраще працювати зі спеціалізованими фірмами ».

Ігор Наливайченко вважає, що цей бізнес може мати підтримку в муніципалітетах. За його словами, місцева влада із задоволенням співпрацюють з такими фірмами, звичайно, якщо керуючі компанії не є афілійованими структурами чиновників. «Простіше працювати з ТСЖ і з безпосереднім управлінням: там керують люди, які живуть в цих будинках, - каже підприємець. - Підготуйте план, зробіть ескіз за допомогою фотошопу, взявши за основу фотознімки реального ділянки; щоб мешканцям було зрозуміліше, роз'ясніть кошторис. Рентабельність в 20-25% для них буде зрозумілою ».

Безумовно, цей бізнес має всі підстави вважатися соціально орієнтованим і може розраховувати на успіх, оскільки в ньому зацікавлені мешканці багатоповерхівок. «Кращою рекламою є наведена в порядок прибудинкова територія, - каже Максим Калашников. - За моїми спостереженнями, старт не є надмірно дорогим, так як роботи не пов'язані з високими технологіями і з великими вантажами. У той же час на ньому можна заробити непогані гроші. Все залежить від здорового глузду початківця бізнесмена і від його вміння переконувати мешканців, що особисте життя тече не тільки в квартирах, але і у дворі, де граються їхні діти і паркуються машини ».

Олександр Ситников, спеціально для Equipnet.ru

Де гроші, Зін?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online