Сертифікат пожежної безпеки

  1. Що таке сертифікат пожежної безпеки Сертифікат пожежної безпеки - дозвільний документ, що отримується...
  2. Як виглядає сертифікат відповідності пожежної безпеки
  3. Де отримати пожежний сертифікат

Що таке сертифікат пожежної безпеки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сертифікат пожежної безпеки - дозвільний документ, що отримується в обов'язковому або добровільному порядку (в залежності від об'єкта сертифікації), який підтверджує пожежна безпека продукції. Діє на всій території Російської Федерації. Оформляється виробником або продавцем. Необхідний для виробництва, реалізації, транспортування і зберігання деяких товарів.

Законодавча база пожежної сертифікації

Необхідність проведення процедури пожежної сертифікації закріплена в Законодавстві. Більшість питань, пов'язаних з пожежною сертифікацією, описані в Федеральному Законі №123-ФЗ від 22.07.2008 р з наступними змінами. Список об'єктів, що підлягають обов'язковій пожежної сертифікації затверджений ПП РФ №241 від 17.03.2009 р

Наприклад, обов'язковий сертифікат пожежної безпеки (ССПБ) необхідно оформляти для таких груп товарів:

  • електротехнічні пристрої (засоби аварійного і захисного вимкнення, автоматичні вимикачі);
  • оздоблювальні та будівельні матеріали (мінераловатні утеплювачі, плівкові матеріали, плити з полівінілхлориду, оздоблювальні скловолоконні та текстильні матеріали, килимові покриття, лінолеум, термопластичні матеріали, елементи м'якої покрівлі та ін.)
  • засоби пожежної захисту (спорядження пожежників, засоби індивідуального захисту, вогнегасники, обладнання для порятунку людей і ін.);
  • деякі будівельні та інженерні конструкції (димоходи, протипожежні клапани, шинопроводи, кабельні проходки, димовидаляючі вентилятори і т.д.)

На всю решту продукції, яка не входить в вище згаданий Перелік, можна оформити добровільний сертифікат відповідності пожежної безпеки або ж отримати відмовний лист.

Як виглядає сертифікат відповідності пожежної безпеки

Як виглядає сертифікат відповідності пожежної безпеки

Сертифікат пожежної безпеки є бланк державного зразка, в якому обов'язково зазначаються такі відомості:

  • інформація про заявника (найменування, юридична адреса);
  • дані про виробника (найменування, юридична адреса). Якщо процесом оформлення сертифіката займається безпосередньо виробник, інформація про виробника та заявника буде ідентичною;
  • орган по сертифікації, що видав документ (найменування, юридична адреса, дані про документ, який підтверджує наявність необхідної акредитації);
  • на відповідність яким нормативним актам і вимогам проводилася перевірка;
  • реквізити документа, що свідчить про проведення випробувань (досліджень), на підставі якого видано сертифікат;
  • встановлений клас пожежонебезпеки або головні пожежонебезпечні характеристики;
  • які додаткові документи були надані заявником в ході сертифікації (сертифікати відповідності, сертифікати менеджменту якістю, протоколи минулих досліджень і т.д.)
  • період дії документа.

Обов'язковий сертифікат пожежної безпеки обов'язково вгорі під назвою документа в дужках містить вказівку на те, що сертифікація обов'язкова. Бланк ж добровільної сертифікації включає ті ж самі відомості і відрізняється лише тим, що у верхній частині вказується "Система добровільної сертифікації в галузі пожежної безпеки" із зазначенням реєстраційного номера.

Де отримати пожежний сертифікат

Замовити оформлення пожежного сертифікату можна тільки в органах по сертифікації, які мають відповідну акредитацію від МНС ( "Гортест Урал"). Також і тестування / випробування / дослідження повинні проводитися в незалежних центрах з відповідною акредитацією.

Видача пожежного сертифікату можлива тільки після проведення випробувань, в ході яких оцінюються такі показники як ступінь горючості, займистість, швидкість поширення полум'я по поверхні, рівень задимлення і токсичність виділяються при горінні речовин. Ці характеристики є основними для визначення класу пожежної небезпеки. Однак, з огляду на специфіку і особливості об'єкта сертифікації, набір показників, методи і способи досліджень можуть істотно відрізнятися.

Для початку процедури пожежної сертифікації в Сертифікаційний Центр " Гортест Урал "Заявнику необхідно надати такі документи:

  • письмова заявка;
  • статут, виписки ІПН, ОГРН, реквізити;
  • докладний опис об'єкта сертифікації (паспорт на виріб, інструкцію по експлуатації, каталог і ін.);
  • відомості про нормативної документації на підставі якої проводиться випуск товарів (ТУ, СТО, ГОСТ);
  • будь-які інші документи, які можуть побічно підтвердити якість і безпеку продукції (декларації відповідності, сертифікат СМК ДСТУ ISO (ISO) та ін.);
  • дані про аналіз виробництва (якщо є);
  • протоколи власних досліджень (при наявності).

Документ є терміновим. Період його дії залежить від обраної схеми сертифікації і варіюється в межах від 1 року до 5 років.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online