Гарантії вагітним жінкам в Трудовому кодексі.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

гарантії вагітним жінкам

Трудовий кодекс РФ надає особливі гарантії деяким категоріям працівників, зокрема: жінкам, особам із сімейними обов'язками, неповнолітнім. У цій статті я розповім про гарантії вагітним жінкам, трудові права яких на сьогоднішній день користуються абсолютним захистом з боку нашої держави.

І вам слід особливо запам'ятати для себе, що в разі порушення трудового законодавства з боку роботодавця щодо вагітної жінки, слід неодмінно звертатися до органів державного нагляду і в суд, тому що, коли позивачем по трудовому спору в суді є вагітна жінка або жінка, що має маленьку дитину , То ставлення суду завжди буде особливим. І найменше порушення з боку роботодавця прав цих категорій працівників буде мати для нього найсприятливіші наслідки.

Перерахую всі основні гарантії, що надаються Трудовим кодексом вагітним жінкам:
1. Забороняється відмовляти в укладенні трудового договору з мотивів, пов'язаних з вагітністю або наявністю дітей (ч.3 ст. 64 ТК РФ).
2. Забороняється встановлювати випробування при прийомі на роботу (Ч.4 ст. 70 ТК РФ).
3. Забороняється проводити конкурс на заміщення посад науково-педагогічних працівників, займаних за трудовим договором, укладеним на невизначений термін. (Ч.5 ст. 332 ТК РФ).
4. Не допускаються до роботи в нічний час (ч.5 ст. 96 ТК РФ).
5. Не залучаються до понаднормової роботи. (Ч.5 ст. 99 ТК РФ).
6. Заборонено роботу у вихідні та святкові дні (ч.7 ст. 113 ТК РФ, ч.1 ст. 259 ТК РФ).
7. Заборонено напрямок в службове відрядження (ст.259 ТК РФ).
Крім того, у вагітних жінок і у осіб з сімейними обов'язками, існують особливості при наданні щорічних оплачуваних відпусток:
1. Вагітні жінки мають право на щорічну оплачувану відпустку незалежно від стажу роботи у даного роботодавця. За бажанням жінки відпустка надається перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або безпосередньо після нього (ст. 260 ТК РФ). Також за бажанням жінки відпустка надається після закінчення відпустки по догляду за дитиною.
2.Супругу вагітної жінки за його бажанням щорічна відпустка надається в період знаходження дружини у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами незалежно від часу його роботи у даного роботодавця (частина 4 ст. 123 ТК РФ).
3.Запрещается відгук вагітної жінки з відпустки, а також заміна відпустки грошовою компенсацією (за винятком грошової компенсації за невикористану відпустку при звільненні).

А тепер прокоментую деякі перераховані вище пункти, які можуть викликати у вас питання.

Чи має роботодавець право вимагати у жінки при прийомі на роботу довідку про можливу наявність у неї вагітності?
При прийомі на роботу кожен кандидат повинен надати документи, перелік яких зазначений в ст.65 ТК РФ. В окремих випадках з урахуванням специфіки роботи федеральними законами може бути передбачена необхідність надання додаткових документів для надання пільг і гарантій окремим категоріям працівників. Перелік є вичерпним і вимога надати будь-які інші додаткові документи, в тому числі медичної довідки про відсутність (наявність) вагітності, є незаконним.
Таким чином, вимога роботодавця пройти медичний огляд для жінок буде правильним тільки в тому випадку, якщо жінка влаштовується на таку роботу, де праця вагітних заборонений законом (робота вахтовим методом, важка праця, робота в шкідливих умовах і т.п.). Якщо при проходженні попереднього медичного огляду буде встановлено, що жінка вагітна, то їй буде відмовлено в укладенні трудового договору.
У всіх інших випадках вагітність жінки не повинна впливати на рішення про укладення з нею трудового договору.

Чи може вагітна жінка попросити про скорочення робочого часу?
Да може. Якщо лікар видав довідку про те, що за станом здоров'я вагітна жінка потребує встановлення їй неповного робочого часу, то роботодавець зобов'язаний виконати таке бажання жінки згідно ст.93 ТК РФ. Але майте на увазі, що оплачуватися ваша праця буде пропорційно фактично відпрацьованому часу. І ні в якому разі не встановлюйте собі скорочення робочого дня або додаткові вихідні самостійно. Ви повинні написати заяву на ім'я керівника, додати до неї медичну довідку дочекатися видання наказу. Всі ваші самовільні рішення можуть бути розцінені як порушення трудової дисципліни і, хоча звільнення вагітної жінки можливе лише в особливих випадках, але при бажанні ви цілком можете отримати дисциплінарне стягнення, яке в більшості організацій тягне за собою позбавлення премій, бонусів та інших приємних доповнень до зарплати . Ваші законні права потребують законному оформленні документів. Якщо ви під час вагітності працює на умовах неповного робочого часу, то ніяких обмежень на тривалість щорічної оплачуваної відпустки, обчислення трудового стажу та інших трудових прав не виникає.
До речі, навіть якщо медичного висновку немає, але ви з якої-небудь причини бажаєте працювати поменше, то цілком можете звернутися до роботодавця і попросити зробити висновок з вами на період вагітності додаткову угоду до трудового договору про встановлення вам режиму неповного робочого часу (переклад на легку роботу ). Але в цьому випадку роботодавець має право вам і відмовити, хоча на практиці рідко зустрічаються керівники, які хотіли б навіть гіпотетично побачити пологи на робочому місці. Найчастіше з вагітними співробітницями віддаю перевагу звертатися як з кришталевими вазами, дбайливо і дбайливо.

Що робити, якщо у вас з'явилися медичні протипоказання для продовження роботи в попередніх умовах?
Якщо в медичному закладі вам видали довідку про те, що вам протипоказана робота на вашому колишньому місці роботи (існують якісь шкідливі фактори: шум, безвіконні простір, випромінювання офісної техніки та інше), а у роботодавця немає можливості виключити з умов праці зазначених в укладанні шкідливих чинників, то можливі наступні варіанти дій роботодавця:
-вам можуть знизити норми виробітку;
-Вас можуть перевести на іншу роботу, яка виключає вплив на вас шкідливих факторів, із збереженням середнього заробітку за попереднім місцем роботи (ч.1 ст.254 ТК РФ).
Зверніть особливу увагу на наступне - якщо процес перекладу вас на іншу роботу затягнувся внаслідок того, що роботодавець шукає нове підходяще місце роботи для вас, то від роботи на «шкідливому місці» вас повинні звільнити, при цьому середній заробіток за всі пропущені робочі дні вам повинен виплачуватися (ч.2 ст.254 ТК РФ). Навіть більше того, якщо у вашій організації взагалі немає робочих місць, на яке вас можна було б перевести в відповідно до медичного висновку, то роботодавець цілком може прийняти рішення про те, що ви можете весь час до настання відпустки по вагітності та пологах перебувати вдома ( і природно отримувати свою середню заробітну плату). Не забудьте про те, що всі ці дії повинні бути оформлені в письмовому вигляді, тобто вашу заяву, додаткова угода, наказ роботодавця про переведення вас на іншу роботу на час вагітності.
Якщо роботодавець не може обладнати для вагітної жінки робоче місце, відповідне медичним вимогам, то в наказі можна домовитися про те, що на період звільнення від роботи жінка може перебувати вдома, перебуваючи на зв'язку для узгодження умов переказу, якщо така можливість з'явиться. Звичайно, ваш начальник може запропонувати вам приходити на роботу і знаходитися не на вашому робочому місці, а, наприклад, в приймальні або переговорної, тобто в тому місці, де немає шкідливих факторів. Але це може бути для нього загрожує, тому що будь-яка подія з вагітною працівницею, яка перебувала на території організації, буде кваліфікуватися як нещасний випадок на виробництві з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками. Так що ви цілком при необхідності можете цю інформацію донести до вашого начальника. Я впевнена, що він вважатиме за краще поберегти вас і себе заодно.

Як проходити диспансерні обстеження, не порушуючи Правила трудового розпорядку.
Всі вагітні жінки в обов'язковому порядку повинні проходити регулярні диспансерні обстеження у різних лікарів. Найчастіше час, призначене лікарем для обстеження, збігається з робочим часом. У ст. 254 ТК РФ сказано, що роботодавець зобов'язаний оплатити цей час в розмірі середнього заробітку. Гущавину всього виходить так, що простіше відпроситися на кілька годин для відвідування лікаря, і більшість роботодавців навіть не відображають в табелі обліку робочого часу ті години, коли вагітна жінка проходила медичне обстеження. Різниця між зарплатою і середнім заробітком найчастіше незначна і через неї не варто город городити. У такому випадку ваш начальник навіть не попросить вас пред'явити йому довідку від лікаря, що підтверджує час, коли ви знаходилися в жіночій консультації.
Але бувають жінки, які зловживають своїм правом, і під приводом проходження диспансерного обстеження, відсутні на роботі весь робочий день або кілька днів. В такому випадку будьте готові до того, що від вас зажадають представити довідку від лікаря. Згідно із законом роботодавець зобов'язаний вас відпустити до лікаря, але не зобов'язаний оплачувати цей час. Тому, швидше за все, щоб не морочитися зі службовим розслідуванням і винесенням вам дисциплінарного покарання, від вас попросять написати заяву на відпустку без збереження заробітної плати. І вам його доведеться написати, бо звільнити вас не можуть, але нерви попсувати за ваші прогули дуже навіть зможуть. Тому вимагайте дотримання закону по відношенню до вас, але і самі дотримуйтесь його. Особливо якщо ви хочете повернутися на ваше робоче місце після того, як ваша дитина підросте. І крім того, ви можете зазнати фінансових втрат, тому що чим більше днів ви будете відсутні без пояснення причин і відповідно без оплати, тим менше в підсумку буде розмір допомоги по вагітності та пологах. Тому ще раз вам раджу - будьте сумлінним працівником і тоді до вас будуть ставитися з обережністю і розумінням вашої нелегкої емоційного і фізичного стану, і вам буде дозволятися набагато більше того, чим можуть похвалитися ваші колеги.

Оформлення відпустки по вагітності та пологах.
Підставою для надання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами є листок непрацездатності, виданий медичною установою. Тривалість такої відпустки становить:
-по загальними правилами 70 календарних днів до пологів і 70 календарних днів - після. Всього 140 календарних днів;
-у разі ускладнених пологів 70 календарних днів до, і 86 календарних днів після пологів;
-якщо передбачається народження двох і більше дітей, то 84 календарних дні до і 110 календарних днів після пологів.
Коли ви отримуєте у лікаря листок непрацездатності, то вам необхідно на роботі написати заяву про надання вам відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, а також про призначення допомоги по вагітності та пологах для видання відповідного наказу. Разом з листком непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами ви можете отримати у лікаря довідку про те, що ви встали на облік в ранні терміни вагітності. Маючи таку довідку, ви можете отримати ще одне, хай і невелику допомогу.

Чи можуть звільнити вагітну жінку?
Ні, вагітну жінку можна звільнити з ініціативи роботодавця (ч.1 ст.261 ТК РФ). Виняток з цього правила лише одне - ліквідація підприємства (ч.1 ст.81 ТК РФ).
Життя повне несподіванок. Цілком може скластися ситуація, при якій жінку звільняють з ініціативи роботодавця (за прогули або за інші дисциплінарні порушення), і вже після цього вона дізнається, що вагітна і, що найголовніше - в день звільнення вона вже була вагітна, хоча ще цього і не знала сама. Хоча я не люблю порушників трудової дисципліни, але вагітній жінці поспівчуває і підкажу, що треба робити. Треба взяти медичну довідку про вагітність, де буде чітко вказано приблизний термін вагітності, і йти до роботодавця на колишнє місце роботи. Показуєте довідку і просите скасувати наказ про звільнення. Але прохаєте усно, а в вигляді заяви. Якщо начальник відмовляється взяти вашу заяву і тим більше задовольнити його, то реєструєте заяву в канцелярії, якщо ж її немає, то посилаєте рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Загалом, будь-яким шляхом оповіщаєте роботодавця про ваш «цікавому положенні» на момент звільнення. Справа в тому, що заборона на звільнення вагітної жінки, про яке йде мова в ч.1 ст.261 ТК РФ, є абсолютним і безумовним і не передбачає стану обізнаності або необізнаності роботодавця про вагітність його співробітниці. Вас повинні відновити на роботі на колишній посаді, скасувавши наказ про звільнення як виданий з порушенням трудового законодавства. Якщо ваш начальник пручається, сміливо йдіть до трудової інспекції, прокуратури або відразу в суд. Ваше діло праве - перемога буде за вами!

Що робити, якщо ви працювали за строковим трудовим договором і термін договору закінчився?
Звільнення вагітної жінки, яка працює за строковим трудовим договором має свої особливості. Якщо вагітність настала до закінчення терміну трудового договору, то треба звернутися до роботодавця з медичною довідкою і заявою про продовження терміну трудового договору. В цьому випадку з вами повинен бути укладено додаткову угоду про продовження терміну трудового договору до закінчення вагітності, тобто до пологів. Однак, якщо ваш строковий договір був укладений на час відсутності основного працівника, за яким зберігалося його робоче місце, то ви можете бути все-таки звільнені після закінчення терміну вашого договору (ч.3 ст.261 ТК РФ). Але скажу вам по секрету. Якщо ви звернетеся до суду, то суд цілком може взяти до уваги якісь ваші життєві обставини і зобов'язати роботодавця продовжити ваш строковий договір до моменту пологів. Роботодавці дуже не люблять судитися з вагітними, тому що собі дорожче, тому навіть у разі виходу на роботу основного працівника є вельми велика ймовірність, що вас залишать на роботі до закінчення вагітності.

Ось в основному і все, що вам треба знати про гарантії вагітним жінкам, які ми надаємо нашим трудовим законодавством.

Ще статті на цю тему:

Хто оплатить лікарняний, якщо організація - банкрут.

Якщо за дитиною хоче доглядати тато

О, Боже - який працівник ...

Випробування один одним проходимо успішно

Розрахунок при звільненні отримуємо за законом, а не з милості

Чи можна перемогти роботодавця в суді

Відпустка по догляду за дитиною до трьох років

Як залишитися у виграші, якщо вас намагаються звільнити

Як скласти хороше резюме.

Як знайти хорошу роботу.

Хороша робота.

Якщо вас цікавить заробіток в інтернеті, то можете прочитати інші статті на цьому сайті:

Як робити подарунки людям і зapaбативать на цьому?

Власний інтернет-магазин це реальність

Набір тексту на дому: можливість заробітку або шахрайство?

Чому немає грошей? Ви робите не те, що треба.

Заробіток «на котиків»

Нагадую, що всі передплатники мого блогу мають привілей отримати безкоштовну консультацію експерта.

Також на цю тему можете почитати:

Friend me:

Чи має роботодавець право вимагати у жінки при прийомі на роботу довідку про можливу наявність у неї вагітності?
Чи може вагітна жінка попросити про скорочення робочого часу?
Що робити, якщо у вас з'явилися медичні протипоказання для продовження роботи в попередніх умовах?
Чи можуть звільнити вагітну жінку?
Що робити, якщо ви працювали за строковим трудовим договором і термін договору закінчився?
Чому немає грошей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online