Які права регламентує Трудовий кодекс для вагітних в 2019 році

  1. Права і пільги вагітних при працевлаштуванні
  2. Права вагітних на роботі
  3. Пільги працюють майбутніх мам
  4. Права вагітної при звільненні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Трудовий кодекс забороняє відмовляти в працевлаштуванні жінкам в положенні. Права вагітних на роботі захищене. Зокрема, закон не дозволяє встановлювати для них випробувальний термін при прийомі на роботу, звільняти з ініціативи роботодавця, крім випадків, передбачених законом, передбачає ряд інших пільг.

Права і пільги вагітних при працевлаштуванні

Стаття 64 ТК РФ регламентує правила укладання трудового договору, забороняючи обмежувати право людини на отримання роботи по будь-яких критеріїв, в тому числі і з-за наявності вагітності або маленьких дітей, крім ділових якостей.

Трудовий кодекс захищає майбутніх мам і передбачає для них ряд пільг при прийомі на роботу. Відповідно до статті 70 ТК РФ, вагітних повинні працевлаштовувати без випробувального терміну.

Відповідно до статті 70 ТК РФ, вагітних повинні працевлаштовувати без випробувального терміну

Беручи на роботу жінку, роботодавець не має права відмовити їй у працевлаштуванні, якщо вона вагітна. Також він не повинен цікавитися чи є вона вагітної на момент працевлаштування. Не прийняти на роботу майбутню маму можливо, якщо рівень її кваліфікації недостатній або не відповідає вимогам, що пред'являються до тієї роботи, на яку претендує вагітна.

Якщо жінка розуміє, що їй відмовляють за надуманим приводом, вона має право попросити оформити відмову в письмовому вигляді. З ним згодом можна звернутися до трудової інспекції або суду і довести, що мало місце упередженість роботодавця і необгрунтована відмова в працевлаштуванні.

На практиці це буває зробити не так просто. Роботодавці, знаючи про вимоги закону, намагаються обійти їх, щоб не потрапити під штрафні санкції. Тому, не просто просите дати письмову відмову, а викладіть своє прохання на папері і зареєструйте у секретаря директора як годиться, з присвоєнням вхідного номера і з реєстрацією в журналі звернень.

Права вагітних на роботі

Права вагітної жінки на роботі захищає Трудовий кодекс. Її не можуть звільнити навіть за статтею 81 ТК РФ за порушення трудового розпорядку, прогул або інше порушення.

Права і пільги вагітної жінки на роботі розглянуті в наступному відеоролику

Пільги працюють майбутніх мам

Згідно із законом, працююча жінка, готуючись стати матір'ю, може скористатися спеціально передбаченими законом пільгами. Не всі жінки добре знають законодавство, і часто роботодавці користуються цим. Щоб не втратити покладених привілеїв, потрібно пам'ятати наступне:

Переклад на іншу посаду

Якщо вагітна жінка не може виконувати свої колишні обов'язки, роботодавець повинен запропонувати їй іншу роботу. За ч. 3 ст. 261 ТК РФ це може бути не тільки робота, яка відповідає кваліфікації працівниці, а й менш оплачувану і нижчестоящих посаду, а також всі вакансії, які підходять жінці за станом здоров'я і знаходяться в даній місцевості.

  1. Вагітній повинні надати легку працю. Майбутня мама має право попросити про переведення на легку працю. Це робиться в заявної формі. До заяви можна додати медичну довідку про необхідність переведення. Її видає лікар жіночої консультації. У ній зазначено, які конкретно роботи протипоказані. Наприклад, підняття важких предметів, робота в приміщеннях з підвищеною вологістю і т. П. Якщо жінку переводять на легку працю, за нею зберігається середній заробіток, який у неї був на колишній посаді.
    Вагітна має право перейти на неповний робочий день по ТК РФ . Скільки всього годин триватиме її робочий день, встановлює керівник. Оплата повинна здійснюватися за фактично відпрацьований час.
  2. Вагітна звільняється від роботи у вихідні, святкові, дні. Її не повинні залучати працювати в ніч або понаднормово.
  3. Вагітна має право взяти щорічну трудової відпустку авансом перед декретною відпусткою або після нього. Кожен працівник має право раз на рік отримати оплачувану відпустку. Взяти його можна, відпрацювавши мінімум 6 місяців. Це правило не поширюється на майбутніх мам. Як регламентує трудовий кодекс РФ, вагітні жінки можуть взяти щорічну оплачувану відпустку, відпрацювавши будь-яку кількість часу. Викликати на роботу з відпустки достроково вагітну можна.
  4. Вагітна не може працювати вахтовим методом. Трудовий кодекс РФ 2019 роки для вагітних, в статті 298 обмежив можливість роботи далеко від постійного місця проживання.
  5. Вагітна має право йти з роботи до лікаря для регулярних оглядів. Якщо вагітність багатоплідна або виношування ускладнене різними проблемами, можуть знадобитися систематичні огляди, здача аналізів тощо. Жінку зобов'язані на час візиту в поліклініку звільняти від роботи зі збереженням заробітної плати.
    Після того, як майбутня мама візьме в медустанові довідку, що підтверджує її стан, і зареєструє її в кадровому відділі, їй зобов'язані у міру потреби виділяти час на відвідування лікаря.
  6. Вагітна в процесі роботи повинна отримувати додаткові перерви. Її не можуть також перевести на іншу роботу без згоди, якщо це не переклад на легку працю.
  7. Вагітна має право отримати оплачувану відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. У звичайному випадку і нормально протікає вагітності жінка має право написати заяву на надання їй оплачуваної відпустки по Бір в термін 30 тижнів. Якщо вагітність багатоплідна, закон дозволяє взяти відпустку в 28 тижнів. Якщо жінка проживає в районах, що мають статус екологічно неблагополучних, їй дозволено піти у відпустку по Бір в 27 тижнів. Таким чином, в залежності від обставин, тривалість відпустки по Бір може бути 140, 156, 160 або 194 дня. Якщо пологи пройшли з ускладненнями, до лікарняним листком на 140 днів додасться ще один на 16 днів. Його видасть лікар пологового будинку.

Крім вагітної жінки, пільгами володіє також і її чоловік. За його бажанням роботодавець зобов'язаний надати йому щорічну відпустку на період знаходження його дружини у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами. Причому, не має значення, який у нього стаж безперервної роботи на даному підприємстві.

Відпустка по Бір надається в заявному порядку. Розповімо детальніше, що це означає і для чого потрібно. Написавши заяву про відпустку по Бір, і приклавши до нього лікарняний лист (ст. 255 ТК РФ), майбутня мама вручає ці документи свого роботодавця (коли роботодавцю варто повідомити про вагітність, читайте тут ). Починається розрахунок відпускного посібники. І ось тут може вийти так, що вагітній невигідно йти у відпустку, тому що вона втратить в зарплаті. Справа в тому, що всі декретні виплати жінки отримують за місцем роботи, але кошти на їх виплату роботодавцю виділяє Фонд соціального страхування. Можливості Фонду не безмежні, тому при розрахунку суми введена величина базового граничного доходу. Сума відпускних за Бір залежить від розміру середньоденного заробітку декретниці за 2 роки, що передують року виходу в декрет.

Коли середньоденний заробіток вирахуваний, його обов'язково зіставляють з прийнятим законодавцем значенням граничного середнього заробітку на поточний рік. Якщо заробіток жінки перевищує встановлений законом значення, для розрахунку допомоги береться базовий.

Щодо розрахунку допомоги по Бір можна подивитися в даному відео

Ось чому деяким майбутнім мамам, дохід яких перевищує встановленого законом базового значення, невигідно йти надовго в декретну відпустку. Закон передбачив можливість таких ситуацій. Тому вихід у відпустку по Бір - добровільна справа самої працівниці.

Вона має право продовжувати працювати до дня пологів і оформити тільки післяпологову частина відпустки. Наступний етап, оформлення відпустки по догляду за дитиною до 3 років, молода мама також може не використовувати. Вона має право вийти на роботу, а відпустку по догляду за новонародженим можуть оформити батько, бабуся або інші працюють родичі. Матеріал про оформлення декретних на чоловіка шукайте за посиланням https://otdelkadrov.online/8653-mozhno-li-oformit-dekretnye-na-muzha-ili-drugih-rodstvennikov .

Майбутній мамі треба пам'ятати, які права має вагітна на роботі, покладені їй пільги згідно із законом, і в разі виникнення непорозумінь або необґрунтованих дій керівника послатися на статтю Трудового кодексу.

Якщо вимоги вагітної законні і їй відомі всі її пільги і права, роботодавець не стане порушувати закон. Невиконання правил загрожує йому серйозними санкціями (ст. 145 КК РФ).

Права вагітної при звільненні

додатково

Якщо права вагітної жінки все ж були порушені, необхідно їх відстояти, спираючись на закон. Зробити це можна кількома способами. Для початку необхідно написати заяву на ім'я керівника з посиланням на статті закону і вимогою їх дотримання. Якщо це не подіє, то варто написати скаргу в Державну інспекцію з охорони праці та (або) в прокуратуру. Крайнім заходом стане звернення до суду, але не пізніше 3 місяців з дня порушення прав.

Вагітну не можна звільнити з ініціативи роботодавця. Спробувати обійти закон, що забороняє звільнення і придумати якесь порушення чи причепитися до працівниці і звинуватити її в неякісній роботі, теж не можна. Стаття 81 ТК РФ, регламентуючи звільнення трудівників за дисциплінарні порушення, забороняє звільняти вагітних, який би проступок вони не вчинили.

Звільнити вагітну можна лише в разі ліквідації організації і закриття ВП. Більше інформації про звільнення декретниці при ліквідації підприємства - тут .

Трудовий кодекс 2019 роки встановлює для вагітних певні правила звільнення за ініціативою роботодавця. Це можна зробити тільки при ліквідації підприємства, на якому працює жінка. При звільненні вона отримає зарплату за фактично відпрацьований час, компенсацію за невикористану відпустку, допомогу по втраті роботи і декретні виплати в ФСС або управлінні соцзахисту.

Також, звільнити майбутню маму можна:

  • якщо її робота протікає в тяжких умовах і переклад на легку працю в рамках даної організації неможливий;
  • по згоді сторін;
  • за власним бажанням.

якщо її робота протікає в тяжких умовах і переклад на легку працю в рамках даної організації неможливий;   по згоді сторін;   за власним бажанням

Якщо жінка влаштовується за строковим трудовим договором (оформляється на термін не більше 2 місяців) і до моменту звільнення є вагітною, звільняти її можна тільки через тиждень після того, як вона народить дитину і знову приступить до роботи. Про продовження строкового трудового договору можна дізнатися зі статті https://otdelkadrov.online/5448-osobennosti-pravila-prodleniya-srochnogo-trudovogo-dogovora-po-tk-rf .

У спірній ситуації нагадайте роботодавцю статті ТК РФ для вагітних, що дають їм права і пільги:

  1. Ст. 64 ТК РФ гарантує майбутній мамі укладення трудового договору.
  2. Ст. 70 ТК РФ забороняє проведення випробування вагітної з метою перевірки її відповідності одержуваної роботі.
  3. Ст. 255 ТК РФ говорить про надання відпустки по Бір не менше 140 днів.
  4. Ст. 261 ТК РФ забороняє звільняти вагітних.

Можете задавати питання про права вагітних на роботі в коментарях до статті

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online