Ціни на бензин контролює маса інстанцій!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На сайті www.autocentre.ua пройшла веб-конференція з Сергієм Куюн, директор «Консалтингової групи А-95», учасником Експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості. Аналітик нафторинку розповів про принципи формування цін на паливо, його якості і цінових перекоси.

Як формуються ціни на нафтопродукти Як формуються ціни на нафтопродукти?

Ринок України є імпортозалежним: 90% паливного балансу країни - імпортного походження. Паливо виробляється або з ввезеної нафти на наших заводах, або доставляється у вигляді готових продуктів. Нафта і нафтопродукти виставляються на торги на світових біржах, і ціна на них в максимальній мірі формується ринковими механізмами. Маючи такий обсяг імпорту, ми цілком залежимо від зовнішнього ринку, як і більшість країн на планеті.

Чому при відносній стабільності гривні по відношенню до долара вартість бензину в Україні зростає?

Причина одна - трейдеру необхідно більше доларів для придбання палива. Так, якщо на початку року нафта коштувала $ 35 за барель, то минулого тижня - $ 71,5.

Влітку 2008 року при ціні нафти $ 150 / т А-95 коштував як, і сьогодні, хоча нафта зараз в два рази дешевше. В чому причина?

Якби ціна нафти залишалася, як в минулому році, на рівні $ 150 за барель, то А-95 коштував би близько 11 грн. за літр. А при минулорічному курсі долара він продавався б по 4,50 грн. Проблема в тому, що ніхто з державних чиновників ніколи не ризикне заявити, що перекоси цін на паливо є не чим іншим, як провалом економічної і валютної політики держави.

Якби сьогодні ціна нафти була такою ж, як в минулому році - близько $ 150 за барель, то бензин А-95 в Україні коштував би близько 11 грн. / Літр.

У кризовий час держава повинна б утримувати ціни на паливо ...

Якби Україна мала власними достатніми запасами нафти, держава могла б взяти на себе частину паливних витрат. Наприклад, в Туркменістані і Єгипті паливо буквально видають у вигляді дотацій населенню. А в таких країнах як Росія або Саудівська Аравія схильні до ринкового регулювання цін. І навіть в Білорусі, де сильний соціальний вектор державної політики, паливо сьогодні набагато дорожче, ніж у нас. Значення паливної складової в цінах на товари і послуги часто істотно перебільшена і може бути спробою завуалювати високі ціни в країні.

Від чого залежить вартість пропану?

Зріджений газ - це продукт нафтопереробки, який теж схильний до коливань цін на нафту. Але коли вартість бензину зменшується, торговці зауважують відтік клієнтів. А скорочення числа інсталяцій газобалонного обладнання змушує шукати компромісну ціну для пожвавлення попиту.

Чому бензин подорожчав, а дизельне паливо - ні?

Головним чином це обумовлено надлишковими запасами ДТ, сформованими навесні. У травні 2009 року запаси дизпалива в країні були такими ж, як і в 2008-му, але споживання знизилося на 25-30%. Нижчі в березні і квітні ціни дозволили трейдерам зберігати відпускні ціни на ДТ стабільними. На середину червня запаси скоротилися - і на зміну прийшов більш дорогий продукт.

Що впливає на вартість бензину в регіонах?

Регіональні особливості пов'язані з логістикою поставок палива і конкуренцією. Але все не так однозначно. У Дніпропетровську, де на ринку домінує один оператор з часткою понад 50%, протягом останнього року ціни були нижче, ніж в середньому по країні, на 0,5-1 грн. А в Криму, де щільність станцій найбільша в країні, ціни традиційно завищені. Іноді навіть мені важко сказати, чому це так.

Хто контролює процес ціноутворення на ринку нафтопродуктів країни?

Ціни на нафтопродукти в Україні контролює рекордну кількість інстанцій. Перш за все, це Експертно-аналітична група з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості. У неї входять високопоставлені представники Мінпаливенерго, Мінекономіки, Антимонопольного комітету України, Інспекції з контролю за цінами, податкової адміністрації, митної служби і навіть СБУ. В рамках своїх відомств НАТО і ЄС ведуть самостійний аналіз ситуації на ринку. В даному складі група працює вже давно, і її учасники досить компетентні для адекватної оцінки ситуації.

Чи буде висока вартість палива співвідноситися з його якістю?

Питання якості в нашій країні відсунутий на задній план питанням ціни. Притому не тільки для споживачів, але і в державній політиці. В Україні досі не відпрацьований механізм дій контролюючих органів, які виявили на АЗС так звану бодягу. Просто немає процедури. Вже не кажучи про те, що споживач, по суті, безправний перед продавцями такого палива. Єдиним мірилом якості палива для автомобілістів можуть бути тільки зовнішні параметри АЗС, тому їх власникам, котрі спрямовують в поставки і сервіс багатомільйонні суми, просто немає сенсу торгувати неякісним товаром. Це ставить під сумнів їхнє майбутнє і повернення вкладених інвестицій.

Які переваги у європалива?

Головний сенс - зниження екологічного навантаження, тоді як експлуатаційні переваги можуть бути не так явно виражені. Деяким водіям Європродукт не подобаються, оскільки іноді їх витрата вище, ніж українські аналоги.

Питання якості палива відсунутий на задній план питанням ціни. І не тільки для споживачів, але і в державній політиці.

Цікавить гранична ціна бензину і ДТ в Україні. Чого чекати людям?

Після піврічного зростання в середині червня ціни на нафту в світі пішли вниз. На це оперативно відреагував і внутрішній роздрібний ринок: він теж демонструє зниження, яке продовжиться. Думаю, про ціну 7 грн. / Л "дев'яносто п'ятого" найближчим часом можна буде забути. Найбільша небезпека - відновлення валютної нестабільності, В даному випадку прогноз простий: на кожні 50 коп. слабшає гривні необхідно додавати до ціни А-95 близько 10-12 коп. / л. А ось вартість дизпалива, ймовірно, залишиться стабільною, хоча ще недавно були передумови для її зростання.

Читайте більше

Підготувала Анна Самойленко
фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Як формуються ціни на нафтопродукти?
Чому при відносній стабільності гривні по відношенню до долара вартість бензину в Україні зростає?
В чому причина?
Від чого залежить вартість пропану?
Чому бензин подорожчав, а дизельне паливо - ні?
Що впливає на вартість бензину в регіонах?
Хто контролює процес ціноутворення на ринку нафтопродуктів країни?
Чи буде висока вартість палива співвідноситися з його якістю?
Які переваги у європалива?
Чого чекати людям?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online