Обвал на біржах планети віщує нову кризу в 2019 році

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За підсумками 2018 року на торгових майданчиках Америки, Європи та Азії сильно подешевшали акції, нафту і багато метали За підсумками 2018 року на торгових майданчиках Америки, Європи та Азії сильно подешевшали акції, нафту і багато метали. Міжнародні інвестори налаштувалися на важкий 2019 рік.

Для світової економіки 2018 рік був цілком успішним. Для світових фондових і сировинних ринків він був поганим, навіть дуже поганим. Оскільки біржі є нехай і не безпомилковим, але все ж досить точним барометром майбутніх економічних тенденцій, напрошується висновок: 2019 рік виявиться для міжнародних інвесторів і в цілому для бізнесу щонайменше непростим. У різних аналітичних оглядах навіть замигтіло вже слово рецесія. Інакше кажучи: криза.

В тему - МВФ попередив про новий світову фінансову кризу. Майбутньому президенту України можна поспівчувати

Про це йдеться в сьогоднішній статті Deutsche Welle.

Європа і Азія в великому мінусі

У Європі особливо невдалим 2018 рік був для DAX - найважливішого біржового індексу Німеччини, найбільшої економіки континенту. Вперше за сім років він завершив рік в мінусі, причому втрати склали понад 18 відсотків. Настільки серйозного падіння DAX не знав з 2008 року - з часу світової фінансово-економічної кризи. В результаті індекс виявився 28 грудня, в останній біржовий день перед новорічними святами, на найнижчому рівні за минулі два роки.

Порівнянна картина і на інших найважливіших торгових майданчиках ЄС. Приблизно на 12-17 відсотків знизилися за підсумками 2018 року ключові біржові індекси Великобританії, Франції, Італії та Іспанії.

Найбільший за капіталізацією фондовий ринок Азії, японський, теж виявився в мінусі вперше за сім років. Найвідоміший індекс Японії, Nikkei 225, втратив за рік 12 відсотків, індекс Topix, що охоплює значно більше число акцій і тому більш репрезентативний, знизився на 18 відсотків.

Ще більш серйозні втрати поніс ринок акцій Китаю. Shanghai Composite і CSI 300, два найважливіших біржових індексу головного до недавніх пір локомотива світової економіки, впали за рік приблизно на 25 відсотків.

На біржах США настрій різко зіпсувався до кінця року

Та й в США добре почався біржовий рік завершився падінням основних індексів. Dow Jones, в якому об'єднані найбільші акціонерні товариства країни, і індекс широкого ринку S & P 500 знизилися до вечора 28 грудня приблизно на 7 відсотків. Nasdaq 100, який об'єднує найважливіші технологічні компанії, втратив понад 2 відсотки.

На тлі європейських і тим більше азіатських обвалів втрати в Америці на перший погляд виглядають досить помірними. Однак слід враховувати, що ще в кінці вересня-початку жовтня американські індекси перебували на історичному піку. Але потім довго панувала ейфорія з приводу економічної політики Дональда Трампа і особливо його податкової реформи раптом закінчилася. З тих пір Nasdaq 100, наприклад, втратив понад 17 відсотків.

Іншими словами, якщо в Німеччині DAX здавав позиції протягом практично всього року, то в Америці широкомасштабна розпродаж акцій почалася лише близько трьох місяців тому і з тих пір йшла по наростаючій. Любителі статистики виявили, що такої поганої грудня індекс Dow Jones не переймався з 1931 року, але ж тоді був самий розпал Великої депресії.

загрузка ...

Причини уповільнення зростання глобального ВВП

Таким чином, 2018 рік з більш-менш великим мінусом завершили фондові біржі відразу шести найбільших економік планети: США, Китаю, Японії, Німеччини, Великобританії та Франції. Це віщує якщо не рецесію, то щонайменше помітне зниження темпів зростання ВВП як в самих цих країнах, так і в цілому в світі. Міжнародні інвестори розпродають акції, оскільки не чекають подальшого істотного зростання прибутку акціонерних товариств в умовах глобального гальмування.

А воно відбувається через наростаючих економічних проблем, викликаних, зокрема, наступними факторами: американо-китайська торгова війна, зростання процентних ставок в США і значне зміцнення долара, особливо по відношенню до валют країн з економіками, що розвиваються (наприклад, Туреччина, Росія, Бразилія, Південна Африка), майбутній вихід Великобританії з ЄС і поява все нових протекціоністських бар'єрів на планеті.

Нафта дешевшає через очікування охолодження економіки

На охолодження світової економіки налаштовуються і сировинні ринки. У всякому разі, саме цим можна пояснити падіння нафтових котирувань, що триває незважаючи на те, що країни ОПЕК на початку грудня знову домовилися з Росією ( фашистська держава , Визнане Законом України від 20.02.18 країною-агресором) і цілим рядом інших не входять в цей картель країн-експортерів нафти про скорочення видобутку (угода ОПЕК +).

За підсумками всього 2018 року нафта марки Brent подешевшала приблизно на 20 відсотків. А ось в порівнянні з річним піком на початку жовтня цей європейський сорт (на який орієнтуються і російські експортери нафти) втратив у ціні вже близько 40 відсотків.

Впадає в очі, що широкомасштабна розпродаж нафтових ф'ючерсів почалася близько трьох місяців тому практично одночасно з обвалом на фондовому ринку США: засумнівавшись в перспективах зростання американської і світової економіки, міжнародні інвестори почали позбавлятися як від акцій, так і від основного енергоносія.

В тему - Нафта впала майже до $ 50

А заодно і від металів. У 2018 році подешевшали, в тому числі дуже помітно, наприклад, алюміній, мідь, нікель, свинець, цинк. У той же час золото з середини листопада швидко дорожчало. Це є додатковим підтвердженням того, що міжнародні інвестори налаштовуються на неспокійний і, можливо, навіть кризовий 2019 рік і тому докуповують традиційний захисний актив.

Проте золото так і не змогло до кінця грудня вийти на рівень хоча б початку січня, так що за підсумками 2018 року його подешевшало приблизно на 2 відсотки. Саме для Росії це означає, що її сильно виросли в останні роки золоті резерви за минулі 12 місяців не тільки не додали в ціні, але навіть трохи знизилися.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online