"Доступне житло" за новими правилами: програма не для всіх

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Коли в 2017 році Верховна Рада дала фактичний старт програмі" Доступне житло ", я, як переселенець, почав моніторити цю ситуацію дуже активно. Я в 2014 році переїхав з Севастополя до Києва, і до сих пір відсутність житла є головною проблемою. Мені вдалося податися на програму зовсім недавно, навесні цього року. Виявилося, що я в черзі був дві тисячі якийсь, і за попередніми підрахунками, при нинішньому фінансуванні програми, я зможу купити квартиру через 6-7 років. Навіщо створювати такі програми, давати надію людям і не виділяти але рмально грошей? Краще б тоді і не затівали нічого ", - сказав" Острову "переселенець з Криму Володимир.

Суть програми "Доступне житло" полягає в тому, що учасники АТО і вимушені переселенці можуть купувати первинне житло (новобудови) за 50% вартості (другу половину їм компенсує держава), молодим сім'ям компенсується 30%.

У 2017 році було виділено 30 млн гривень і 89 сімей вже взяли участь в програмі. В цьому році закладено 100 млн грн, і за попередніми прогнозами, 300-350 сімей зможуть розраховувати на квартири (це переселенці, учасники АТО і молоді сім'ї).

В даний час для участі в програмі "Доступне житло" зареєструвалися 8 536 сімей, з яких 72% складають переселенці (6156), 15% - учасники АТО (1298) і 13% - інші категорії громадян (один тисячі вісімдесят дві). Найбільше реєструються в місті Києві, а також Київській, Харківській, Дніпропетровській областях.

"З цієї статистики ми можемо бачити, що ця програма перш за все покликана вирішити гостру житлову проблему внутрішніх переселенців і учасників АТО. І я закликаю всі інститути влади прислухатися до цих показників і спільними зусиллями досягти належного рівня фінансування даної програми. Вона потрібна як людям, так і економіці, тому що це фінансування в будівельну галузь ", - заявив глава Госмолодежьжілья Сергій Кімнатний.

10 жовтня на засіданні Кабміну було прийнято довгоочікуване зміни в програму "Доступне житло". Кілька місяців переселенці і громадські організації домагалися цих змін, які фактично запустили реалізацію програми.

"Ця постанова, по суті, об'єднує в собі два попередні і фактично модернізує програму доступного житла і розблокує фінансування програми в поточному році", - зазначив С.Комнатний.

"ОстроВ" розбирався, як змінилася програма "Доступне житло" і скільки українців, включаючи переселенців, можуть розраховувати на квартири в найближчому майбутньому.

Зміни в програмі

Програмою "Доступне житло" можуть скористатися ті, хто стоїть на обліку потребуючих поліпшення житлових умов і у кого відсутнє право власності на житлову площу (без урахування житла, що знаходиться на тимчасово окупованій території) протягом останніх трьох років до моменту звернення. Тобто, якщо у вас у власності була квартира і ви її продали 1 рік тому, то ви не зможете взяти участь в програмі.

Якщо житло перебуває на підконтрольній території Донбасу і воно було пошкоджено в результаті бойових дій, то при наданні відповідного акта (що житло непридатне для життя) сім'я теж зможе взяти участь в програмі.

"Для внутрішньо переміщених осіб береться до уваги тільки нерухомість, яка знаходиться на підконтрольній українській владі території. Якщо у сім'ї переселенця залишилося житло в Донецьку чи Луганську або інших окупованих територіях, воно не береться до уваги і відповідно вони мають право брати участь в програмі", - пояснив глава Госмолодежьжілья Сергій Кімнатний.

Для переселенців і учасників АТО держава компенсує 50% вартості житла, для всіх інших - 30%.

Разом з цим уряд встановив новий "стелю" доходу для тих, хто може брати участь у програмі, таким чином потенційно скоротивши їх кількість.

Раніше в програмі могли брати участь тільки ті, у кого рівень доходу не перевищував п'ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні. Наприклад, для Києва ця сума становила 68 295 грн в місяць.

Тепер середньомісячний грошовий дохід (заробітна плата, пенсія, соціальна та матеріальна допомога, стипендія та інші соціальні виплати, дохід від підприємницької, наукової, викладацької, творчої діяльності та іншої незалежної професійної діяльності, усі види винагород, грошове забезпечення військовослужбовців, дивіденди, відсотки, роялті , дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав) разом з доходом членів їх сімей з розрахунку на одну особу не повинен перевищувати трикратного розміру середньомісячної за аботной плати у відповідному регіоні, розрахований згідно з даними Держстату. Зараз, наприклад, для Києва ця сума становить 40 977 грн. Ті, у кого середньомісячний дохід більше, не зможуть брати участь в програмі.

"Я вважаю, що це було зроблено для того, щоб ті переселенці, які і так можуть собі дозволити житло і у них досить високі зарплати, не могли скористатися програмою. Мінрегіон наполягає на тому, що ця програма розрахована на найбільш вразливих людей", - говорить глава "Всеукраїнської асоціації переселенців" Руслан Калінін.

Максимальна площа житла, на яку надається державна підтримка, становить 21 квадратний метр на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю (квадратні метри понад цієї величини будуть оплачуватися самостійно учасником програми). При цьому членами сім'ї вважаються тільки чоловік, дружина, їх неповнолітні діти і неодружені повнолітні діти.

"Бабусь і дідусів вписати не вийде", - зазначає Руслан Калінін.

Наприклад, сім'я з трьох чоловік може претендувати на квартиру площею 73,5 кв.м. (21 кв.м. * 3 +10,5 кв.м).

Встановлюється також гранична вартість житла. Вона розраховується наступним чином: опосередкована вартість 1 кв.м x коефіцієнт населеного пункту.

коефіцієнти:

1,75 - Київ, Дніпро, Одеса, Харків. Львів;

1,5 - для міст-обласних центрів, а також міст обласного значення з населенням понад 300 тис. Осіб;

1,25 - для міст обласного значення з населенням від 100 тис. До 300 тис. Чоловік;

1 - для інших населених пунктів.

Наприклад, для Києва опосередкована вартість 1 кв.м дорівнює 13 047 грн. Множимо її на коефіцієнт 1,75 і отримуємо 22 832 грн - це і є максимальна вартість 1 квадратного метра житла, яке можна придбати за програмою. І перевищити цю вартість неможливо, навіть якщо ви готові це зробити за свої кошти.

"Постановою визначено гранична вартість квадратного метра за програмою, вона в кожній області, кожному місті різна і залежить від опосередкованої вартості в будівництві, яка затверджується Мінрегіоном, і множиться на відповідний коефіцієнт. І перевищувати таку граничну вартість учасники програми не можуть. Таким чином ми відкидаємо можливість вибору громадянином дорогого елітного житла ", - сказав Сергій Кімнатний.

Учасники програми тепер зможуть самостійно вибирати банк, в якому вони будуть відкривати рахунок, з якого буде здійснюватися платіж за обране житло. Вони також зможуть взяти кредит в банку для виплати своєї частини. Зараз цю процедуру спростили і розширили список банків, куди можна звертатися.

"Практично щодня ми отримуємо пропозиції від банків, і з деякими ми вже підписуємо договори. Ці банки зможуть як обслуговувати рахунок громадянина, так і синхронізувати з нами процеси і надати сім'ї кредит на ту суму, якої їй не вистачає для виплати свого внеску", - розповів глава Госмолодежьжілья Сергій Кімнатний.

"Кредит оформляється за внутрішніми правилами банку", - уточнив він.

За новими правилами, житло, придбане за даною програмою, забороняється продавати протягом трьох років.

"Протягом трьох років після отримання державної підтримки громадянин повинен підтверджувати право власності на таке житло. Якщо він вирішив продати таке житло після отримання держпідтримки протягом трьох років, то він зобов'язаний повернути до бюджету відповідну суму державної підтримки", - повідомив С.Комнатний.

І найголовніше нововведення, за яку боролися учасники програми і громадські організації, це самостійний вибір об'єктів. Тепер переселенці зможуть самі вибирати квартиру і забудовника (раніше це було неможливо). Правда, забудовники повинні відповідати таким критеріям:

- щодо забудовника не порушено провадження у справі про банкрутство;

- наявність дозвільних документів на виконання будівельних робіт відповідного об'єкта;

- наявність документів, що підтверджують право (власності, користування і т.п.) на земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво відповідного житлового об'єкта;

- термін будівництва об'єкта не перевищує 12 місяців з дати укладення договору про придбання житла;

- вартість будівництва або продажу 1 кв. метра не перевищує граничну вартість, визначену новим порядком.

Згідно з прийнятими змінами, можна буде купувати квартири як в недобудованих об'єктах, так і вже введені в експлуатацію.

"Ці зміни полегшують участь громадянина безпосередньо в забезпеченні житлом, оскільки вже сьогодні він зможе самостійно вибрати, що хоче, і вибрати будівництво або вже готовий об'єкт", - зазначив глава Госмолодежьжілья.

Приймати рішення про те, хто може взяти участь в програмі, тепер буде спеціальна комісія при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Госмолодежьжілья також буде забезпечувати відкрите інформування про учасників програми - як про тих, хто вирішив в ній брати участь, так і про тих, хто придбав житло за програмою.

Розподіл коштів між регіонами буде здійснюватися пропорційно чисельності населення в регіоні, а не кількістю поданих заявок. Таким чином, найбільше грошей отримають Київ, Харківська, Дніпропетровська, Львівська області.

Як взяти участь у програмі

Для участі в програмі необхідно зібрати наступний пакет документів:

1. Копія паспорта.

2. Копія ІПН.

3. Заява про надання державної підтримки.

4. Копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (для переселенців).

5. Інформація з Державного реєстру прав на нерухоме майно про наявність у власності житла на кожного члена сім'ї (в паперовій формі, отриману не раніше ніж за день до подачі заяви про надання державної підтримки). Довідку можна замовити в " Кабінет електронних сервісів ".

6. Копія свідоцтва про шлюб (у разі укладення шлюбу).

7. Довідку про перебування на квартирному обліку (в разі перебування на обліку, крім внутрішньо переміщених осіб і членів їх сімей);

8. Документи, необхідні для визначення платоспроможності, а саме:

- довідка про грошові доходи;

- документи, що підтверджують грошові доходи всіх членів сім'ї із зазначенням їх розміру (довідки з місця роботи про розмір доходу за останні 6 місяців, довідка територіального органу Пенсійного фонду України про розмір пенсійних виплат за останні 6 місяців і т.д.).

9. Письмова згода кожного повнолітнього члена сім'ї, на якого розраховується розмір державної підтримки (в довільній формі).

10. Документи, що підтверджують родинні стосунки між особами, на яких розраховується розмір державної підтримки, які разом з ним проживають або зареєстровані.

11. Лист від забудовника про намір подальшого укладення договору про придбання житла, в якому визначається вартість і площа житла, яке буде придбано, зокрема за рахунок державної підтримки.

12. Копії документів, отримані від забудовника і завірені в установленому законодавством порядку.

13. Акт технічного стану житла (для внутрішньо переміщених осіб, житло яких знаходиться на території України, на якій органи державної влади здійснюють свої повноваження у повному обсязі і яке зруйновано або непридатне для проживання в зв'язку з проведенням антитерористичної операції).

З повним переліком документів можна ознайомитися та завантажити на сайті "Госмолодежьжілья" .

Всі необхідні документи можна подати в одне з регіональний відділень "Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву" або в режимі онлайн через сайт "Госмолодежьжілья".

фінансування програми

Незважаючи на те, що на 2018 рік на реалізацію програми "Доступне житло" було виділено 100 млн гривень, до сих пір жодна людина по ній не купив квартиру. Справа в тому, що на початку року фінансування було заморожено через те, що в програму готувалися зміни.

У Раді навіть були зареєстровані законопроекти про дофінансування програми в 2018 році, проте вони провалилися. Хто буде виділяти додаткові гроші, якщо не були освоєні раніше виділені?

Очікується, що до кінця жовтня гроші надійдуть на рахунки і програма реально запрацює. На виділені 100 млн гривень зможуть купити квартири близько 300 сімей. Стільки ж уряд хоче передбачити і на 2019 рік.

"На поточний рік у нас є 100 млн грн, які, я дуже сподіваюся, Міністерство фінансів і Мінрегіон оперативно надішлють на рахунку наших регіональних управлінь. Це приблизно тиждень-два. І ми зможемо, вже за оновленим порядком, запрошувати людей відповідно до черги і надавати першу підтримку. Ми плануємо до кінця поточного року забезпечити житлом не менше 300 сімей ", - розповів глава Госмолодежьжілья Сергій Кімнатний.

Однак, за його словами, для належної реалізації програми необхідне фінансування в розмірі одного мільярда гривень щороку - тобто в 10 разів більше.

Парламентський комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і комітет молодіжної політики раніше підтримали збільшення коштів на програму. Однак фінальне слово залишалося за бюджетним комітетом, який на засіданні 17 жовтня відхилив пропозиції щодо збільшення фінансування.

В результаті, 18 жовтня Верховна Рада прийняла проект бюджету на 2019 рік у першому читанні з фінансуванням програми "Доступне житло" в розмірі 100 млн грн.

Керівник "Всеукраїнської асоціації переселенців" Руслан Калінін підкреслює, що головна проблема програми - це недостатнє фінансування.

"Ми спільно з громадськими організаціями проводили ряд мітингів, писали листи в Кабінет міністрів, спілкувалися з народними депутатами і просили збільшити фінансування програми до 1 мільярда гривень щорічно, що дозволило б забезпечити житлом 3-3,5 тисяч сімей щороку. Однак, правки не були враховані і по суті програма на 2019 рік профінансована на 100 млн грн. Звичайно, це вкрай мало і переселенці цим дуже незадоволені. Адже з таким фінансуванням у наступному році зможуть отримати житло близько 300 сімей, лише частина з яких являють ся внутрішньо переміщеними особами ", - сказав він" Острову ".

За його словами, Міністерство фінансів періодично "ставить палиці в колеса" в питаннях, які стосуються переселенців, і навіть намагалося "завалити програму".

"Моє відчуття, що ряд міністерств і народних депутатів працюють не для того, щоб вирішувати проблеми переселенців, а навпаки, вставляють палиці в колеса. На жаль, ми цілих 10 місяців чекали, коли постанова буде прийнята і програма запрацює. З середини цього року ми активно долучилися до розробки цієї постанови і вже влітку воно було готове і передано іншим профільним міністерствам для узгодження. Однак вони дуже довго писали правки і погоджували. і саме Мінфін вносив такі правки, які могли завалити програму. Е то такі правки як неможливість вибору об'єктів переселенцями (а для нас це була принципова позиція), скасування коефіцієнтів для великих населених пунктів і ряд інших моментів. Я вважаю, що вони таким чином хотіли завалити програму і заощадити ці 100 млн гривень ", - сказав Р .Калінін.

"Уже п'ятий рік немає повноцінного фінансування будь-яких житлових програм для переселенців. 1,5 млн. Українських громадян нікому не потрібні. Закликаю народних депутатів не голосувати за такий бюджет. Я сподіваюся, що нас почують і ще внесуть правки. 100 млн - це дуже мало і ми наполягаємо на 1 млрд грн ", - сказав глава" Всеукраїнської асоціації переселенців ".

Дуже повільно і невпевнено, але програма "Доступне житло" все-таки запрацювала. На жаль, в цьому і наступному році дуже мало людей зможуть нею скористатися через недостатнє фінансування. Згідно грубими підрахунками, при нинішньому фінансуванні програми "Доступне житло", останній учасник, який сьогодні перебуває в черзі (8536-й), отримає квартиру через 28 років.

Владислав Булатчік, "ОстроВ"


Хто буде виділяти додаткові гроші, якщо не були освоєні раніше виділені?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online