Очима київських дигерів: підземелля заводу Арсенал

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На початку 2000-х років перші дослідники підземної річки Клов намагалися дістатися до її витоків. Подолавши довгий шлях в одному з відгалужень колектора вони проникли в дуже цікаве місце, це були підвали стратегічного заводу «Арсенал».
Величезна система підвалів копіює обриси арсенальних майстерень нагорі, зведених в 1850-х роках. На початку 2000-х років перші дослідники   підземної річки Клов   намагалися дістатися до її витоків

Старовинні колони і арки в одному з приміщень під арсенальських майстернями

Старовинні аркові підвали використовувалися як сховище для макетів, заготовок і різноманітних деталей, що випускається. Саме через з'єднання підвалів з підземною річкою Клов серед робітників заводу ходили легенди про мародерів, що припливають по підземній ріці на човні з факелами і викрадають деталі з цих складів в підвалах.

Старовинний цегляний тунель, що з'єднує підземну річку Клов з підвалами Арсеналу

В одному місці ми знайшли непримітні двері, яка вела в приміщення з обладнанням, схожі на підземний цех. Під стелею була прокладена кран-балка, а на підлозі валялося безліч розібраної апаратури. Тут робітники заводу відкрили родовище кольорових металів.

Занедбані підземні цеху заводу Арсенал, тут панує повна розруха.

Ми знайшли свідчення того, що підвали якийсь час використовувалися в якості протирадіаційного укриття. У деяких місцях встановлені гереметічние двері.

Трохи історії заводу:
У 1764 році Катерина II видала указ про створення в Києві арсенальної команди, яка б займалася виготовленням і ремонтом різноманітних видів зброї. Цей рік і прийнято вважати установою заводу і формуванням його назви.

З 1920 року на заводі почали робити обладнання для сільського господарства і побутові предмети щоденного вжитку. Відразу після закінчення Великої Вітчизняної Війни, «Арсенал» переходить на випуск продукції для потреб армії СРСР, чим фактично і займався аж до середини 1990-х років.

З причини того, що військова та космічна сфери України перебували у вкрай тяжкому становищі після розвалу Союзу, завод не отримуючи замовлень перепрофілювався на виробництво медичної та банківської техніки. Нове керівництво заводу скоротило випуск фотоапаратів «Київ» до дрібнооптових партій, почало поступово закривати робочі цехи і здавати їх в оренду комерційним структурам - на «Арсеналі» пройшла хвиля звільнень.

Цікаві факти:
- всі космічні запуски СРСР проходили з використанням оптико-електронних систем орієнтування виробництва «Арсеналу»,
- в 1970-х роках навіть був створений візуальний емулятор, який створював повну ілюзію управління космічним кораблем при тренуваннях космонавтів на Землі,
- завод також створював електронні шоломи для пілотів наземної військової авіації і головки самонаведення для ракет «повітря-повітря».
- спеціальні фотоапарати «Арсеналу» використовувалися навіть для фотозйомки в умовах невагомості з борту космічних кораблів.

У 2009 році завод визнали банкрутом, його виключили з держреєстру і тепер на його території може з'явитися бізнес-центр або торгово-розважальний центр. Зараз від «Арсеналу», який існує з 1764 року залишилося будівлю у вигляді одного корпусу - там знаходиться колись знамените на все СРСР конструкторське бюро заводу.

Існує думка, що раніше підвали заводу Арсенал з'єднувалися з Київської військової комендатурою, за допомогою «ходу Раттлера» - так прозвали діґґери Києва цегляну галерею, що з'єднувала зруйнований нині набережний верк і кріпосні підпірні стіни зеленого театру .

Центральна галерея підвалів заводу Арсенал, тут прокладені комунальні комунікації і завжди горить світло. Центральна галерея підвалів заводу Арсенал, тут прокладені комунальні комунікації і завжди горить світло Сходи, що ведуть з підвалів в приміщення заводу на першому поверсі Сходинки в основний галереї, тут завжди горить світло. Гермодвері з вентиляцією. Раніше підвали використовувалися як Протирадіаційне притулок, хитрі робочі прорізали дірки в гермодвери для кращої вентиляції. Мабуть робочі заводу Арсенал зробили з підземних цехів шахту з видобутку кольорових металів Труби і вентилі, підвали майстерень переобладнали під типові комунальні потреби Поворот тунелю. Підвали зроблені зі старої цегли. Той сами прохід з підземної річки Клов в підвали заводу Сталактити і сталагміти в старому тунелі під заводом Арсенал

Запрошуємо вас на екскурсію підземеллями Києва !

Екскурсія в систему Микільська

ДШС «Аскольдова»

Підземна річка Клов

Підземна річка Глибочиця

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online