Хто відповість за квартирних шахраїв?

  1. Росреестр буде позбавлений претензій жертв квартирних шахраїв - Уряд Росії готове виплачувати спеціальні...
  2. казенна подачка
  3. Смертельна очікування
  4. Казка про Червону Шапочку

Росреестр буде позбавлений претензій жертв квартирних шахраїв - Уряд Росії готове виплачувати спеціальні компенсації навіть коли чиновники реєструючого органу не винні в оформленні угоди за підробленими документами. Але чекати навіть мізерного відшкодування потерпілим доведеться до смерті.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чинне законодавство передбачає право громадян, які втратили єдиного житла з незалежних від них обставин, отримати з бюджету компенсацію в межах 1 млн рублів. Вона виплачується за умови, що вступило в силу рішення суду про стягнення збитків з винної сторони не виконано протягом року.

Людина, схожий на власника

Для оформлення угоди купівлі-продажу нерухомості її власник має право сьогодні звернутися в офіси Росреестра (Федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії) або в Багатофункціональний центр надання державних і муніципальних послуг (МФЦ). Сам договір укладається в простій письмовій формі, а чиновник (співробітник МФЦ) зобов'язаний ідентифікувати продавця по паспорту чи іншого засвідчує особу документу.

Спрощення процедури реєстрації угод відкрило дорогу і аферистам. Подаючи документи від імені легітимного власника за підробленими або украденим паспортами, вони майже безперешкодно оформляють перехід права власності на нерухомість. Бувають випадки, коли нерухомість де-факто віднімається державними органами. Так, трикімнатна квартира в елітному районі Санкт-Петербурга була вилучена Федеральною службою судових приставів, так як власник не виплатив борг в 46 тисяч рублів. Дороге житло передали на реалізацію приватної компанії, яка, не обтяжуючи себе проведенням дійсно публічних торгів, за міфічної ціною продало нерухомість пану Бєляєву. Через кілька місяців власником майна став уже Едуард Самашках, ще через деякий час - новий власник.

Судова практика у таких спорах неоднозначна. Адже після процедури «очищення» (багаторазової перепродажу) житло нерідко продається сторонній людині, який насправді нічого не відає про підробку під час проведення першої операції. Він зізнається так званим «добросовісним набувачем», і за законом не може бути позбавлений купленого майна. Хоча в ситуації з петербурзької квартирою адвокатам легітимного власника вдалося довести незаконність всього ланцюжка - жоден з вигаданих продавців і покупців (в тому числі останній) в квартирі не з'являвся, операції здійснювалися через нетривалий час. Суд підтвердив, що єдиною метою таких операцій було надання останньому набувачеві статусу «добросовісного».

В інших випадках довести такі схеми не вдається. Потерпілі мають формальне право подати позов про стягнення вартості втраченого житла з першого покупця. Але їм, як правило, є підставна особа, що не має ні легальних доходів, ні більш-менш цінних активів. Тому навіть позитивні судові рішення залишаються невиконаними.

казенна подачка

Згідно із законом шкоду, заподіяну в результаті неналежного виконання реєструючими органами покладених на них обов'язків, відшкодовується за рахунок скарбниці Російської Федерації в повному обсязі.

Крім того, законні власники, яким не вдалося повернути єдине житло, має право розраховувати на компенсацію за рахунок бюджету в межах мільйона рублів. Однак в ряді випадків потерпілі від шахраїв не можуть отримати таку «подачку» - служителі Феміди пов'язують її виплату з незаконними діями реєструючих органів. Тобто власник повинен довести не тільки свою непричетність до спірних операціях, а й провину чиновників Росреестра, що не розгледіли підроблення. Під цим приводом Мурманський обласний суд відмовив втратили квартири Вікторії Князік і Петру Пузиріну у стягненні компенсації. Схожі рішення приймалися і в інших регіонах: «Позивач не надав достовірних доказів факту протиправних дій відповідача [Міністерства фінансів РФ]», - констатував Санкт-Петербурзький міський суд , Відхиляючи позов позбулася квартири Анни Палагутіной.

У червні цього року за скаргою мурманчан (Вікторії Князік і Петра Пузиріна) ситуацію розглянув Конституційний суд Росії. Він прийшов до висновку, що право на компенсацію ніяк не пов'язане з діями реєструючих органів. «Держава в цьому випадку виступає не як сторона у відносинах юридичної відповідальності, не як особа, що спричинила шкоди (що вимагало б повного відшкодування заподіяної шкоди) і не як боржник по деліктним зобов'язанням, а як публічна влада, організуюча систему компенсації за рахунок скарбниці Російської Федерації власникам житлового приміщення, які не можуть його витребувати від добросовісних набувачів », - констатувала вища інстанція.

Схвалений Урядом Росії і внесений до Держдуми 16 грудня законопроект покликаний закріпити ці висновки Конституційного суду Росії. Встановлюється, що одноразова компенсація виплачується незалежно від наявності підстав для притягнення здійснює державну реєстрацію прав органу до відповідальності за незаконні дії (бездіяльність).

При цьому в Мінекономрозвитку визнають, що статистики по виплачуються компенсацій не існує. «Зробити прогнозні розрахунки щодо можливих обсягів виплат за рахунок скарбниці Російської Федерації не представляється можливим», - зазначають у відомстві.

Смертельна очікування

Разом з тим чиновники мають намір істотно ускладнити, а на практиці - унеможливити отримання компенсації.

В даний час її виплата пов'язана з невиконанням рішення про стягнення збитків з винуватця (покупця чи іншого учасника угоди) протягом року. Найчастіше це відбувається через неплатоспроможність таких відповідачів, відсутність відомостей про їх місце проживання або перебування і інших причин. Тоді як запропонований законопроект передбачає, що право на компенсацію з казни виникає, тільки якщо основний відповідач помер, і спадкоємці не захотіли приймати його борги.

Такі обмеження вже прописані у прийнятому в липні цього року новому федеральному законі «Про державну реєстрацію нерухомості», але вступити в силу ця норма повинна була тільки з 2020 року. Рішення Конституційного суду Росії, прийняте на користь жертв квартирних аферистів, на ділі позбавило їх останньої надії.

Казка про Червону Шапочку

Уже багато років нотаріальне співтовариство лобіює ідею відновлення обов'язкової нотаріальної форми угод з нерухомістю. Саме приватно практикуючі служителі юстиції повинні, на їхню думку, захистити власників від шахраїв.

Однак практика показує, що саме нотаріуси де-факто допомагають аферистам. Адже згідно із законом засвідчені ними документи можна відправити в Росреестр поштою - чиновники визнають їх достовірними без додаткової перевірки. Але нерідко і нотаріуси оформляють угоди від імені навіть померлих власників нерухомості. Наприклад, петербурзький нотаріус Тетяна Островська нібито не змогла ідентифікувати пред'явив чужий паспорт шахрая, так як відвідувач був «у верхньому одязі і головному уборі».

Формально відповідальність нотаріусів застрахована, але виплачуватися компенсація повинна тільки при наявності їх вини. Тобто потерпілий повинен довести, що по нібито пред'явленим паспортом нібито з'явився якогось громадянина в шапочці не можна було відрізнити від справжнього власника. Таке завдання поки нікому осилити не вдалося.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online