Вибори в Вірменії: блок Пашиняна набрав більше 70% голосів

  1. Позачергові вибори, спірні терміни
  2. Пашинян - безперечний лідер

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Перемогу на позачергових парламентських виборах у Вірменії, за попередніми даними, перемагає блок "Мій крок". Політичний альянс, очолюваний в.о. прем'єра республіки Ніколом Пашіняном, отримує більше 70% голосів за підсумками підрахунку бюлетенів з усіх ділянок.

Таким чином, до парламенту Вірменії проходять блок "Мій крок", який набрав 70,45% голосів, а також партії "Процвітаюча Вірменія" (8,37%) і "Світла Вірменія" (6,37%), повідомили в ЦВК за підсумками підрахунку бюлетенів з усіх 2010 дільниць.

У перших в історії країни дострокових парламентських виборах взяли участь два блоки і дев'ять партій. Щоб пройти в парламент, партія повинна була набрати більше 5% голосів, а блок - більше 7%. У парламенті за законом повинні бути представлені мінімум три політичні сили.

Колишня правляча, а нині опозиційна Республіканська партія Вірменії вперше не пройшла до Національних зборів країни, на взявши 4,7% голосів. Партія була представлена ​​в парламенті з моменту заснування законодавчого органу в 1995 році.

Партія була представлена ​​в парламенті з моменту заснування законодавчого органу в 1995 році

Media playback is unsupported on your device

Нікол Пашинян проголосував на виборах до парламенту Вірменії. Відразу після голосування Пашинян відповів на питання Російської служби Бі-бі-сі

Виборчі дільниці в Вірменії відкрилися о восьмій годині ранку для більш ніж двох з половиною мільйонів виборців.

"Вибори зараз чесні, по крайней мере. Ми віримо тому кандидату, з яким віддали голос", - сказала Бі-бі-сі Гаяне Чобанян, яка прийшла голосувати на одну з виборчих дільниць в Єревані разом з подругою.

Гаяне голосувала на тому ж виборчій дільниці, що і Нікол Пашинян. До середини дня тут утворилася черга.

За даними Центральної виборчої комісії, явка склала 48,63%. Це значно нижче, ніж на попередніх парламентських виборах в жовтні 2017 року. Тоді на дільниці прийшли понад 60% виборців.

Це перші позачергові парламентські вибори в країні. Їх називають завершенням вірменської оксамитової революції - масових акцій протесту в Вірменії в квітні-травні цього року, які привели до відходу Сержа Саргсяна з посади прем'єра.

Восьмого травня на тлі протестів парламент затвердив на посаді глави уряду опозиційного лідера Нікола Пашиняна.

Але в законодавчому органі країни у Республіканської партії, колишній правлячій партії Вірменії, як і раніше залишалася майже половина депутатів і найбільша фракція.

Позачергові вибори, спірні терміни

"Ми вже досягли нашої головної мети - проведення дійсно вільних, прозорих, демократичних виборів", - сказав Пашинян після того, як проголосував на одній з виборчих дільниць в Єревані.

Проведення позачергових парламентських виборів було одним з його ключових обіцянок ще під час весняних протестів у Вірменії.

Для того щоб домогтися розпуску нинішнього парламенту і призначення позачергових парламентських виборів, він 16 жовтня подав у відставку , Але залишився виконуючим обов'язки прем'єр-міністра.

Як заявив тоді Пашинян, мета його відставки - НЕ ухилення від відповідальності, а доведення до логічного кінця мирної революції в Вірменії.

Вибори були призначені після того, як парламент двічі відхилив формально висунуту кандидатуру Пашиняна. Парламентські фракції не стали висувати своїх кандидатів у прем'єри.

Саме на такий розвиток подій сподівався Пашинян, коли оголосив про свою відставку.

Але терміни проведення виборів викликали розбіжності. Наприклад, Республіканська партія виступала за проведення дострокових виборів в травні-червні наступного року.

Наприклад, Республіканська партія виступала за проведення дострокових виборів в травні-червні наступного року

Media playback is unsupported on your device

Уряд Нікола Пашиняна підтримує більше 70% виборців.

"Вибори проходять в досить поспішної обстановці, тому що ви знаєте, що буквально за два місяці було оголошено про рішення пройти через процедуру позачергових виборів. Я вважаю, що це досить сильно підірвало можливості політичного поля консолідуватися, політичних партій створити нові союзи, провести внутріпартійні процедури , в тому числі з'їзди і так далі ", - сказав Бі-бі-сі Віген Саргсян, колишній міністр оборони, який очолює список колишньої правлячої партії.

У той час як Пашинян розповідає про вільних і демократичних виборах, в РПА говорять про порушення в ході голосування і звинувачують політика в тиску на опонентів.

Згідно із заявою партії, саме з цим було пов'язане рішення апеляційного суду напередодні виборів знову відправити під варту екс-президента Роберта Кочаряна.

"Очевидно, влада і Пашинян особисто організували це затримання в передвиборний період, щоб зміцнити атмосферу страху в країні, показати силу і посилити тиск на політичних опонентів", - так прокоментували в Республіканській партії рішення суду.

Після того, як Пашинян був обраний главою уряду, багатьом колишнім чиновникам і їх родичам були пред'явлені звинувачення.

Кочаряна звинувачують в поваленні конституційного ладу в зв'язку зі справою про розгін демонстрації 1 березня 2008 року. Тоді в ході заворушень і зіткнень протестуючих і силовиків загинули десять осіб. На той момент Кочарян був президентом Вірменії.

У цій справі обвинувачується також колишній генсек ОДКБ Юрій Хачатуров і колишній міністр оборони Вірменії Мікаел Арутюнян. Але Хачатурова випустили під заставу, а Арутюнян знаходиться в розшуку.

Сам Пашинян заперечує зв'язок між цією кримінальною справою і виборами у Вірменії.

"Я не буду коментувати арешт Кочаряна напередодні виборів, тому що цей процес, це кримінальна справа почалася давно і це, звичайно ж, ніяк не пов'язане з виборами. Процес почався, якщо не помиляюся, 5 місяців тому, і розслідування триває", - розповів він Бі-бі-сі.

Пашинян - безперечний лідер

У новообраному парламенті буде як мінімум 101 депутат (в парламенті минулого скликання їх було 105). Крім загальнодержавних партійних списків, в 13 виборчих дільницях виборці обирають депутатів за територіальними, так званим рейтинговим списками партій і блоків.

У тому, що політичний блок Пашиняна "Мій крок" на цих виборах набере найбільшу кількість голосів, мало хто сумнівався. Очолив протестний рух навесні лідер "оксамитової революції" залишається популярною фігурою в Вірменії.

Крім його блоку, у виборах беруть участь ще десять партій і блоків, в тому числі і Республіканська партія, колишня правляча партія в Вірменії. Для проходження до парламенту партія повинна набрати мінімум 5%, а блок 7% голосів виборців.

При цьому, згідно із законодавством Вірменії, до парламенту пройдуть не менше трьох партій, які набрали найбільше голосів, незалежно від набраних ними відсотків.

"Якщо третя партія набирає два-три відсотки з необхідних п'яти, вони все одно будуть в парламенті. І навпаки - якщо лідируюча партія набере 40%, їм додаються ще мандати, вони повинні набрати 50% плюс один голос", - пояснює політолог Степан Данієлян .

Опозиція повинна мати не менше 30% місць в парламенті, і, якщо вони не набираються, то автоматично до них додаються голоси і мандати.

Але, за словами Данієляна, реальної опозиції сьогодні в Вірменії немає, і довіру у виборців низька до всіх політичних партій, в тому числі і до політичної сили Пашиняна.

Виборці, які голосують за "Мій крок", насправді, голосують особисто за Пашиняна, говорить він.

"Є думка про те, що треба було почекати до весни, щоб нові партії, які у нас зараз виникають, могли оформитися, подивитися, як працює уряд, які результати - і потім якийсь більш усвідомлений вибір міг би бути до весни" - зазначає політолог.

За словами Данієляна, загроза для демократичного розвитку Вірменії сьогодні не в високої популярності Пашиняна, а в конституції країни.

"Серж Саргсян створив собі конституцію, для себе, і вся необмежена в якомусь сенсі влада у прем'єр-міністра. І ось це все перейшло до Пашіняну. Він колись обіцяв, що зробить якісь конституційні реформи, щоб гілки влади були більш збалансовані, але кілька днів тому він сказав, що це у нас нова конституція, треба подивитися, почекати. По суті, він відмовився від своєї затії, йому подобається мати таку владу ", - говорить Данієлян.

У тому, що Республіканська партія стане головною опозиційною силою, аналітики сумніваються, відзначаючи, що партія, яка отримала більшість на попередніх парламентських виборах, сьогодні може навіть не потрапити в парламент.

На парламентських виборах в квітні 2017 року Республіканська партія отримала 58 з 105 місць в Національних зборах.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online