Вогнегасник в автомобілі: чи повинен бути і що потрібно знати?

  1. Який вогнегасник потрібно мати в машині?
  2. Загальні вимоги
  3. Що робити після використання вогнегасника?
  4. Штраф за відсутність вогнегасника

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У кожній машині по правилам дорожнього руху повинен бути вогнегасник. Його потрібно возити з собою, стежити за терміном придатності та іноді показувати співробітникам ГИБДД.

Під рукою у кожного водія повинен бути вогнегасник. Він допоможе врятувати людське життя і майно в разі загоряння автомобіля. Це своєрідна міра безпеки. Контроль за дотриманням якої покладено на інспекторів ДАІ, тому вони нерідко просять показати аптечку і вогнегасник. Але не всі водії знають, який саме прилад повинен знаходитися в машині.

Який вогнегасник потрібно мати в машині?

Згідно з правилами протипожежної безпеки, в автомобіль можна купувати вуглекислотний або порошковий вогнегасник. Перший варіант більш ефективний, але відрізняється великими габаритами і високою ціною. Порошковий вогнегасник доступніше, проте не позбавлений недоліків:

  • охолоджуючий ефект відсутній, що створює ризик повторного загоряння;

  • при гасінні пожежі знижується видимість;

  • порошок може пошкодити внутрішні системи автомобіля;

  • вимагає своєчасного обслуговування, оскільки порошок збивається в грудки, засмічуючи вихід.

Виходить, що вуглекислий вогнегасник більш ефективний, але його не можна назвати безпечним. Під час його використання може з'явитися запаморочення, а водій ризикує втратити свідомість. Також при неправильному положенні ручки можливі травми руки.

Загальні вимоги

Існує ряд вимог, які поширюються на всі види автомобільних вогнегасників. Перевіряти їх відповідність може інспектор при зупинці автомобіля:

  • пристрій повинен відповідати ГОСТу;

  • обсяг вогнегасника повинен бути не менше 2 літрів для легкових машин і не менше 5 літрів для вантажного виду транспорту;

  • термін придатності не повинен бути вичерпаним;

  • на пристрої повинна бути маркування, що вказує на загальні параметри вогнегасника і правила його використання.

Перевірка вогнегасника проводиться щорічно під час проходження техогляду .

Що робити після використання вогнегасника?

Якщо вогнегасник був використаний за призначенням, його потрібно заправити до досягнення потрібного обсягу. Однак вартість дозаправки не набагато нижче вартості нового пристрою.

Якщо вогнегасник був куплений давно, на ньому з'явилися сліди корозії або є незначні несправності, краще придбати новий. Вартість порошкового пристрою в середньому становить 800 рублів. З огляду на, що придатний він протягом 10-15 років, витрати не здаються великими.

Штраф за відсутність вогнегасника

Спочатку відзначимо, що просто так вимагати показати вогнегасник інспектор не має права. Є певний порядок проведення огляду, в ході якого може бути виявлено відсутність пристрій для гасіння пожежі. Сам огляд проводиться тільки з певних причин:

  • У інспектора є підстави вважати, що в автомобілі зберігаються знаряддя злочину.
  • В автомобілі перевозяться небезпечні речовини.
  • Водій або його пасажири затримані за правопорушення.

У перерахованих випадках інспектор може провести огляд транспортного засобу, але тільки після складання протоколу і в присутності понятих.

Запитувати водія про наявність вогнегасника не заборонено. Якщо автолюбитель зізнається у відсутності пристрою, покарання буде передбачатися статтею 12.5 КоАП. У ній сказано, що порушення тягне усне попередження або штраф у розмірі 500 рублів. Аналогічне покарання передбачено і за наявності простроченого вогнегасника.

Вогнегасник обов'язково повинен бути в машині, як і інші предмети, описані в цій статті . У разі загоряння автомобіля він допоможе врятувати майно і життя людей. Не потрібно нехтувати цією вимогою.

Який вогнегасник потрібно мати в машині?
Який вогнегасник потрібно мати в машині?
Що робити після використання вогнегасника?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online