Паркінг в центрі Харкова: людей обурила вирубка дерев

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26 квітня 2018, 6:23 Переглядів: 26 квітня 2018, 6:23 Переглядів:   Фото: pixabay

Фото: pixabay.com.

Будівництво паркінгу за оперним театром, яке почалося з вирубки дерев в саду Шевченка, стривожило харків'ян і в черговий раз загострило проблему озеленення міста. "Сегодня" спробувала розібратися в ситуації і дізналася, де ще в місті страждають "зелені легені".

У мерії впевнені: паркінг вирішить проблему стоянки в центрі, а сад Шевченка сильно не постраждає.

"Ніхто нічого не зносить в саду Шевченка. Те, що там знесено, воно малоцінну і аварійне. Це не стосується тих серйозних порід дерев, які ми навпаки охороняємо. І в саду чи Шевченко? Напевно, не в саду?" - так прокоментував нам суперечки заступник мера Ігор Терехов.

Тим часом активісти ведуть точний підрахунок дерев.

"На місці, де будуватимуть паркінг, заплановано знести 89 дерев. В усякому разі саме ця кількість зазначено в рішенні виконкому. Ще понад 60 дерев планується знести в яру саду Шевченка. Я не сперечаюся, що паркінг в центрі необхідний, але на тій же Клочківській є маса ділянок, де це можливо зробити, і при цьому не різати рекреаційну зону ", - вважає координатор Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах.

Фахівці ж вважають, що скорочення зеленої зони призведе до того, що парки перетворяться в типові англійські галявини.

"У наших широтах, щоб парк виконував свою екологічну функцію, він повинен бути великим, з великими деревами, які дають тінь і створюють комфортний для людини мікроклімат. А відкриті галявини - це не для нашої зони. У Великобританії це виправдано, адже у них недолік сонця. А у нас надлишок, особливо влітку, тому у нас повинна бути тінь ", - пояснює кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки та екології рослин ХНУ ім. Каразіна Юрій Гамуля.

Вчений вважає, що вирубка частини саду і будівництво паркінгу негативно позначиться на центрі міста.

"Постраждає і рослинний, і тваринний світ саду. І по людям це вдарить. Будувати парковки в зоні відпочинку неприпустимо, в парк ходять дихати свіжим повітрям, а не вихлопними газами", - говорить Гамуля.

Будувати парковки в зоні відпочинку неприпустимо, в парк ходять дихати свіжим повітрям, а не вихлопними газами, - говорить Гамуля

В саду Шевченка. Заради парковки вирішили спиляти дерева, але в мерії вважають, що сад не постраждає. Фото: П. Новик

ОЗЕЛЕНЕННЯ. Чимало зауважень у фахівців і до загального стану зелених насаджень в місті, а також догляду за ними. Вирубка і висадка дерев в Харкові часто викликають багато питань.

"У місті є чимало тополь, які висадили ще в 1960-і, їх потрібно терміново зносити, бо вони небезпечні. Найчастіше їх ніхто не чіпає, зате вирізають дерева, які знаходяться в прекрасному стані і простояли б ще років 100. Так, в свого часу нерозумно зрізали шикарні в'язи на площі Конституції. Питання викликають і новопосаженние липи на площі Свободи. їх щороку пересаджують, замінюючи засохлі новими. Вони не будуть тут нормально рости. липи дуже нестійкі, не люблять відкритий простір. Давно б замінили їх на клени -шарікі ", - гов рить Юрій Гамуля.

Обрізка дерев "під нуль" для боротьби з паразитами теж викликає чимало запитань. Безумовно, деякі дерева вимагають омолодження: в'язи, клени, каштани, які з легкістю відновлять пишні крони. А ось берези ні в якому разі різати не можна, вони більше не відновляться.

"Нібито борючись з омелою, робочі обрізають все підряд, не замислюючись про вік і вигляді дерева, при цьому здорові гілки йдуть, а паразит прекрасно себе почуває на покаліченою дереві", - говорить біолог.

Вчені радять чиновникам консультуватися з фахівцями, щоб зберегти "легені міста" для майбутніх поколінь.

МІСЬКІ ЛІСУ І ОВОЧЕВІ ГРЯДКИ

За словами пермакультурної дизайнера (підхід до проектування навколишнього простору, заснований на взаємозв'язку природних екосистем) Валерія Го, сьогодні в міських парках використовують газони на дренажній системі, що виглядає доглянуто і красиво. Правда, для відпочиваючих таке рішення непрактично, адже по траві можна пройтися босоніж або полежати в тіні дерев.

"В інших країнах відмовляються від таких газонів, висаджувати і доглядати за ними дорого", - розповідає дизайнер. Звичні газони замінюють міськими міні-лісами або красивими овочевими грядками.

Як повідомлялося, в центрі Харкова з'явиться багаторівневий паркінг.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України виступило з ініціативою відмовитися від парковок в нових житлових кварталах .

Також ми писали, що в Києві в підземному паркінгу в результаті пожежі згоріли п'ять автомобілів . Займання сталося вночі на вулиці Єлизавети Човдар.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "За багаторівневий паркінг Харків заплатить деревами". інші Новини Харкова дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Людмила Грубник

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

І в саду чи Шевченко?
Напевно, не в саду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online