Дитяче покарання для власника собаки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Маленька 8-річна дівчинка, яку скальпована собака, все ще знаходиться в лікарні. Як стало відомо "Фонтанці", стан постраждалої оцінюють як "стабільне". В даний час з сім'єю, в якій виховувався звір, працюють органи дізнання. Особистість господаря встановлена, проте, яке покарання його чекає, та й взагалі, чи понесе він будь-яку відповідальність за цей випадок теж питання спірне.

akita-spb.ru

Маленька 8-річна дівчинка, яку скальпована собака, все ще знаходиться в лікарні. Як стало відомо "Фонтанці", стан постраждалої оцінюють як "стабільне". В даний час з сім'єю, в якій виховувався звір, працюють органи дізнання. Особистість господаря встановлена, проте, яке покарання його чекає, та й взагалі, чи понесе він будь-яку відповідальність за цей випадок теж питання спірне.

Нагадаємо, що 29 червня в селищі Осіновец літній чоловік гуляв з собакою породи американська акіта без намордника. До них підійшла дівчинка і захотіла погладити пса. Тварина накинулася на дитину, а господар не зміг утримати собаку на повідку. В результаті, дитина була доставлена ​​в лікарню з важкою травмою - у неї був знятий скальп з голови. У той же день було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 118 КК РФ (спричинення тяжкої шкоди здоров'ю з необережності).

"Слідство ведеться, - розповіла кореспонденту" Фонтанки "дізнавач відділу дізнання МОБ УВС по Всеволожському району Світлана Полевіна. - Дівчинка все ще в лікарні. За собакою зараз спостерігають ветеринари. Це стандартна процедура: протягом 10 днів фахівці повинні з'ясувати, чи страждає собака на сказ або будь-яким іншим захворюваннями. Термін спостереження поки не закінчився, але, як мені відомо, на сьогоднішній день все в порядку. тобто точно лікувати дитину від будь-яких інфекцій, що потрапили в її організм після укусів пса, ще не треба ".

А ось що думають кінологи з приводу собак породи американська акіта: "В Японії цю породу використовували як няньок для дітей, - запевнила кореспондента" Фонтанки "господиня собачого розплідника Юлія Варламова. - Завдяки такому історичного минулого акити дуже лояльно ставляться до дітей. Це потім уже ці собаки були вивезені в Америку і з них зробили бійцівських псів. Сьогодні породу часто беруть для охорони приватних будинків, адже це дуже серйозні сторожові собаки, але при цьому вони добре ладнають з дітьми і з усіма членами родини, яке вони ох аняют. У порівнянні з іншими собаками, наприклад, доберманів, агресію цієї породи легко придушити. Найважливіше - це правильне виховання собаки. Якщо людина захоче, то він зможе виростити з акити монстра, якщо захоче, то впорається з агресією. З психологічних характеристик я б наголосила на тому, що акити трохи вперті. Але сказати, що вони абсолютно безбашенні і норовливі, не можна. Я сама недавно віддала кількох цуценят в сім'ю, де є діти у віці від 2-х до 5-ти років. І у них все нормально. Діти грають з собаками, катаються на них верхи і щипають. У моїй практиці взагалі не було випадків, щоб акити нападали на людину ".

Незважаючи на ці слова, кримінальну справу за статтею 118 КК РФ все-таки порушено. Якщо господаря собаки визнають винним, то, відповідно до цієї статті, йому загрожують таки варіанти покарання: штраф в розмірі до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або обов'язкові роботи на строк від 180 до 240 годин, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, або арешт на строк від 3 до 6 місяців.

"Кому саме належить собака, ми будемо ще встановлювати, - сказала дізнавач у цій справі Світлана Полевіна. - Може бути, собака належить не тому чоловікові, який був в той день на майданчику, а його синові. Ми якраз це зараз дізнаємося. Якщо господарем собаки виявиться той літня людина, який не зміг утримати тварину на повідку, то його можуть зобов'язати виплатити штраф. Але, самі розумієте, у цієї людини один дохід - пенсія. Тому як довго йому доведеться його виплачувати - невідомо. Якщо говорити про інші заходи покарання, передбачене их 118-ою статтею, то щодо виправних робіт можу сказати, що такі існують тільки формально. Ще є варіант арешту, але арешт може бути і домашнім, а цей пенсіонер і так майже весь час перебуває вдома. Родичі дівчинки можуть подати позов про відшкодування збитку , але нам поки не відомо чи збираються вони це робити ".

У судовій практиці випадки, коли господар собаки, що покусала людину, визнавався винним згідно 118-ої статті КК, можна перерахувати по пальцях. В основному до цієї статті звертаються, якщо мова йде про недобросовісну роботу лікарів. Однак, 1 червня цього року Дзержинська прокуратура Пермі визнала винною господиню стаффордшира, покусав 12-річну школярку. Рік тому на цю дівчинку під час прогулянки напала собака, а господиня, 59-річна пенсіонерка, не змогла втримати поводок. Дитині наклали 8 швів на обличчі, руці і грудях. Після року засідань суд оголосив свій вирок: 200 годин суспільно-корисних робіт і штраф в розмірі 2,5 тисячі рублів. "Ми задоволені рішенням суду, - заявила журналістам" Комсомольської правди "мама постраждалої дівчинки. - Але позов на відшкодування збитку все одно збираємося подавати. Складати він буде не менше півмільйона рублів. Тільки на ліки ми витратили 220 тисяч ".

"Близько постраждалої дитини мають повне право подати позов про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, - пояснила кореспонденту" Фонтанки "адвокат Адвокатської колегії" Де лата "Євгенія Бурмасова. - Того пенсіонера не врятує від відповідальності той факт, що господарем буде визнаний його син, просто в цьому випадку позов може бути пред'явлений їм двом. Можливий господар пса - літній непрацюючий чоловік, але якщо близькі дівчинки все-таки виграють суд, то йому все одно доведеться виплатити компенсацію. Необхідну суму будуть віднімаючи ь з його пенсії, а також судові пристави можуть описати його майно ".

На думку юристів, основна складність таких справ в тому, щоб довести, що собака є джерелом небезпеки для життя людини і підпадає під статтю 1079 Цивільного кодексу РФ (про відповідальність за шкоду, заподіяну діяльністю, що створює підвищену небезпеку для оточуючих).

У нашій країні є список з 20 "особливо небезпечних порід". Акіта в цей список не входить. У столиці, до речі, Мосгордума вже більше 6 років розглядає законопроект, згідно з яким придбати бійцівську собаку зможе тільки психічно врівноважена людина, який повинен буде отримати довідку з психоневрологічного диспансеру та пройти спеціальне навчання. Крім того, депутати пропонують зобов'язати власників собак страхуватися від нанесення шкоди третім особам, тобто зробити своєрідний аналог ОСАГО.

Довідка:
Із закону про зміст тварин в Санкт-Петербурзі:
Власник собаки повинен забезпечити таку поведінку собаки, яке не завдавало б занепокоєння оточуючим.
- У громадських місцях, в тому числі в транспорті, собаки наступних порід повинні знаходитися в намордниках: німецька вівчарка, середньо руської вівчарка, бульмастиф, доберман, кавказька вівчарка, середньоазіатська вівчарка і т.д.
- У місцях масового відпочинку громадян собаки в супроводі власника повинні знаходитися на короткому повідку. Без повідка собаки можуть може бути в місцях, де дозволено вільний вигул тварин.
- Власник собаки повинен вжити необхідних заходів для запобігання поведінки собаки, що ставить в небезпеку життя, здоров'я і майно громадян і заподіює шкоду особистим немайновим благам, в тому числі переслідування собакою перехожих, автомобілів і т.д.

Список особливо небезпечних порід:
1. американський стафордширський тер'єр
2. бульмастиф,
3. бультер'єр,
4. доберман,
5. кавказька вівчарка,
6. мастіно-неаполітано,
7. мастифф англійська,
8. мастифф іспанська,
9. мастифф пиренейский,
10. мастифф тибетський,
11. московська сторожова,
12. німецький дог,
13. німецька вівчарка,
14. пітбультер'єр,
15. різеншнауцер,
16. ротвейлер,
17. середньоазіатська вівчарка,
18. стафордширський бультер'єр,
19. фокстер'єр жорсткошерстний,
20. фокстер'єр гладкошерстий.

Валерія Петрова, "Фонтанка.ру"

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online