Слідами девальвації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стрімке зростання цін, множинність курсів валют і черги в обмінниках - цих попередників сталася нещодавно девальвації білоруси зустріли з деякою часткою страху. Тим часом багато хто встиг забути, що частина з того, що сталося в 2011-му, Білорусь вже бачила в 2009 році, коли білоруський рубль за день обвалився більш ніж на 20%.

Чим відрізнялася девальвація рубля в 2009 році від нинішньої і що було між ними спільного, з'ясувала «IP».

Падіння білоруського рубля

Замість того щоб продовжити новорічні свята, 2 січня 2009 року жителі країни вишикувалися в черги до обмінних пунктів. Несподіване для багатьох білорусів падіння рубля по відношенню до долара відразу на 20,5% викликало підвищений попит населення на закордонні грошові знаки.

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Ажіотажний січень - на цей місяць, за даними Нацбанку, припав основний обсяг чистого попиту населення на інвалюту, білоруси купили її приблизно вдвічі більше, ніж в січні 2008-го - став причиною того, що в першому півріччі 2009 року населення придбало майже на мільярд доларів більше, ніж продало банкам. До цього спостерігалася зворотна динаміка.

Девальвацію 2009 року тоді назвали наймасштабнішою за попередні шість років, не підозрюючи, що через неповні три роки білоруський рубль знеціниться вдвічі більше, ніж в січні 2009-го, і поб'є багаторічний рекорд світової девальвації.

РЕКЛАМА

На відміну від девальвації 2009 року, в 2011 році падіння долара населення чекало, можна сказати, з нетерпінням. Ось тільки Нацбанк оголошувати її не поспішав. Ще в середині березня 2011-го керівництво головного банку країни запевняло, що ніякої девальвації не буде і розмови про неї - не більше ніж провокаційні чутки. Але вже 24 травня білоруський рубль «спікірував» по ​​відношенню до корзини валют відразу на 54,3%.

Незважаючи на те, що офіційне зміна курсу відбулося лише до кінця травня, населення, прогнозуючи, мабуть, такий результат подій, атакувало обмінники задовго до девальвації. І вже в березні - за два місяці до офіційного падіння курсу рубля - білоруси купили валюти майже стільки ж, скільки в рекордному грудні 2008 року.

Долар один, курсів багато

Хоча множинних курсів валют як таких у 2009 році, на відміну від 2011-го, не існувало, деякий час після встановлення Нацбанком нового офіційного курсу багато підприємців при розрахунку з клієнтами використовували інший, відмінний від офіційного, курс. За даними БелаПАН, при офіційному курсі покупки 2695 і продажу 2708 рублів за долар, багато підприємців вважали долар за курсом 2750-2800, а то і по 3000 за одну американську грошову одиницю. Але турагентства брали ще вище: наприклад, одна з найбільших туристичних компаній «TEZ TOUR» в січні 2009 року продавала путівки, виходячи з власного курсу - 3250 за долар. У підсумку відпочинок на окремих курортах подорожчав для білорусів практично вдвічі. Правда, потім курс долара був знижений до 2800 рублів.

У 2011 році курс долара у підприємців варіювався від 3600-4500 рублів за долар в березні до 6000-8000 в травні. Інтернет-магазини продавали товари за одним курсом, автодилери - по іншому. Найбільше за долар вимагали, як і в минулий раз, турагентства. Так, за станом на початок червня, той же «TEZ TOUR» вважав путівки за ціною 8500 рублів за долар і 10500 - за євро.

Девальвація викликала зростання цін ...

Зростання цін, пов'язаний з падінням курсу рубля, і в 2009 році, і в 2011-му не змусив себе довго чекати. Але якщо в 2009 році ціни піднялися в середньому на 10-20%, то в 2011-му деякі продукти і товари подорожчали відразу наполовину, а то й на 70%. Найбільше подорожчали продукти харчування і непродовольчі товари, в першу чергу імпортного виробництва. Найбільш відчутним для громадян в 2009-му році виявилося подорожчання риби і морепродуктів (в середньому на 9,3% в порівнянні з груднем 2008-го), кава (на 9,7%) і чаю (на 14,4%), овочів (на 23,2%) і фруктів (на 15,1%).

У 2011-му подорожчання позначилося практично на всьому. За даними статистики, в квітні в порівнянні з березнем помідори подорожчали майже на 40%, солодкий перець - на 30,9%, огірки - більш ніж на 20%, на стільки ж подорожчала олія. І ще не відома статистика за травень, коли ціни росли, здається, більш стрімко.

На зростання цін люди і тоді, і зараз реагували однаково: вони змітали з полиць магазинів товари. Але якщо в 2009 році особливим попитом користувалася техніка - холодильники, телевізори, DVD-програвачі, то в 2011-му «відлітав» все: від круп, солі і цукру до дорогої техніки і меблів.

На підвищений ажіотаж влада відреагувала досить передбачувано: після того, як цінники стали дивитися в космос, як і в 2009-му, стали вживати заходів по «откруткі» цін. У деяких магазинах були знижені торговельні надбавки, в середньому на 10%, правда, в силу того, що товари подорожчали набагато більше, це зниження мало помітно.

... і зниження зарплат

Доходи населення, а відповідно, і купівельна спроможність, знизилися.

Всього за місяць - з грудня 2008-го по січень 2009-го - реальні грошові доходи населення, за даними БелаПАН, зменшилися на 15%. Реальна нарахована заробітна плата (розрахована з урахуванням зростання споживчих цін на товари та послуги) - на 11,7%.

Падіння зарплат (причому не тільки в доларовому еквіваленті, а й в рублевому) відчули громадяни, зайняті у всіх галузях економіки, особливо бюджетники.

У 2011 році спостерігалася схожа ситуація. У квітні середня зарплата по країні «коштувала» 513 доларів США, а в травні знизилася до 317 доларів, а з нею віддалилася і мрія про обіцяні президентом до 2015 року 1000 доларах заробітної плати.

Хто виграв від девальвації

Незважаючи на те, що матеріальне становище багатьох підприємств, організацій країни і простих громадян після девальвації 2009 року погіршився, деякі від обвалу білоруського рубля залишилися у виграші. Перш за все, це квартиронаймачі. Менше ніж через місяць після девальвації квартири в Мінську подешевшали в середньому на 50-100 доларів, або приблизно на 20%. На стільки ж, на скільки подорожчав долар. У 2011 році, на жаль, ціни на знімне житло не тільки не знизилися, але навіть підвищилися. Багато орендодавців, замість того щоб знизити вартість житла в доларах, стали перераховувати його за новим курсом.

РЕКЛАМА

Однак в найбільшому плюсі, як після девальвації в 2009-му, так і в 2011 році, виявилися підприємства торгівлі. За даними Белстата, тільки в січні-березні 2009 року роздрібний товарообіг, включаючи громадське харчування, через всі канали реалізації склав 11,038 трильйона рублів, а це майже на 6% більше, ніж за аналогічний період 2008 року. У січні-березні 2011-го роздрібний товарообіг в республіці в порівнянні з аналогічним періодом 2010 року збільшився на 24,7%.

коментар фахівця

Леонід Злотников, економіст:

- Причини девальвації, як в 2009 році, так і в 2011-му, однакові - відсутність достатнього золотовалютного резерву для підтримки курсу в валютному коридорі. Разом з тим попередня девальвація істотно відрізнялася від нинішньої. Вона була несподіваною, але разом з тим не такою глибокою. У 2009 році у керівництва країни не було мотивів штучно стримувати падіння курсу, тому після девальвації ситуація відносно стабілізувалася, в обмінниках з'явилася валюта. Зараз ситуація інша. Девальвацію потрібно було проводити ще восени, але влада не пішла на це ні напередодні виборів, ні після них, адже якби рубль обвалився, це позначилося б на репутації керівництва країни. Це була вимушена девальвація, і, не дивлячись на те, що її проводити дуже не хотіли, закони економіки виявилися сильнішими. Однак говорити про те, що вона відбулася, ще рано. Валюта на ринку так і не з'явилася, отже, можна припустити, що рубль буде і далі падати.

Скільки коштує вдарила девальвація?

валютні кредити

Після девальвації 24 травня 2011 року в більшості банків стало ще можна погашати поточні платежі за курсом обмінних пунктів (курс Нацбанку плюс 2%). Але якщо раніше, наприклад, за щомісячну виплату по кредиту, скажімо, в 150 доларів на початку року треба було заплатити в середньому 470 тисяч, то тепер доведеться віддати більше 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дострокове погашення валютного кредиту в деяких банках можливо тільки у валюті або за комерційним курсом (в різних банках від 6000 до 7035 рублів).

Оренда приміщень

Вартість оренди квартир у більшості випадків прив'язана до долара. Тим, хто знімає квартири без складання договору оренди, доводиться тепер домовлятися з господарями про умови оплати і курсі при розрахунку. Важко доводиться і підприємцям, що орендують торгові площі. Орендна плата хоча і проводиться в білоруських рублях, але прив'язана, по суті, до євро. У Барановичах вартість квадратного метра в центрі міста дорівнює 15-20 євро за квадратний метр за курсом Нацбанку. За торговий павільйон площею 30 м кв. тепер підприємцям доведеться платити більше 4 млн замість 2,5 млн ще місяць тому.

розмитнення машин

Розцінки митних платежів ввозяться в Білорусь машин встановлені в євро. Однак оплачуються вони також білоруськими рублями за курсом Нацбанку на момент розрахунку. Наприклад, мито і податки за ввезений автомобіль з робочим об'ємом циліндрів двигуна 1800 куб. см обійдеться в 720 євро. Після 24 травня доведеться заплатити понад 5 млн руб. замість 3 млн руб. на 24 квітня.

Страховка на машину

Всі страхові поліси на автомобілі в Білорусі прив'язані до євро. Оплачувати страховку можна будь-якою валютою або білоруськими рублями за курсом Нацбанку на день оплати. В останньому випадку виплати будуть проводитися також в рублях.

Закордонні перекази

За отримані перекази з-за кордону доведеться сплатити 12% від суми. Якщо переклад надходить в іноземній валюті, що стягується податок буде перерахований за курсом Нацбанку на день отримання. Однак слід врахувати, що і сама сума переказу буде видаватися на руки за курсом Національного банку, тому одержувач тут виявляється у виграші.

Автор: Людмила СТЕЦЬКО

Скільки коштує вдарила девальвація?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online